La alegerile prezidențiale din acest an, românii din diaspora au la dispoziție, pentru prima dată, trei zile pentru a vota. Pentru primul tur al alegerilor, aceștia pot vota în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie, în timp ce pentru cel de-al doilea tur, în zilele de 22, 23 și 24 noiembrie.
UPDATE: Aproape 300.000 de români au votat în diaspora la alegerile prezidențiale, până duminică, la ora 7.15.
UPDATE: Numărul celor care votează în diaspora continuă să crească: peste 291.000 de persoane și-au exercitat dreptul la vot, până la ora 21:40, arată datele Biroului Electoral Central.
UPDATE: Peste 260.000 de români au votat până sâmbătă, la ora 19:35. La secțiile de votare au mers peste 235.000 de oameni, iar prin corespondență au votat peste 25.000 de persoane.
(Foto Facebook/Vot diaspora)
UPDATE: Total votanți până sâmbătă, ora 16:42 - 206.728, din care 182.000 la secțiile de vot
UPDATE: Până la ora 11.30 au votat peste 126.000 de români din diaspora, dintre care 101.000 la secțiile de vot și peste 25.000 prin corespondență.
UPDATE: Peste 104.000 de români au votat până sâmbătă ora 8:00. La secțiile de votare au mers peste 79.500 de oameni, iar prin corespondență au votat peste 25.000 de persoane.
Vineri, în prima zi a votului din străinătate, urnele s-au deschis la ora 12:00, iar până în ora 18;45 își exprimaseră deja opțiunile peste 73.000 de români. La alegerile europarlamentare din acest an au votat 369.000 de români din diaspora, în timp ce în turul 1 al alegerilor prezidențiale din 2014 au votat 161.262 de români din străinătate. În turul 2 al alegerilor prezidențiale au votat, în diaspora, 377.000 de alegători.
Puteți urmări aici, în timp real, prezența la vot în diaspora.
Imagini postate pe Facebook arată că la Berlin s-au format cozi la deschiderea urnelor. Este vorba despre alegătorii care au venit la secția de vot încă de la 11:00, cu o oră înainte de începerea procesului electoral, pentru a-și exprima opțiunile.
Foto: Românii votează la Berlin. Sursa - Cristian Ioan via Facebook Răzvan Anghel
Pentru alegeri prezidențiale 2019, în diaspora au fost organizate 835 de secţii de votare.
Și de la Roma au apărut imagini cu alegători stând la coadă în fața secției de vot.
Foto: Români stau la coadă ca să voteze la Roma. Sursa - Facebook/Mioara Moraru Cristea
Cele mai multe secții de vot au fost amenajate în Franța, Italia și Germania, unde există acum mai multe secții de votare în comparație cu alegerile europarlamentare, relatează Digi 24.
Țări cu un număr mare de secții de vot:
Spania (143, faţă de 50 organizate la alegerile europarlamentare)
Italia (142, faţă de 76)
Germania (80, faţă de 25)
Marea Britanie (72, faţă de 29)
Franţa (50, faţă de 17)
SUA (38, faţă de 31)
Republica Moldova (37, faţă de 36)
Olanda (25, faţă de 4)
Belgia (23, faţă de 8)
Irlanda (16, faţă de 5)
Danemarca (12, faţă de 7)
Austria (17, faţă de 9)
Grecia (11, faţă de 4)
Portugalia (9, faţă de 5)
Elveţia (8, faţă de 4 organizate la alegerile europarlamentare).
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Mi se pare o manipulare.
Zic si eu, ca prostul.
Un om educat (asa cum pretind multi din diaspora) si responsabil, macar acum ar fi trebuit sa faca toate demersurile pentru votul prin corespondenta (este permis acum). Mai mult, foarte putini s-au inscris pe liste pentru a vota si pentru a ajuta autoritatile sa dimensioneze spatiile/sectiile de votare.
Asta ca sa nu mai pomenim ca atunci cand a fost ordin de zi pe unitate, s-a putut vota 1 om /4 secunde...
Vecinele au primit plic, completat, trimis, si nu au primit confirmarea ca plicul a ajuns in timp si au votul validat.
Asa ca mergem cu totii la vot. Pt ca votul prin corepondenta e o bataie de joc.
Altfel, am votat de 3 ori in diaspora. De fiecare data au fost cozi. De fiecare data a durat mai multe minute: mai intai am completat un formular -1 minut (dar nu de fiecare data am avut formular) apoi am dat buletin si cineva copiat de mana ( 1-2 min), eu luat stampila si mers in cabina si inapoi (2 min) si apoi semnat. A durat in cel mai fericit cat 3-4 min,, deci s-a putut vota un om /4minute. .
. In cel mai bun caz au fost 4 stampile in sectie, la coada de cateva mii,
Si nu o data am vazut prea putine buletine trimise din romania (intentionat facut, consulatul declara ca sunt apro 100 mii oameni aici, cum sa trimita 3 mii de buletine pe sectie de votare si 4 sectii de votare? e cum ar inghesui toata tulcea in 4 incaperi... ) si buletinele terminate, sau urna atat de mica incat oamenii nu au avut unde infinge votul. Toate aceste decizii au fost premeditate: nr mic de buletine de vot trimise, urna prea mica trimisa, nr de stampile prea mic trimis.
Ba mai mult, la ultima votare PSD nu au trimis niciunul din delegati - situatie ingrata pt ca nr de persoane ce au lucrat in sectia de votare s-a diminuat si nici voluntari nu puteau lua pt ca nr de persoane ce lucreaza in sectia de votare e limitat.
Am trait injosirea asta, repetat.
Hai, sictir!
Alegerile astea sunt gestionate de PeNeLeu, dar tu ai treaba cu pesedeul... Legea nu conteaza...
Succes !
Știți, psd ne-a făcut un alt mare serviciu: ne-au dezvăluit cum e cu manipularea. E aia ce încercați să faceți, prezentând date trunchiate, sferturi de adevăr, hoțul strigă hoțul (vezi divizia de diversiune) , jignind în dreapta și-n stânga , etc.
Nu mai prinde, aici oricum nu.
Nu le mai prelua.
Nu le mai propaga!
Romanii isi creaza singuri chiar acum un nou viitor,,,un viitor in care dobitocii utili sunt pe cale de disparitie!
un hai sictir si din partea mea!!!