Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

SUA consideră că Ucraina va putea începe negocierile cu Rusia dintr-o poziție de forță, după ce armata ucraineană va elibera Herson

Volodimir Zelenski - Profimedia

Foto: Profimedia Images

Autoritățile SUA și NATO admit că Ucraina poate începe negocieri cu Rusia dintr-o poziție de forță după ce armata ucraineană va elibera Herson, ocupat de trupele rusești, scrie ziarul italian La Repubblica.

Potrivit publicației, Statele Unite au transmis un astfel de mesaj Uniunii Europene și au insuflat această idee autorităților ucrainene. Ziarul notează că Washington Post a prezentat o astfel de propunere pentru prima dată.

La Repubblica subliniază că ultima analiză care circulă la sediul NATO de la Bruxelles spune că înfrângerea Rusiei în Herson este importantă din punct de vedere militar, politic și diplomatic și va oferi o oportunitate de a începe primele negocieri reale cu Moscova.

La începutul lunii noiembrie, ziarul american The Washington Post a raportat că administrația prezidențială americană a cerut autorităților ucrainene să demonstreze public că Kievul este pregătit pentru negocieri cu Moscova pentru a nu-i îngrijora pe rezidenții țărilor care susțin Ucraina.

În octombrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care se afirma „imposibilitatea negocierilor cu președintele rus Vladimir Putin”

Acest lucru s-a întâmplat după ce Rusia a anunțat anexarea teritoriilor ucrainene. Înainte de asta, Zelenski a avertizat că, dacă teritoriile ar fi anexate, atunci Ucraina va refuza orice negocieri cu Rusia.

Reprezentanții Rusiei au spus în repetate rânduri că sunt gata să reia negocierile cu Ucraina, întrerupte în primăvara lui 2022 (după uciderea civililor din Bucha). Potrivit surselor, autoritățile ruse ar dori să cadă de acord cu Ucraina nu asupra unui tratat de pace cu drepturi depline, ci asupra unei încetări temporare a focului, pentru a se putea pregăti pentru o nouă ofensivă în februarie-martie 2023.

Autoritățile ruse spun din ce în ce mai mult că sunt gata să revină la negocierile cu Ucraina

Kremlinul pare să câștige timp și se pregătește pentru o „ofensivă la scară largă” la începutul lui 2023.

În ultimele săptămâni, reprezentanții autorităților ruse vorbesc din ce în ce mai mult despre posibile negocieri cu Ucraina sau țările occidentale. De exemplu, pe 14 octombrie, șeful Serviciului de Informații Externe din Rusia, Serghei Naryshkin, a spus că negocierile sunt posibile, dar numai „în anumite condiții”. Totuși, el nu a numit condițiile în sine. Cu o săptămână mai devreme, pe 6 octombrie, președintele Consiliului Federației, Valentina Matviyenko , a sugerat ca autoritățile ucrainene „chiar astăzi” să înceapă negocierile privind „un acord de pace”, dar și despre „condițiile pe care Rusia le va oferi”.

Vladimir Putin a vorbit despre discuții în același sens la mijlocul lunii septembrie:

„Vom face totul pentru a ne asigura că acest lucru se oprește cât mai repede posibil. Din păcate, doar partea adversă, conducerea Ucrainei, și-a anunțat refuzul din procesul de negociere, a declarat că vrea să-și atingă obiectivele prin mijloace militare, după cum se spune, pe câmpul de luptă.”

Putin se gândește într-adevăr la o posibilă reluare a negocierilor care s-au blocat în primăvara lui 2022. În același timp, președintele rus dorește ca Rusia să păstreze controlul asupra teritoriilor din Donbass și „nu vrea deloc să discute despre Crimeea”.

Aceste poziții nu s-au schimbat, potrivit două surse apropiate Kremlinului și o sursă apropiată guvernului rus. Cu toate acestea, potrivit interlocutorilor lui Meduza, autoritățile ruse au dezvoltat o nouă „opțiune tactică”. Nu implică încheierea unui tratat de pace cu drepturi depline, ci introducerea unui încetare temporară a focului. Potrivit Kremlinului, armata rusă și ucraineană ar putea conveni asupra acestui lucru fără a implica înalții oficiali ai ambelor state.

Potrivit surselor Meduza apropiate Kremlinului, este probabil ca autoritățile ruse să fie gata să retragă trupele din cel puțin o parte a teritoriului ocupat al regiunii Herson de dragul acestui acord.

Articol publicat pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Foarte greu sa emiti o parere cat timp Rusia este cum este . Totusi sa cucereasca Herson mai intai . Pe urma ar fi bine sa negocieze, sa inghete razboiul ( o pace simulata desigur , doar avem Rusia in ecuatie). Pe urma Razboiul Rece ! Daca incepi cu “Uniune Sovietica” relatiile economice si politice “normale” , nu o sa se termine bine! In special pt unele tari din fostul Pact de la Varsovia ….
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult