Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Am calculat impactul economic al „ordonanței trenuleț”: antreprenorii vor pierde în medie un sfert din profit, iar familiile vor suporta creșteri ale costurilor din cauza unei inflații medii estimate la 8% pentru 2025

oameni pe strada in Bucuresti - Foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Am realizat prima analiză din România a „ordonanței trenuleț” care oferă cifre concrete pentru a cuantifica efectele economice ale acesteia asupra bugetului unei familii și asupra companiilor.

Impactul asupra unei familii medii din cauza unei inflații medii estimate la 8% pentru 2025 (vedeți simulare costuri pe categorii pe structura de cheltuieli INS):

- Cheltuieli suplimentare cu 247 lei / lună, iar cei care au credite vor plăti în plus 210 lei, deci un cost adițional cu 457 lei / lună în medie, ceea ce înseamnă 8,7% din veniturile actuale și dublu vs creșterea salariului minim pe economie în sumă absolută.

- Puțini angajați din sectorul privat vor mai avea în 2025 o creștere a salariului cu două cifre, iar cei din sectoarele afectate de eliminarea excepțiilor (IT, construcții, agricultură, industria alimentară) ar putea pierde între 200-400 lei / medie în funcție de sector și salariu.

Impactul asupra companiilor (p.s. o oră mi-a luat să fac aceste calcule. Până acum nu am văzut pe nimeni de la guvern să explice aceste cifre)

sursa foto: Facebook Iancu Guda

- Taxarea microîntreprinderilor cu venituri 250-500.000 euro: 53.997 firme afectate cu 317.852 de angajați vor plăti impozit pe profit de 3,3 miliarde lei, vs 1 miliard de lei în 2024, creșterea de 2,3 miliarde lei fiind 10% din profitul net (atât pierd antreprenorii în medie, doar din această măsură)

- Creșterea salariului minim înseamnă cheltuieli adiționale pentru companii de 7,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă încă 5% din profitul net total.

- Impozit dividend majorat care erodează suplimentar profitul net (circa 2 miliarde de lei cheltuieli în plus la 48% rata medie distribuire dividende)

- Taxa pe stâlp de 1% înseamnă 13,4 miliarde de lei, încă 7% din profitul net al companiilor.

Total pierdere din profit doar din aceste măsuri: 14%. Dacă ești și microîntreprindere, circa 24%. Atât pierde un antreprenor în medie, un sfert din profit.

Cum să te aștepți că nu o să crească prețurile?! Din solidaritate pentru clasa politică și pentru Romania? Politicienii sunt primii care ar trebui să dea exemplu de solidaritate și interes national, cu doua abordări esențiale care lipsesc din păcate:

  • Reducerea cheltuielilor în sectorul public: deficitul fiscal la 10 luni în 2024 este de 109 miliarde de lei și va depăși lejer 135 miliarde lei pentru întreg anul, ceea ce înseamnă 31% din profitul cumulat al tuturor companiilor (186 miliarde lei ) + salariile din sectorul privat (250 miliarde). Nu poți corecta un asemenea deficit aruncând povara de ajustări doar asupra sectorului privat! Șocul este prea mare, 31% din puterea de cumpărare (salarii + profit). Înghețarea salariilor și pensiilor nu este suficienta, Nu este o restructurare, nu este o reducere a risipei. Trebuie măsuri ferme pe reducerea aparatului public (simpla înghețare a angajărilor, deci cei care se pensionează nu mai sunt înlocuiți, înseamnă o reducere cu 3%, deci 5 miliarde lei în minus la cheltuieli cu salarii în sectorul public). Pensiile speciale înseamnă încă 18 miliarde lei. Doar din aceste măsuri se generează reduceri de cheltuieli mai mari decât impactul creșterii tuturor taxelor asupra sectorului privat anunțate în „ordonanța trenuleț".
  • Comunicarea – clasa politica tratează mediul privat ca pe o vacă de muls care trebuie folosită în funcție de interes și nevoie. Nu există o comunicare deschisă și o cooperare

Nu este normal să anunți asemenea măsuri peste noapte, cu aplicabilitate peste 3 zile, fără explicații privind studiul de impact și necesitatea / sau alternative mai bune … și apoi să te aștepți la susținere și cooperare din partea antreprenorilor. După 20 de ani de experiență în sectorul privat la cel mai înalt nivel (CEO, Director Risc, membru board), comunicarea de restructurare în situații de criză are câteva principii: (1) măsurile clare, simple și explicate transparent + (2) prezentarea unui plan pe termen mediu și ce alte măsuri urmează ca să explici solidaritatea (toată lumea contribuie și suportă) + (3) dialog constant cu stakeholderii implicați (în acest caz sectorul privat).

Suferim împreună, nu doar în sectorul privat. Comunicarea constantă și clară este cheia pentru a construi încredere și susținere reciprocă.

Chiar dacă unele măsuri sunt necesare și corecte – cum ar fi impozitul pe dividende de 10%, încă scăzut față de media europeană, taxarea microîntreprinderilor, care era foarte scăzută, sau creșterea salariului minim pe economie pentru protecția segmentului  vulnerabil social – comunicarea contează adesea mai mult decât cifrele.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Au și apărut haterii , bugetarii sunt de vină pentru toate relele nu politicienii. La fel cum românul dă vina pe numărul mașinilor nu pe lipsa autostrăzilor. Bugetarii de rând nu au avut creșteri semnificative ale salariilor ci doar indexarea cu inflația la fel ca pensionarii de rând. Creșteri enorme au fost doar la politicieni și la speciali. Acum toată lumea zbiară ca toți funcționarii publici să muncească orele suplimentare fără să fie plătiți cică vezi doamne să-și i-a liber de parcă politicienii n-ar știi că in majoritatea serviciilor publice nu s-au mai făcut angajări care să compenseze plecările naturale de mai bine de 4 ani. Care din vocaliștii ăștia din privat vrea să munceasca sambata , duminica sau de sărbători pentru 3-4000 de lei cât primeste un bugetar român fără sporuri ? Mâ gândesc cu groază cum ar fi ca polițiștii, pompierii , ambulanțele sau alte servicii de urgență să-și i-a liber in weekend sau de sărbători că și ei sunt oameni și au aceleași drepturi cu cei din privat care o ard pe pârtie cu sarmaua-n gât și cu vinul fiert sau șampania în pahar.
    Acum să le luăm pe rând:
    1 Patronii nu vor pierde prea mult pentru că vor arunca costurile crescute în prețuri si vor reduce salariile sau personalul tocmai bazându-se pe reacția pieței muncii după tăierile din sectorul public.
    2.Microintreprinderile cu sistemul favorabil de taxare au fost favorizate la inceput tocmai ca să fie sprijinite pentru o dezvoltare ulterioară dar mulți exploateaza sistemul in favoarea lor și cand ajunge la pragul de schimbare a sistemului fiscal inființeaza alta microintreprindere și o inchide pe cea veche de aia se inchid multe start-upuri nu din cauza mediului economic.
    3. Odată cu tăierile din sectorul bugetar o parte din forța de muncă va migra către sectorul privat punând presiune pe stoparea creșterilor salariale deci nu vor fi creșteri semnificative in privat in timp ce prețurile vor zburda liber.
    4. Impozitul pe dividende de 10 % chiar se justifică avand în vedere multitudinea de Mercedesuri , BMV-uri din curtea firmelor private si a postărilor patronilor din locuri exotice care nu-i așa sufera crunt din cauza situației economice. Cu ce sunt de acord e clar că sistemul pensiilor speciale trebuie desființat. Nu poți cere poporului sau pensionarilor de rând să strângă cureaua în timp ce unii se lăfăie cu 5000-10.000 de €/ lună la pensie la 45 de ani. Un scuipat în fața poporului a fost și păstrarea diurnelor de 2 % din salariu brut pentru magistrați care au 25.000 de lei lunar salariu și guvernanții se mira de ce mulți îl votează pe Georgescu. Vorba lui ăl bătrân "stați liniștiți la locurile voastre" austeritatea e pentru prostime nu pentru șmecheri, mai ales că primarii din teritoriu la fel ca specialii și-au mărit lefurile în ultimele zile ale anului trecut ca să rămână cu ele inghețate așa mărite.
    • Like 1
    • @ Rusu Liviu
      RazvanP check icon
      Bugetarii SUNT parțial responsabili de dezastrul bugetar. Nu doar că au la nesfârșit pretenții absurde, de s-a ajuns să aibă salarii mai mari decât cei care ADUC PLUSVALOARE efectiv, au ajuns la toate tâmpeniile posibile în materie de sporuri. De la "radiații de la LED" până la faimoasele tichete de vacanță (de ce ar trebui să primească "pomană de vacanță", mai exact?)
      Iar rezultatele sunt zero barat! De fiecare dată când se pune problema bugetarilor se vine ipocrit cu exemplul polițiștilor și pompierilor, uitând convenabil de sutele de mii de funcționari inutili!
      • Like 0
  • Mihai check icon
    Anul trecut bugetarii au profitat de faptul că este an electoral și au pus presiune pe guvern pentru creșteri salariale enorme. Acum guvernul în loc să ia înapoi de la ei doar le îngheață drepturile și îi stoarce mai departe pe privați.
    • Like 2
    • @ Mihai
      RazvanP check icon
      Iar bugetarii în loc să-și asume partea lor de vină încep cu scandaluri și amenințări cu greve...
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Mihai check icon
      S-au crezut cu sacii în căruță iar acum că e Ciolacu în poziția asta nu le întoarce favoarea cum ar merita. Măcar de ar mai reduce ceva din ei ca și așa sunt în plus câteva sute de mii.
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult