Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

În spatele mult așteptatei fotografii Trump - Kim Jong Un de la Singapore: dincolo de iluzii, așteptările realiste ale unei întâlniri istorice

Kim Jong Un ajunge la Singapore

Foto: Guliver Getty Images

Nu va fi doar o ocazie pentru fotografii, a spus Donald Trump, răspunzând unui reporter care l-a întrebat ce așteaptă de la întâlnirea cu dictatorul nord coreean Kim Jong Un, care va avea loc marți 12 iunie 2018 la Singapore.

Comentariile, analizele și pronosticurile abundă în presa americană și în cea internațională. Unele sunt lucide și realiste, altele fanteziste și excesiv de optimiste.

Adevărul este că apare aproape imposibil ca cineva să facă o prezicere care să se adeverească în doar câteva zile. Nu sunt destule detalii cunoscute, lipsesc piesele cu care să se poată construi o ipoteză plauzibilă și cu șanse de confirmare.

Dar, dacă nu putem anticipa rezultatele primei întâlniri dintre un președinte american și liderul Coreei comuniste, nu avem niciun fel de dubiu despre importanța acestei întrevederi: dacă va avea succes, dacă este bine condusă, dacă finețea diplomatică se va bucura și de un dram de noroc, întâlnirea de marți poate îndepărta riscul unei catastrofe nucleare în multe din țările amenințate, între care și USA, așa cum poate dezamorsa riscul unui război devastator în peninsula coreeană.

Să nu uităm că până foarte de curând, cu două-trei luni în urmă, cu maximum de sancțiuni aplicate republicii coreene și cu forțe americane masate în regiune, nu părea să existe nici o altă soluție decât confruntarea militară. O situație de risc atât de mare nu a mai existat de la criza rachetelor sovietice din Cuba comunistă din anul 1962, eveniment intrat în istorie ca cel mai acut moment al războiului rece.  

Joi 7 iunie, președintele american a dat câteva detalii despre apropiata întâlnire: Va fi cel puțin un început, poate chiar unul al unei relații bune. Și asta este un lucru foarte important pentru a ajunge la scopul final, un acord (târg) bun. În continuarea acestor cuvinte, Trump a spus că - dacă lucrurile merg bine la Singapore - s-ar putea ca întrevederea să fie urmată de o invitație a președintelui nord corean la Casa Albă. Chiar s-a vorbit despre o partidă de golf, a completat un consilier din echipa americană.

De curând, președintele USA a făcut câteva comentarii mai explicite și a lăsat să se înțeleagă că, pentru el, nu e vorba de o singură întâlnire, ci de un proces care se va întinde pe o durată mai lungă. Întâlniri la diverse nivele, acorduri parțiale, negocieri, protocoale sunt așteptate, dacă primul contact va convinge ambele părți că au interesul să continue.

Summitul G7 (Foto: Guliver Getty Images)

Sâmbătă 9 iunie. În Canada, s-a terminat întâlnirea șefilor de stat ai țărilor care fac parte din grupul G7: USA, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Japonia.

Summitul nu s-a terminat cu un acord colectiv și Statele Unite s-au văzut în fața unei opoziții a celorlalți șase membri, aparent dornici de unitate, față de recentele modificări de taxe vamale introduse de partea americană.

Președintele Trump a făcut precizări la conferința de presă de la Charlevoix, arătând că Statele Unite au deficite de plăți cu toate țările cu care au tratate comerciale, că produsele americane sunt taxate excesiv, ceea ce dezavantajează muncitorii și fermierii americani, că intenționează să renegocieze toate acordurile comerciale și că este gata să intre într-un mod nou de cooperare economică, acela al schimburilor comerciale fără niciun fel de taxe vamale, fără măsuri protecționiste, dar și fără nici un fel de subvenții de la guvernele străine care pun producătorii lor într-o poziție privilegiată. Aliații nu au dat un răspuns la această propunere.

Da, este vorba de războaie comerciale, dar ele nu au început anul acesta, nu au fost declanșate de Trump și nu au fost niciodată atenuate sau rezolvate de globalizare. Administrația Trump este prima echipă prezidențială de la al II-lea război mondial încoace care vorbește deschis despre ele, dă cifre care nu au fost făcute publice înainte (deficitul Statelor Unite în relația cu Mexicul este de 100 de miliarde de dolari pe an, iar Canada taxează toate produsele americane, în fruntea listei fiind produsele lactate de la care se percep tarife de 270%).

Din Canada, președintele Trump s-a îmbarcat în ceea ce el a numit „o misiune specială pentru pace” cu direcția Pyongyang.

El le-a spus ziariștilor că este pregătit și că va ști, din primele minute ale convorbirii, dacă are parteneri de discuție sincer interesați în găsirea și adoptarea unei soluții, sau se caută numai propaganda unei întâlniri la nivel înalt, nu șansa unei păci în zonă, importantă pentru întreaga lume.

Niciun subiect nu va fi evitat, a răspuns Trump unui ziarist care a vrut să știe ce probleme ar trebui evitate la discuții. Dar intrăm într-un teritoriu necunoscut a spus președintele explicând că, de foarte multă vreme, cei care l-au precedat au evitat orice întâlnire, motiv pentru care sunt foarte puține lucruri cunoscute despre nord coreeni și nu există o listă de subiecte pe care să se fi ajuns la păreri comune în trecut. O astfel de întâlnire trebuia să aibă loc cu multă vreme în urmă, dar nu s-a întâmpla așa. Din cauza asta nu am avut niciun fel de succes în tot ce am făcut în ultimii 25 de ani.

O astfel de întâlnire trebuia să aibă loc acum 5 ani, acum 10 ani, acum 25 de ani. Nu trebuia să fie făcută acum.

Vorbind despre președintele nord corean, Donald Trump a spus: Eu simt că președintele Kim Jung Un vrea să facă ceva important pentru poporul său și că acum are o șansă. Și el nu va avea o astfel de șansă altă dată. Nu se va mai întâmpla.

Așa că eu cred cu adevărat că el (Kim Jong Un) va face ceva pozitiv pentru poporul lui, pentru el însuși și pentru familia sa.

De curând el a eliberat trei ostatici americani fără ca noi să dăm ceva în schimb. Ei (ostaticii) sunt acum cu familiile lor și sunt cei mai fericiți oameni din lume.

Azi cei doi președinți și delegațiile lor sunt deja la Singapore, ca și armate de ziariști, comentatori și oameni de televiziune. Numărătoarea inversă a început și atenția lumii este îndreptată într-acolo.

„Armata” de ziariști de la Singapore (Foto: Guliver Getty Images)

Un prim efect pozitiv s-a și petrecut: agențiile de presă rusești au anunțat că Vladimir Putin dorește să aibă o întâlnire la nivel înalt cu Donald Trump.

Și un altul: indicele de popularitate al președintelui american a crescut la 47%.

Când ajunseseră la completarea primelor 500 de zile din mandatul lor prezidențial, Ronald Reagan și Barack Hussein Obama înregistrau o popularitate de 46%.

Articol publicat simultan pe platformele www.republica.ro și www.marginaliaetc.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Filbert check icon
    Un mincinos patologic (https://ustr.gov/countries-regions/americas/canada) se intilneste cu alt individ cu probleme patologice serioase.
    • Like 1
  • GabiC check icon
    Excelent Trump!
    La G7 a plecat cand le era lumea mai draga socialistilor ( era sa zic sociopatillor) Trudeau, Macron & gasca, Mai mult, le-a facut cu mana din avion, si, pare-se, nu are de gand sa joace cartile cum au facut-o democratii pana acum ( adica pierzatori pentru ca nu stiu ce au de facut la masa tratativelor, sau doar interesati de "ce le iese" - vezi famiglia Clinton si banutii palmati din toate pozitiile, mai ceva ca la tenis);
    Pe corean l-a facut sa spuna Da- atunci cand ar fi vrus sa spuna NU.
    Negociator de mare marca! Jos palaria!
    Si uite-asa se trezesc americanii, dupa zeci de ani de amorteala si somnolenta, ca incepe sa se invigoreze economia;
    Probabil Coreea ne Nord va avea nevoie de reconstructie, de vreun plan Marshall ( chiar daca nu recunoaste Kim direct)- si Trump este deschis la orice le-ar aduce niscai compensari in balanta economica grav afectata de comunistoizii democrati atata amar de vreme;
    Despre China....numai de bine ( atata timp cat premierul Shinzo Abe a batut palma cu Trump- e clar ca urmatorii care vor dori sa faca "pace economica" vor fi chinezii)
    Interesanta si pozitia lui Trump de a-i aduce pe rusi inapoi in G7 ( G8)- chiar daca refuzata de grup...
    O populatie de aprox 250-275 milioane de locuitori- potentiali clienti al produselor americane, nu-i de colo!
    • Like 0
    • @ GabiC
      GabiC check icon
      Exact ce comentam ieri: prima ""revelatie" a lui Trump- hoteluri de lux pe plajele Coreei de Nord!
      Super meserias si afacerist!.
      L-a facut pe Kim sa afle ce de beneficii or sa aibe -el si poporul sau- daca slabesc zgarda si eliberează lesa.
      • Like 0
  • check icon
    E bun omul şi asta spre disperarea progresiştilor care ii atacă politica fără a avea argumente reale ci doar de pe baze ideologice . Are dreptate produsele americane sunt suprataxate iar concurenții europeni işi subvenționează produsele iar dacă adăugăm faptul că securitatea Europei e plătită tot de contribuabilul american avem tabloul complet al unei situații complet defavorabile SUA .
    • Like 0
    • @
      mike mike check icon
      Evident ca este bun si nu afirma ceea ce doresc liderii UE sa auda. Trump negociaza, iar vremurile "politically correct" au apus. Obama a semnat in nestire acorduri peste acorduri, toate in defavoarea SUA. Sunt curios ce taxe va introduce UE pentru produsele americane. Blugi Levis? Harley Davidson? Whiskey? Este o gluma, nu? Principala piata pentru masinile europene este SUA. La salonul auto de la Chicago se decide daca un model are succes ori ba.
      • Like 0
  • Eu înțeleg din asta că nord-coreenii au ajuns la ultimul bob de orez.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult