Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

La cald, despre rezultatele din această noapte. Două scoruri zdrobitoare: Nicușor Dan și Alianța PSD-PNL | Ziua în care Franța a devenit bolnavul Europei

Nicușor Dan câștigător la Primărie

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Într-o economie de piață, ce se îndreaptă spre 40-45% este considerat risc de poziție dominantă, care se poate transforma în monopol. Intervin imediat autorități, entități care aplică legile concurenței. La peste 50%, PSD și PNL (pentru europarlamentare) și-au atins scopul, dar riscul unor derapaje în perioada următoare este foarte mare. De obicei, politica este despre negociere, despre găsirea unei soluții, despre compromis (oricât de urât sună acest cuvânt pentru unii sau alții). Câteva concluzii ale ultimelor luni care se termină cu alegerile comasate pentru europarlamentare și locale:

1. Teoretic, cu 50% plus niște procente, poți să faci orice, să treci orice lege, să ajungi inclusiv la modificarea constituției, să faci reformele care sunt necesare. Practic, am mai văzut majorități foarte largi în România care s-au lăsat doar cu stagnare pe toate liniile. La alegerile locale, suma procentelor PSD și PNL trece de 60%. E un procent care nu trebuie să liniștească.

2. Problema cea mai mare este legată de opoziție, care este fărâmițată. În acest joc, în perspectiva parlamentarelor, este foarte dificil, dacă nu imposibil pentru ADU (Alianța Dreapta Unită- Forța Dreptei+ USR+ PMP) să se asocieze cu AUR pentru a pune frâne puterii. AUR este în continuare o formațiune nefrecventabilă. Simplă semnătură pe un proiect legislativ chiar și bine intenționat sau justificat alături de AUR te face să roșești. Problema în viitor: O majoritate imensă (50% plus) vs o opoziție care nu se poate așeza la masă în aproape niciun scenariu;

3. Calculele PSD și PNL se validează ca fiind corecte în mare parte- PSD + PNL au luat partea leului, chiar dacă asta a venit cu o mare bătaie de cap pentru alegători - localități în care au candidat separat, altele în care au candidat împreună, europarlamentare pe aceeași listă, bătăi, supărări, înjurături. 

4. AUR și SOS au împreună spre 25% din numărul de voturi. Cifrele nu diferă cu mult față de alte state europene. În Flandra (Belgia) a câștigat extrema dreaptă. Le Pen (Franța) l-a zdrobit pe Macron. În Austria se complică toate, în Germania, principalul partid de la guvernare iese pe locul trei. În București, AUR a luat 10%, conform sondajului exit-poll. 

5. Marcel Ciolacu și-a rezolvat temporar problema Gabriela Firea, care a pierdut la scor în fața lui Nicușor Dan. De urmărit cum anume își va forma majoritatea pentru a-și impune proiectele actualul viitor primar. De asemenea, de văzut jocul PSD-PNL, care e posibil să ignore dorința bucureștenilor și să blocheze tot ce se poate bloca în consiliul local de la capitală. Alianța Dreapta Unită a cules cel puțin 30% din voturi, probabil tractată de Nicușor Dan.

6. Rezultatul Alianței Dreapta Unită în țară este foarte slab - e dificil de anticipat cum anume se vor reorganiza partidele lui Ludovic Orban, Cătălin Drulă și Eugen Tomac pentru alegerile parlamentare și prezidențiale. 

7. Cea mai bună veste de la București vine din tabăra lui Piedone- mult sub cât s-a lăudat că va face, mult sub cât se număra pe la diverse case de sondare. 

8. De la înălțimea celor 45%, scor zdrobitor la București, Nicușor Dan încearcă să facă agenda, prin niște referendumuri pe care le anunță (dar pentru care nu are încă voturile la Consiliul Local). 

9. Să ne uităm peste gard: Franța devine „bolnavul” Europei. Partidul lui Le Pen a luat 32%, președintele Macron dizolvă Parlamentul și organizează anticipate. De văzut dacă nu va păți ceea ce s-a întâmplat la Brexit. Un pariu care s-a dovedit devastator.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • andrei andrei check icon
  e hilar 1 cum lumea nu intelege. de fapt astia de scriu articole si forteaza mult pe ideea de stanga extremista inteleg bine.

  imi place cat de tare incearca toti sa catalogheze partidele care nu sunt de stanga ca de extrema dreapta. nu dreapta ci clar extrema dreapta. dar daca alea sunt de extrema dreapta ca nu vor imigranti in tarile lor inseamna ca cei de la putere de acum care militeaza cu inversunare pentru aducerea de imigranti ce sunt? nu sunt extrema stanga? cand cineva zice nu la ceea ce e acum si e numit extremist inseamna ca ce e acum e extrema cealalta.

  dar modul asta scarbos de manipulare si asociere al celorlalti in extremisti de dreapta pentru a ii denigra a fost observat si acum lumea a votat. asta e raspunsul europenilor la politicile de pro imigratie. NU II VREM!
  • Like 2
 • RazvanP check icon
  Culmea, francezii par mai degrabă SĂNĂTOȘII Europei...
  Sigur, dacă iubești greendiots și visezi la Califat...
  • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult