Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Am ajuns cu soțul meu la urgență la Spitalul Universitar după ce am așteptat ambulanța patru ore

Pat de spital - Getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Vă voi povesti în cele ce urmează, pe scurt, o experiență neplăcută trăită recent de familia noastră.

Vineri,15 iunie, soțul meu a venit seara de la muncă și acuza dureri foarte mari în zona abdomenului. În jurul orei 21 ajunsese să nu se mai poată ridica din pat și nici să stea drept. În acel moment am decis împreună că este cazul să chemăm salvarea. Astfel că la ora 21.30 am sunat la salvare, prezentând cazul.

Salvarea a venit la ora 01.30, după 4 ore de când am chemat-o și l-a dus la urgență, la Spitalul Universitar, noi locuind în sectorul 6. La spital i-au luat sânge pentru analize și i-au pus o perfuzie cu calmant, după care l-au scos pe holul de la urgență să aștepte acolo că nu au ecografist. Ba mai mult, medicul care l-a examinat i-a și atras atenția că nu era cazul să vină cu salvarea, că putea lua un taxi, că nu are nimic grav.

Ecografistul a venit în jurul orei 4 dimineața, a făcut o ecografie sumară concluzionând că nu este nimic în neregulă. Între timp au venit analizele și arătau un nivel mare de leucocite. Au decis să îl trimită și la radiologie întrucât îl durea în continuare abdomenul destul de rău, cu toate calmantele. După ce l-a văzut și radiologul, concluzia lor a fost că nu prezintă simtomatica infecțioasă și i-au recomandat să meargă luni la medicul de familie și să ia trimitere pentru hematologie. Apoi, în jurul orei 07.00 l-au trimis liniștiți acasă, deși avea încă dureri și niciun diagnostic. 

Sâmbătă la prânz, după ce a trecut efectul calmantelor administrate noaptea, au început iar durerile și după prânz și febră. Astfel că am decis să plece iar la spital, de data asta la privat. Am chemat un prieten să îl ducă întrucât era în aceeași stare ca și vineri, adică „îndoit în două”.

La urgențe în privat i s-a pus rapid diagnosticul de apendicită, au chemat un chirurg să îl vadă pentru confirmare și acesta a decis că este caz rapid de operație. Astfel că sâmbătă noaptea l-au operat de urgență, operația neputând să fie făcută integral laparoscopic din cauza infecției care era prezentă, diagnosticul fiind apendicită acută gangrenoasă perforată. Din acel moment lucrurile au mers spre bine și marți, 19.06, soțul meu a fost externat.

Am povestit toate acestea nu ca să fac vreo tragedie din cazul medical ce ni s-a întâmplat, pentru că sunt sigură că sunt multe situații mult mai grave și probleme mult mai mari, însă pentru a atrage atenția asupra incompetenței care există în cadrul Spitalului Universitar și a modului cum sunt tratați pacienții acolo.

Mi se pare tragic să nu poți depista într-o secție de urgență un caz de apendicită, să trimiți omul acasă cu dureri, fără diagnostic și tratament. Noi am avut șansa să ne permitem să apelăm la sistemul privat de sănătate, dar ce se întâmpla oare dacă chemăm a doua oară salvarea, așteptam iar 4 ore să vină și găseam aceiași medici incapabili să pună un diagnostic.

Eu încă sper într-un viitor mai bun pentru noi și pentru copiii noștri și de aceea cred că este timpul să ne mobilizăm cu toți și să nu mai permitem ca astfel de lucruri să se întâmple pe banii și sănătatea noastră. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Acum au salariile marite de OLGUTA de la PSD si isi permit ,ca pot .
    • Like 0
  • Si ati facut ceva impotriva incompetentilor de acolo? Sesizari la colegiul medicilor, politie, dna ceva? Ati zis “bine ca n-a murit sau bine ca a trecut” si v-ati vazut mai departe de treaba.
    Sunteti un caz printre multe alte cazuri si mai grave care se petrec in tara noastra.
    • Like 1
  • Roxana B check icon
    Doamna draga o apendicita acuta gangrenoasa perforata este o urgenta mareeeeee , mare de tot.Sotul dvs a trecut, din fericire"pe linga" tragedie.Sa nu uitam ca Rudolph Valentino a murit la 31 de ani din aceeasi cauza..E tragic ca tocmai la un ditamai spitalul un ecografist nu era de garda.
    • Like 0
  • Foarte aiurea.
    • Like 0
  • După primele simptome spuse de d-voastră am bănuit că este o apendicită, poate chiar perforată. Și nu sunt internist sau chirurg (ci un stomatolog pensionat în vârstă de 76 de ani) Ruşine medicilor care l-au consultat !
    • Like 3
  • Absolut de acord cu opinia exprimata de Wall-T. As merge pana acolo incat sa zic ca nu e nimic adevarat din ceea ce scrieti, atata vreme cat nu puteti proba ca ati facut plangere penala impotriva medicilor de la Spitalul Universitar care i-au pus grav in pericol viata sotului. Ati scris doar credibil, brodand pe o realitate posibila in Romania. Pentru ca, daca s-ar fi intamplat cu adevarat, nu stateati sa brodati dragut pe site-uri unde scrie "lumea buna". Ci ati fi facut ceva, tocmai in folosul celor care nu au bani pentru alternative private. Nu au glas, calculator si vorbele la ei. Mor cu zile, pe tacutelea, ca "asa a vrut Dzeu, maica".
    • Like 2
    • @ Anca Paduraru
      nobody check icon
      Şi ce rezolvi cu plângerea penală? Erorile medicale de la Urgenţă pot fi cu uşurinţă explicate (personalul subdimensionat, subfinanţat şi surmenat etc). Ce judecător va condamna un medic care poate e în picioare de 24 de ore? Hai să fim serioşi...
      • Like 1
    • @ Anca Paduraru
      Delia MC Delia MC check icon
      După ce omul a trecut prin ce a trecut, nu-i mai arde sa umble prin instanță.Povestea îmi pare credibilă , cu toate ca sa nu recunosti o apendicită imi pare de necrezut.Si un stagiar ar fi pus diagnosticul!Tot asa facem toți dupa ce rezolvam ceva prin birocrația cea de toate zilele, ba mai luăm si cate vreun perdaf...mergem acasă, scuipăm, injuram, si ne rugăm sa nu mai avem curând nevoie!Nu suntem cu toții asa de combativi, si mai trebuie să ne conservam energia si banii pentru altă dată.Apropo, asta costă mult, timp, bani si nervi.Mai curând plângere la Colegiul Medicilor.Si in fine, fiecare se plânge unde crede ca are şanse!
      • Like 1
    • @ Anca Paduraru
      „realitate posibila”, ce oximoron drăguț... Ba e cea mai crîncenă și tăioasă realitate, probată zilnic de mii de români, a ajuns și subiect de film. Dacă despici firul în paișpe cu analize pisicologice te simți mai bine?
      • Like 0
  • Înfiorător!
    Și am înțeles că acum nu se mai pot plânge cei din sistemul medical că au salarii mici...
    Nu înființează cineva un ONG/site care să ofere asistență celor care vor să-i tragă la răspundere pe medicii care demonstrează o astfel de incompetență crasă?
    Sau pe cei care vin în 4 ore cu ambulanța....?
    • Like 0
  • Tatal meu, anul trecut, in Arad, a avut o experienta similara, asteptand 13 zile un CT, medicul ne avertiza ca este o simpla infectie. In urma unor solicitari repetate, am primit cateva analize dupa operatie. De atunci, mutilat in urma operatiei, a ramas un purtator permanent de pampers. Plangerea este cercetata in acest moment. Colegiul Medicilor a respins plangerea mea, nefiind plangerea realizata de tatal meu ( atunci era la Terapie Intensiva).
    • Like 1
    • @ Mihaela Bercea
      uau!
      • Like 0
    • @ Mihaela Bercea
      Penal, pe persoană fizică (tentativă de omor sau gen).
      • Like 0
  • AlexM check icon
    Acum aproximativ 1 an tatal meu (63 de ani) s-a lovit la picior.Fiind aproape de spitalul Sf. Ioan, s-a dus la camera de urgenta a acestui spital. Dupa consultatie, doctorul l-a trimis acasa si i-a prescris Aspacardin.Vazandu-i piciorul umflat, l-am dus la urgenta la Spitalul Universitar. Diagnosticul: Fractura de calcaneu in 3 puncte. Necesita operatie ca sa aibe sanse sa mai poata merge.
    A fost operat si merge in ziua de azi foarte bine.
    Deci exista doctori si doctori...
    • Like 1
  • mike mike check icon
    Din pacate, trebuie sa recunosc ca se intampla si la case mai mari, in tari UE din vest. Am crezut ca aici nu exista medici prosti. Uneori gasesti medici care se chinuie si cateva zile pana sa puna un diagnostic corect. Stiu cazuri de pacienti trimisi acasa cu febra 40 care la cateva ore au decedat. Intra-devar, spitalele arata foarte bine, cu aparatura de ultima generatie, curate, cu muzica, etc...insa uneori medicii lasa de dorit...
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult