Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Am fost la Cluj ca să văd ce-i lipsește Bucureștiului de „a rămas în urmă”

Cluj, Tiff

Foto: Raul Stef/ Inquam Photos

- Îi urăsc pe ăștia de nu mai pot! Doi copii mi-au plecat din țară din cauza lor! În Canada, amândoi. Unul medic militar, altul popă. Pe doctor l-am înțeles, dar pe celălalt l-am întrebat: Nici Dumnezeu nu-i același peste tot?!

Era ieri, o doamnă căruntă în stație, alături de care am așteptat 20 de minute un autobuz la Bulandra.

- Uite ce mizerabile sunt! Ruginite, împuțite, fără aer condiționat! Mijloace de transport de Capitală! Le-ai văzut pe cele noi de la Cluj?

M-a inundat un val de patriotism local.

- Da, le-am văzut!

- Îmi place de mor la Cluj!

- Ați fost la Untold?, am întrebat suav.

Doamna, de o eleganță târzie, a râs înfundat.

- Nu-i timpul pierdut!

Nu știu dacă doamna merge la proteste, dar știu că revolta era acolo. Și ea tot crește, hrănită de bugete irosite, fonduri neaccesate și ucideri tot mai barbare de limbă română. Devine tot mai puternică pe măsură ce facem tot mai mulți pași înapoi.

- De curiozitate, dumneata ai luat la pas Calea Victoriei în ultimul timp? Ia mergi diseară de la Cercul Militar spre Splai, să vezi stâlpii strâmbi, dalele scoase, praful, mizeria, în plin București! O rușine, nu altceva!

Într-adevăr, întorcându-mă de la Cluj, unde centrul a devenit o adevărată stațiune, fremătând în așteptarea Tiff-ului, primul mare eveniment al verii, am avut senzația amară că Bucureștiul, cu poezia lui decadentă, rămâne oarecum în urmă. Mi-am amintit cum îmi tachinam prietenii în studenție: Voi ar trebui să prezentați pașaportul când treceți Carpații!

Ei râdeau de accentul meu, eu mă apăram cum știam. Acum însă, suntem prinși cu toții în același malaxor, alături de necunoscuți de toate vârstele care au obosit să aștepte și să dea înapoi. Suntem cu milioanele, chiar dacă ne strângem doar câteva mii. Milioane de tinereți irosite, de suflete pustiite de dor, de bătrâneți prăfuite de singurătate. Miza cea mare este ca toate aceste milioane să ajungă să-și manifeste voința la vot. Până la urmă, cea mai mare revoltă acolo se vede, la vot!

- Nenorociții de la UE ne-au tăiat pădurile! Să vezi la Moroieni, sunt goale dealurile!, mi se plângeau localnicii din zonă de 1 Mai.

- A venit UE aici?

- Da, elvețienii!

- Și cine le-a vândut pădurile?

Da, și această Românie votează, cu sau fără bacalaureat. Votează câștigătorii, ca la Românii au talent. Degeaba ne plângem după că nu ne reprezintă dacă noi n-am ieșit din inerție și nu ne-am mobilizat să votăm altceva. Votul rămâne cea mai mare revoltă!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De ce dispar comentariile??
    • Like 0
  • Flo check icon
    Hai sa lasam laudele.....caci in Cluj mai sunt multe de facut:marile orase din Europa care au un rau ce le traverseaza profita de acest aspect; navigatie,poduri turistice, zona de promenada - la Cluj in schimb zac peturile pe Somes, promenada e vai de ea,etc; de cladiri ce sa mai zic,cu unele exceptii majoritatea au culoarea prafului; centurile ocolitoare sunt subdimensionate , spre deosebire de cele de la Oradea , Brasov sau Sibiu. Spatiile verzi sunt de toata jena,niste panselute obosite in fiecare an si iarba uscata. Da,daca stai la o terasa si vizitezi orasul noaptea e frumos......in detaliu insa.....Ce ii mai lipseste Clujului? Oradea are aqua parc, Clujul niste bazine amarate. Cu doua festivaluri nu faci primavara.
    • Like 0
  • Cum am vazut ca in articol e mentionat Clujul m-am intrebat al catelea comentariu va fi cu "lasati ca nu-i asa de grozav, are multe bube-n cap, se circula ca porcu', mai rau ca-n capitala, e plin de hipsteri si aitisti, chiriile sunt nesimtite, au multe seconduri in centru, cocalari prin moluri, etc, etc". Primul comentariu pe care mi-a cazut ochii (nu stiu in ce ordine sunt afisate) mi-a satisfacut curiozitatea, n-a continut el chiar toate cliseele, dar a fost in ton. Si , oricum, au mai fost si altele.
    Taica-meu spunea mereu, razand, despre coloana infinitului ca e chintesenta spiritului romanesc: cum ridica unul capul imediat sar patru sa-l stranga de gat, sa-l traga in jos.
    Problemele Bucurestiului nu se vor rezolva demonstrand ca_Clujul (sic!) e cam imperfect. Problemele Bucurestiului se vor rezolva cand veti incepe sa le rezolvati, dragi bucuresteni.
    • Like 1
    • @ Laura Balaura Trestian
      Nici problemele Clujului nu se vor rezolva prin articole umflate despre cit de megahipersupertare e Clujul, nici prin comparatii cu Bucurestiul care arata in mod evident un complex de inferioritate, camuflat intr-unul de superioritate, al clujenilor. Pina la urma, ma intreb de ce autoare, nascuta la Cluj, traieste la Bucuresti. De asemenea, de ce simte nevoia sa faca comparatii bombastice.
      • Like 1
    • @ Diana Ionescu
      Sa fim deci un pic mai explicite.
      "Într-adevăr, întorcându-mă de la Cluj, unde centrul a devenit o adevărată stațiune, fremătând în așteptarea Tiff-ului, primul mare eveniment al verii, am avut senzația amară că Bucureștiul, cu poezia lui decadentă, rămâne oarecum în urmă" este unica referire directa la impricinata urbe transilvana.
      Aceasta este dovada vie ca avem de-a face cu un "articol umflat despre cit de megahipersupertare e Clujul", comparatia cu Bucurestiul, relevand in mod indubitabil un evident un complex de inferioritate?
      As fi tentata sa intreb al cui fata de cine, dar n-o s-o fac, nu vreau sa fiu bombastica.
      • Like 0
  • Bucureștiul nu-și mai merită poziția de capitală a României. Bucureștiul a devenit un fel de Sodoma și Gomora la un loc. Așa zisa capitală a României a devenit prin vrerea Guvernanților și a instituțiilor precum Poliția, Jandarmeria și SRI, un loc de unde se conduce țara la modul cum conduc organizațiile mafiote afacerile pe întinderi vaste. S-a format o armată de magraoni care sunt lăsați liberi să intimideze și să persecute o mare parte a populației Bucureștiului, pentru a avea sub control situația tuturor felurilor de mișcări de populație de tip greve, proteste, etc. Pe baza aceasta mulți din cei care ar trebui să vegheze la ordinea publică și-au dezvoltat afaceri de unde câștigă substanțial pentru că vorbim de o populație de 2,5 milioane de locuitori care consumă. Și se poate continua. De exemplu italienii spun că Italia începe de Florența în sus, spre Nord. La noi probabil România este cum am vrea noi de la Brașov în sus, tot spre Nord. Cum am mai spus : România (korea) de Nord și România (korea) de Sud. Doar că e inversă orânduirea : comunistă pentru Sud și capitalistă și democratică pentru Nord.
    • Like 0
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      Asa e, in nord e super, civilizatie, coruptie zero, nu tu copii batuti de dentisti ca nu stau pe scaun, nu tu violuri, nu tu crime, nimic. Unde mai pui si ca au un oras super, ca Clujul!
      • Like 1
  • Legatura dintre titlul articolului si propozitia de final este exact ca cea descrisa de Caragiale in "Crastavetele... 98% apa.... gata"!
    https://www.youtube.com/watch?v=fSpKDbNWmNs

    Nu conteaza de la ce idee pleci, concluzia e aceeasi!
    • Like 1
  • Draga Viorela (imi permit acest apelativ, fiind binisor mai in varsta), dupa cum observi majoritatea postarilor iti catalogheaza articolul ca foarte slab daca nu chiar stupid .. Eu as vrea sa dau o tenta un pic optimista comentariului meu adica nu e dracu' chiar asa de negru. Trebuie doar sa fii deschisa la sugestii ca sa "improve" pe datile viitoare.
    Daca ai pus un titlu cu ideea de antiteza intre Cluj si Bucuresti, ei bine, nu sari la cu totul alt subiect in ultimul sfert al articolului. Iar acolo un fel de amestecatura intre taierea padurilor de catre straini si mersul la vot. Ce legatura au astea cu orasul Cluj Napoca ?
    Nu s-au decimat paduri si in Ardeal la fel ca si in vechiul Regat ? nu se fura in general la fel cam peste tot de o parte si de alta a Carpatilor ?
    In privinta votului nu cumva neprezenta noastra la vot (again din Ardeal si din Regat) a dus la acapararea puterii de catre gruparea infractionala Dragnea ?
    Invata sa separi subiectele, tematica unui articol sa fie bine legata si bine construita, titlul in armonie cu continutul.

    Hai ca poti mai bine de asa.
    O zi buna.
    • Like 1
  • Articole de umplutură despre mult lăudatul Cluj ,urmează un articol cu IT-işti. Devine ridicol . Şi totul in limbaj de ,,lemn corporatist.
    • Like 2
    • @ Adrian Adrian
      Sunteți bucureștean ? pe bune.
      • Like 0
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      Da ,sunt . E vreo problemă? Vor găsi subiecte mai interesante dacă nu aş fi bucureştean? Ce legătură are intrebarea dv. cu articolul ? Problema e că se repetă subiectele şi devin ridicoli .
      • Like 0
    • @ Adrian Adrian
      Nu știu dvs. cu ce vă deplasați prin București dar, unul din motive ar fi JUNGLA din trafic (valabil și pentru transportul în comun) pentru care nu se merită să trăiești în București. Eu m-am întors cu familia după 25 de ani de Italia și 3 ani de Londra, sperând că va fi bine. Am locuit în sectorul 5 (zic am locuit pentru că m-am întors la Londra) și aveam și mașină și, aveam de dus la grădiniță în fiecare zi un copil, etc. Deși este foarte traumatizant și costă o translocare totuși am preferat să o facem pentru că România dar mai ales Bucureștiul nu oferă condiții civilizate, relații civilizate între persoane, la doctor, la cumpărături, în locurile turistice, etc., etc., etc. Subiectele se repetă pentru ca să se aducă aminte românilor că au votat greșit, că o capră precum Firea nu vrea și nu poate schimba cu nimic situația. Mă doare sufletul să vorbesc în acești termeni dar, asta e.
      • Like 0
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      A avut Bucureştiul vreun primar bun? Nu. Indiferent că a fost de ,,dreapta" Halaicu,Lis sau de ,,stânga " Oprescu sau Firea ,asta e problema şi nici candidați valoroşi şi sprijiniți nu sunt . In oraşele mai mici mai e o şansă dar Bucureştiul e o trambulină pentru preşedenție ( sau aşa e socotit de la Băse incoace) şi miza politică e alta şi cum la vărful politicii avem oameni ridicoli Dragnea - Orban. NASOL.
      • Like 1
  • ... pai si care e concluzia articolului, vis-a-vis de titlu?!
    • Like 2
  • florin check icon
    Cum sunt parculetele pentru copiii la Cluj? In Bucuresti le-au dotat cu covoare de cauciuc sa nu se loveasca copii cand cad. Problema e ca put ingozitor atunci cand dogoreste soarele, dupa jumatete de ora in aceste parculete imi pute gura 5-6 ore a cauciuc. La Cluj cum este?
    • Like 0
    • @ florin
      Părculețele de care vorbiți au fost făcute și dotate acum „secole„ în urmă. Vorbesc în cunoștință de cauză pentru că nepoțica mea într-un astfel de părculeț s-a accidentat când s-a rupt cu ea un căluț din acela pe un arc. În plus am văzut și alte mici incidente în care victime au fost copiii din vina celor de la primării care au abandonat întreținerea acestor părculețe.
      • Like 0
  • Sint de acord ca e neavenit articolul. Centrul nu da gradul de civilizatie al unui oras, altfel si Bucurestiul ar sta destul de bine. Am citit acum un an un articol al lui Doru Pop, conferentiar la Cluj, care spunea ca posibilitatile Clujului sint mult exagerate de presa locala, dupa care facea un portret deloc magulitor al orasului. A sunat mult mai convingator decit chestia de mai sus, construita pe antiteza rudimentara "Ce bine e la Cluj, ce rau e la Bucuresti".
    • Like 3
    • @ Diana Ionescu
      Ai fost prin centrul vechi, să simți aromele dintre ruine? Ai fost prin centrul nou, să vezi cum ți se fac cenușii de la praf hainele și pantofii, în jumătate de zi?
      • Like 1
    • @ Diana Ionescu
      D check icon
      Așa este, gradul de civilizație nu îl dă centrul unui oraș, ci calitatea vieții per total. Nu știu cum este Clujul, dar știu că Bucureștiul este plin de mârlani, este extrem de poluat, cu o arhitectură dezolantă, iar când ninge trebuie să închidem școlile.
      • Like 2
    • @ D
      Caracterul si civilizatia unui oras il dau in primul rand locuitorii!Ei sunt cei care isi aleg conducatorii,dupa chipul si asemanarea celor care voteaza,de aici venind si modul in care se intretine orasul,investitiile comportamentulbin societate etc.Este chiar penibil ca sa critici cu tarie Bucurestiul ,comparand-ul cu alte orase,cand ,dupa ‘89 structura populatiei Bucurestiului s-a schimbat radical.Aici au “navalit” dupa posturi nine platite ,dar si dupa expediente ,dute de mii de romani dit toate colturole tarii,invlusiv clujeni,ba si imigranti,care au facut ca bucurestenii get beget,macar cu 2 generatio in spate,sa devina minoritari,ei reprezentand acum nici 30% din total populatie.Sigur ca multi au si emigrat,mai ales dupa ce stapanirea “minereaca” a PSD s-a perpetuat in ani.Si asa a ajuns madama Firea de Voluntarivsa fie aleasa primar,cu majoritatea minoritara!Deci sa nu vorbim de bucuresteni ca sunt cei care mentin orasul intr-o stare de mizerie,ea este produsa so de ardeleni,moldoveni,olteni ,teleormaneni,ilfoveni etc care sunt majoritari in oras!
      • Like 2
    • @ Arthur Chivulescu
      Toți sunt mârlănimea României.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult