Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

La cald, despre rezultatele din această noapte. Două scoruri zdrobitoare: Nicușor Dan și Alianța PSD-PNL | Ziua în care Franța a devenit bolnavul Europei

Nicușor Dan câștigător la Primărie

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Într-o economie de piață, ce se îndreaptă spre 40-45% este considerat risc de poziție dominantă, care se poate transforma în monopol. Intervin imediat autorități, entități care aplică legile concurenței. La peste 50%, PSD și PNL (pentru europarlamentare) și-au atins scopul, dar riscul unor derapaje în perioada următoare este foarte mare. De obicei, politica este despre negociere, despre găsirea unei soluții, despre compromis (oricât de urât sună acest cuvânt pentru unii sau alții). Câteva concluzii ale ultimelor luni care se termină cu alegerile comasate pentru europarlamentare și locale:

1. Teoretic, cu 50% plus niște procente, poți să faci orice, să treci orice lege, să ajungi inclusiv la modificarea constituției, să faci reformele care sunt necesare. Practic, am mai văzut majorități foarte largi în România care s-au lăsat doar cu stagnare pe toate liniile. La alegerile locale, suma procentelor PSD și PNL trece de 60%. E un procent care nu trebuie să liniștească.

2. Problema cea mai mare este legată de opoziție, care este fărâmițată. În acest joc, în perspectiva parlamentarelor, este foarte dificil, dacă nu imposibil pentru ADU (Alianța Dreapta Unită- Forța Dreptei+ USR+ PMP) să se asocieze cu AUR pentru a pune frâne puterii. AUR este în continuare o formațiune nefrecventabilă. Simplă semnătură pe un proiect legislativ chiar și bine intenționat sau justificat alături de AUR te face să roșești. Problema în viitor: O majoritate imensă (50% plus) vs o opoziție care nu se poate așeza la masă în aproape niciun scenariu;

3. Calculele PSD și PNL se validează ca fiind corecte în mare parte- PSD + PNL au luat partea leului, chiar dacă asta a venit cu o mare bătaie de cap pentru alegători - localități în care au candidat separat, altele în care au candidat împreună, europarlamentare pe aceeași listă, bătăi, supărări, înjurături. 

4. AUR și SOS au împreună spre 25% din numărul de voturi. Cifrele nu diferă cu mult față de alte state europene. În Flandra (Belgia) a câștigat extrema dreaptă. Le Pen (Franța) l-a zdrobit pe Macron. În Austria se complică toate, în Germania, principalul partid de la guvernare iese pe locul trei. În București, AUR a luat 10%, conform sondajului exit-poll. 

5. Marcel Ciolacu și-a rezolvat temporar problema Gabriela Firea, care a pierdut la scor în fața lui Nicușor Dan. De urmărit cum anume își va forma majoritatea pentru a-și impune proiectele actualul viitor primar. De asemenea, de văzut jocul PSD-PNL, care e posibil să ignore dorința bucureștenilor și să blocheze tot ce se poate bloca în consiliul local de la capitală. Alianța Dreapta Unită a cules cel puțin 30% din voturi, probabil tractată de Nicușor Dan.

6. Rezultatul Alianței Dreapta Unită în țară este foarte slab - e dificil de anticipat cum anume se vor reorganiza partidele lui Ludovic Orban, Cătălin Drulă și Eugen Tomac pentru alegerile parlamentare și prezidențiale. 

7. Cea mai bună veste de la București vine din tabăra lui Piedone- mult sub cât s-a lăudat că va face, mult sub cât se număra pe la diverse case de sondare. 

8. De la înălțimea celor 45%, scor zdrobitor la București, Nicușor Dan încearcă să facă agenda, prin niște referendumuri pe care le anunță (dar pentru care nu are încă voturile la Consiliul Local). 

9. Să ne uităm peste gard: Franța devine „bolnavul” Europei. Partidul lui Le Pen a luat 32%, președintele Macron dizolvă Parlamentul și organizează anticipate. De văzut dacă nu va păți ceea ce s-a întâmplat la Brexit. Un pariu care s-a dovedit devastator.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • andrei andrei check icon
    e hilar 1 cum lumea nu intelege. de fapt astia de scriu articole si forteaza mult pe ideea de stanga extremista inteleg bine.

    imi place cat de tare incearca toti sa catalogheze partidele care nu sunt de stanga ca de extrema dreapta. nu dreapta ci clar extrema dreapta. dar daca alea sunt de extrema dreapta ca nu vor imigranti in tarile lor inseamna ca cei de la putere de acum care militeaza cu inversunare pentru aducerea de imigranti ce sunt? nu sunt extrema stanga? cand cineva zice nu la ceea ce e acum si e numit extremist inseamna ca ce e acum e extrema cealalta.

    dar modul asta scarbos de manipulare si asociere al celorlalti in extremisti de dreapta pentru a ii denigra a fost observat si acum lumea a votat. asta e raspunsul europenilor la politicile de pro imigratie. NU II VREM!
    • Like 2
  • RazvanP check icon
    Culmea, francezii par mai degrabă SĂNĂTOȘII Europei...
    Sigur, dacă iubești greendiots și visezi la Califat...
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult