Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Alegerile în Europa. Extremiștii triumfă în Italia, Franța, Germania și Austria

Imagine cu Marine Le Pen. Foto: LIONEL URMAN / imago stock&people / Profimedia

Foto: LIONEL URMAN / imago stock&people / Profimedia

Europa e la răscruce de vânturi. Câștigurile preconizate pentru dreapta dură în alegerile europarlamentare pot părea modeste în termeni de cifre pure, dar sunt semnificative.

După cum notează CNN, rezultatele reflectă modul în care centrul politic al Europei s-a deplasat spre extrema dreapta în ultimii cinci ani și reprezintă o provocare majoră pentru oficialii pro-europeni care domină instituțiile Uniunii Europene. Progresele înregistrate de partidele de extremă-dreapta pot să nu fie neașteptate și nu reprezintă o criză existențială pentru UE. Dar ele arată cum dreapta eurosceptică ar putea, în anii următori, să își întărească controlul asupra direcției Uniunii Europene. 

Extrema dreaptă a înregistrat progrese în Austria și Germania în alegerile pentru Parlamentul European. În Austria, Partidul Libertății de extremă dreapta (parte a grupului Identitate și Democrație din Parlamentul European) s-a clasat pe primul loc, în timp ce în Germania, partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a terminat pe locul al doilea, în fața Partidului Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz.

În Franța, partidul de extremă dreaptă condus de Marine Le Pen a câștigat alegerile la distanță dublă față de partidul președintelui Emmanuel Macron, care. anunțat duminică seră că dizolvă parlamentul și convoacă alegeri anticipate. 

În Italia, partidul Frații Italiei al lui Giorgiei Meloni e dat drept câștigător cu circa 31% din voturi, iar în Spania, partidul de extrema dreapta Vox ar fi obținut 10% din voturi, după cum arată Politico Europe. 

În rest, PPE rămâne cea mai mare forță politică din Parlamentul European, iar rezultatul obținut de toate partidele din UE care fac parte din această familie politică reprezintă o veste bună pentru Ursula von der Leyen, care dorește să obțină un al doilea mandat de cinci ani la conducerea Comisiei Europene.

Totodată, Manfred Weber, președintele Partidului Popular European (PPE), a declarat că familia politică pe care o reprezintă va avea ca scop să excludă partidele de extremă dreapta din orice coaliție în viitorul Parlament European. 


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • andrei andrei check icon
  cine ar fi crezut ca insistenta perversa a celor de stanga de a baga pe gat politici sinucigase o sa aiba un recul? si nu ma refer la politici de stanga normale ci extremiste. dar hei, cine nu accepta sa fie violat de un imigrant e clar un extremist de dreapta.
  • Like 2
 • IraM check icon
  Articol forfecat din sursa oficiala: CNN.
  Cine nu-i cu noi e ... extremist.
  LOL
  • Like 2
 • Rezultatele alegerilor europene sunt cum sunt... Dar sa vedeti cand se apropie termenul pentru interzicerea automobilelor cu benzina, ori a centralelor pe gaz... mai baga smintitii un 15 minutes ghetto, pardon city si cota obligatorie de emigranti ilegali si gata, dispare UE.

  Dar daca UE nu poate sa se ocupe de problemele si nevoile reale ale cetatenilor, ci doar sa creeze din nimic probleme noi, atunci poate ca merita sa dispara.
  • Like 3
  • @ haim_mononucleozovici
   RazvanP check icon
   Cu o Franță condusă de RN care are toate șansele să câștige alegerile anticipate și cu o Germanie în care coaliția tremură de frica AfD, ar trebui să fie complet sinucigași eurobirocrați să insiste pe tâmpeniile verzi! Nu este imposibil, sunt complet rupți de realitate, dar măcar din instinct de supraviețuire o vor lăsa msi moale.
   • Like 2
  • @ RazvanP
   Valentin check icon
   E aceeași situația ca în anii 20. Teama de comunism și de Uniunea Sovietică i-a adus la putere pe Mussonlini și Hitler. Cădem dintr-o extremă stângă într-o extremă dreaptă, ceea ce e foarte grav.
   • Like 1
  • @ RazvanP
   Au lăsat-o deja mai moale și o s-o lase în continuare și mai moale (asta nu înseamnă că pe termen lung nu vor reveni cu planurile lor abracadabrante).
   Acum UE are ca prioritate războiul din Ucraina, înarmarea statelor membre UE. A picat pe plan secund Green Deal-ul.
   Iar rezultatele de la euro-parlamentare vor da de gândit euro-birocraților, care, ca orice birocrați, vor avea grijă să își conserve poziția scaunelor de sub fund.
   • Like 1
  • @ Andrei Tarlea
   RazvanP check icon
   Nu cred în bunele intenții bruxelleze, nici când aduc daruri, ca să parafrazez un dicton clasic. Șandramaua trebuie reconstruită fundamental, nu doar vopsită pe ici pe colo.
   • Like 1
  • @ Valentin
   RazvanP check icon
   Este cam ultimul tren al Europei înainte ca situația să se schimbe ireparabil.
   Nici așa nu sunt convins că mai poate fi reparată și redusă la forma inițială, daunele economice și structurale sunt profunde iar "avariile mentale" ale unei părți din populație sunt cvasiireversibile...
   Dpmdv e doar o zvâcnire, cel puțin în Vest deceniile de brainwashing multikulti sunt greu spre imposibil de reparat. Nu întâmplător AfD-ul provine din DDR-ul mai pragmatic și rămas "mai nemțesc" decât "melting potul" ex-BRD.
   Cazul Franței este mai aparte pentru că ei nu au suferit acea "demitizare" a istoriei atât de iubită de propaganda eurofilă, au rămas în primul rând francezi înainte de a fi europeni. Dar chiar și la ei penetrarea socială fiind extrem de puternică mă îndoiesc că vor avea puterea de a rezolva cu adevărat ceva.
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult