Foto: LIONEL URMAN / imago stock&people / Profimedia
Europa e la răscruce de vânturi. Câștigurile preconizate pentru dreapta dură în alegerile europarlamentare pot părea modeste în termeni de cifre pure, dar sunt semnificative.
După cum notează CNN, rezultatele reflectă modul în care centrul politic al Europei s-a deplasat spre extrema dreapta în ultimii cinci ani și reprezintă o provocare majoră pentru oficialii pro-europeni care domină instituțiile Uniunii Europene. Progresele înregistrate de partidele de extremă-dreapta pot să nu fie neașteptate și nu reprezintă o criză existențială pentru UE. Dar ele arată cum dreapta eurosceptică ar putea, în anii următori, să își întărească controlul asupra direcției Uniunii Europene.
Extrema dreaptă a înregistrat progrese în Austria și Germania în alegerile pentru Parlamentul European. În Austria, Partidul Libertății de extremă dreapta (parte a grupului Identitate și Democrație din Parlamentul European) s-a clasat pe primul loc, în timp ce în Germania, partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a terminat pe locul al doilea, în fața Partidului Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz.
În Franța, partidul de extremă dreaptă condus de Marine Le Pen a câștigat alegerile la distanță dublă față de partidul președintelui Emmanuel Macron, care. anunțat duminică seră că dizolvă parlamentul și convoacă alegeri anticipate.
În Italia, partidul Frații Italiei al lui Giorgiei Meloni e dat drept câștigător cu circa 31% din voturi, iar în Spania, partidul de extrema dreapta Vox ar fi obținut 10% din voturi, după cum arată Politico Europe.
În rest, PPE rămâne cea mai mare forță politică din Parlamentul European, iar rezultatul obținut de toate partidele din UE care fac parte din această familie politică reprezintă o veste bună pentru Ursula von der Leyen, care dorește să obțină un al doilea mandat de cinci ani la conducerea Comisiei Europene.
Totodată, Manfred Weber, președintele Partidului Popular European (PPE), a declarat că familia politică pe care o reprezintă va avea ca scop să excludă partidele de extremă dreapta din orice coaliție în viitorul Parlament European.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cine nu-i cu noi e ... extremist.
LOL
Dar daca UE nu poate sa se ocupe de problemele si nevoile reale ale cetatenilor, ci doar sa creeze din nimic probleme noi, atunci poate ca merita sa dispara.
Acum UE are ca prioritate războiul din Ucraina, înarmarea statelor membre UE. A picat pe plan secund Green Deal-ul.
Iar rezultatele de la euro-parlamentare vor da de gândit euro-birocraților, care, ca orice birocrați, vor avea grijă să își conserve poziția scaunelor de sub fund.
Nici așa nu sunt convins că mai poate fi reparată și redusă la forma inițială, daunele economice și structurale sunt profunde iar "avariile mentale" ale unei părți din populație sunt cvasiireversibile...
Dpmdv e doar o zvâcnire, cel puțin în Vest deceniile de brainwashing multikulti sunt greu spre imposibil de reparat. Nu întâmplător AfD-ul provine din DDR-ul mai pragmatic și rămas "mai nemțesc" decât "melting potul" ex-BRD.
Cazul Franței este mai aparte pentru că ei nu au suferit acea "demitizare" a istoriei atât de iubită de propaganda eurofilă, au rămas în primul rând francezi înainte de a fi europeni. Dar chiar și la ei penetrarea socială fiind extrem de puternică mă îndoiesc că vor avea puterea de a rezolva cu adevărat ceva.