Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Alegeri prezidențiale 2019. Peste 8,6 milioane de oameni au votat în țară

vot - prezidentiale - Inquam Photos / Alberto Groşescu

 Foto Inquam Photos / Alberto Groşescu

Românii votează astăzi în primul tur al alegerilor prezidențiale 2019. Secțiile de vot s-au deschis de la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00. În cazul în care viitorul președinte nu va fi decis în primul tur, pe data de 24 noiembrie 2019 va fi organizat al doilea tur de scrutin. Aproximativ 19 milioane de alegători sunt așteptați să-și aleagă președintele dintre cei 14 candidați care participă la primul tur al alegerilor prezidențiale.

La ora 20.55 votaseră peste 8,6 milioane de oameni în țară, BEC raportând o prezență de aproape 48%

La ora 19.00 prezența la vot a fost de 45%, cu 2 puncte procentuale mai mică față de prezența la aceeași oră în turul 1 din 2014. 

Diaspora a fost azi la vot în număr record. La această oră au votat deja în străinătate peste  650.000 de oameni și alți peste 25.000 prin corespondență. În turul 2 în diaspora, în 2014, au votat 379.117 români la alegerile prezidențiale.

UPDATE La ora 20.55 votaseră peste 8,6 milioane de oameni în țară, BEC raportând o prezență de aproape 48%

UPDATE: Prezență la secțiile de vot de 46% în țară.

UPDATE: La ora 19.00 au votat 8,2 milioane de oameni in țară. O prezență la vot de 45%, cu 2 puncte procentuale mai mică față de prezența la aceeași oră în turul 1 din 2014. În mediul urban e cea mai mare prezență. 3,4 milioane de români au votat în mediul rural. Între județele fruntașe la vot se numără Cluj, Brașov. La polul opus - Satu Mare, Vaslui. 

UPDATE: Studenții stau la coadă la vot în Complexul Studențesc Regie, duminica seara

(sursa foto digi24.ro)

UPDATE: La ora 17.40 votaseră în țară peste 7,47 milioane de persoane, BEC raportând o prezență de 41%. În turul 1 al alegerilor prezidențiale din 2014, prezența la ora 19.00 a fost de 47,34%. Dacă ritmul prezenței se păstrează și în următoarea mai bine de o oră, anul acestaa ar putea fi depășită prezența de la prezidențialele din 2014.

UPDATE: Numărul votanților la alegerile prezidențiale 2019 se apropie de 6,9 milioane, la ora 17.00, cu o prezență la urne de 37,8%. 

Peste 550.000 de români au votat în diaspora până acum, în cele 838 de secții, de trei ori mai multe secții decât la alegerile electorale precedente. Peste 100.000 de români din Italia și-au exprimat dreptul de vot. Secțiile de vot din Noua Zeelanda, Australia, Japonia, China s-au închis.

UPDATE. Prezență de 26% la urnele de vot din țară la ora 14. Peste 4,6 milioane de persoane au pus ștampila pe buletinele de vot.

UPDATE: Peste 3,5 milioane de români au votat în România, până la ora 12.45. Prezența la urne este de 20%, arată datele BEC.

UPDATE: Prezența la vot în străinătate a ajuns la ora 12.30 la peste 380.000 de persoane, depășind recordul înregistrat în turul 2 al prezidențialelor din 2014. În turul 2 în diaspora, în 2014, au votat 379.117 români la alegerile prezidențiale.  

Foto: Românii votează la Londra/  Inquam Photos / Marius Zmarandescu

UPDATE: Dan Barna a mers la vot împreună cu familia sa, la Sibiu. „Am votat pentru schimbare”, a spus Barna.

UPDATE: La ora 10.15, prezența la vot era de 7,76%. Au votat peste 1,4 milioane de persoane. În primul tur al prezidențialelor din 2014, la ora 10, votaseră 1.196.820 de oameni. Cifrele nu includ votanții din dispora.

UPDATE: Theodor Paleologu a votat

UPDATE: Peste un milion de români au votat în țară

UPDATE: Prezență bună la vot. Până la 9.20 peste 800.000 de români au mers la secțiile de votare.

UPDATE: Klaus Iohannis a votat puțin după ora 9. „Am votat pentru România normală. Îmi doresc un viitor foarte bun pentru România și sper să primesc azi confirmarea că foarte mulți români își doresc același lucru. Românii decid ce viitor va avea România. Dragi români, vă aștept la vot”, a spus Klaus Iohannis. La o oră de la deschiderea urnelor, Viorica Dăncilă a votat la Colegiul Național „Sfântu Sava” din București.

UPDATE: Peste 480.000 de persoane au votat până la ora 8.35.

UPDATE: Prezența la vot este de 2,01% la ora 8.20. 

Până la ora 08.00 au votat 260.000 de persoane. În primele 40 de minute de la deschiderea secțiilor de vot au votat 1% dintre alegători, potrivit datelor BEC. 

Puteți urmări aici, în timp real, prezența la vot în România

Primele rezultate exit poll vor fi făcute publice la ora 21.00.

În țară au fost organizate 18.748 de secții de votare, lista acestora poate fi consultată pe site-ul www.roaep.ro.

La alegerile prezidențiale din acest an, românii din diaspora au la dispoziție, pentru prima dată, trei zile pentru a vota și anume 8, 9 și 10 noiembrie pentru primul tur de scrutin și 22, 23 și 24 noiembrie pentru al doilea tur. Aproape 300.000 de români au votat în diaspora la alegerile prezidențiale, până duminică, la ora 7.15.

Citiți și :

La alegeri prezidențiale 2019, românii vor vota la secția la care sunt arondați în conformitate cu domiciliul din actul de identitate. Cei care nu cunosc numărul secției la care sunt arondați pot afla informația de pe pagina web www.registrulelectoral.ro, după ce va fi completat CNP-ul, numele de familie și un cod generat automat.

Cei duminică, 10 noiembrie, nu se află în localitatea de domiciliu, pot vota la orice secție, pe lista suplimentară.

În cazul în care o persoană este omisă din lista permanentă, aceasta va fi înscrisă pe o listă suplimentară. În București, alegătorii pot vota doar la secția la care sunt arondați, nu pot vota pe o listă suplimentară în alt sector.

Cei 14 candidați, în ordinea în care apar pe buletinele de vot: Klaus Iohannis - Partidul Naţional Liberal, Theodor Paleologu - Partidul Mişcarea Populară, Dan Barna - Alianţa USR-PLUS, Kelemen Hunor - Uniunea Democrată Maghiară din România, Viorica Dăncilă - Partidul Social Democrat, Cătălin Ivan - Alternativa pentru Demnitate Naţională, Ninel Peia - Partidul Neamul Românesc, Sebastian-Constantin Popescu - Partidul Noua Românie, John-Ion Banu - Partidul Naţiunea Română, Mircea Diaconu - Alianţa UN OM, Bogdan Marian-Stanoevici - independent, Ramona-Ioana Bruynseels - Partidul Puterii Umaniste, Viorel Cataramă - Dreapta Liberală, Alexandru Cumpănaşu - independent.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Roxana B check icon
    Acu am citit ca rez preliminare in diaspora (Australia, New Zealand, zona aia) il dau pe Barna cistigator cu 47%
    In ritmul asta s-ar putea ca Barna sa iasa din primul tur
    • Like 1
  • Excelenta ideea si realizarea saitului cu situatia votului in timp real pentru toata lumea. Votul din diaspora a fost floare la ureche fara tipete urlete steaguri scandari cozi etc. Deci putem sa facem lucruri. Si am vazut ca s-au mai automatizat si din macazurile la tramvai. Cand vrem putem.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult