Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Diaspora ar putea decide cine intră în turul 2: câți români din străinătate au votat până acum. Cozi la Roma și Berlin

La alegerile prezidențiale din acest an, românii din diaspora au la dispoziție, pentru prima dată, trei zile pentru a vota. Pentru primul tur al alegerilor, aceștia pot vota în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie, în timp ce pentru cel de-al doilea tur, în zilele de 22, 23 și 24 noiembrie.

UPDATE: Aproape 300.000 de români au votat în diaspora la alegerile prezidențiale, până duminică, la ora 7.15.

UPDATE: Numărul celor care votează în diaspora continuă să crească: peste 291.000 de persoane și-au exercitat dreptul la vot, până la ora 21:40, arată datele Biroului Electoral Central.

UPDATE: Peste 260.000 de români au votat până sâmbătă, la ora 19:35. La secțiile de votare au mers peste 235.000 de oameni, iar prin corespondență au votat peste 25.000 de persoane.

(Foto Facebook/Vot diaspora)

UPDATE: Total votanți până sâmbătă, ora 16:42 - 206.728, din care 182.000 la secțiile de vot 

UPDATE: Numărul persoanelor care au votat până acum în diaspora l-a depășit pe cel din turul 1 al prezidențialelor din 2014

UPDATE: Până la ora 11.30 au votat peste 126.000 de români din diaspora, dintre care 101.000 la secțiile de vot și peste 25.000 prin corespondență.

UPDATE: Peste 104.000 de români au votat până sâmbătă ora 8:00. La secțiile de votare au mers peste 79.500 de oameni, iar prin corespondență au votat peste 25.000 de persoane.

Vineri, în prima zi a votului din străinătate, urnele s-au deschis la ora 12:00, iar până în ora 18;45 își exprimaseră deja opțiunile peste 73.000 de români. La alegerile europarlamentare din acest an au votat 369.000 de români din diaspora, în timp ce în turul 1 al alegerilor prezidențiale din 2014 au votat 161.262 de români din străinătate. În turul 2 al alegerilor prezidențiale au votat, în diaspora, 377.000 de alegători.

Puteți urmări aici, în timp real, prezența la vot în diaspora.

Imagini postate pe Facebook arată că la Berlin s-au format cozi la deschiderea urnelor. Este vorba despre alegătorii care au venit la secția de vot încă de la 11:00, cu o oră înainte de începerea procesului electoral, pentru a-și exprima opțiunile.

Foto: Românii votează la Berlin. Sursa - Cristian Ioan via Facebook Răzvan Anghel

Pentru alegeri prezidențiale 2019, în diaspora au fost organizate 835 de secţii de votare. 

Și de la Roma au apărut imagini cu alegători stând la coadă în fața secției de vot.

Foto: Români stau la coadă ca să voteze la Roma. Sursa - Facebook/Mioara Moraru Cristea 

Cele mai multe secții de vot au fost amenajate în Franța, Italia și Germania, unde există acum mai multe secții de votare în comparație cu alegerile europarlamentare, relatează Digi 24.

Țări cu un număr mare de secții de vot:

Spania (143, faţă de 50 organizate la alegerile europarlamentare)

Italia (142, faţă de 76)

Germania (80, faţă de 25)

Marea Britanie (72, faţă de 29)

Franţa (50, faţă de 17)

SUA (38, faţă de 31)

Republica Moldova (37, faţă de 36)

Olanda (25, faţă de 4)

Belgia (23, faţă de 8)

Irlanda (16, faţă de 5)

Danemarca (12, faţă de 7)

Austria (17, faţă de 9)

Grecia (11, faţă de 4)

Portugalia (9, faţă de 5)

Elveţia (8, faţă de 4 organizate la alegerile europarlamentare).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Acum, pe bune, chiar crede cineva in faza cu mii de romani care se lovesc de usile consulatelor/ambasadelor pentru a vota pentru o tara pe care o desconsidera , individual vorbind?
    Mi se pare o manipulare.
    Zic si eu, ca prostul.
    • Like 0
  • Nu pot vota românii din diaspora! PSD-ul a făcut puțin peste 800 de secții pentru 6 000 000 de cetățeni români iar pentru restul de 12 000 000 de cetățeni care votează în țară sunt 21 000 de secții de votare!!!!!!! Cum ar putea să voteze cele 6 000 000 de români având la dispoziție de 10 ori mai puține secții de votare? Este special făcut de către pesediștii meleșcanieni, numărul mic de secții de vot din diaspora pentru ca românii de acolo să nu poată vota!
    • Like 3
  • Dacă vineri, zi lucrătoare și cu program scurt al secțiilor de votare s-a depășit suta de mii, sunt toate șansele să se ajungă o jumătate de milion de voturi. Veorico, pentru 11 noiembrie îți recomand Publi 24, secțiunea oferte locuri de muncă. Au multe posturi de de bone, femei de serviciu și bucătărese, ai de unde alege.
    • Like 5
    • @ Florian Nicolaescu
      Nici acolo tuta asta n-ar fi bună! Plus că părinții s-ar trezi cu un copil retardat ca ea, deși la naștere fusese absolut normal. Doamne ferește de o așa bonă!
      • Like 6
  • Puteti sta linistiti, ca de data asta trecem de 500000 de voturi si in turul 2 de 1 milion. Eu nu au vrut să votez prin corespondență pentru ca in cazul in care votam asa alegeam si candidații pentru turul doi, daca nu intra candidatul ales de mine in turul al doilea codul meu devenea nul. Asa ca mai bine nu. PSD-ul e de Luni istorie. După 30 de ani România scapă de molima asta. Urmează localele si apoi cam asta a fost...România se schimbă.
    • Like 3
    • @ Radu Rozor
      Să sperăm, deși cu mulțimea de defecte de caracter specifice nației noastre, mă tem că nu vom reuși niciodată să devenim o țară normală, o națiune chiar, căci, în ciuda faptului că dăinuim pe aceste meleaguri de când lumea și pământul, noi nici până astăzi nu suntem o națiune în sensul strict, consacrat al acestei noțiuni, am rămas tot la stadiul de populație.
      • Like 0
  • #Votez check icon
    Nu stiu ce sa mai spun. Pare aceeasi divizie de diversiune care "s-a tavalit" prin ambasade spontan la ordin si si-au rupt hainele de pe ei pt. ca pesedeul nu i-a lasat sa voteze.
    Un om educat (asa cum pretind multi din diaspora) si responsabil, macar acum ar fi trebuit sa faca toate demersurile pentru votul prin corespondenta (este permis acum). Mai mult, foarte putini s-au inscris pe liste pentru a vota si pentru a ajuta autoritatile sa dimensioneze spatiile/sectiile de votare.
    Asta ca sa nu mai pomenim ca atunci cand a fost ordin de zi pe unitate, s-a putut vota 1 om /4 secunde...
    • Like 0
    • @ #Votez
      m-am inscris la votul prin coresponenta si nu am primit confirmare de inscriere si nici plicul.
      Vecinele au primit plic, completat, trimis, si nu au primit confirmarea ca plicul a ajuns in timp si au votul validat.
      Asa ca mergem cu totii la vot. Pt ca votul prin corepondenta e o bataie de joc.

      Altfel, am votat de 3 ori in diaspora. De fiecare data au fost cozi. De fiecare data a durat mai multe minute: mai intai am completat un formular -1 minut (dar nu de fiecare data am avut formular) apoi am dat buletin si cineva copiat de mana ( 1-2 min), eu luat stampila si mers in cabina si inapoi (2 min) si apoi semnat. A durat in cel mai fericit cat 3-4 min,, deci s-a putut vota un om /4minute. .
      . In cel mai bun caz au fost 4 stampile in sectie, la coada de cateva mii,
      Si nu o data am vazut prea putine buletine trimise din romania (intentionat facut, consulatul declara ca sunt apro 100 mii oameni aici, cum sa trimita 3 mii de buletine pe sectie de votare si 4 sectii de votare? e cum ar inghesui toata tulcea in 4 incaperi... ) si buletinele terminate, sau urna atat de mica incat oamenii nu au avut unde infinge votul. Toate aceste decizii au fost premeditate: nr mic de buletine de vot trimise, urna prea mica trimisa, nr de stampile prea mic trimis.
      Ba mai mult, la ultima votare PSD nu au trimis niciunul din delegati - situatie ingrata pt ca nr de persoane ce au lucrat in sectia de votare s-a diminuat si nici voluntari nu puteau lua pt ca nr de persoane ce lucreaza in sectia de votare e limitat.

      Am trait injosirea asta, repetat.
      • Like 3
    • @ #Votez
      Acu', pe bune, chiar crezi că poți să prostești pe cineva, pe aici, cu aiurelile astea? Textele astea poți să le folosești la crâșmă de la Cucuieții din vale, dimineața târziu într-o zi lucrătoare, când se adună politologii satului să facă analize profunde, nu aici, pe republica.ro, unde în afara câtorva postaci rătăciți citesc și scriu oameni cât de cât destupați la minte, mulți dintre care chiar au stat la cozile alea și "s-au tăvălit prin ambasade".
      Hai, sictir!
      • Like 7
    • @ Romeo C.
      #Votez check icon
      Nu mi-am propus sa prostesc pe nimeni (in cazul tau chiar nu trebuie: te-ai rezolvat singur). Si oricum, rubrica de comentarii e plina de "politologi" care au o singura misiune: "ai, n-ai treaba, anti-pesede"... De data asta alegerile sunt gestionate de "ciuma liberala" si s-au facut modificari importante la legea electorala, astfel incat si un sictirit ca tine sa poata vota !
      • Like 0
    • @ Claudia Olteanu
      #Votez check icon
      Tocmai d'aia s-a schimbat legea electorala: ca sa nu mai traiesti injosirea asta...
      Alegerile astea sunt gestionate de PeNeLeu, dar tu ai treaba cu pesedeul... Legea nu conteaza...
      Succes !
      • Like 0
    • @ Romeo C.
      Subscriu și adaug și din partea mea un hai sictir.
      • Like 6
    • @ #Votez
      Cum să voteze prin corespondență când li se impune să voteze si pentru turul 2, dacă nu iese ce au votat li se anulează votul, colantul cu "votat" se poate desprinde și pune unde se vrea,(vă dați seama ce s-ar întâmpla la sate - președintele de comisie, de regula psdist, închide secția și-si face mendrele). Nu era mult mai simplu să se facă un X în căsuța dorită, cu un marker, (toată lumea are) sau pix cu pastă neagră sau albastră? Pare că în mod premeditat s-a ales varianta cu vigneta autocolantă. Se poate vota un om la 4 secunde, dacă e adevărat, atunci când cei ce urmăresc desfășurarea votului își fac datoria, fără intenții ascunse, iar cei ce votează sunt hotărâți. Dar trebuia să comentezi plin de răutate. E stilul tău.
      • Like 3
    • @ #Votez
      A fi antipsd este o datorie a celui ce nu este un trântor, un profitor, un parazit social, un trădător și vânzător de țară, un semianalfabet, fără vreo calificare, un plagiator ordinar, pușcăriaș și dacă mai vrei mai caută și singur, dacă te duce mintea.
      • Like 8
    • @ #Votez
      Delia MC Delia MC check icon
      PNL e de câteva zile iar psd de 3 ani (hai, treacă de la mine, de fapt mult mai mulți). Alegerile au fost bine "pregătite" de psd, care s-au achitat doar parțial de sarcini mârâind printre dinți, diaspora, ne p***m pe ea, las' că dezlipim noi autocolante și le lipim apoi unde trebuie. Au fost înființate secții de votare aiurea, unde sunt mulți români tot se stă la coadă. Au mizat pe faptul că vor fi tot la butoane la alegeri.
      Știți, psd ne-a făcut un alt mare serviciu: ne-au dezvăluit cum e cu manipularea. E aia ce încercați să faceți, prezentând date trunchiate, sferturi de adevăr, hoțul strigă hoțul (vezi divizia de diversiune) , jignind în dreapta și-n stânga , etc.
      Nu mai prinde, aici oricum nu.
      • Like 8
    • @ Delia MC
      Cu siguranță că plicurile cu voturi prin corespondență vor fi desfăcute de o comisie din care vor face parte reprezentanți ai tuturor partidelor, așa că falsificarea voturilor prin mutarea autocolantelor este practic imposibilă. Că metoda cu autocolantele care se pot dezlipi este proastă, asta e foarte adevărat. Poate la viitoarele alegeri se va merge pe varianta ca votantul să scrie cu pixul "VOTAT" în căsuța cu numele candidatului/partidului preferat.
      • Like 0
    • @ #Votez
      Adi check icon
      securistii, licuriciul, conspiratia strainilor, Basescu,,,toate astea sunt teorii ale conspiratiei repetate zilnic la latrina3 si rtv.
      Nu le mai prelua.
      Nu le mai propaga!
      Romanii isi creaza singuri chiar acum un nou viitor,,,un viitor in care dobitocii utili sunt pe cale de disparitie!
      un hai sictir si din partea mea!!!
      • Like 8
    • @ #Votez
      Esti logic, dar ai grija ca logica e considerata imbecilitate de catre "patrioti", de cei care stiu mai bine, de indivizi care stiu si eu stiu ca doar stiu. Atat si ajunge.
      • Like 0
    • @ #Votez
      Băi PNL este la guvernare de maximum o săptămână iar alegerile sunt pregătite de mai mult timp, deci tot din epoca psd , așa cum le-au "gândit" ei, în speranța că le vor fi favorabile. Iar o faci pe amnezicul, când tu, de fapt, ai alte tare.
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult