Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Alertă de sănătate publică! Ministerul Mediului confirmă niveluri de 8 ori mai mari de PM10 în București! Care sunt cauzele poluării masive de duminică noaptea

Costel Alexe, conferință poluare

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a confirmat luni că duminică seară s-a înregistrat un nivel extrem de ridicat de poluare în Capitală și că în aer au fost de 8 ori mai multe particule în suspensie PM 10 decât limita maximă admisă.

Potrivit ministrului Mediului, nivelul maxim de poluare a fost înregistrat la ora 3 dimineața.

„Am avut acest episod de poluare ca urmare a unui cumul de factori. Arderile necontrolate din București și județul Ilfov, au fost seizări la 112, am avut discuții cu ISU, în afară de incendiul semnalat la 12 noaptea la Gara de Nord și a sesizărilor primite cu arderile de vegetație și gunoaie din cursul serii, am ajuns să avem condiții de calm atmosferic și cu viteze reduse ale vântului, de sub 7 km/h. Am avut valori ridicate. Creșterile au început la 21:00, cu vârful către 4 dimineață, scăzând către primele ore ale zilei. Acum avem valori de intrare în normalitate ale aerului, cu depășiri încă de PM10”, a declarat Costel Alexe, în conferința de presă, potrivit Digi24.

El a precizat că acest episod de poluare nu s-a datorat doar acestor factori.

„Avem și noi suspiciuni de activități industriale în Ilfov și București, mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantități ridicate de poluanți”, a subliniat ministrul.

Potrivit Aerlive, particulele în suspensie PM10 și PM 2.5 reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Ele reprezintă un grup complex de poluanți care variază în funcție de dimensiune, formă, compoziție și origine. Acestea se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și să provoace probleme de sănătate. Efectele includ moartea prematură, agravarea bolilor cardiace și pulmonare. Copiii sub 15 ani sunt în mod special vulnerabili. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Toate partidele cand sunt in opozitie au solutii la toate problemele de la noi. Cand ajung la putere nu pot implementa solutiile pentru ca..si dai cu explicatii ca nu pot fi altfel decat ca cei pe care iau inlocuit. Referitor la poluare. Domnul ministru are cateva luni de munca in acest domeniu. Am vazut doar interventii punctuale care nu au rezolvat mai nimic si atacuri la Firea care tot nimic inseamna.Practic nu s-a schimbat nimic de pe vremea PSD-ului. Cat ar fi el de interimar ar putea stabili niste prioritati si ar actiona s-au macar ne-ar informa ca a stabilit cateva prioritati. Ori il laudam ori il criticam. La momentul asta e de neglijat. El da, dar poluarea nu.Urmeaza sa ne amendeze UE si nu se vede nimic. Nu se schimba nimic nu actioneaza nimeni ramane totul incremenit in nesimtirea noastra si a guvernantilor.
    • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult