Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

SUA consideră că Ucraina va putea începe negocierile cu Rusia dintr-o poziție de forță, după ce armata ucraineană va elibera Herson

Volodimir Zelenski - Profimedia

Foto: Profimedia Images

Autoritățile SUA și NATO admit că Ucraina poate începe negocieri cu Rusia dintr-o poziție de forță după ce armata ucraineană va elibera Herson, ocupat de trupele rusești, scrie ziarul italian La Repubblica.

Potrivit publicației, Statele Unite au transmis un astfel de mesaj Uniunii Europene și au insuflat această idee autorităților ucrainene. Ziarul notează că Washington Post a prezentat o astfel de propunere pentru prima dată.

La Repubblica subliniază că ultima analiză care circulă la sediul NATO de la Bruxelles spune că înfrângerea Rusiei în Herson este importantă din punct de vedere militar, politic și diplomatic și va oferi o oportunitate de a începe primele negocieri reale cu Moscova.

La începutul lunii noiembrie, ziarul american The Washington Post a raportat că administrația prezidențială americană a cerut autorităților ucrainene să demonstreze public că Kievul este pregătit pentru negocieri cu Moscova pentru a nu-i îngrijora pe rezidenții țărilor care susțin Ucraina.

În octombrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care se afirma „imposibilitatea negocierilor cu președintele rus Vladimir Putin”

Acest lucru s-a întâmplat după ce Rusia a anunțat anexarea teritoriilor ucrainene. Înainte de asta, Zelenski a avertizat că, dacă teritoriile ar fi anexate, atunci Ucraina va refuza orice negocieri cu Rusia.

Reprezentanții Rusiei au spus în repetate rânduri că sunt gata să reia negocierile cu Ucraina, întrerupte în primăvara lui 2022 (după uciderea civililor din Bucha). Potrivit surselor, autoritățile ruse ar dori să cadă de acord cu Ucraina nu asupra unui tratat de pace cu drepturi depline, ci asupra unei încetări temporare a focului, pentru a se putea pregăti pentru o nouă ofensivă în februarie-martie 2023.

Autoritățile ruse spun din ce în ce mai mult că sunt gata să revină la negocierile cu Ucraina

Kremlinul pare să câștige timp și se pregătește pentru o „ofensivă la scară largă” la începutul lui 2023.

În ultimele săptămâni, reprezentanții autorităților ruse vorbesc din ce în ce mai mult despre posibile negocieri cu Ucraina sau țările occidentale. De exemplu, pe 14 octombrie, șeful Serviciului de Informații Externe din Rusia, Serghei Naryshkin, a spus că negocierile sunt posibile, dar numai „în anumite condiții”. Totuși, el nu a numit condițiile în sine. Cu o săptămână mai devreme, pe 6 octombrie, președintele Consiliului Federației, Valentina Matviyenko , a sugerat ca autoritățile ucrainene „chiar astăzi” să înceapă negocierile privind „un acord de pace”, dar și despre „condițiile pe care Rusia le va oferi”.

Vladimir Putin a vorbit despre discuții în același sens la mijlocul lunii septembrie:

„Vom face totul pentru a ne asigura că acest lucru se oprește cât mai repede posibil. Din păcate, doar partea adversă, conducerea Ucrainei, și-a anunțat refuzul din procesul de negociere, a declarat că vrea să-și atingă obiectivele prin mijloace militare, după cum se spune, pe câmpul de luptă.”

Putin se gândește într-adevăr la o posibilă reluare a negocierilor care s-au blocat în primăvara lui 2022. În același timp, președintele rus dorește ca Rusia să păstreze controlul asupra teritoriilor din Donbass și „nu vrea deloc să discute despre Crimeea”.

Aceste poziții nu s-au schimbat, potrivit două surse apropiate Kremlinului și o sursă apropiată guvernului rus. Cu toate acestea, potrivit interlocutorilor lui Meduza, autoritățile ruse au dezvoltat o nouă „opțiune tactică”. Nu implică încheierea unui tratat de pace cu drepturi depline, ci introducerea unui încetare temporară a focului. Potrivit Kremlinului, armata rusă și ucraineană ar putea conveni asupra acestui lucru fără a implica înalții oficiali ai ambelor state.

Potrivit surselor Meduza apropiate Kremlinului, este probabil ca autoritățile ruse să fie gata să retragă trupele din cel puțin o parte a teritoriului ocupat al regiunii Herson de dragul acestui acord.

Articol publicat pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Foarte greu sa emiti o parere cat timp Rusia este cum este . Totusi sa cucereasca Herson mai intai . Pe urma ar fi bine sa negocieze, sa inghete razboiul ( o pace simulata desigur , doar avem Rusia in ecuatie). Pe urma Razboiul Rece ! Daca incepi cu “Uniune Sovietica” relatiile economice si politice “normale” , nu o sa se termine bine! In special pt unele tari din fostul Pact de la Varsovia ….
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult