Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

România devine o țară de părinți singuri

Acum câțiva ani, când mi-am luat viza de Statele Unite, era acolo un tânăr adolescent specialist în calculatoare, bun vorbitor de engleză, de pe undeva din Moldova. Era tânăr, sărac și plin de speranță. Alături de el, la un pas în spate, părinții lui, mai în vârstă, puțini la trup și îmbrăcați în negru, rămași parcă pe un drum prăfuit, de țară. Pentru ei, speranța pleca. Rămâneau niște telefoane rare de peste ocean. I-am privit cu luare-aminte, înțelegere și cu o profundă tristețe. Copilul lor, inteligent, frumos și făcut la bătrânețe, probabil după multe eforturi și speranțe, pleca pe drumul fără întoarcere al străinătății, ca să cucerească America. În urmă rămâneau ei, singuri, strânși unul într-altul în singurătatea lor sărăcăcioasă, într-un orășel izolat din Moldova. Bineînțeles, tânărul a primit viza fără probleme, imediat. 

Este parcă o mândrie să spui că „fata sau băiatul meu sunt la Paris”, Londra sau în America, în Italia sau oriunde, de parcă oriunde ar fi mai bine decât în România. Când se întâlnesc generațiile la 20 sau 30 de ani de la terminarea liceului sau a facultății jumătate sunt plecați pe alte meleaguri. Iar dintre copiii rezultați din jumătatea de generație care a rămas în România să desăvârșească tranziția mulți sunt plecați la studii în străinătate, de unde nu se mai întorc. E o mândrie în a-ți trimite copilul afară, în Europa sau chiar peste ocean, cheltuind ultimii bănuți numai să-l vezi scăpat din lagăr.

E poate doar lagărul din mintea noastră, în care am trăit și de care nu am reușit să ne rupem?! E libertatea pe care le-o dorim lor, copiilor, și de care noi nu ne-am bucurat?! E o mândrie că ai copil la studii afară, ceea ce înseamnă că a reușit peste medie?!

Copiii de medici sunt în majoritate plecați, sunt familii care au ambii copii plecați. Țara noastră devine o țară de părinți singuri, așteptând un telefon sau vizitându-și copiii pe alte meridiane, fără să cunoască limba nepoților sau înțelegându-se într-o altă limbă decât româna. Nu, copiii nu mai știu limba bunicilor. Cât de trist e că o tânără de 14 ani nu mai poate spune bunicului care a crescut-o când era mică niciun cuvânt în română?!! Ne amăgim că jumătate dintre cei care au plecat vor să se reîntoarcă, cel puțin așa declara recent ministrul românilor de pretutindeni. Este o poveste în care numai cine nu știe poate să creadă.

Nu, generațiile viitoare, copiii celor care au emigrat nu vor mai veni aici, decât poate într-o vizită scurtă, exotică pentru ei, dar nu, nu mai sunt români. Îmi amintesc de un român plecat în Italia care spunea franc, referindu-se la copilul său: „De ce să învețe româna? La ce-i mai trebuie?!”.

Vin aici universitățile străine și fac recrutare direct, fără jenă. La fel, firmele de recrutare pentru medici și IT-iști. Iar noi renunțăm cu atâta ușurință la tinerii noștri, pregătiți, înzestrați, așa cum nicio altă țară nu face, livrându-i afară gata pregătiți și fără nicio datorie pentru statul care a investit în ei, și unde ar trebui să întoarcă ceva. Se miră străinii sau cei care cunosc sistemele din alte state cum de parcă îi încurajăm să plece.

Și nimeni nu se sesizează că au plecat patru milioane de români tineri, buni de muncă, cu tot cu copiii lor pierduți pentru totdeauna, care nu mai sunt și nu vor mai fi români. Încotro ne îndreptăm? Cât încă mai suntem de dezamăgiți încât să ne facem copiii să renunțe la țara lor și pe noi înșine la viitor? Ce viitor poate avea o țară din care pleacă copiii?! Pentru mine asta e știrea adevărată, a ultimilor ani, faptul că renunțăm fără luptă la copiii noștri. La viitorul nostru.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Orice parinte isi doreste copilul fericit! Stie cineva cum se obtine fericirea aici, in Romania? ...Probabil vor ramane manipulatorii si manipulatii. Pe termen lung. Pana se vor fi convins si unii si altii , ca este rau si pentru ei asta. Eu stiu ca , daca ai mei copii pleaca , ma duc dupa ei. Am aceasta sansa. Si uite asa privim individual toata problema, abandonand ideea de unitate, de popor, de tara.Pana la urma , viata este una si a naibii de scurta...
  • Like 1
 • Dar chiar asa, nu luptam sa ii tinem aici cu forta daca a se poate. Daca ei sunt cat de cat pregatiti este in ciuda sistemului si a statului nu datorita lui. Dar sa ii tinem aici, eventual sa le trantim vreun credit de studii in spate sa nu le mai arda sa plece, ai dracu, cum vor ei o viata mai buna. Sa stea aici sa plateasca. Sa plateasca hotia si prostia celor care ne conduc. Traiasca masurile coercitive! Halal mod de a gandi.
  • Like 2
 • In Romania nu se va stirpii hotia si abuzul pina in momentul in care politicienii vor ramîne singuri în tara împreuna cu pensionarii, cu asistatii social si cu cei din serviciile de forta (sri, sie, spp, magistrati, armata, politie). Dar si atunci se vor jecmanii între ei.
  • Like 0
 • Buna tuturor! Suntem inzestrati de la "natura" cu o inteligenta peste a altor popoare si pentru asta trebuie sa fim mandri ca suntem romani. Marele pacat este ca o tara cu atatea oameni inzestrati o duce atat de rau si nu stiu ce putem face sa schimbam ceva in bine !? Suntem rau guvernati sau nu sutem lasti sa ne guvernam datorita intereselor straine!?
  • Like 0
  • @ Constantin Irimia
   Anon check icon
   Hopa! Inteligenta peste a altor popoare? Vorbiti serios sau faceti misto? :D
   • Like 3
  • @ Anon
   :))))
   • Like 0
 • "Vin aici universitățile străine și fac recrutare direct, fără jenă. La fel, firmele de recrutare pentru medici și IT-iști. Iar noi renunțăm cu atâta ușurință la tinerii noștri, pregătiți, înzestrați, așa cum nicio altă țară nu face, livrându-i afară gata pregătiți și fără nicio datorie pentru statul care a investit în ei, și unde ar trebui să întoarcă ceva. Se miră străinii sau cei care cunosc sistemele din alte state cum de parcă îi încurajăm să plece."
  SLAVA CERULUI CA SUNTEM UN UE SI CA VIN ! si cat despre livrarea de tineri gata pregatiti, mai usor cu pianul pe scari. Ca se califica la locul de munca din strainatate majoritatea. Inclusiv medicii care aproape ca o iau de la capat cu informatia. Nu ma credeti ? Intrebati-l pe Marius Uscatu-ortopedul scolit in Franta.
  SI ce daca nu mai stiu copiii limba parintilor/bunicilor ? Romana oricum e o limba moarta! nu te ajuta la vreo angajare.
  Romania trebuie sa invete sa fie atractiva daca doreste sa aiba oameni prin dansa. Cand spun Romania ma refer la oamenii de aici. Nu vreau sa fiu umilit pe banii mei de madama de la posta si nici nu vreau sa iau spaga de la pacienti oferindu-le in schimb o ingrijire submediocra . Slava Cerului ca exista eliberarea Vestica. Si lamentarea asta e absolut ridicola.
  • Like 2
 • Auzi , ministrul romanilor de pretutindeni :-) :-) :-) , cu asta m-a dat gata partidul bolșevic
  • Like 1
 • Eu ma uit si la partea plina a paharului, nu mai vine seful la mine sa imi spuna ca asteapta alti 50 de oameni la poarta fabricii/firmei daca nu imi convine ceva ;).
  Salariile au crescut, ca sa acopere deficitul de forta de munca, cel putin in domeniul tehnic (calificat, semicalificat). Avem "41907 locuri de muncă" vacante, conform ejobs, toate calificarile/orasele/domeniile nefiltrate.
  E, cineva trebuie sa le ocupe, nu le putem lasa libere, corect? ;)
  • Like 1
 • Ce mi s-a intamplat din diversele mele experiente in strainatate este ca am devenit mandru ca sunt din Romania (ca si nationalitate nu sunt 100% roman, si stiu si limba mamei, si limba tatalui). Si am devenit mandru si pentru ca Occidentul ne-a tratat cum ne-a tratat, in timp ce ei au cules si culeg masiv roadele plecarii noastre. Ne-au facut hoti, tigani, banditi, etc, in timp ce: (1) 350 000 de ingineri romani au emigrat in Occident in 27 de ani, ca sa lucreze in inginerie in Occident, pentru care Occidentul nu a dat un ban ca sa ii scolarizeze si sa ii pregateasca, (2) 100 000 de medici romani au emigrat in Occident, pe care Occidentul nu a dat un ban ca sa ii scolarizeze, (3) aproape 1 000 000 de meseriasi (studi medii, gen sudori, instalatori, etc) au emigrat in Occident fara ca Occidentul sa dea un ban ca sa ii pregateasca. Si dupa toate astea, ni se scot ochii pentru maxim 10 000 de cetateni romani (si asta e o cifra super umflata) care fac si tampenii. Sunt pro-Occident, cred ca viitorul Romaniei este in UE si NATO, dar nu mai am niciun fel de complex de inferioritate fata de occidentali, tinand cont ca ei au castigat mult de pe urma romanilor plecati (si din pacate Romania a pierdut enorm de mult). Sper ca romanii plecati sa fie ca si irlandezii plecati, si la o adica sa reuseasca sa isi duca tara de unde au plecat mai sus (de ex. Irlanda are 9-10 milioane de turisti straini, din care vreo 7 milioane au origini irlandeze).
  • Like 2
 • Tibi_R check icon
  Ii trist ce se intampla, dar ii rezultatul complicitatii parintilor la catastrofa din Romania. Pai ii vina parintilor ca s-a ajuns aici. Ei sunt imputerniciti, prin vot, sa schimbe tara, ca pe cand vor creste copiii lor mari, sa vada ca totusi, tara asta se modernizeaza prin eforturile noastre. Ca se construiesc scoli, ca sunt spitatele, ca punem pret pe profesori si pe medici etc..
  Dar daca parintii voteaza de-a pixu' cu PSD si alti oportunisti ordinari, sau daca parintii sunt indiferenti la cine urmeaza sa conduca tara, atunci eu zic ca ii corect sa fie blamati pentru partea lor de vina.
  • Like 5
 • Nonverba check icon
  Renuntam fara lupta la copiii nostri... ba am sa fac tot ce pot ca sa poata copilul meu trai oriunde in afara acestei tari pentru care nu mai am nicio urma de patriotism. Sa munceasca plozii lor ca sa le plateasca pensiile speciale si salariile de bugetari cu carnet de partid, nu al meu.
  • Like 14
  • @ Nonverba
   Un comentariu ferm ,de o sinceritate debordantã. Felicitãri !
   • Like 3
  • @ Nonverba
   Faceti-o si n-o sa va para rau! Va spun din propria experienta! Dar a intervenit alta problema de cand ai mei au trecut oceanul:atunci Europa era mai sigura,acum de cand cu atentatele nu cred ca mai e! De aceea cred ca au ales de doua ori mai bine!
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult