(Foto: Guliver/Getty Images)
Vă voi povesti în cele ce urmează, pe scurt, o experiență neplăcută trăită recent de familia noastră.
Vineri,15 iunie, soțul meu a venit seara de la muncă și acuza dureri foarte mari în zona abdomenului. În jurul orei 21 ajunsese să nu se mai poată ridica din pat și nici să stea drept. În acel moment am decis împreună că este cazul să chemăm salvarea. Astfel că la ora 21.30 am sunat la salvare, prezentând cazul.
Salvarea a venit la ora 01.30, după 4 ore de când am chemat-o și l-a dus la urgență, la Spitalul Universitar, noi locuind în sectorul 6. La spital i-au luat sânge pentru analize și i-au pus o perfuzie cu calmant, după care l-au scos pe holul de la urgență să aștepte acolo că nu au ecografist. Ba mai mult, medicul care l-a examinat i-a și atras atenția că nu era cazul să vină cu salvarea, că putea lua un taxi, că nu are nimic grav.
Ecografistul a venit în jurul orei 4 dimineața, a făcut o ecografie sumară concluzionând că nu este nimic în neregulă. Între timp au venit analizele și arătau un nivel mare de leucocite. Au decis să îl trimită și la radiologie întrucât îl durea în continuare abdomenul destul de rău, cu toate calmantele. După ce l-a văzut și radiologul, concluzia lor a fost că nu prezintă simtomatica infecțioasă și i-au recomandat să meargă luni la medicul de familie și să ia trimitere pentru hematologie. Apoi, în jurul orei 07.00 l-au trimis liniștiți acasă, deși avea încă dureri și niciun diagnostic.
Sâmbătă la prânz, după ce a trecut efectul calmantelor administrate noaptea, au început iar durerile și după prânz și febră. Astfel că am decis să plece iar la spital, de data asta la privat. Am chemat un prieten să îl ducă întrucât era în aceeași stare ca și vineri, adică „îndoit în două”.
La urgențe în privat i s-a pus rapid diagnosticul de apendicită, au chemat un chirurg să îl vadă pentru confirmare și acesta a decis că este caz rapid de operație. Astfel că sâmbătă noaptea l-au operat de urgență, operația neputând să fie făcută integral laparoscopic din cauza infecției care era prezentă, diagnosticul fiind apendicită acută gangrenoasă perforată. Din acel moment lucrurile au mers spre bine și marți, 19.06, soțul meu a fost externat.
Am povestit toate acestea nu ca să fac vreo tragedie din cazul medical ce ni s-a întâmplat, pentru că sunt sigură că sunt multe situații mult mai grave și probleme mult mai mari, însă pentru a atrage atenția asupra incompetenței care există în cadrul Spitalului Universitar și a modului cum sunt tratați pacienții acolo.
Mi se pare tragic să nu poți depista într-o secție de urgență un caz de apendicită, să trimiți omul acasă cu dureri, fără diagnostic și tratament. Noi am avut șansa să ne permitem să apelăm la sistemul privat de sănătate, dar ce se întâmpla oare dacă chemăm a doua oară salvarea, așteptam iar 4 ore să vină și găseam aceiași medici incapabili să pună un diagnostic.
Eu încă sper într-un viitor mai bun pentru noi și pentru copiii noștri și de aceea cred că este timpul să ne mobilizăm cu toți și să nu mai permitem ca astfel de lucruri să se întâmple pe banii și sănătatea noastră.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Sunteti un caz printre multe alte cazuri si mai grave care se petrec in tara noastra.
Și am înțeles că acum nu se mai pot plânge cei din sistemul medical că au salarii mici...
Nu înființează cineva un ONG/site care să ofere asistență celor care vor să-i tragă la răspundere pe medicii care demonstrează o astfel de incompetență crasă?
Sau pe cei care vin în 4 ore cu ambulanța....?
A fost operat si merge in ziua de azi foarte bine.
Deci exista doctori si doctori...