Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Alegerea unui olandez la București: L-aș vota pe primarul care mi-ar spune așa…

Autobuze pe linia de tramvai

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Cu covidul acesta, riscăm să uităm că viitorul politic ale orașelor și comunelor noastre pentru următorii 4 ani se va decide în septembrie. Am parcurs deunăzi site-urile partidelor principale care participă la alegerile locale din septembrie. Planuri concrete erau cam greu de găsit la unele partide. În plus, o bună parte din textele electorale ale partidelor erau consacrate greșelilor altor partide. Asta sună copilăresc. De ce nu ți-ai făcut temele? Păi, Ionuț punea muzica tare și nu mă puteam concentra!

Iar cele mai concrete planuri, ale tuturor partidelor, se află la un nivel destul de micro. Să reparăm o casă de patrimoniu. Să extindem cutare spital. Să dregem drumul de la A la B. Ideile probabil sunt bune, dar n-am văzut un plan mare. N-am văzut ambiție. Nu mă inspiră un primar care se laudă cu achiziționarea unui număr de autobuze, de exemplu, cum am văzut de mai multe ori de când stau în București. În primul rând, e un act de administrare cu totul obișnuit să cumperi niște materiale noi când cele vechi s-au uzat. În al doilea rând, e total plictisitor.

Și atunci mă gândeam: Care ar fi cel mai ambițios program de guvernare locală? Care ar fi planul așa de frumos, așa de fantastic, încât nimeni nu crede că se poate realiza, dar toate lumea începe să viseze împreună? Mă gândeam la cuvintele președintelui Kennedy (avea scriitori buni de speech-uri); „We choose to go to the Moon [...], not because they are easy, but because they are hard; because that goal will serve to organize and measure the best of our energies and skills, because that challenge is one [...] we intend to win”.

Aș vrea să văd un politician entuziast, care vorbește despre un viitor mai bun și pune ținte concrete incredibil de ambițioase, care inspiră.

De exemplu. Eu în București l-aș vota, deși nu l-aș crede în totalitate, pe omul care zice așa:

1. Vom sta în Piața Victoriei, vom inspira adânc și ne vom ciuli urechea. Plămânii noștri se umplu de aer curat, iar păsările ne cântă în cor. Pentru că toate mașinile și autobuzele vor fi electrice, până în 2028. Pa, zgomot! La revedere, poluare!

2. Vom avea mai puțin de plătit la întreținere, pentru că în următorii 5 ani, toate blocurile din oraș vor fi acoperite de panouri solare.

3. Vom putea să ne plimbăm, să stăm sau să facem sport înconjurați de pace și verde, pentru că în următorii 15 ani transformăm un sfert din fiecare sector în parc.

Și acum majoritatea cititorilor, deștepți ce sunteți, vor spune: Dar e imposibil! Nu se poate! Cine va plăti toate astea? Suntem în România!

Oameni buni, tocmai pentru că suntem în România, știm că aici totul este posibil. Și nu vom face toate astea pentru că sunt ușor de făcut, ci pentru că sunt greu de făcut și vom avea cel mai mișto oraș din lume. Gândiți-vă: București, cel mai mișto oraș!

Aș vrea un candidat la alegeri care spune așa ceva. Unul pe care l-ai vota zâmbind, că te face să speri că o viața mai bună chiar e posibilă în orașul tău, în viața ta. Dragi cititori, puneți-vă și voi cele mai ambițioase idei sub acest text, poate se va inspira vreun candidat din ele!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am văzut titlul și am zis să citesc totuși articolul, că sigur se poate face caterincă despre ce a fumat olandezul înainte să scrie. Nu am fost dezamăgit, am dat doar de SF-uri. Dacă un candidat ar încerca să îmi vândă așa gogoși m-aș consideră insultat.
    • Like 0
  • As cere o lege sa cer proprietarilor de spatii comerciale bd magheru si calea victoriei sa fie amenajate si puse in folosinta sa nu mai atate ca dupa razboi daca nu amenzi profunde; imaginea tarii e imaginea centrului capitalei e importantant
    • Like 1
  • @ Maria Zamfir

    Când, în alte circumstanțe ale vieții, vi se va pune pumnul în gură, să nu veniți la mine să vă plângeți.

    Pentru că dumneavoastră ați început.
    • Like 0
  • @ Maria Zamfir

    Ati scris:
    “Daca erati un pic atent, ati fi vazut ca domnul Popescu a postat exact aceeasi scriere sub toate articolele Republicii, de ieri pana azi.“

    Concluzia dumneavoastră este că...?

    Adică dumneavoastră aveți toată libertatea să survolați toate comentariile de la articolele de pe Republica și nu vă îngrădește nimeni această libertate.

    Iar eu, la această libertate mi-am adăugat libertatea de a posta comentariul acesta.

    Vreți cumva să semnalați un abuz de libertate?

    Este mesajul meu insidios și manipulator?

    Atâta timp cat cineva se folosește din citirea acestui comentariu plasat la mai multe articole, care este problema dumneavoastră?

    Aveți apucături de poliția gândirii?

    Exista anumite reguli și strategii de postare a unui articol sau a unui comentariu?

    Pentru care motiv au trecut 30 de ani de la revoluție ca să apară o atitudine ca dumneavoastră?

    Mai aveți un pic și lansati ideea că sunt plătit de situri ca Sputnik și de ruși ca să împrăștii articole pe aici pe la subsol.

    Se pare că efectiv conținutul comentariului meu nu este atât de important .

    Este important să fii disciplinat, după părerea dumneavoastră. Înregimentat. Echilibrat.
    • Like 0
  • @ Luigi Cosma

    “Like . Cum de stiti ca asa gandesc ? - ,, Romanii '' : ...“

    Este suficient să zăboviți o vreme în cuberspațiu și să citiți anumite comentarii pe paginile de Facebook ale oamenilor. Și în subsolurile articolelor la comentarii.

    Este un fel de a-ți culege datele pentru un sondaj de opinie.

    Peștele este în baltă. Doar arunci undița și tragi.
    • Like 0
  • Asta inseamna sa ai un primar cu viziune, ales de oameni care privesc dincolo de virful bormasinii. Nu se va intimpla. Scopul nostru in viata e sa avem apa calda si wc in casa. Inca. Nici macar asta nu e acoperit peste tot. Ce sa mai vorbim de educatie online, energie verde, lipsa poluarii, etc, - de parca romanilor le pasa de sofistecareli din astea...
    • Like 2
  • check icon
    Eu aș vota pe cineva care mi-ar zice fix așa: https://youtu.be/yQ3h_r3odDE
    In plus, dacă ar mări și impozitele pe clădiri și terenuri, ar fi perfect!
    • Like 0
  • Cosmin check icon
    Un sfert spațiu verde!
    Am râs de m-am prăpădit.
    Problemă nu constă în costuri, ci în demafiotizarea statului.
    Băieții din imobiliare tocmai se luptă cu ultimii zece copaci rămași în București.
    Nici mama banilor nu le mai dislocă betoanele turnate .
    Cred că e mult mai ieftin de construit o capitală de la zero.
    • Like 4
  • Keep dreaming, Ioane!

    1. Nu uita că trăiești (momentan) în țara în care e la putere „BeeMVe ursuleț pă motorină mâncaț-aș ultimu răgnet 1992 toamna adus de la Jermănika unde l-a condus o bătrânică doar până la piață și înapoi”.
    2. Vorbește întâi cu cei care dețin oligopolul pe piața de electricitate, vezi ce părere au ei. Apropos, toți sunt companii occidentale. Private.
    3. Vorbește întâi cu Monica Macovei să revoce absurda lege a retrocedării dată sub ministeriatul 'mneaei. Nu de alta, dar până să visăm la spații verzi ca pe câmpie le vom avea betonate și pe astea pe care le avem acum.

    Eu m-aș mulțumi cu:

    1. Reducerea măcar cu 20% a traficului auto.
    2. Refacerea fațadelor dărăpănate din interiorul inelului central (Șos. Titulescu - Piața Victoriei - Iancu de Hunedoara - Mihai Bravu etc.), indiferent de mijloace, chiar și cu forța și cu confiscări dacă e nevoie.
    3. Creșterea locurilor de parcare măcar cu 10%.
    4. Finanțarea unei activități sportive / copil.
    5. Finanțarea unei activități cultural-educaționale / copil.
    • Like 0
    • @ Lucian Sarbu
      1. BMW e la putere, doar ca e in inferioritate numerica fata de rablele E2, care, din pacate sunt singurle optiuni pt. posesori, dar ce sa mai, BeeMVe ca asta tine la public.
      3. Asa-i tembelica, Macovei a dat o lege iar altii au profitat, au pretins spagi, au formulat scheme, ce mai, au smecherit de-au dracu; cu legea, tipic romaneste, dar ei, Macovei si legea retrocedarilor sunt de vina, nu coruptii care au aplicat legea.
      E clar ce ai in cap! ZERO!
      • Like 0
  • Cum a fost percepută moartea interlopului Emi Pian în diferite categorii sociale.

    Cu un ochi veți râde, cu un ochi veți plânge.

    Românii:
    “a mai murit un țigan borât. Un criminal. Lasă că e bine.”

    Poliția, autoritățile la nivel înalt:
    “băi cretinilor ce faceți acolo că atrageți toată atenția și tulburați apele! Chiar nu vă puteți stăpâni ca să meargă lucrurile în liniște așa cum mergeau până acum?! Vreți să stricăm colaborarea?! Voi nu vedeți că ne-ați spus presa în cap?!”

    Liderii clanului Duduienilor:

    “Dă-l mă în morții lui. A murit a murit, nu-l mai întoarce nimeni de la groapă. Acuma doar n-o să ne măcelărim între noi țiganii pentru că a murit ăsta.
    O să dăm și noi în presă că o să ne răzbunăm și o să le luăm gâtul la ăia ca să ne păstrăm imaginea și mândria în fața țigănimii.
    Și trimitem un mesager la ăia și le spunem că nu se va întâmpla nimic și că mergem în continuare în bună pace.”

    Liderii clanului ucigaș:
    “Trimiteți bă pe unul la neamurile lu ăla de a murit și dați-le cât vor ca să stingem odată panarama asta că stă toată lumea cu ochii pe noi și nu ne putem face treburile.”

    Lumea politică:
    “acum e momentul să mai tragem niște cașcaval electoral. Ieșim și condamnăm cu toată tăria Mafia țigănească și toate neregulile din țara asta.”

    Presa:

    “Maaamăăă, unde n-avem noi norocul ăsta să-l omoare cu răzbunare și pe unul din tabăra cealaltă! Să te ții audiență!
    Să te ții vânzare de pastă de dinți, telefonie mobilă și detergenți!
    Că de la răpirea fetelor ălora din Caracal decât am spart semințe pe trotuar.”

    Taximetriștii:

    “Ce vorbiți doamnă, sunt mână în mână! Cu polițiștii, cu politicienii, cu jandarmeria, cu tot! O să vedeți și dumneavoastră, se mai face panaramă un pic pe la televizor și apoi se stinge totul.”

    Coafezele:
    “Ai auzit dragă cât a primit Florin Salam să cânte la înmormântarea lui Pian?”

    Intelectualitatea:
    “Dimensiunea propensiv exhaustivă a denaturării spiritului colectiv, crează un curent gregar care augmentează ideile subterane ale unei tendințe de frivolizare a societății.
    De unde venim, către ce ne îndreptăm, câte cărți am vândut astăzi la Humanitas și la Cărturești?”

    Polițiștii:
    “bă să-mi bag picioarele, păi la banii ăștia știam că trebuie să fac act de prezență la birou, să răsfoiesc niște dosare, să dau niște telefoane și cam atât. Dacă vor să mă iau la cuțite cu cioroii ăia împuțiți, să pună mâna să plătească tată!”

    Românii, în general:

    Numai să îndrăznească să închidă Carrefour, Auchan, Lidl, MegaImage, Therme și litoralul că ieșim în stradă și facem încă o revoluție!
    Noi avem coloană vertebrală nu așaaaa!!!
    • Like 2
    • @ Dan Popescu
      Like . Cum de stiti ca asa gandesc ? - ,, Romanii '' : ...
      • Like 0
    • @ Dan Popescu
      Am râs. Am și plâns puțin.
      • Like 0
    • @ Johan Bouman
      Daca erati un pic atent, ati fi vazut ca domnul Popescu a postat exact aceeasi scriere sub toate articolele Republicii, de ieri pana azi.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult