Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Albul este noul gri... în Coreea de Nord

Kim Jong Un -

Iar i s-a cântat prematur prohodul lui Kim Jong-un. După ce din nou o sursă din Coreea de Sud, preluată de mass media americană, iar aceasta la rândul ei citată peste tot în lume, a anunțat că liderul nord-coreean ar fi în comă, deschizând iar robinetul speculațiilor cu privire la succesorul sau succesoarea lui, presa nord-coreeană a aruncat iar în spațiul public virtual o serie de fotografii care îl înfățișeasă pe muribund roșu în obraji, plin de viață și de indicații prețioase către țară. Conform agenției nord-coreene de știri KCNA, în ultimele zile, Kim Jong-un a prezidat mai multe ședințe ale Partidului Muncitoresc, inclusiv plenara Comitetului Central, discutând chestiuni arzătoare pentru țară, cum ar fi organizarea următorului congres al partidului în ianuarie 2021, măsurile de diminuare ale posibilelor efecte ale taifunului Bavi și măsurile împotriva COVID-19. Căci da, coronavirusul a pătruns mișelește în Coreea de Nord adus de un trădător de țară din Coreea de Sud! Nici nu încerc să aflu câte persoane sunt infectate sau care este evoluția răspândirii virusului SARS-CoV-2 în Coreea de Nord, căci știu din start că informațiile pe care le pot obține se reduc la ceea ce guvernarea nord-coreeană și propaganda de partid vor să spună. 

Oricum, nu despre asta este vorba acum, ci despre Kim Jong-un și oamenii din jurul său, ale căror șanse la preluarea hățurilor țării - după dispariția marelui conducător, firește - încep să creeze tabere de dezbatere în Coreea de Sud și în lume. De fapt, dezbaterea e centrată pe șansele surorii mai mici a lui Kim Jong-un, tovarășa Kim Yeo-jeong, de a deveni următorul șef al statului nord-coreean, căci sunt foarte puține discuțiile sau analizele specialiștilor despre alți posibili succesori. Faptul că media se agață de imaginea acesteia, e destul de ușor de înțeles dacă ne gândim că din familia liderului suprem, Kim Yeo-jeong e singura prezență publică. La începutul săptămânii serviciile secrete sud-coreene prezentau în fața reprezentanților parlamentului un raport din care reieșea că liderul nord-coreean îi transeferase o parte din putere surorii lui, astfel încât Kim Yeo-jeong ar fi devenit al doilea om în stat. Informația, susținută și de ministrul apărării din Coreea de Sud, a făcut imediat înconjurul lumii și a început să genereze noi speculații despre starea săntății lui Kim Jong-un. Avântul a fost domolit o zi mai târziu de declarațiile ministrului din fruntea Ministerului Unificării, Yi In-young, care, prin natura activității instituției pe care o conduce, a declarat împăciutor că e hazardat să o considerăm pe Kim Yeo-jeong drept succesoarea liderului nord-coreean, că nu există suficiente indicii despre rolul exact al acesteia în sistemul politic din Coreea de Nord și că, în fapt, Kim Jong-un rămâne, deocamdată, liderul suprem. 

Sigur că toate aceste dispute sunt determinate în primul rând de faptul că sunt multe necunoscute în privința clanului Kim și a succesiunii la putere, dar poate că tocmai de aceea ar trebui să ascultăm sfatul ministrului Yi In-young și să fim mai precauți. În fond, ce previziuni putem face în condițiile în care nu avem un tablou complet al familiei și nu știm nici măcar câți copii are Kim Jong-un (se presupune că ar fi trei) sau ce vârste au? Nu știm cu certitudine nici măcar anul nașterii lui Kim Jong-un. Poate fi 1982 sau `83 ori `84! La această concluzie s-a ajuns judecând după fotografiile din copilăria liderului nord-coreean, din perioada petrecută la o școală din Elveția și pe baza declarațiilor unora sau ale altora, nu a unui certificat de naștere.

Ignorând enigmaticii copii ai lui Kim Jong-un și pe celebra sa soră, mai rămân în posibilul tablou al succesiunii de familie un frate ușor mai mare, retras din viața publică, Kim Jong-cheol și o mătușă pe nume Kim Gyeong-hui, e drept în etate și cam bolnavă, dar influentă pe vremuri în cercul de putere al fratelui ei, Kim Jong-il, fostul șef al statului. Aceștia nu par să aibă șanse reale întrucât sunt acum departe de cercul de putere și de lumea politică din Coreea de Nord. Kim Jong-cheol își vede liniștit (sperăm) de muzica lui, căci se pare că e un chitarist destul de talentat, iar Kim Gyeong-hui a căzut în dizgrație după ce soțul ei, Jang Song-taek, fost numărul doi în stat, a fost executat din ordinul lui Kim Jong-un în 2013. Ar mai fi fost un frate vitreg, Kim Jong-nam, întâiul născut al lui Kim Jong-il, tatăl actualului dictator, dar acesta a murit asasinat în aeroportul din Kuala Lumpur în februarie 2017, suspiciunile generale în privința orchestrării asasinatului îndreptându-se asupra serviciilor secrete nord-coreene, însă a căror implicare n-a putut fi dovedită. Fiul lui Kim Jong-nam, Kim Han-sol, un tânăr născut în 1995, ar fi putut să facă parte din tabloul succesiunii dacă s-ar fi știut ceva de soarta lui. Numai că după asasinarea tatălui său din 2017, acesta a dispărut fără urmă. 

Ar mai putea fi considerați drept pretendenți la putere și câțiva dintre membrii Comitetului Central al Partidului Muncitoresc. E vorba de membrii cu greutate, seniorii organizației, apropiați ai clanului Kim. Între aceștia se remarcă în primul rând Choe Ryong-hae și Pak Bong-ju. Choe Ryong-hae deține în prezent funcția de președinte al prezidiului Marii Adunări a Poporului (echivalentul unui șef de cameră parlamentară), înainte de asta remarcându-se pentru activitatea politică în favoarea lui Kim Jong-un din poziția de comandant al armatei. Pak Bong-ju, pe care l-am regăsit alături de Kim Jong-un cu ocazia revenirii acestuia în viața publică după absența nici acum explicată din luna aprilie, este membru în Comitetul Central al Partidului Muncitoresc și vicepreședinte al prezidiului Marii Adunări a Poporului. Bak Bong-ju a avut două mandate de prim-ministru (2003-2007 și 2013-2019), remarcându-se prin măsurile luate pentru liberalizarea, controlată de stat, a pieței nord-coreene. Cei doi demnitari au putut fi văzuți mereu în apropierea lui Kim Jong-un la ultimele sale apariții publice. De altfel, din fotografiile publicate de agenția de știri din Coreea de Nord și de Ziarul muncitoresc (Rodong sinmun), lipsește tocmai Kim Yeo-jeong, fapt folosit drept contra-argument al evoluției ascendente a acesteia pe scara puterii de către tabăra scepticilor sud-coreeni. Există și voci în Coreea de Sud care susțin că, de fapt, Kim Yeo-jeong se pregătește pentru un viitor rol de tutore politic în cazul în care unul dintre copiii minori ai lui Kim Jong-un ar fi numit succesor la putere, ceea ce poate fi plauzibil. Din nou, în lipsa unor dovezi, rămânem deocamdată la nivel de speculații.

Pe lângă absența din imagini a surorii liderului nord-coreean, am am observat de data asta un lucru neobișnuit. La ultimele ședințe mediatizate ale executivului, probabil ca să limpezească apele cam tulburi, în care deocamdată nu se poate citi mare lucru, Kim Jong-un și oficialii civili ai nomenclaturii nord-coreene și-au pus costumele din colecția primăvară-vară, dintr-un material lejer, de un alb imaculat. E adevărat că în Asia de Est veștmintele albe se poartă în mod tradițional în perioada de doliu, dar Coreea de Nord s-a desprins de mult de orice fel de tradiție și de orice legătură spirituală cu trecutul de când a devenit un stat independent, ce crede doar în propriile forțe, nu degeaba se ghidează după principiul jaju-jarip-jawi (independență politică - autosuficiență economică - auto-apărare), și în sfintele învățături ale comunismului autohton. Pe de o parte, cred că echiparea mebrilor Partidului Muncitoresc în alb nu e chiar întâmplătoare și că se încearcă crearea unei imagini proaspete, relaxate, dar și de suflu nou la nivel înalt. Pe de altă parte, din lecțiile pe care le-am învățat până acum despre Coreea de Nord, poate că văd prea multe simboluri. Poate că pur și simplu Kim Jong-un s-a plictisit de costumele gri, ”tradiționale”, ale nomenclaturiștilor. Și în aceeași notă, poate că sora liderului nord coreean, Kim Yeo-jeong, nu a dorit să apară în imaginile de la ultimele ședințe oficiale găsind că nu-i stă bine în alb.

Încă nu-mi dau seama dacă în spatele tendinței de a-l da pe Kim Jong-un mort, în comă sau grav bolnav de către diverși ”specialiști” o dată la trei săptămâni se ascunde vreun interes anume sau e vorba doar de perpetuarea unei prostii, a unei speculații sau a unei dorințe ascunse a celor care îi poartă sâmbetele (de pildă cei câțiva foști cetățeni ai Coreei de Nord deveniți membri ai parlamentului sud-coreean), și care se rostogolește ca un bulgăre la vale, luând amploare cu fiecare nouă preluare. Ceea ce știu cu siguranță este că liderul nord-coreean nici măcar nu trebuie să-și poarte singur de grijă, căci are o armată întreagă de savanți care se ocupă de viața și sănătatea lui. În Coreea de Nord există un institut de cercetare dedicat aproape exclusiv nutriției și alimentației pentru membrii familiei conducătoare Kim. Pentru detalii extrem de interesante puteți consulta articolul excelent și serios documentat al Andradei Fiscutean (https://theoutline.com/post/2944/what-science-is-like-in-north-korea). Deci, Kim Jong-un rămâne Greu-de-ucis (deocamdată partea a doua, până va dispărea iar), iar despre succesorul (sau succesoarea) sa tot nu vom ști mare lucru atâta timp cât necesitatea acestuia nu este evidentă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Liberty check icon
    NoKo exista datorita Rusiei+Chinei!...
    NoKo este tamponul contra comunismului cu "fata umana"... intelegi?
    las' ca industria militara prospera, niciodata nu a dat faliment...
    • Like 0
  • Trecand peste modernisme cele doua Coreei au o traditie fenomenala istorica greu de invidiat pentru oricine in sensul disciplinei educatiei stricte severitatii inocentei cat si o adaptabilitate fenomenala bazata pe MUNCA....fata de anumite popoare care "mesteca pate-ul" n0n-stop indoctrinati numai de chiciul american si ala prost inteles.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult