Foto captura „În fața ta”
Adrian Vasilescu, consilier de strategie la Banca Națională a României (BNR), a fost întrebat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 dacă și-a făcut provizii, așa cum a procedat un mare segment de populație, ca reacție la răspândirea noului coronavirus.
Oficialul Băncii Centrale a spus că singura „provizie” a fost cardul, explicând că a renunțat la cash, banii fiind „cei mai periculoși când vine vorba de răspândirea unei molime”.
Moderator: V-ați făcut provizii?
Adrian Vasilescu: O singură „provizie” am făcut. De card. Nu mai umblu cu bani în buzunar, banii sunt cei mai periculoși, când e vorba de răspândirea unei molime.
Moderator: Aceasta a fost măsura dvs de protecție în criza coronavirusului? Ați renunțat la cash?
Adrian Vasilescu: Da. Singura. Am renunțat la cash. În rest e o prostie să faci provizii. Dacă vine o molimă, nici nu știi când va veni, dacă ar fi să se întindă, pe cât timp să poți să faci provizii? Faci provizii pe 3 săptămâni, pe 4 săptămâni? Și mai departe?
Moderator: Banii sunt murdari, spuneți.
Adrian Vasilescu: Banii sunt, sub acest aspect, murdari. Și sub altele, dar...
Moderator: În China, chinezii curăță banii, efectiv. Îi spală.
Adrian Vasilescu: Și noi putem să îi spălăm, că avem bani de plastic.
Moderator: Cum e la noi, de curiozitate? Se curăță banii?
Adrian Vasilescu: Banii pot fi spălați, banii de plastic au două caracteristici: în primul rând sunt foarte greu de falsificat și pot fi spălați. La propriu.
Moderator: Se curăță banii în România?
Adrian Vasilescu: Se spală, cu săpun și cu apă. Sau cu detergent.
Moderator: Fiecare? Sau există un loc unde se spală?
Adrian Vasilescu: Nu există niciun loc.
Moderator: Există la BNR, am fost acolo odată, un centru pe unde trece toată masa monetară din România în mod constant.
Adrian Vasilescu: Există o mașină, o mașină imensă si perfecționată care face următoarele operațiuni: banii care vin seara la BNR trec prin acest purgatoriu și acolo se fac următoarele operațiuni: în primul rând se caută bancnotele false, mașina le găsește, le dă la o parte și ele iau un drum specific, către poliție. În al doilea rând, bancnotele care se deteriorează, se rup, acestea se scot și ele deoparte. Apoi se împart bancnotele pe categorii și intră în depozitele de bani. Dar nu se spală.
Moderator: Ce te izbește în această cameră e mirosul infernal. Ați fost și dvs acolo, e ca într-o groapă de gunoi. Bancnotele degajă mirosuri. Doamnele care lucrează acolo sunt bine echipate, dotate cu măști de protecție, primesc un spor de toxicitate.
Adrian Vasilescu: Desigur.
Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Sa intrebi un expert de comunicare specializat in BNR despre Covid-19 e la fel de util precum ai intreba un meteorolog. Primul iti raspunde despre bani, al doilea despre inversiunea termica.