Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Alegerile locale sau asaltul promisiunilor electorale asupra alegătorilor. Cele trei lucruri pe care trebuie să le realizeze un primar

Trafic auto - București

Foto: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Au mai rămas câteva zile până la data alegerilor locale, suntem asaltați de promisiuni, multe dintre acestea la fel de realizabile precum visul de a deveni primar, al multora dintre candidați. Ne sunt promise multe lucruri, multe, atât de multe încât nu mai au loc în cutiile poștale pliantele cu fețele ademenitoare ale candidaților.

„Vreți o sală de sport? Vine… Se dă o sală polivalentă, două, cine licitează mai mult? Domnul din colț? Trei săli de sport și bonus o pistă de biciclete, toate la pachet cu un parc. Adjudecat!. Vreți sport? Nicio problemă, vă dăm un stadion. Fotbal, rugby, toate vin la pachet. Tenis? Cum să nu, la anul avem un mare turneu WTA chiar aici la noi în Pașcani”, cam așa pare că sună campania electorală din cutiile poștale.

Multe dintre promisiuni sunt hilare, cei ce promit știu că sunt hilare, alegătorii știu același lucru, cu toate acestea auzim mereu promisiuni electorale, care ar trebui să se numească mai degrabă fantezii electorale.

Din punctul meu de vedere, candidații ce doresc să fie aleși în consiliile locale sau care să ocupe postul de primar trebuie să fie în stare să realizeze trei lucruri mari și doar atât. Le menționez mai jos:

1. Salubrizarea și cosmetizarea orașelor pe care doresc să le conducă. Foarte multe orașe din România arată rău, sunt murdare. Trebuie curățate, iar această curățenie, întreținută. Leg de salubrizare, cosmetizarea orașelor. Când ieșim pe stradă, atât în calitate de pietoni, dar și de șoferi, este plin de gropi. Vrem să circulăm pe străzi moderne, să avem trotuare pe care nu-ți luxezi gleznele.

2. Spitale moderne. Sănătatea oamenilor este pe primul loc. Este necesar ca în fiecare reședință de județ să existe un spital modern. Știți ce se spune, de exemplu, în Constanța când ai o problemă de sănătate? Răspunsul este: „Cel mai bun doctor este trenul de București”. Nu știu cât de bune sunt spitalele sau doctorii din București, însă asta spunem în Constanța când apar probleme de sănătate ce necesită intervenția unui specialist. Deci da, spitale moderne.

3. Atragerea de investitori. Prin atragerea de investiții, s-ar reechilibra piața muncii, cetățenii și-ar găsi locuri de muncă, bine plătite, mai ușor. Nu ar fi nevoiți să lucreze pe salarii indecent de mici, iar studenții nu ar mai fi nevoiți să plece din orașele sau județele unde s-au format. Investițiile ar asigura un nivel înalt de taxe și impozite virate la bugetele locale, ar crește veniturile administrației locale, astfel ar fi disponibile fonduri pentru realizarea de investiții de la bugetul local.

Lipsa investitorilor a dus, de exemplu, în Constanța la stagnare și micșorarea veniturilor, comparativ cu alte regiuni din țară. În județul Constanța, salariul mediu net/lunar este de 3026 lei/angajat (date valabile la 30 iunie 2020. Sursa: Institutul Național de Statistică). Angajații din județe precum Galați câștigă lunar, în medie, 3066 lei, cei din Cluj – 3763 lei, Gorj – 3028 lei, Iași – 3247 lei, Ilfov – 3240 lei, Mureș – 3148 lei, Prahova – 3052 lei, Sibiu – 3208 lei, Timiș – 3479 lei. Angajații din Giurgiu au un nivel identic al salariului mediu lunar net, anume 3026 lei. Dacă ne uităm spre Tulcea, salariile din Constanța sunt în medie mai mari cu doar 111 lei decât cele ale tulcenilor, care câștigă 2915 lei/lună.

Deși pare ciudat, Constanța nu are niciun parc industrial, iar investitorii lipsesc cu desăvârșire, orașul se depopulează. Petrecerile pe care le vedeți vara la televizor, alături de transmisiunile din cluburile de noapte, sunt doar o poleială care nu creează nici locuri de muncă, nici bunăstare și nici sustenabilitate. Investițiile, parcurile industriale, dezvoltarea locală, acestea aduc bunăstare și ridică nivelul calității vieții.

Până să vedem arene de Liga Campionilor, arene moderne de tenis, handbal sau rugby, piste de biciclete sau trotinete, vreau să văd cele 3 puncte de mai sus rezolvate.

Alegerile locale nu sunt doar despre pliante, slogane, propagandă și candidați care zâmbesc cuceritor. Alegerile locale sunt despre bunăstare, despre sănătate și despre calitatea vieții. Că sunt mulți candidați care nu au demonstrat niciodată nimic, asta este altceva. Însă ține de noi să facem diferența.

Peste o săptămână votăm. Voi merge la vot, așa cum am făcut-o mereu și voi alege pe cei care au realizat ceva în trecutul lor profesional. Postările, redistribuirile, like-urile de pe Facebook sau ironiile de șantier, ce ne inundă fluxul de pe Facebook, nu se află printre criteriile mele de diferențiere între candidați.

Mult succes tuturor alegătorilor și țineți minte cele trei puncte mai sus menționate.

Articol preluat de pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stelian check icon
    Ce-ar fi sa se inceapa de la infrastructura peste tot in Romania.
    Fiecare primar de comuna / oras, in 4 ani sa fi facut 1 km de strada asfaltata, 1 km de iluminat public, 1 km de alimentare cu apa potabila, 1 km de canalizare.
    Pentru orase mai mari poate mai mult.
    Bucuresti, capitala europeana, mai are strazi neasfaltate, neiluminate si locuinte fara apa potabila.
    In restul Romaniei, din 1990 pina azi 30 de ani, 30 de km. Pai multe ar fi fost terminate de mult.
    Ati incercat sa va plimbati in Romania cu Google street? In multe localitati nu puteti merge mai departe de soseaua ce traverseaza localitatea!
    Bine, trebuie spus ca de prin 2008-2009, Romania a evoluat enorm in materie de harti si altele pe internet. Dar in asta statul nu are nici un merit
    Revenind la primari, nu cred ca e normal ca un primar sa se priceapa si la sanatate si la invatamint, dindu-i in administrare si spitalul si scoala.
    Si da, Romania trebuie salubrizata. Incepind cu drumurile ce trebuie sa aiba marcajul pe stinga si dreapta si pe cel separator al benzilor, continuind cu balariile de pe laturi si ajungind la sincronizarea semafoarelor unde e cazul.
    • Like 0
  • La punctul 1 as mai pune restaurarea fatadelor imobilelor istorice si refacerea celor noi, cu accesarea unor consilieri arhitecti peisagisti si de urbanism. Si nu in ultimul rand refacerea spatiilor verzi dupa reguli moderne de horticultura si peisagism. Panselutele dureaza o luna. Spatiul ala trebuie sa hraneasca privirea tot anul.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Sunt de acord cu Dvs. In principal aceste trei directii ar trebuie sa fie prioritare pentru un conducator local.
    Problema majora este la atragerea de investitii. Marea majoritate a primarilor sunt alesi politic fara sa inteleaga neaparat fenomenul economic. Iar a doua problema pe care o vad - care se vede si la nivel national - este ca aceasta clasa politica care ne-a condus in ultimii 30 de ani NU A DORIT si NU DORESTE o dezvoltare si o crestere din punct de vedere profesional si material a populatiei acestei tari.
    O populatie educata, culta, civilizata si potent financiara nu poate fi dependenta de ajutoarele financiare guvernamentale sau cresteri de pensii planificate la timp inainte de alegeri. Iar acest lucru se poate face numai cu schimbarea completa a intregii clase politice din RO - indiferent de partid PSD, PNL, PMP, UDMR, etc.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult