Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Adrian Vasilescu, despre poluarea din București: Lucrurile se pot rezolva într-un triunghi de trei factori: legi înțelepte, instituții puternice și echipe performante care să asigure puterea instituțiilor

Poluare Bucuresti - protest - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Lucrurile se pot rezolva într-o țară într-un triunghi de trei factori: legi înțelepte, instituții puternice și echipe performante, care să asigure puterea instituțiilor, consideră consilierul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu, care a fost întrebat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 despre subiectul poluării masive din București, din ultima perioadă.

Adrian Vasilescu a spus că este nevoie de legi care să nu fie interpretabile și de „un protocol ca la chirurgie”.

„Am văzut discuția, am văzut dezbaterile (despre poluarea din București - n.n.). Opinia mea este că se discută în afara cadrului unde există o rezolvare posibilă. O să vă dau un exemplu, plecând de la un principiu care e azi acceptat în toată economia globală, și anume că lucrurile se pot rezolva într-o țară într-un triunghi de trei factori: legi înțelepte, instituții puternice și echipe performante, care să asigure puterea instituțiilor. Eu vă dau un exemplu. În 1973 am fost în Germania, într-o documentare jurnalistică. Și am făcut o călătorie cu vaporul de la Frankfurt până la Bohn, pe Rin. Știți cum era Rinul? Smoală. Oficialii care însoțeau echipa noastră de jurnaliști dădeau vina pe olandezi. Ei spuneau: uite, fabricile olandeze aruncă apă murdară, poluată din fabrici și ne fac nouă mizeria asta. Acum nu știu cine avea dreptate, dacă făceu olandezii, dacă făceau germanii, dar cert e că Rinul era smoală.

În 1994 am revăzut Rinul. Limpede precum cristalul. Ce legi au apărut care au lămurit lucrurile? Sunt situații foarte simple. De pildă sunt locuri în lumea asta unde există legi cu două articole: articolul 1 - apa care intră în întreprindere în industrie și e folosită în procesul de fabricație și se murdărește și e poluată trebuie să iasă din întreprindere tot atât de curată cum a intrat. Articolul 2 - sancțiune.

Noi ne zbatem acum ce să facem. Statul nu are de-a face cu întreprinderile, statul a dat legea - ai luat apa curată, așa trebuie să o scoți. Ce faci tu în procesul de producție ca să faci apa curată este treaba ta, nu e treaba publicului, nu e treaba oamenilor. Tu faci producția, tu trebuie să ai tehnologia și metodele si procesul care să asigure curățarea apei. (În București situația e mai complicată, e legată și de aer). Orice ar fi, tot legea trebuie să rezolve. Legea și un protocol ca la chirurgie. Orice spital are lege și are protocol. Protocolul arată cum trebuie să fie operația”, a spus Adrian Vasilescu.

Consilierul de strategie al BNR a amintit de faptul că fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, vorbea, la momentul pensionării sale, de regretul că lasă în urmă mii de legi interpretabile.

„Ne amintim de Zegrean (Augustin Zegrean, fost președinte al CCR). Ce a spus Zegrean, la conferința de presă de la pensionarea lui? Plec de aici de la Curtea Constituțională cu regretul că las în urma mea 14.000 de legi confuze. El se referea la legi interpretabile. Sigur că în știința dreptului există și o categorie de teme care se referă la interpretarea legilor. Cum să le interpretezi - le judeci întâi interpretarea literară, dacă litera e clară e bine, dacă nu, mergi la interpretarea logică. Dacă nici prin logică nu ajungi la limpezimea legii, atunci se face interpretarea istorică. Dar la noi faci interpretarea literară, apoi logică, o faci și pe cea istorică si tot nu ajungi la limpezimea legii”, a subliniat Adrian Vasilescu.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14:00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Perfect. Pe langa fotbal si turism mai este un subiect la care toti ne pricepem, respectiv poluarea. Il chemam pe Viceguvernatorul BNR si il intrebam despre poluare. Excelenta idee...
    Revenind la ce a spus domnul Vasilescu din pacate va fi imposibil. Pentru ca indiferent daca vom avea legi intelepte nu vom avea cu cine sa le implementam. Si nu ma refer numai la insitutiile de stat ci la noi, toti ceilalti locuitori al acestui nemaipomenit oras. Nu vom dori sa mergem cate 3-4 in aceeasi masina, cu transportul in comun nici atat, nu vrem sa ne facem curat in jurul blocurilor, la firmele noastre de constructii nu vom investi in plus sa reducem praful si reziduurile, nu vrem sa asfaltam in santiere si nu vrem sa spalam cauciurile de noroi, nu ne place sa avem 4-5 pungi cu gunoi sa selectam si multe altele.
    Eu nu cred ca problema este numai pe partea insitutiilor, ci si a locuitorilor care nu vor fi dispusi sa plateasca suplimentare pentru "curatarea orasului". Vezi reactia impotriva taxei oxigen, indiferent cat de buna sau proasta a fost aceasta initiativa.
    P.S. Si suntem foarte multi in acest oras. Prea multi...
    • Like 0
  • Paul check icon
    Absolut adevarat ce zice Dl Vasilescu. Pana atunci trebuie insa mai intai sa ne lecuim de ciuma pesedista, care impreuna cu uneltele lor scarboase de tip latrina trei sunt focusate pe cum sa slabim institutiile statului. Apropos de toata tevatura in jurul unei ticaloase pesediste adusa in catuse la judecata.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult