Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

SUA consideră că Ucraina va putea începe negocierile cu Rusia dintr-o poziție de forță, după ce armata ucraineană va elibera Herson

Volodimir Zelenski - Profimedia

Foto: Profimedia Images

Autoritățile SUA și NATO admit că Ucraina poate începe negocieri cu Rusia dintr-o poziție de forță după ce armata ucraineană va elibera Herson, ocupat de trupele rusești, scrie ziarul italian La Repubblica.

Potrivit publicației, Statele Unite au transmis un astfel de mesaj Uniunii Europene și au insuflat această idee autorităților ucrainene. Ziarul notează că Washington Post a prezentat o astfel de propunere pentru prima dată.

La Repubblica subliniază că ultima analiză care circulă la sediul NATO de la Bruxelles spune că înfrângerea Rusiei în Herson este importantă din punct de vedere militar, politic și diplomatic și va oferi o oportunitate de a începe primele negocieri reale cu Moscova.

La începutul lunii noiembrie, ziarul american The Washington Post a raportat că administrația prezidențială americană a cerut autorităților ucrainene să demonstreze public că Kievul este pregătit pentru negocieri cu Moscova pentru a nu-i îngrijora pe rezidenții țărilor care susțin Ucraina.

În octombrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care se afirma „imposibilitatea negocierilor cu președintele rus Vladimir Putin”

Acest lucru s-a întâmplat după ce Rusia a anunțat anexarea teritoriilor ucrainene. Înainte de asta, Zelenski a avertizat că, dacă teritoriile ar fi anexate, atunci Ucraina va refuza orice negocieri cu Rusia.

Reprezentanții Rusiei au spus în repetate rânduri că sunt gata să reia negocierile cu Ucraina, întrerupte în primăvara lui 2022 (după uciderea civililor din Bucha). Potrivit surselor, autoritățile ruse ar dori să cadă de acord cu Ucraina nu asupra unui tratat de pace cu drepturi depline, ci asupra unei încetări temporare a focului, pentru a se putea pregăti pentru o nouă ofensivă în februarie-martie 2023.

Autoritățile ruse spun din ce în ce mai mult că sunt gata să revină la negocierile cu Ucraina

Kremlinul pare să câștige timp și se pregătește pentru o „ofensivă la scară largă” la începutul lui 2023.

În ultimele săptămâni, reprezentanții autorităților ruse vorbesc din ce în ce mai mult despre posibile negocieri cu Ucraina sau țările occidentale. De exemplu, pe 14 octombrie, șeful Serviciului de Informații Externe din Rusia, Serghei Naryshkin, a spus că negocierile sunt posibile, dar numai „în anumite condiții”. Totuși, el nu a numit condițiile în sine. Cu o săptămână mai devreme, pe 6 octombrie, președintele Consiliului Federației, Valentina Matviyenko , a sugerat ca autoritățile ucrainene „chiar astăzi” să înceapă negocierile privind „un acord de pace”, dar și despre „condițiile pe care Rusia le va oferi”.

Vladimir Putin a vorbit despre discuții în același sens la mijlocul lunii septembrie:

„Vom face totul pentru a ne asigura că acest lucru se oprește cât mai repede posibil. Din păcate, doar partea adversă, conducerea Ucrainei, și-a anunțat refuzul din procesul de negociere, a declarat că vrea să-și atingă obiectivele prin mijloace militare, după cum se spune, pe câmpul de luptă.”

Putin se gândește într-adevăr la o posibilă reluare a negocierilor care s-au blocat în primăvara lui 2022. În același timp, președintele rus dorește ca Rusia să păstreze controlul asupra teritoriilor din Donbass și „nu vrea deloc să discute despre Crimeea”.

Aceste poziții nu s-au schimbat, potrivit două surse apropiate Kremlinului și o sursă apropiată guvernului rus. Cu toate acestea, potrivit interlocutorilor lui Meduza, autoritățile ruse au dezvoltat o nouă „opțiune tactică”. Nu implică încheierea unui tratat de pace cu drepturi depline, ci introducerea unui încetare temporară a focului. Potrivit Kremlinului, armata rusă și ucraineană ar putea conveni asupra acestui lucru fără a implica înalții oficiali ai ambelor state.

Potrivit surselor Meduza apropiate Kremlinului, este probabil ca autoritățile ruse să fie gata să retragă trupele din cel puțin o parte a teritoriului ocupat al regiunii Herson de dragul acestui acord.

Articol publicat pe project-e.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Foarte greu sa emiti o parere cat timp Rusia este cum este . Totusi sa cucereasca Herson mai intai . Pe urma ar fi bine sa negocieze, sa inghete razboiul ( o pace simulata desigur , doar avem Rusia in ecuatie). Pe urma Razboiul Rece ! Daca incepi cu “Uniune Sovietica” relatiile economice si politice “normale” , nu o sa se termine bine! In special pt unele tari din fostul Pact de la Varsovia ….
    • Like 1


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult