Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Alegi iubirea sau frica? O nouă abordare a resurselor umane în România pentru lideri vizionari

Angajata zâmbind

Foto: Andriy Popov/ Panthermedia/ Profimedia

În ultimele 6 luni am avut o mulțime de întâlniri cu lideri din organizații pentru a promova atelierele de management al visurilor în cadrul companiilor lor. În România, Dream Management-ul este un concept nou importat și dezvoltat de Mirela Oprea tocmai din SUA de la Matthew Kelly și implementat de dream manageri. E un concept care poate schimba cu totul modul în care sunt abordate resursele umane punând mai mult accent pe cuvântul Human și mai puțin pe cuvântul Resurse din celebra expresie HR.

Abordarea aceasta pune în centru omul cu visurile și aspirațiile sale, companiile sprijinindu-și angajații să-și îndeplinească cu mai multă ușurință aspirațiile personale, convinse fiind că un om cu visuri împlinite e mai fericit, mai sănătos, mai recunoscător firmei care îl susține să se dezvolte și în mod implicit și un angajat mai implicat în organizație. Însă lucrurile noi sunt uneori privite cu reticență sau scepticism, deoarece managerii doresc rezultate vizibile imediat, KPI-uri. Deseori sunt întrebată cu privire la rezultatele atelierelor mele. Managerii ar vrea să le povestesc despre 90% din angajații unei firme care și-au împlinit visuri de a merge în Japonia la cireșii înfloriți sau la Machu Picchu, eventual în câteva luni. Dar lucrurile nu se întâmplă atât de repede. Pentru cele mai multe visuri e nevoie de timp și de transformări profunde.

Am început să fac ateliere de dream management în cadrul firmelor la finalul lunii august 2023. Rezultatele concrete pe care le-am avut după fiecare atelier au fost de tipul: conectarea oamenilor cu propria copilărie, aha-uri legate de aceasta și de visurile din copilărie, claritate cu privire la momentul prezent și la cine sunt ei acum și care sunt visurile lor. Cei mai mulți dintre participanți nu își făcuseră niciodată o listă de visuri. Unii spuneau că nu au visuri, alții recunoșteau că le e teamă să formuleze visuri de frica eșecului și cu gândul la frustrarea posibilă. Un altfel de rezultat a fost legat de sudarea echipelor. Oamenii și-au împărtășit visuri dragi din copilărie, dar și obstacole în calea visurilor lor din copilărie și au ajuns să se oglindească și să descopere tot felul de legături între ei. Au împărtășit apoi trei visuri dragi din prezent și au început să își ofere unii altora resurse și idei și mâini de ajutor. De exemplu, o doamnă avea de făcut finisajele la casă, colegii s-au oferit să vină să văruiască, altă doamnă nu fusese niciodată la mare, o colegă i-a oferit o invitație în casa pe care visează să o construiască la mare. Dar au fost foarte multe exemple de acest tip și oamenii au conștientizat cât de puțin se cunosc și cât de mult s-ar putea sprijini reciproc. Tot așa la lista cu rezultate aș putea pune faptul că oamenii au devenit mai conștienți de calitățile și de resursele lor și s-au gândit cum pot să le pună în slujba visului lor. Au devenit mai conștienți de sabotorii lor și au început să lucreze cu ei, să facă liniște. Am primit mai multe solicitări de a recomanda terapeuți buni. Am recomandat. Unii și-au dorit să meargă la terapie individual, alții și în cuplu. Dacă ar fi să iau doar acest rezultat, mi se pare excepțional. Încă nu mi-a trimis nimeni mesaj cu poze de la Machu Picchu sau din Bali, ca efect al atelierului de dream management, însă mulți fac pași mici pentru astfel de visuri.

Cu cât sunt mai mari visurile, cu atât e nevoie de mai mult timp. Și de răbdare. Pentru că împlinirea unui vis te scoate din zona de confort și vine la pachet cu un proces de schimbare. Unele visuri durează ani să se împlinească, dar odată ce oamenii se simt conectați cu aspirațiile lor, acestea devin o forță în viața lor. Visurile au o atât de mare putere, încât aș putea să le asemăn cu forța gravitațională. Pe măsură ce oamenii sunt conectați cu visuri care sunt despre adevăratul lor sine și despre misiunea lor, își descoperă noi dimensiuni, noi puteri, noi modalități de a depăși obstacolele și de a-și elimina sabotorii, practic își schimbă viața.

Și schimbarea este înfricoșătoare pentru unii. Inclusiv pentru manageri. De ce să schimbi ceva care funcționează? Nu funcționează perfect, dar funcționează. Ce se întâmplă dacă a-i ajuta pe oameni să-și împlinească visurile înseamnă a-i pierde și a pierde afaceri, clienți? Fiecare manager cu care am vorbit avea această întrebare. Dar pentru unii dintre ei aceasta a fost mai mult decât o întrebare. A fost o frică reală care i-a oprit să organizeze un atelier de dream management pentru angajații lor. Pentru alții, a fost doar o întrebare rațională pentru a analiza costurile și beneficiile și pentru a calcula riscurile. Unii dintre manageri au ales dragostea în locul fricii. Au ales să-și susțină angajații pentru a-și îndeplini visurile pentru că își iubesc angajații, le place să-i vadă fericiți și îi privesc ca pe niște indivizi cu emoții și visuri și aspirații și suflete, nu doar ca pe creiere, fișe de post și KPI-uri.

Dacă pleacă?…

Am auzit de atâtea ori întrebarea aceasta, dublată de îngrijorare, încât pentru a detensiona atmosfera îmi venea să cânt piesa Dacă pleci a lui Cătălin Crișan, ca sugestie de reacție într-un astfel de scenariu.

Dacă un angajat dorește să plece și să călătorească prin lume, probabil va face asta oricum. Poate o va face cu 3 ani mai târziu decât era de așteptat, dacă nu e susținut. Dar cei 3 ani petrecuți în firmă vor fi 3 ani când nu lucrează 100%, când este stresat, trist și neangajat, nededicat cu adevărat proiectelor companiei. Ar petrece mai mult timp la țigară sau pe insta decât muncind. Sau plângându-se despre poluare, vreme și șefi. Sau în concediu medical. În cele din urmă, va pleca 3 ani mai târziu, probabil cu sentimentul că încearcă să scape din cușca în care se simțea prins. Dar dacă îl ajuți să-și îndeplinească visul și reușește să plece în aventura lui visată într-un an, acesta ar fi probabil cel mai productiv an al lui. Motivat de visul său și de nevoia de a-și câștiga bugetul pentru cel mai drag proiect al său, acest angajat va găsi noi strategii pentru afacerea ta, pentru a câștiga bonusuri. Sau va deveni mai creativ. Va găsi soluții noi pentru probleme vechi. Sau poate va vinde prietenilor săi prăjituri fără gluten în timpul liber.

Un an cât angajatul tău va avea călătoria vieții lui, vei pierde probabil un om bun. Dar vei și câștiga. Cât își așteaptă avionul la check-in, angajatul vostru vă va mulțumi pe Facebook, linkedin sau instagram. Va povesti despre cea mai bună companie în care a lucrat vreodată. Cea care l-a ajutat să-și împlinească cel mai drag vis. Și înainte să plece, și-a convins cel mai bun prieten și colegul de la universitate să-i ia locul și să facă o treabă și mai bună, pentru că tu ești angajatorul care îl va ajuta și pe prietenul său să-și îndeplinească visurile. Și când se întoarce din călătoria de un an, poate că vrea să revină în echipă, pentru că acum are un nou vis. Și are noi perspective datorită aventurii sale prin lumea largă, perspective care vă pot îmbogăți cultura organizațională. Și câștigi din nou.

Nu toți angajații doresc să călătorească în lume luni sau ani la rândul. Cineva vrea să vadă Statuia Libertății, pentru că a văzut-o într-o carte poștală în epoca comunistă și a rămas cu acest vis care părea imposibil. Altcineva vrea să meargă cu familia ei la Rio de Janeiro pentru a dansa pe străzi în zilele de carnaval și a simți ritmurile bucuriei. Cineva vrea să se mute de la cămin și să-și plătească prima chirie. Altcineva vrea să aibă propria grădină (chiar și în fața blocului ei) și să aibă 1 oră pe zi pentru grădinărit. Cineva vrea să meargă pe bicicletă, dar îi este frică. Altcineva vrea să-și ia permis auto. Dar și ei îi e frică. Unii visează să aibă relații mai bune cu frații, surorile sau părinții lor. Sau cu partenerii lor de viață. Unii vor să fie părinți mai buni. Unii vor să vadă florile de cireș în Japonia. Alții doresc un retreat în Bali pentru a se odihni și a avea un timp cu ei înșiși. Unii vor să-și ducă mamele la Paris sau la Roma. Alții vor să-și viziteze prietenii dragi plecați din România. Unii vor să slăbească și să aibă un stil de viață sănătos. Alții vor să danseze zilnic și să organizeze cluburi de dans pentru tineri sau pentru seniori. Unii vor să învețe să picteze. Alții, să publice o carte. Unii vor să învețe o limbă nouă. Alții vor să se poată muta în orașul natal și să aibă grijă de părinți și să lucreze de acasă. Mulți vor să meargă pe El Camino de Santiago. Sau pe Via Transilvania. Unii vor să construiască comunități. Unii visează să poată asculta. Pentru că întotdeauna vorbesc prea mult și știu că le-ar fi mai bine să asculte mai mult. Dar acest lucru este atât de dificil, încât devine un vis. Unii visează să cânte. La duș, în cor sau la Vocea României. La pian sau la acordeon. Unii visează să inventeze un joc de societate sau un robot. Unii visează să aibă 1 oră pe zi pentru lectură. Pentru că le plac cărțile, dar nu au citit una de 5 ani. Unii visează să-și vindece rănile copilăriei și să câștige încredere în ei. Unii visează să se iubească pe ei înșiși. Și pare a fi cel mai greu vis dintre toate. Unii visează să se vindece de cancer și să înceapă o nouă viață. Unii visează la o casă de lemn în munți sau la o casă albă cu ferestre albastre și niște portocali în Grecia. Unii vor o școală mai bună pentru copiii lor. Și lecții de chitară. Și să joace într-o piesă de teatru. Unii visează să găsească iubirea vieții lor. Sau să aibă un câine.

Când își scriu lista cu 100 de visuri în cadrul atelierelor, unii oameni plâng. Unii râd. Unii nu se pot opri din scris. Unii abia pot scrie 5 visuri și nici măcar nu sunt siguri că acestea sunt visuri, pentru că într-o zi din viața lor și-au pierdut capacitatea de a visa. Este un moment magic care se poate întâmpla între pereții companiei tale, dacă vei organiza un atelier de dream management. Și vei face mult mai mult. Îți vei sprijini angajații să folosească puterea științei pentru a-și îndeplini cu ușurință visurile. Dacă alegi dragostea și nu frica, beneficiile vor veni. Vei fi managerul care își sprijină angajații să se dezvolte, pentru că a-și împlini visurile înseamnă a crește la persoana care poate trăi visul. Vei fi managerul care vă ajută angajații să aibă o viață mai bună, să fie mai fericiți, să aibă relații mai bune și chiar o sănătate mai bună, spun studiile științifice. Și chiar să trăiască o viața mai lungă și mai bună, pentru că asta se întâmplă cu oamenii conectați la visurile lor, spun studiile științifice din nou. Mai devreme sau mai târziu, toți managerii vor fi nevoiți să învingă frica. Pentru că cei care sunt curajoși acum și aleg dragostea vor crea un model. Un model de grijă autentică față de angajații tăi. Și restul vor urma, deoarece în lipsa unor programe care să le sprijine visurile în compania lor, angajații vor migra către companii care îi vor ajuta să-și îndeplinească aspirațiile personale.

Oare tu în care categorie vei fi? Vei alege să sprijini visurile angajaților și să schimbi abordarea resurselor umane mai devreme sau mai târziu? Vei alege iubirea de oameni sau frica?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult