Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Am ars gazul de pomană până când m-am supus unui experiment

Ochiuri de aragaz

Foto: Profimedia Images

Venerabila doamnă Cotea, profa de fizică, avea un obicei care nouă, copiilor zgribuliți ai Epocii de Aur, ni se părea plin de cruzime: deschidea dis de dimineață geamurile de la sala de clasă „să ni se oxigeneze creierul”. Eram mulți în generația aia, se făceau ore chiar și în trei schimburi, fizica începea uneori de la șapte dimineața. Imperturbabilă, doamna Cotea deschidea geamurile iar aerul rece de noiembrie ne spărgea fața. Doar după ce ne punea să facem mișcări de înviorare, rotiri ale gâtului și membrelor, să tragem aer în piept, închidea geamurile și putea să-și înceapă lecția. E drept că la fizică zbârnâiam. Pe la prânzișor, când se făcea cald în clase de la flacăra palidă din soba de teracotă cu gaz, completată de respirația celor 42 de elevi, picoteam. La noi în oraș se raționalizau curentul, gazele și apa pe vremea aia, doar aer aveam la discreție. Aerul rece era bun pentru rezultate școlare, dar și pentru a ne ține de cald - după ce ne bâțâiam bine zece minute, ieșeau din noi aburi.

Maică-mea avea un cuvânt pe care-l folosea des, „cloceală”, dar, așa cum v-am spus aici, o consideram cam comunistă când stingea becurile în urma mea. „Cloceala” însemna să lenevești la căldurică, lângă aragaz, duminica după amiaza, când aveai teme de făcut, fapt condamnabil în opinia ei de femeie care nu stătea o clipă locului.

Bunică-mea era și mai și: mereu îl certa pe moșu că „focăie”. E drept că moșul meu, care în război îndurase niște geruri cumplite pe frontul rusesc, le cam exagera cu focul. Mereu punea lemne să nu se stingă, oricât de cald era în casă. Adică „focăia”. La ei în sat gazul a ajuns târziu, spre zilele noastre, și ăla doar la butelie. Iar atunci bunică-mea a devenit atentă la consumul de gaz, ca să nu-l „focăie” pe tot deodată.

În schimb, ca să nu mai fie niciodată nici comunism, nici doamna Cotea, nici lipsuri, nici foame și nici întuneric, generația mea a ars gazul de pomană. Am consumat în compensare, bucuroși că ne luăm revanșa pentru lipsurile și greutățile îndurate de părinții și bunicii noștri. E greu să ne spui nouă să mai tragem un pulover pe noi. Facem urât când vreun oficial Bruxelles, care n-a trăit ce am trăit noi, ne spune să stingem lumina, să facem dușuri scurte și reci sau să nu mai ardem gazul. Suntem dispuși să plătim mai mult doar ca să nu renunțăm la iluzia confortului pe care l-am dobândit în libertate.

De aceea, cred că la români nu mai merge cu indicații prețioase venite de sus. Și nici cu recomandări didactice despre cum trebuie să trăim și câte grade trebuie să avem în casă. Fiecare știe cât este de friguros, la ce temperatură se simte bine și cât vrea să „focăie”.

În continuarea provocării pe care ENGIE mi-a făcut-o de a vorbi despre obiceiurile mele de consum, o să vă spun ce experiment am făcut la începutul acestui an. Condiția inițială pe care mi-am pus-o a fost să păstrez intacte confortul și standardul de viață și să reduc risipa. Adică să nu mai arunc banii pe fereastră. Sau să nu mai ard gazul de pomană…

Totul a pornit astă iarnă de la un calcul pe care mi l-am făcut într-o dimineață în metrou. Folosesc transportul public din 1000 de motive, dar niciodată nu m-am gândit la cel financiar. Altfel spus, plăteam ca orice om tariful pe călătorie. Între două stații, am calculat în minte numărul de drumuri zilnice, înmulțit cu 30 de zile înmulțit cu 12 luni. M-am dus la primul ghișeu și m-am interesat cât e un abonament anual combinat metrou + transport de suprafață. Momentul a fost ca o revelație: cu un abonament economiseam cel puțin 1200 de RON pe an. Bravo, Negruțiu, ai descoperit apa caldă! Câte alte alte „descoperiri” nu vei face dacă vei avea puțin timp să-ți calculezi bugetul anual, mi-am zis (cei care mergeți cu mașina personală veți avea probabil un șoc când veți constata că patru luni pe an munciți doar pentru mașină, dar asta e o altă discuție).

Cu 1200 de lei câștigați dintr-un foc, m-am îndreptat spre alte zone. Am descoperit că bugetul meu prezenta scurgeri ca țevile de la Termoenergetica. Știți aburii ăia care ies iarna din asfalt: aia e apa caldă care ajunge la noi rece pentru că se scurge în pământ din cauza conductelor de pe vremea lui Adam Babadam. Cam așa era și la mine acasă. V-am spus de data trecută că am învățat de la mama obiceiul sănătos de a stinge lumina atunci când ies din cameră. Însă nu m-aș fi gândit niciodată că dacă e geamul deschis și caloriferele duduie e ca și când aș încălzi bulevardul. De ce să fac 25-26 de grade în casă și apoi să deschid geamul că e prea cald?! Doh! Cu spiritul practic proaspăt descoperit în urma experimentului, am lăsat geamurile deschise („ca să se oxigeneze creierul”) și am „dat în jos” caloriferele de la termostatul pe care ne obligaseră „ăștia din bloc” să-l montăm acum nu știu câți ani.

Am început să studiez mai atent problema. Am aflat că iarna, fiecare grad în minus la termostat înseamnă o reducere a consumului cu 5 la sută. Am început să opresc caloriferele când plecam de acasă pentru perioade mai lungi. Am citit aici că, dacă pleci mai mult de 2 zile, e recomandat să cobori temperatura la 8 grade, urmând să revii la parametrii tăi când te întorci. Deja devenise o obișnuință să scot televizorul, routerul de net și cuptorul cu microunde din priză când plecam în vacanțe, după ce citisem câtă energie latentă consumă devoratorii ăștia mici dacă-i lași singuri acasă. Pe lângă ei, mai sunt devoratorii cei mari, cuptorul, plita electrică, mașina de spălat vase sau rufe, aparatul de cafea sau fierbătorul electric, aparatul de aer condiționat, chiar și uscătorul de păr. Ca urmare a experimentului, am început să am o relație mai „sustenabilă” cu electrocasnicele: una dintre pasiunile mele, spălatul rufelor în familie, s-a restrâns doar la momentele în care mașina de spălat era umplută cu rufe la capacitatea maximă. O altă pasiune, gătitul cartofilor franțuzești la cuptor, s-a readaptat: am renunțat să deschid ușa cuptorului de fiecare dată când voiam să-i admir cum se rumenesc, după ce am aflat de la oamenii aceștia de la ENGIE că la fiecare deschidere se pierde o cantitate mare de căldură. La uscătorul de păr mi-a fost cel mai ușor să renunț, din rațiuni evidente, ba chiar mă gândesc să-l donez. 

Mi-am extins research-ul și asupra familiei mele extinse. Ai mei au centrală de apartament pe gaze. Inițial am fost tentat să-i sfătuiesc să-și închidă centrala când pleacă de acasă două, trei zile la țară. Apoi am citit la un expert că asta este o greșeală de amator în centrale… E mai greu și consumi mai multă energie ca să reîncălzești o locuință rece bocnă decât să readuci în parametri o casă unde s-a păstrat o temperatură constantă. În plus, de aici am mai aflat că dacă înlocuiești centrala clasică cu una nouă, în condensație, consumul de energie va scădea cu până la 20 la sută.

Am descoperit apoi că există o serie de gesturi mici, care nu te costă nimic, dar au rezultate concrete: de pildă, să tragi draperiile în zilele însorite și să lași căldura soarelui să-ți intre în casă; sau să eliberezi caloriferele de mobile sau obstacole ca să emane căldura spre interiorul camerei (unii și-au pus din rațiuni de design măști de calorifer din pal melaminat sau MDF în case; arată frumos, dar nu ajută la încălzire); sau să nu împingi frigiderul până în perete, pentru că are o pompă de căldură - pentru a face frig în interior, trebuie să facă în spate cald, or, dacă nu are cum evacua căldura consumă mai multă energie; sau să faci testul lumânării pe la ferestre și îmbinări, pentru a vedea pe unde „scapă” căldura - acolo unde curentul mișcă flacăra se pot pune pernuțe textile; sau să folosești un capac pe oală atunci când gătești (asta a avut la mine un dublu avantaj - am gătit mai repede și mai econom, în plus n-am mai făcut aragazul și peretele vraiște).

Ajuns în acest punct, zâmbesc pentru că-mi dau seama că mai am puțin și ajung la grija pentru „focăit” a bunică-mii. Oricum, ar fi foarte mândră să afle că am în sfârșit preocupări de om serios. Nu știu câte dintre gesturile noi descrise mai sus vor deveni obiceiuri pe termen lung, dar oricum experimentul m-a distrat, m-a scos din ceea ce se numește acum „zona de confort” fără a renunța… la confort și m-a făcut să fiu ceva mai atent la ce se întâmplă în jurul meu. Între timp, am aflat că ceea ce numea maică-mea „cloceală”, rezultat al „focăitului” excesiv, se numește astăzi „sindromul clădirilor bolnave”, studiat de experți internaționali. Dacă o casă superîncălzită și foarte bine termoizolată nu respiră, încep să apară probleme la interior, cum ar fi igrasia. Și atunci trebuie din când în când să faci ce făcea venerabila doamnă Cotea…

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • La plecarea de acasă, centrala termică se oprește complet. La venire, se face cald în 20 de minute, iar zidurile se încălzesc și ele ulterior. E adevărat, căldura nu stă in aer, ci in ziduri, dar dacă centrala merge in lipsa noastră de cel putin 9h/zi, consumul e mult, mult mai mare. Chiar si la un apartament izolat. Lasatul centralei pe ON la plecare merge doar dacă vecinii fac cald - asta se simte enorm in temperatura minimă la care ajunge o casă neincălzită. Dar, in acest, caz, e la fel de inutila lasarea centralei pe ON, fie si la o temperatură scăzuta. Brief - consumul cu centrala oprita la plecare e mult, mult mai mic decat consumul daca se lasa centrala pe ON. Acum 10 ani, cand gazul era mult mai ieftin, diferenta intre cele 2 situatii, la 2 camere, era de 600 de lei. Adică daca opream centrala la plecare, factura era 100-150 de lei, iar daca nu o opream, dar puneam pe 19C, factura era de 750 de lei. ”Specialistii” in fiecare domeniu au propriile lor prejudecati. De exemplu, sunt unii care spun ca discul de vinil se aude mai bine decat CD-ul, ori că firele aurite la boxe -scumpe - aduce vreun plus sunetului. Prostie pură.
  • Like 2
 • Eugen check icon
  Dar nimeni nu spune ca atunci cand montezi centrala in condensatie in locul celei clasice faci economie , dar trebuie sa maresti suprafata radianta a caloriferelor pana la 40%, deci alte costuri .
  • Like 0
 • Care popor , e plecat in europa (femeile) si vlajganii de barbati cu SUV-uri de sute de mii de euro , sunt plecati sa cucereasc regatul Monaco ! unde-i legea martiala ?
  • Like 1
 • Scuze, cu toata simpatia, vreau sa-i raspund aici dlui CTP la articolul critic de azi pentru ca dansul nu mai permite comentarii la articol. Zelenski este un om disperat si a avut o reactie de om disperat dupa atatea rachete lansate de rusi, se pare ca cele mai multe lansate intr-o singura zi, de la inceputul invaziei. Dupa opt luni de iad, reactia lui a fost pe masura, nu exista ratiuni de a-l critica, indiferent cat de ciudat pare, nu suntem nici in pielea lui, nici in a poporului ucrainean terorizat de moarte, frig si intuneric. Va rog sa o considerati ca pe o stiuatie de exceptie si sa nu mai judecati atat de usor tragedia de acolo, cu toate efectele colaterale, care nu mai lasa loc de "limbaj diplomatic" sau de reactii "la rece". Va multumesc.
  • Like 5
  • @ Mihai Olteanu
   Foarte bună ideea de a posta comentarii la CTP în spațiul aferent articolului unui țuțăr de-al său, după caz. Acum Florin Negruțiu e numai bun. Cred că mai mulți dintre noi am avut ideea asta, dar Dvs v-ați luat primul inima în dinți. Felicitări! În acest fel Marele Maestru CTP nu va mai putea fi, călduț, sub clopotul său de sticlă, la adăpostul comentariilor critice, așa cum i-ar conveni, ca un nedemocrat ce este, dar care se crede mare democrat și justițiar.
   Referitor la ultimul său articol, din 16.11:
   1) Competițiile sportive sunt, poate, cel mai bun mijloc de combatere a ideologiilor totalitare din lume. Pe vremuri, când lumea se găsea în ”războiul rece”, din câte știu eu (sper să nu greșesc) nu a fost exclusă nicio țară din competițiile sportive, pe motive de ideologie sau conducere totalitară. Dar văd că acum lumea s-a radicalizat mult și apar astfel de poziții incorecte, din punctul meu de vedere. Chiar și pragmatic vorbind, acum când omenirea se confruntă cu problemele globale arhicunoscute (poluarea și încălzirea globală, epuizarea resurselor, crizele economice și sociale de amploare etc etc) e absurd să credem că le vom putea rezolva dacă doar o parte a omenirii conlucrează pentru a le rezolva, iar altă parte acționează pe dos. E evident că mai devreme sau mai târziu va trebui să conlucrăm TOATE STATELE lumii. Dar ”furioșii” ideologici și justițiari ca CTP refuză să recunoască acest adevăr simplu. Pentru ei chiar se aplică proberbul latin ”fiat justitia et pereat mundus”. Principial e o idee generoasă și nobilă asta, dar nu e bine să vedem lucrurile numai în alb și negru. Există (și ar trebui să o dovedim) și TOLERANȚĂ și ÎNȚELEPCIUNE pe lumea asta. Tot cu un scop nobil, acela de a ne da mâna frățește pentru depășirea problemelor globale, în ciuda marilor diferențe dintre statele lumii. Iar dacă reușim, după aceea nici regimurile totalitare nu vor mai fi ce au fost și probabil lumea va fi mai bună;
   2) Aici sunt de acord total cu CTP. Zelenski a dat dovadă că e egoist, exaltat și imatur. Da, empatizăm toți cu suferința lui și a poporului ucrainean, care e sub asaltul unui agresor feroce ca Rusia, dar e clar că Zelenski dorește neapărat implicarea directă a NATO în acest conflict, pentru că crede, în exaltarea sa, că i-ar fi de ajutor. Nu poate pricepe că dacă ar fi așa ar putea păți mai rău, adică Ucraina ar fi distrusă de războiul mondial nuclear, alături de marea majoritate a omenirii. Dar se pare că nu-i pasă, iar asta m-a dezgustat și m-a tulburat și pe mine ca și pe CTP;
   3) Maestre, să nu vă plângeți de Johannis, că n-aveți dreptul moral. Dvs l-ați ales, nu eu. Și Dvs ați făcut propagandă pentru ieșirea la vot și votul favorabil lui. Deci e președintele Dvs, nu al meu. Știați bine după primul mandat ce-i poate pielea și totuși n-ați avut nicio ezitare să-l realegeți. Măcar eu am votat în turul 1 cu Mircea Diaconu și fiindcă n-au mai fost mulți de aceeași orientare, acesta n-a mai ajuns în turul 2. Probabil Dvs. l-ați votat pe Johannis și în turul 1. Iar eu, în turul 2 NU m-am mai prezentat la vot, neputând efectiv să aleg pe nimeni dintre cei doi: Veorica și Werner. Pur și simplu nu mai era nimic de făcut. Dacă se putea face ceva, trebuia făcut în turul 1. Niciunul dintre cei 2 finaliști nu ar fi trebuit să ajungă în turul 2. Era foarte firesc să avem o finală între Diaconu și Barna, de exemplu, dacă tot vroiam o schimbare și figuri noi. Deci bătălia să fie între curentele ideologice actuale: tradiționalism vs progresism. Așa am avut doar o luptă între o proastă și un pămpălău fără suflet. Aveți ce meritați. Se vede treaba că răspunsul la întrebarea lui Werner: ”oare e pregătită România pentru mine?” a fost un mare DA. Mai ieri era pregătită pentru Băsescu Mâine-poimâine poate va fi pregătită, la fel, pentru Kovesi :-) :-) :-) CTP chiar a fost mereu fan Kovesi și mă aștept să facă iar propagandă pentru ea. În general, România e pregătită, săraca, pentru tot ce i se indică propagandistic de către alții, din alte centre de putere, prin locotenenții și soldații lor de aici.
   • Like 3
  • @ Dan Cojocaru
   Afirmati ca "Zelenski a dat dovadă că e egoist, exaltat și imatur. Da, empatizăm toți cu suferința lui și a poporului ucrainean, care e sub asaltul unui agresor feroce ca Rusia". Atunci hai sa ne inclinam toti in fata rusilor, sa le aratam ca nu suntem "egoisti, exaltati și imaturi", sa le stam toti in genunchi, sa-i lasam sa-si faca mendrele si sa vada ca ei sunt cei mai tari agresori si merita respect. Ce mai asteptam?
   Pe de alta parte, sunt fan CTP inca din anii 80, pe cine iubesti il mai si certi.
   • Like 5
  • @ Mihai Olteanu
   Hai să nu ne punem în gură idei care nu au fost spuse și care nu sunt adevărate. Am spus eu cumva să ”ne înclinăm în fața rușilor”? Sunt la fel de împotriva rușilor în acest război ca și Dvs. Vreau doar să nu fie forțat și NATO să intre în război, fiindcă asta ar însemna, cel mai probabil, sfârșitul pentru TOȚI. Sunt sigur că nu doriți așa ceva nici Dvs. E suficient să ajutăm toți Ucraina cu arme, logistică etc. Și statele mari să facă presiuni și să negocieze cumva pacea, dar fără a da câștig de cauză Rusiei, care, am mai zis și altă dată, NU merită să iasă cu fața curată și cu interesele câștigate din acest război. Dimpotrivă, trebuie să fie cumva pusă cu botul pe labe, dar fără al treilea război mondial, că atunci o să ajungem majoritatea cu picioarele înainte. Ce e greșit în ce am spus?
   În ceea ce-l privește pe CTP, am fost un MARE FAN al său în anii 80, 90 și chiar până prin anii 2000. M-am întors însă la 180 grade când am văzut că îmbătrânește urât. Dacă la început era un exemplu de urmat, în concepția mea, fiind un jurnalist intransigent și lucid, un scriitor talentat și în general vorbind, un om integru, dintr-o bucată, acum toate micile sale defecte au devenit ditamai tarele sufletești, estompând total vechile calități. A îmbătrânit urât, devenind un omuleț vanitos, ranchiunos, ateu extremist și chiar prigonitor al Bisericii, în general vorbind extremist în felul său propriu, plus că a devenit pe față propagandist al dreptei supuse lui Johannis, dar și al progresiștilor, după caz. Adică propagandist al liniei politice ”corecte” a momentului. Altă dată era cumva om al opoziției politice, așa cum ar trebui să fie orice jurnalist, dar azi e omul PUTERII, în special al puterii informale, în ton cu cerințele externe. Mai mult ca sigur are și un interes concret, material, chiar dacă asta pare greu de crezut la ce imagine de om integru și-a construit. Dar probabil că-și împacă conștiința cu gândul că ideile la care face propagandă au, pe alocuri puncte comune cu propriile idei. Dar sunt convins că nu se suprapun total. În aceste condiții am cu CTP - care mi-a trădat admirația și respectul de altădată - o relație ca și cu cineva care mi-ar fi trădat sentimentele, trecând deci de la a fi fan, la a fi ”anti”. Îmi pare și mie rău de asta, dar n-am ce să fac. Iar când am văzut aroganța lui supremă: anularea rubricii de comentarii pe republica.ro și banarea selectivă pe facebook, în pur stil antidemocratic și disprețuitor, n-a mai rămas pentru mine mare lucru de apreciat la acest om. ”Amuzant” e că uneori mai pune către cititori și câte o întrebare retorică, deși știe că nu poate primi răspuns pe republica.ro. Dar probabil că preia același articol de pe facebook, iar acolo amicii au liber să-l comenteze aprobator. Jalnic.
   • Like 0
  • @ Mihai Olteanu
   Care popor , e plecat in europa (femeile) si vlajganii de barbati cu SUV-uri de sute de mii de euro , sunt plecati sa cucereasc regatul Monaco ! unde-i legea martiala ?
   • Like 0
  • @ Mihai Olteanu
   Dvs, dlui Cojocaru și altor care doresc, puteți comenta pe facebook. CTP are acolo o pagină.
   • Like 1
  • @ Toma Necredinciosul
   Tocmai ce am scris că nici pe facebook nu-i așa simplu cu CTP-ul. Eu, cel puțin văd că sunt blocat. Nu știu de alții. Pur și simplu omul ăsta nu mai vrea să i se răspundă în contradictoriu. Iar asta e clar o aroganță și un dispreț total față de cei cu alte păreri. N-am mai văzut la nimeni pe net așa ceva pâna la el, dar el tot democrat se crede. Și oricum cel mai competent în toate domeniile pe care le abordează. Și le abordează pe toate.
   • Like 2
  • @ Dan Cojocaru
   Regulile Facebook sunt relativ simple și de aici rezultă mai multe variante: dacă nu vedeți pagina lui CTP deloc dar o puteți vedea din alt cont, înseamnă că v-a blocat de tot. Dacă vedeți doar share și eventual like, v-a dat Block la comentarii. Însă asta s-a putut întâmpla doar dacă ați postat ceva care l-a enervat rău. Dar dacă n-ați comentat niciodată pe pagina lui, nu aveți cum să fiți blocat. Verificați atunci dacă i-ați dat follow. Dacă vedeți pagina cu toate opțiunile like, share, comment dar când vreți să postați vine un mesaj posting failed, e o eroare de soft care se rezolvă logându-vă din browser eventual șters aplicația Facebook din telefon și apoi reinstalat. Puteți bănui ce se întâmplă din posibilitățile enumerate. Mă miră, văd și din care îl apostrofează, critică dar nu sunt blocați. Nu urmăresc facebook suficient de des, eu asta am văzut deși orice e posibil. S-o fi săturat de caterinca ieftină și gicăcontrismul "dă facebook". N-ați văzut dvs dar e mai frecvent decât credeți.

   Altfel articolele lui mai sunt publicate de Republica Facebook dar și pe paginile adminilor Negruțiu, Pândaru și Livadaru.

   • Like 1
  • @ Mihai Olteanu
   Corect, foarte bine spus. De aici si din alte parti inca in pace, datorita ucrainienilor!!!, multi au inceput sa nu mai aiba simt bun bun simt si au uitat cum ne simteam in februarie toti, nestiind in cate zile ajung rusii sa ocupe si Moldova. Curajul ucrainienilor a fost un miracol. Acum isi perit sa dea lectii de buna purtare lui Zelensky, după ce acesta si ucrainienii au oprit ciuma ruseasca.
   • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Articolul se referă la experiența lui Florin Vis-a-vis de economia de energie ( care deși critică comunismul pentru frigul si foamea făcute de popor prin măsuri administrative) acum suferim aceleași măsuri dar prin prețuri fără legătură cu CTP dar dacă tot ați deschis discuția ați enumerat câteva inexactități:
   1. Și în perioada războiului rece sportul a suferit din motive ideologice, e suficient să amintim că la olimpiada de la Montreal unde Nadia a devenit campioană absolută țările "frățești" la indemnul Moscovei au boicotat participarea cu excepția României. La fel peste 4 ani la cea de la Moscova au boicotat țările democratice și iar România a participat ( ce vina au sportivii când perioada de performanță e scurta comparativ cu perioada îndepărtată ( odată la 4 ani sau 2 ani la unele competiții) in care își pot dovedi talentul și muncă. Aceeași problemă după 4 ani la Los Angeles etc.
   2.Aici are dreptate , disperarea naște monștri. Zelenski în disperarea lui vrea să atragă NATO intr-un război mondial. Din fericire factorii decidenți din NATO nu înghit asemenea găluști și preferă să susțină un război proxy până la ultimul ucrainean. De aia îi este frică lui Zelenski mai mult de propriul popor decât de ruși. Judecata lor va fi mai aspră.
   3. Aici încercați o istorie contrafactuala și CTP are dreptate devreme ca candidații votați de dvs nu au ajuns în turul doi faptul că nu ați fost la vot nu a contat în nici un fel devreme ce legea prevede că este ales candidatul cu cele mai multe voturi chiar și unul în plus indiferent de câți se prezintă la vot de aia PSD vrea alegeri Intr-un singur tur la primari și nu se pune nici la nivel național limită de participare și în acest fel partidele care se înfrupta din buget își mobilizează propriul electorat pe fondul unui dezgust și a unei apatii generale care determina oamenii obișnuiți să nu mai participe la vot deși absența nu aduce nici un avantaj , pe Ciolacu , Badalau, Arsene de la Neamț, Stănescu etc sau Chirică și Alexe de la Iași ca să dau exemple și din celalalt partid aflat la putere ii doare-n cot de boicotul nostru al celor neparticipanti. Ei guvernează și cu 27 % din voturi așa că acest tip de boicot ii lasă rece. Deci acestea fiind zise cred ca e normal să ne intereseze cine va fi președinte în următorii 5 ani chiar dacă cei din turul doi nu sunt preferații noștri. Acum pe bune , cum credeți ca arăta România cu Ponta sau Dancila la butoanele sistemului judiciar ( că să dau doar un exemplu) credeți că mai vedeați corupți arestați sau prejudicii recuperate sau pe Badalau în cătușe? Nimeni nu e perfect dar mulți au preferat un Iohannis în fata unei asemenea perspective. De aia fiecare vot contează indiferent dacă e pro sau contra ca să nu mai guverneze un partid doar pe baza voturilor propriilor membri.
   • Like 0
  • @ Rusu Liviu
   1) Am și zis că nu sunt prea sigur de ce s-a întâmplat atunci în lumea sportului. Dar Dvs. practic nu m-ați contrazis, fiindcă mi-ați spus despre BOICOTAREA competițiilor de către unii sau alții în timpul războului rece, iar asta e cu totul altceva decât am zis eu. Eu mă refeream la INTERZICEREA unor țări la o competiție, de către alții (deci voința altora). Nu mă refeream la boicotul lor (deci voința proprie). E o mică-mare diferență, cred că vă dați seama. Într-unul din cazuri e vorba de țâfnă și protest din partea unor țări, iar în celălalt caz e vorba de o atitudine discriminatorie și autoritară a altora față de acele țări. Indiferent de ideologie, discriminarea NU e OK.
   2) La acest punct spuneți aproximativ același lucru ca și mine. Zelenski e disperat, dar oricât de disperat ar fi nu e bine să gândească în paradigma riscului total și ... ”după mine, potopul”.
   3) Aici cred că nu m-am făcut prea bine înțeles. E adevărat că și dacă nu ne plac candidații, noi trebuie să alegem ceea ce considerăm că e răul cel mai mic. Da, dar să fie un rău acceptabil de mic. În concepția mea, între Veorica și Werner chiar nu puteam concepe un rău ca fiind mai mic decât altul. E logic, unul dintre ei urma oricum să iasă, dar chiar nu am putul să legitimez pe niciunul dintre ei. Ar fi trebuit să aleg între 2 rele foarte, foarte mari. Deja în acel moment era totul pierdut. Nu merita efortul să aleg unul dintre aceste rele mari. Și îmi era și rușine să mă duc la vot: cine mă vedea acolo înțelegea că sunt adeptul unuia sau a celuilalt. Iar eu nu puteam suporta ideea să mă asocieze cineva cu numele niciunuia dintre ei. Dar mai spuneam că, evident, au fost destui (cred că și CTP) care au votat chiar din primul tur cu unul dintre cei doi. Iar asta mi se pare chiar o tâmpenie. Repet, niciunul din cei doi nu ar fi trebuit să ajungă în turul 2, dacă societatea noastră ar fi fost mai cu capul pe umeri. Chiar avem ce merităm, nu trebuie acum să ne plângem. În legătură cu Ponta, da, e un tip alunecos și fățarnic, dar cred că pe total nu poate exista vreo comparație între el și Dăncilă sau Johannis. Guvernul lui a fost unul dintre cele mai bune din perioada postdecembristă. Dacă nu suntem orbiți de o furie gratuită anti-PSD, nu putem să nu recunoaștem acest lucru. Îmi închipui că și ca președinte ar fi fost acceptabil. De fapt am votat cu el atunci. Dar pentru oameni, în marea lor înțelepciune, a contat decisiv la vot, în 2014, doar faptul că au fost probleme de organizare la votul din diaspora. Atât și nimic altceva nu a fost în favoarea lui Johannis, dar pentru votanți a fost suficient. GHINION....
   Referitor la justiție, sper că nu aveți o viziune idilică. Justiția e o cloacă împuțită care, la vârf, răspunde NUMAI la comenzi politice. Lupta anti-corupție, începând cu Kovesi până în prezent a fost doar o luptă cu adversarii politici ai președintelui în funcție (adică Băsescu și Johannis). Lucrurile stau așa: aproape toți oamenii politici, din TOATE partidele au bube în cap, pretabile la dosare penale. Dar unii, prietenii liniei prezidențiale și adepții intereselor marilor companii au noroc și nu au dosare sau au dosare ținute la sertar (pentru siguranță), iar alții, de regulă de la PSD, sau care ”au făcut pipi contra curentului” băsist / johannist, au... GHINION în viață și au dosare pentru te miri ce mărunțiș. NU zic de cazul Bădălău, care pare clar ca lumina zilei, evident omul e corupt până în măduva oaselor. Dar nu văd deloc deranjate nume precum: Blaga, Videanu, Berceanu, Băsescu, Barna, Vlad Voiculescu, Arafat etc etc etc etc etc. Anticorupția de tip Kovesi este pe principiul: ești cu ai noștri, atunci ești protejat. Ești cu ceilalți, atunci nu ești în siguranță nici dacă ai făcut ceva nici dacă n-ai făcut nimic. Întotdeauna se găsește vreun denunțător care colaborează și chiar inventează lucruri (deși omul e mai penal ca cel denunțat). Iar dacă nu sunt deloc dovezi, nu-i problemă, ”unitatea de elită” a lui Portocală rezolvă orice chestie, oricât de ”puturoasă”. Odată dosarul creat, oricât de subțire ar fi, se solicită în Parlament ridicarea imunității parlamentare și omul e presat oricum să ”facă un pas în spate”. De multe ori însă dosarul s-a soluționat cu o achitare (vezi statistica), dovadă că totul era doar o represiune nedreaptă a DNA-ului. Dar pentru cel vizat, ce mai contează că după anide zile și-a ”dovedit” nevinovăția? Și-a pierdut funcția, imaginea etc, deci țelul DNA-ului a fost atins: anihilarea politică a acelui politician.
   Am vaga impresie că n-o să fiți de acord cu mine în această ultimă speță. Vă urez atunci, ca la un moment dat să reușiți să vedeți ceea ce este esențial de văzut, deși mulți nu văd, fiind orbiți de propaganda oficială. Dacă însă sunteți de acord cu mine, atunci mă bucur sincer.
   • Like 0
 • check icon
  Dle Negruțiu, faceți ceva, vă rog!
  Nu-mi pasă cît gaz ardeți dvs sau mama dvs, doar nu vreau să mai văd acest articol in primele 10 din topul Republica!
  • Like 4
 • „sindromul clădirilor bolnave”, cred ca actioneaza si in sens invers. Daca pleci pentru o luna de zile, spre exemplu, si lasi o casa neincalzita, la intoarcere s-ar putea sa gasesti peretii, mobila, electronicele si electrocasnicele, afectate. Despre asta nu spun nimic experții internaționali?
  Ziceti: "Dacă o casă superîncălzită și foarte bine termoizolată nu respiră, încep să apară probleme la interior, cum ar fi igrasia." Aceasta e o casa-sauna. Nu cred ca se simte cineva bine la 35 de grade cu toate usile si ferestrele bine ferecate si cu polistirenul ala mizerabil, un plastic in fapt, cu care sunt infasate blocurile, dar asta s-a obtinut in urma marii actiuni de termoizolare hei-rupistica.
  Termoizolatia se face cu materiale inteligente si deci mai scumpe. Ceea ce nu e cazul la blocurile din Bucuresti, pe care au fost lipite niste placi dintre cele mai ieftine, doar asa, ca sa fie bifat cum ca a fost facut si acest lucru.
  O casa e ca o geaca: trebuie sa reziste intemperiilor, sa mentina temperatura din interior, dar sa lase corpul sa respire. Adica:
  Respirabilitate
  Iarna, nu vrem să pierdem căldura. Dar casa trebuie să respire și, astfel, să scape de abur, care duce la transpirația peretilor, a mobilei, umflarea lemnului, a usilor, tocurilor etc.
  Rezistența la intemperii.
  Respirabil, dar în același timp rezistent. Oricât de complicat ar părea, stratul izolant ar trebui să te protejeze de intemperiile din exterior.
  Izolatiile moderne indeplinesc aceste functii inteligente: sunt capabile să își adapteze și să își schimbe structura moleculară și rezistența la vapori în funcție de anotimp.
  Avantaje: Crește durata de viață a clădirii, mediu interior sănătos, cea mai bună protecție pentru evitarea apariției mucegaiului.
  Ce am vrut sa subliniez? Este ca toata cheltuiala cu termoizolatia la blocuri este inutila, facuta la plezneala si fara materiale de calitate, asa cum e facut totul la noi. Apartamentele sunt reci daca e rece afara si fierbinti daca e canicula afara. Rezulta consum mare pe timp de iarna pentru a face cald si consum mare pe timp de vara pentru a face rece, pentru ca izolatia este degeaba. Rezulta bani dati degeaba.
  Materialele moderne, de calitate îmbunatatesc calitatea aerului interior, aparand casa de condens, mucegai și alte probleme legate de umiditate.
  Asa cum o geaca de "firma" te costa o gramada de bani, tot asa si termoizolatia care intruneste o serie de calitati, te costa o gramada de bani, dar cu multe beneficii. Ieftin si bun, nu exista. Asa ca noi consumam in continuare mult, cu toata izolatia facuta la bloc de catre primarii.
  • Like 1
  • @ Daniela Damian
   Am plecat pt 3 sapt uneori vara uneori de Craciun si nu avui nimic: decuplez toate (ok, las frigiderul).
   Prietena mea pleaca vara 7 saptamani si eu de 2-3 ori pe sapt sa ii ud florile pe balcon. Ea e mai organizata decat mine, reuseste sa goleasca frigiderul si sa decupleze complet electricitatea din casa. Din nou, nu a patit nimic, si face asta de cel putin 10 ani (sau de cand ii sunt eu prietena).
   • Like 2
  • @ Daniela Damian
   Ideea că un apaetament ”respiră” dacă e izolat cu ceva si se sufocă daca e izolat cu altceva e pură imaginație comercială. Blocurile de beton comunist oricum nu respirau. Respira doar casele facut din cine stie ce materiale naturale, nu caramida si beton.
   • Like 1
 • Draga Engie.
  In loc sa stai de cu*ul oamenilor sa stinga lumina pe ici pe colo, mai bine ai deschide niste colaborari cu supermarketuri, scoli, magazine, depozite, hangare etc ce mai e cu acoperis mare si plat si pot instala pe acoperisul lor fotovoltaice ca tot e curentul produs de acolo mai ieftin decat cel traditional, eventual discuta cu blocurile mari de apartamente; sa oferi instalare contor bisens pt fiecare persoana fizica care instaleaza si sa nu mai treaca prin procesul de prosumator dar sa primeasca pt curentul produs acelasi pret pe care il platim noi cand consumam, ofera contoare zi/noapte si pret redus ziua si sa vezi oamenii cum isi vor programa ziua si masina de spalat, si coptul painii si devin mai atenti noaptea.

  Sau du te la primarii si negociaza reducerea risipei publice si de inchis panourile publicitare publice dupa ora 23 (sau 24) pana la 5 dim. dar si redus din risipa iluminarii publice in anumite zone. Sunt de acord cu luminile stradale si in unele zone e chiar nevoie de mai multa lumina, dar personal mi se pare excesiv ce vazui la Piata Sudului - si cu 30% mai putine becuri si tot e suficient, zic eu. 

  Mai mult, scrieti o scrisoare la Bruxelles. Belgia e tara cea mai visibila din spatiu datorita excesului de iluminat stradal. Sa inceteze cu asta. Tot Engie e societatea de energie si acolo, dar voi stiti deja. Stiu ca ard lumina de pomana ca au un exces de la reactoarele nucleare si ca oricum le inchid la anul ca sunt vechi si scratziie, dar pot reduce iluminatul stradal de acum. 
  • Like 2
 • sau schimbat la hidroelectrica; Da, dau facturile cu incetinitorul, dar sunt mai ieftini. Mult mai ieftini.
  • Like 1
 • Vanu Vanu check icon
  fain. Multam
  • Like 1
 • Nu pare cumva extrem de ciudat că ENGIE, adică un FURNIZOR de energie, face propagandă pentru REDUCEREA consumului de energie?!?!?!? Asta e normal să o facă cel mult guvernanții (deși acum sincer nu văd rostul) sau unele ONG-uri de orientare climatico-marxistă. Dar o firmă care vinde ceva anume să militeze pentru limitarea consumului acelui ceva, deci pentru diminuarea propriului profit, asta e ceva suprarealist... Eu cred că s-a ajuns prea departe cu derapajele propagandistice în direcția menționată.
  Văd că autorul Negruțiu nu se sfiește să devină ridicol și jenant prin aderarea sa străvezie la corul propagandiștilor menționați. Mai erau odată propagandiști mai subtili, mai elevați (vă salut d-le Cristian Tudor Popescu) dar văd că Negruțiu e grosier, pe față.
  Referitor la fondul articolului, deja sunt alergizat de subiectul economisirii uneori dus la extrem. Nu vreau să fiu înțeles greșit: și eu sunt împotriva risipei, din principiu, nu fiindcă așa e la modă acum. Dar toate aceste articole, sau emisiuni / dezbateri TV pe această temă au o linie propagandistică clară, ceea ce mă scoate din fire. Cine nu are bani suficienți oricum va găsi de voie - de nevoie calea spre o economisire necesară. Iar cine are bani și are acces la furnizarea de energie va consuma cât are nevoie și chef. De unde disperarea asta că nu avem energie suficientă? Asta în schimb ce închidem ca proștii capacități de producție! Dacă o să le tot închidem firește că n-o să mai avem energie. Dar văd că ne place să ne batem cuie în talpă singuri și apoi ne plângem că ne doare. Și facem articole și dezbateri despre cum să fie durerea mai suportabilă... Penibil.
  Acum la modul concret, ce consider eu că e consum normal (ce e peste e risipă, ce e sub mi se pare scandalos):
  - Temperatura în casă 22-23C în toate camerele, constantă;
  - Aparatele în stand-by au consum absolut NEGLIJABIL. La plecarea de acasă pentru mai mult de 24h dau jos cu toată instalația electrică mai puțin frigiderul, dar nu din motive de consum, ci de siguranță anti-incendiu. De asemenea opresc apa, pentru a nu apărea vreo inundație surpriză;
  - Apa caldă o am de la un boiler electric, pe care îl pun în priză la nevoie. Zilnic, evident, dar nu îl țin constant în priză, chiar dacă lucrează termostatul;
  - La plecarea de acasă (am încălzire centralizată) dau o idee mai jos termostatele de la calorifere, dar nu le opresc complet:
  - Aerisesc zilnic fiecare cameră. Dacă țin 2-3 minute geamul deschis nu opresc caloriferul (oricum are inerție termică mare), dar dacă aerisesc mai mult atunci îl opresc temporar;
  - Lumina e lăsată aprinsă sau stinsă după caz și după cum am chef. Nu-mi place nici să fie lumină peste tot mereu, dar nici să stau într-o casă întunecată, lugubră, cu o palidă lumină doar unde stau în acel moment. Lumina (cu becuri LED, evident) e cel mai mic consumator din locuință (în afară de aparatele în stand-by), dar în schimb un mediu luminos e benefic pentru psihic. Și invers, un mediu întunecos, lugubru, e deprimant. N-are rost ”să ne scumpim la tărâțe și să ne ieftinim la făină”....
  - Fac dușuri, nu baie în cadă. SINGUR, nu în 2, sau 3 sau... Cu apă atât de caldă cât am chef, apoi la final un jet rece pentru beneficii de sănătate.
  Sunt mult mai multe de spus, dar n-are rost să facem acum teoria chibritului, că tot eram împotriva discuțiilor interminabile pe aceste subiecte.
  • Like 5
  • @ Dan Cojocaru
   Valentin check icon
   Articolul este reclama la engie.
   Am primit si ei exact același lucruri pe e-mail de la engie.
   E ca reclama antifumat de pe pachetul de tigari.
   • Like 3
  • @ Valentin
   Într-adevăr, are sens această reclamă indirectă pentru ENGIE. Știu și ei și știe toată lumea că orice îndemnuri la economisire ar fi ignorate pe fond, de către clienți. Dar acum e politically correct îndemnul la economisire, deci probabil speră la 2 lucruri: 1) o creștere a favorabilității lor în detrimentul altor furnizori, din partea populației și 2) câștigarea unei ”bunăvoințe” suplimentare din partea guvernanților, datorită acestui semn de supunere și obediență față de politica (climatico-marxistă) a zilelor noastre. Inteligent, dar oricum scârbos și anormal.
   La avertizările de pe pachetele de țigări e vorba de obligații impuse de stat și toată lumea știe asta. E campania statului, nu a producătorilor de țigări. În schimb campania asta de ”economisire” dusă de ENGIE e doar la inițiativa lor, pentru a avea, în mod indirect, foloase proprii. Deci e o deosebire de nuanță, dar importantă, între cele 2 cazuri menționate.
   • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   am reizolat apartamentul. Consumul a scazut cu o treime. Un pas simplu facut pt confortul personal (simteam diferenta aproape de geamuri). Cu izolare buna iarna trecuta am plecat 2 sapt si inchis complet caldura - desi afara fusera zero grade noaptea, in aprt am gasit 15gr la intors, si pana dimineatza se facusera 19-20. De departe cea mai buna decizie luata - izolarea buna imi creste confortul si vara, si iarna.
   • Like 1
  • @ Claudia Olteanu
   Da, izolarea locuinței e un lucru foarte bun și strict necesar conform noilor norme de construcție. E bine și pentru economia la încălzire / răcire, dar și pentru protecția construcției la condens / igrasie, cu condiția să fie făcută corect.
   • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult