Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Alegeri locale ca la carte – votează omul, nu partidul. Câți își permit acest lux?

vot - alegeri prezidențiale - Foto Inquam Photos/ George Călin

Foto Inquam Photos/ George Călin

Știu de ce trebuie să votez, știu și cu cine să votez. Cu actualul primar, n-am niciun dubiu. Am votat și data trecută la fel și nu mi-a părut rău. Progresul urbei a fost evident și întocmai cum era proiectat. S-a mărit spațiul verde, s-a deschis încă un parc, va începe amenajarea unui soi de rezervație naturală într-o deltă tip Văcărești, s-a dezvoltat transportul în comun, chiar și cu autobuze electrice, străzi asfaltate, o școală complet renovată, alta începută din temelii, dispensar nou, centru cultural reconstruit, pod nou, pistă de bicicletă ca lumea, în fine, cincinalul în patru ani, cum se zicea cândva. Cred că mai bine de jumătate dintre „realizărilii” primăriei s-au făcut pe fonduri europene. 

Nu ridic osanale, că nu de asta scriu la Republica. Vreau doar să spun cât de relaxat sunt și nefrământat înaintea votului. Campania am ignorat-o total, nici nu știu dacă și în ce termeni s-a întâmplat. Am văzut în weekend-uri niște tineri, ba în alb, ba în roșu, ba în galben care făceau ucenicie politică prin cartiere, dar cam atât. După multe, multe scrutinuri la care am pus pasiune, am încercat să împing oameni într-o parte sau alta, am scris, am făcut demonstrații pe partide, pe sondaje, de data asta sunt complet detașat. Și mă duc la vot pentru că știu omul și ce poate face. Opțiunea mea nu are nicio legătură cu partidul, aș fi votat la fel indiferent de culoarea primarului. Sigur, acum puțină responsabilitate la urne trebuie să ai. Dacă tot mergi cu el, dă-i omului și un consiliu local (cum zicea veteranul Băsescu), conectează-l și la Consiliul Județean, adică votează pe linie partidul din care face parte. Pentru că, până la urmă, o fi el priceput, dar fără aparatul administrativ local și județean nu are spor. 

Asta voiam să împărtășesc: bucuria mersului la vot. E atât de simplu când ai gospodarul potrivit. E ca la manual. La alegerile locale, comunitatea „votează omul”, nu propaganda de la centru. Și acum să vă spun de unde atâta încântare. Păi, eu votez în Chitila. Ceea ce vă doresc și dvs.!

Dar, câți își permit acest lux? Probabil nu foarte mulți dintre alegătorii de mâine. Dar, chiar și așa, ar trebui să meargă la votare. Votul nu e un lux, e un instrument care te ajută să poți ajunge cândva la luxul alegerii relaxate. Participarea comunității, presiunea numărului mare de alegători, sentimentul că oamenilor le pasă, implicarea civică deranjantă pentru mașina de partid, toate acestea conduc, într-un final, la depistarea candidaților gospodari, ca să nu zic pompos tip manageri, și nu politruci.

Alegerile locale au această specificitate sau facilitate să poți vedea cum influențezi direct, tu, cu familia ta, cu prietenii tăi, cum se mișcă lucrurile în comunitate. Și vă spun din experiență, când găsești omul potrivit, nu-l mai lași să plece de la primărie. Iar el însuși va înțelege că așa funcționează relația cu comunitatea, ca un mecanism bielă-manivelă. Cetățenii împing cu forță, iar primarul imprimă mișcarea de rotație care înseamnă mers înainte. Nu e complicat. Și o dată atins acest standard în comunitate e greu să se revină la oameni de partid. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dom'le, pai dacă v.a făcut "delta" in Chitila, chiar merită...așa cevaaaa, mai rar....chiar unic pe planeta
    • Like 0
  • Si eu n-am niciun dubiu: mafia din Voluntari trebuie sa plece. Pentru ca Ciurel, apa calda, frig in case, mizerie de nedescris, coruptie, companii infiintate ilegal, contracte la suprapret, mafia imobiliara etc. Bucurestiul merge spre fundul gropii: cea mai urata, falimentara si darapanata capitala europeana.
    • Like 0
  • Nu este nici un fel de lux, este o chestiune de optiune personala. Si eu votez intr-o localitate limitrofa bucurestiului. Voi vota la locale un primar dintr-o formatiune politica pe care nu o voi vota la parlamentare. Pentru ca m-a convins. In consecinta o sa votez si consiliul local pe aceiai idee - cea mai tampita sitiuatie este cand ai un primar de o culoare si consiliul ostil. Uite ca asa vreau eu sa fac. Imi pare bine ca nu votez in Bucuresti - nu as fi putut pune stampila pe ND, la mine este simplu, am avut de ales intre PNL si USRPLUS cu unul dintre candidati fiind votabil.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult