Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

"Tsunami-ul republican", mai mic decât se anticipase: Senatul rămâne, potrivit rezultatelor parțiale, democrat, republicanii majoritari în Camera Reprezentanților

Alegeri SUA - 8 noiembrie

Foto: Profimedia Images

Deși republicanii sunt în avantaj în Camera Reprezentanților, democrații au, potrivit rezultatelor parțiale, un vot în plus la Senat: 48 față de 47.

- Alegerile la jumătate de mandat reprezintă primul scrutin semnificativ de când teoriile conspirației și minciunile despre procesul electoral din SUA au înghițit aproape în întregime unul dintre cele două partide majore ale sale. Un sondaj recent citat de CNN a constatat că 66% dintre republicani încă mai cred că președintele american Joe Biden nu a fost ales în mod legitim.

- Toxicitatea informațională în SUA s-a înrăutățit după 2020. Aparatul media de dreapta, mai ales FOX NEWS, a petrecut luni de zile să pună bazele pentru contestarea rezultatelor alegerilor din 8 noiembrie, dacă voturile nu vor fi favorabile republicanilor.

- Vedete media importante precum Tucker Carlson nu numai că au oferit publicului motive să pună la îndoială votul, dar le-au încurajat efectiv să facă acest lucru.

-Conform Reuters, alegerile americane de mijloc de mandat vor face mult mai mult decât să modeleze următorii doi ani de președinție ai lui Joe Biden, ci vor contribui la a determina dacă acesta va candida și în 2024.

- SUA au condus eforturile internaționale de a consolida rezistența ucraineană împotriva agresiunii de la Kremlin și au oferit Ucrainei sprijin militar, economic și diplomatic crucial, dar unele declarații recente din ambele tabere politice americane indică faptul că acest sprijin nu poate fi considerat de la sine înțeles.

- Cele mai larg raportate comentarii au venit din partea liderului republican și al minorității din Congres, Kevin McCarthy, care a indicat la începutul lunii octombrie că un viitor Congres controlat de republicani nu va fi pregătit să mai ofere Ucrainei „cecuri în alb”.

- Între timp, o scrisoare trimisă președintelui Biden de către un grup de 30 de parlamentari democrați progresiști, ​​prin care se solicită o încetare a focului în Ucraina, a fost retrasă în grabă la sfârșitul lunii octombrie, în urma unei reacții puternice.

Alegerile americane din 8 noiembrie au potențialul de a modela peisajul geopolitic pentru următorii ani

- Datele unui sondaj Reuters/Ipsos efectuat la începutul lunii octombrie indică sprijinul public puternic al SUA pentru politicile în sprijinul Ucrainei. Astfel, 73% dintre americani consideră că Statele Unite ar trebui să mențină sprijinul pentru Ucraina. 66% dintre respondenți au spus că Washingtonul ar trebui să continue să furnizeze arme Ucrainei, în creștere față de nivelul de 51% înregistrat într-un sondaj similar efectuat în august. De asemenea, ultimul sondaj al Universității din Maryland a ajuns la concluzii similare.

- Având în vedere că nu avem un rezultat concret al războiului pornit de ruși în Ucraina, o analiză Atlantic Council arată că alegerile americane din 8 noiembrie au potențialul de a modela peisajul geopolitic pentru următorii ani.

- De acum înainte, în ceea ce privește afacerile externe, republicanii vor fi împărțiți între aripi neo-reaganiste (moștenirea politică a lui Ronald Reagan) și trumpiste (moștenirea politică a lui Donald Trump). Ambele vor ataca administrația Biden și o vor forța să fie mai dură față de China și Iran. Ambele aripi vor face, de asemenea, eforturi pentru o mai mare împărțire a poverii (adică cheltuieli de apărare) de către aliații SUA (din NATO).

- Neo-reaganiștii vor cere mai multă presiune împotriva lui Putin, în timp ce trumpiștii fie vor argumenta pentru retragerea sprijinului pentru Ucraina, fie, în cazuri extreme, vor susține că ameliorarea relațiilor cu Rusia este în interesul național al SUA. Poziția lor se va asemăna cu poziția „izolaționistă” de indiferență față de ascensiunea lui Hitler la sfârșitul anilor 1930, spune Daniel Fried de la Atlantic Council.

- Democrații și republicanii neo-reaganiși vor sprijini în general Ucraina. Există și riscul ca democrații să se divizeze, iar unii dintre membri paritdului lui Biden să adopte poziții similare republicanilor care doresc ca SUA să se distanțeze de Ucraina. Însă Atlantic Council spune că aceștia vor fi puțini la număr. În schimb, republicanii care se opun continuării ajutorului Ucrainei vor fi mai mari ca număr.

- Cererile pentru negocieri care să aibă în vedere condițiile lui Putin, ceea ce înseamnă că SUA ar trebui să împingă Ucraina de la spate să accepte agresiunea rusă, vor crește, dar este puțin probabil să prevaleze atâta timp cât Putin va continua să ceară roadele victoriei pe care nu a obținut-o și s-ar putea să nu o obțină niciodată. Pe scurt, sprijinul SUA pentru Ucraina va continua pe măsură ce atrocitățile rusești continuă și pe măsură ce ucrainenii continuă să reziste în mod eficient.

Cât de mult poate afecta politica internă din SUA situația din Ucraina

- Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a învățat pe cale grea în 2019 cât de mult poate afecta politica internă din SUA realitatea politică din Ucraina. Chiar dacă este imposibil de prezis dacă Partidul Republican va îndeplini sau nu amenințările sale de reducere a ajutorului oferit Ucrainei, cu siguranță există o posibilitate reală.

- Putin și-a propus să provoace o criză energetică care să crească inflația și, prin urmare, să declanșeze nemulțumirea populară care ar duce la căderea guvernelor și a liderilor care se opun lui și războiului său din Ucraina. Dacă republicanii obțin o majoritate și vor reduce sprijinul SUA pentru Ucraina, ei vor acționa în interesul lui Putin.

- Sprijinul pentru Ucraina este una dintre puținele probleme care a reușit să rămână în mare parte bipartizan în Statele Unite până acum. Indiferent de alegerile de la jumătatea mandatului, publicul american este în continuare covârșitor în favoarea continuării ajutorului pentru Ucraina. De asemenea, este probabil ca majoritatea Congresului să rămână în favoarea unui ajutor suplimentar pentru Ucraina, indiferent de rezultatul din 8 noiembrie.

-Aceasta este vestea bună. Cu toate acestea, în cadrul ambelor partide există voci proeminente care cer o schimbare în politică ce nu face decât să încurajeze Rusia și să pună Ucraina într-o poziție mai proastă la masa negocierilor, când va sosi în cele din urmă acea zi. În trecutul politic al SUA au existat situații când minoritățile vocale din Congres au reușit să împiedice actele legislative să ajungă fără probleme pe biroul președintelui. Continuarea ajutorului pentru Ucraina poate deveni o țintă dacă aceste facțiuni își cresc numărul de membri în Congres.

- În timp ce consensul de la Washington va rămâne probabil în favoarea sprijinului ferm pentru Ucraina, o opoziție mai puternică față de ajutor înseamnă că prietenii Ucrainei trebuie să-și intensifice eforturile pentru a comunica cu publicul american de ce acest ajutor este în interesul SUA. Asta înseamnă că elita politică de la Washington să spună în mod clar oamenilor că succesul Ucrainei este și o victorie pentru Statele Unite.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult