Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

România devine o țară de părinți singuri

Acum câțiva ani, când mi-am luat viza de Statele Unite, era acolo un tânăr adolescent specialist în calculatoare, bun vorbitor de engleză, de pe undeva din Moldova. Era tânăr, sărac și plin de speranță. Alături de el, la un pas în spate, părinții lui, mai în vârstă, puțini la trup și îmbrăcați în negru, rămași parcă pe un drum prăfuit, de țară. Pentru ei, speranța pleca. Rămâneau niște telefoane rare de peste ocean. I-am privit cu luare-aminte, înțelegere și cu o profundă tristețe. Copilul lor, inteligent, frumos și făcut la bătrânețe, probabil după multe eforturi și speranțe, pleca pe drumul fără întoarcere al străinătății, ca să cucerească America. În urmă rămâneau ei, singuri, strânși unul într-altul în singurătatea lor sărăcăcioasă, într-un orășel izolat din Moldova. Bineînțeles, tânărul a primit viza fără probleme, imediat. 

Este parcă o mândrie să spui că „fata sau băiatul meu sunt la Paris”, Londra sau în America, în Italia sau oriunde, de parcă oriunde ar fi mai bine decât în România. Când se întâlnesc generațiile la 20 sau 30 de ani de la terminarea liceului sau a facultății jumătate sunt plecați pe alte meleaguri. Iar dintre copiii rezultați din jumătatea de generație care a rămas în România să desăvârșească tranziția mulți sunt plecați la studii în străinătate, de unde nu se mai întorc. E o mândrie în a-ți trimite copilul afară, în Europa sau chiar peste ocean, cheltuind ultimii bănuți numai să-l vezi scăpat din lagăr.

E poate doar lagărul din mintea noastră, în care am trăit și de care nu am reușit să ne rupem?! E libertatea pe care le-o dorim lor, copiilor, și de care noi nu ne-am bucurat?! E o mândrie că ai copil la studii afară, ceea ce înseamnă că a reușit peste medie?!

Copiii de medici sunt în majoritate plecați, sunt familii care au ambii copii plecați. Țara noastră devine o țară de părinți singuri, așteptând un telefon sau vizitându-și copiii pe alte meridiane, fără să cunoască limba nepoților sau înțelegându-se într-o altă limbă decât româna. Nu, copiii nu mai știu limba bunicilor. Cât de trist e că o tânără de 14 ani nu mai poate spune bunicului care a crescut-o când era mică niciun cuvânt în română?!! Ne amăgim că jumătate dintre cei care au plecat vor să se reîntoarcă, cel puțin așa declara recent ministrul românilor de pretutindeni. Este o poveste în care numai cine nu știe poate să creadă.

Nu, generațiile viitoare, copiii celor care au emigrat nu vor mai veni aici, decât poate într-o vizită scurtă, exotică pentru ei, dar nu, nu mai sunt români. Îmi amintesc de un român plecat în Italia care spunea franc, referindu-se la copilul său: „De ce să învețe româna? La ce-i mai trebuie?!”.

Vin aici universitățile străine și fac recrutare direct, fără jenă. La fel, firmele de recrutare pentru medici și IT-iști. Iar noi renunțăm cu atâta ușurință la tinerii noștri, pregătiți, înzestrați, așa cum nicio altă țară nu face, livrându-i afară gata pregătiți și fără nicio datorie pentru statul care a investit în ei, și unde ar trebui să întoarcă ceva. Se miră străinii sau cei care cunosc sistemele din alte state cum de parcă îi încurajăm să plece.

Și nimeni nu se sesizează că au plecat patru milioane de români tineri, buni de muncă, cu tot cu copiii lor pierduți pentru totdeauna, care nu mai sunt și nu vor mai fi români. Încotro ne îndreptăm? Cât încă mai suntem de dezamăgiți încât să ne facem copiii să renunțe la țara lor și pe noi înșine la viitor? Ce viitor poate avea o țară din care pleacă copiii?! Pentru mine asta e știrea adevărată, a ultimilor ani, faptul că renunțăm fără luptă la copiii noștri. La viitorul nostru.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • România este țara în care nepoții nu au niciun viitor din cauza că li l-au mîncat bunicii. România este țara în care bunicii se înfruptă din banul public mult mai mult decît proprii lor nepoți. România este țara în care bunicii consideră că lor li se cuvine cu prioritate față de nepoți. Românii sînt un popor degenerat, care, foarte probabil, va dispărea din istorie în următoarele secole. Să-i fie țărîna ușoară! Nimănui nu-i va părea rău după el!
    • Like 0
  • Eu nu am copii, asa ca poate nici nu am dreptul sa comentez.... Dar ma gandesc ca daca as avea, nu mi-ar place sa il vad platind un sfert din salariu pentru vreo pensie speciala a unuia si a altuia..... Tinerii pleaca pentru ca pot si pentru ca vor. Statul roman trebuie sa revizuiasca multe lucruri pentru a inversa acest trend, si ma tem ca nu va putea sa o faca. Revizuirile trebuie sa se refere la "pentru ca vor", si nu la "pentru ca pot". Sa ne amintim ca pe vremea Ceausestilor multi au fost impuscati cand incercau in disperare sa treaca Dunarea inot.... Deci, trebuie creata tara in care oamenii sa doreasca sa ramana, nu sa fie impiedicati sa plece.
    • Like 2
  • Orice parinte isi doreste copilul fericit! Stie cineva cum se obtine fericirea aici, in Romania? ...Probabil vor ramane manipulatorii si manipulatii. Pe termen lung. Pana se vor fi convins si unii si altii , ca este rau si pentru ei asta. Eu stiu ca , daca ai mei copii pleaca , ma duc dupa ei. Am aceasta sansa. Si uite asa privim individual toata problema, abandonand ideea de unitate, de popor, de tara.Pana la urma , viata este una si a naibii de scurta...
    • Like 3
  • Dar chiar asa, nu luptam sa ii tinem aici cu forta daca a se poate. Daca ei sunt cat de cat pregatiti este in ciuda sistemului si a statului nu datorita lui. Dar sa ii tinem aici, eventual sa le trantim vreun credit de studii in spate sa nu le mai arda sa plece, ai dracu, cum vor ei o viata mai buna. Sa stea aici sa plateasca. Sa plateasca hotia si prostia celor care ne conduc. Traiasca masurile coercitive! Halal mod de a gandi.
    • Like 3
  • In Romania nu se va stirpii hotia si abuzul pina in momentul in care politicienii vor ramîne singuri în tara împreuna cu pensionarii, cu asistatii social si cu cei din serviciile de forta (sri, sie, spp, magistrati, armata, politie). Dar si atunci se vor jecmanii între ei.
    • Like 1
  • Buna tuturor! Suntem inzestrati de la "natura" cu o inteligenta peste a altor popoare si pentru asta trebuie sa fim mandri ca suntem romani. Marele pacat este ca o tara cu atatea oameni inzestrati o duce atat de rau si nu stiu ce putem face sa schimbam ceva in bine !? Suntem rau guvernati sau nu sutem lasti sa ne guvernam datorita intereselor straine!?
    • Like 0
    • @ Constantin Irimia
      Anon check icon
      Hopa! Inteligenta peste a altor popoare? Vorbiti serios sau faceti misto? :D
      • Like 3
    • @ Anon
      :))))
      • Like 0
  • "Vin aici universitățile străine și fac recrutare direct, fără jenă. La fel, firmele de recrutare pentru medici și IT-iști. Iar noi renunțăm cu atâta ușurință la tinerii noștri, pregătiți, înzestrați, așa cum nicio altă țară nu face, livrându-i afară gata pregătiți și fără nicio datorie pentru statul care a investit în ei, și unde ar trebui să întoarcă ceva. Se miră străinii sau cei care cunosc sistemele din alte state cum de parcă îi încurajăm să plece."
    SLAVA CERULUI CA SUNTEM UN UE SI CA VIN ! si cat despre livrarea de tineri gata pregatiti, mai usor cu pianul pe scari. Ca se califica la locul de munca din strainatate majoritatea. Inclusiv medicii care aproape ca o iau de la capat cu informatia. Nu ma credeti ? Intrebati-l pe Marius Uscatu-ortopedul scolit in Franta.
    SI ce daca nu mai stiu copiii limba parintilor/bunicilor ? Romana oricum e o limba moarta! nu te ajuta la vreo angajare.
    Romania trebuie sa invete sa fie atractiva daca doreste sa aiba oameni prin dansa. Cand spun Romania ma refer la oamenii de aici. Nu vreau sa fiu umilit pe banii mei de madama de la posta si nici nu vreau sa iau spaga de la pacienti oferindu-le in schimb o ingrijire submediocra . Slava Cerului ca exista eliberarea Vestica. Si lamentarea asta e absolut ridicola.
    • Like 3
  • Auzi , ministrul romanilor de pretutindeni :-) :-) :-) , cu asta m-a dat gata partidul bolșevic
    • Like 1
  • Eu ma uit si la partea plina a paharului, nu mai vine seful la mine sa imi spuna ca asteapta alti 50 de oameni la poarta fabricii/firmei daca nu imi convine ceva ;).
    Salariile au crescut, ca sa acopere deficitul de forta de munca, cel putin in domeniul tehnic (calificat, semicalificat). Avem "41907 locuri de muncă" vacante, conform ejobs, toate calificarile/orasele/domeniile nefiltrate.
    E, cineva trebuie sa le ocupe, nu le putem lasa libere, corect? ;)
    • Like 1
  • Ce mi s-a intamplat din diversele mele experiente in strainatate este ca am devenit mandru ca sunt din Romania (ca si nationalitate nu sunt 100% roman, si stiu si limba mamei, si limba tatalui). Si am devenit mandru si pentru ca Occidentul ne-a tratat cum ne-a tratat, in timp ce ei au cules si culeg masiv roadele plecarii noastre. Ne-au facut hoti, tigani, banditi, etc, in timp ce: (1) 350 000 de ingineri romani au emigrat in Occident in 27 de ani, ca sa lucreze in inginerie in Occident, pentru care Occidentul nu a dat un ban ca sa ii scolarizeze si sa ii pregateasca, (2) 100 000 de medici romani au emigrat in Occident, pe care Occidentul nu a dat un ban ca sa ii scolarizeze, (3) aproape 1 000 000 de meseriasi (studi medii, gen sudori, instalatori, etc) au emigrat in Occident fara ca Occidentul sa dea un ban ca sa ii pregateasca. Si dupa toate astea, ni se scot ochii pentru maxim 10 000 de cetateni romani (si asta e o cifra super umflata) care fac si tampenii. Sunt pro-Occident, cred ca viitorul Romaniei este in UE si NATO, dar nu mai am niciun fel de complex de inferioritate fata de occidentali, tinand cont ca ei au castigat mult de pe urma romanilor plecati (si din pacate Romania a pierdut enorm de mult). Sper ca romanii plecati sa fie ca si irlandezii plecati, si la o adica sa reuseasca sa isi duca tara de unde au plecat mai sus (de ex. Irlanda are 9-10 milioane de turisti straini, din care vreo 7 milioane au origini irlandeze).
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult