Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Milioane de telespectatori și mustața domnului Dragu din Las Fierbinți. „De ce vrei să-i civilizezi? Ca să aibă idei, să nu te mai înțelegi cu ei? Lasă-i așa, vite!”

Teodor Corban, Las Fierbinți

Foto: ProTV

 • „Ca să pun mâna pe banii statului, trebuie să fiu la putere. Și ca să rămânem la putere, trebuie să luptăm, ca la Oituz, pe viață și pe moarte! Cu arma în mână, ca spartanii!”

Domnul Dragu, un politician care a cumpărat un județ întreg din România, îi ține primarului Vasile din Las Fierbinți o lecție despre sarcinile simple, de partid, cu mustața tremurândă de nervi.

 • „Eu vin cu armata, dacă trebuie. Cu tancurile!”

Totul, pentru a convinge țăranii să-și vândă terenurile pentru construirea unei fabrici fictive de cauciucuri.

 • „N-o să fie gata niciodată. De ce? Dacă o construim noi… Noi am terminat vreodată ce am început?!”

Important e să vină fondurile de la „mama UE”, care ne dă bani și nu îi cere înapoi.

În sezonul al treisprezecelea al celui mai urmărit serial românesc de comedie, domnul Dragu, interpretat de actorul Teodor Corban, ne descrie perfect mecanismele prin care funcționează Partidul și ce-i mână în luptă pe membrii lui: banii Statului, care nu se termină niciodată.

Lupta lor e mai înverșunată decât a noastră pentru că are o rațiune mare și concretă: Banul. În stradă, noi apărăm niște valori abstracte: justiția, corectitudinea, responsabilitatea. Cred că pentru prima dată am înțeles cât de ridicoli părem în ochii lor, cu idealurile noastre înălțătoare, niște „sforăieli” de intelectuali visători care stau în calea strategiilor și proiectelor bine mascate.

 • „Strategie multă, nu luăm banii degeaba, muncim pentru ei!”, spune cu obidă Domnul Dragu.

Partidul e corporația care și-a trecut la misiune și valori niște mesaje de cucerit inimi și amăgit naivi, în timp ce unicul ei scop este profitul maxim. Chiar dacă o parte din consumatori au devenit mai pretențioși, mai atenți la detalii, alte câteva milioane îi cumpără în neștire produsele, testate pe generații de sacrificiu.

 • „De ce vrei să-i civilizezi? Ca să aibă idei, să nu te mai înțelegi cu ei? Lasă-i așa, vite!, îl sfătuiește domnul Dragu pe primar. Mai îi apucă nebunia, dar tot în țarc îi ținem!”

După un astfel de episod, trăiești cu speranța că poate vor fi mai mulți cuprinși de „nebunie”. Poate că această oglindă atât de grăitoare va cutremura totuși niște conștiințe. Până la urmă, rolul primordial al comediei este să sancționeze tare sociale, să îndrepte comportamente și defecte umane. Partidul, prin reprezentanții lui, continuă să ne demonstreze că este un defect de vorbire, de atitudine și de gândire.

Am iubit Las Fierbinți-ul încă de la pilot, când am avut senzația că a venit Emir Kusturica să facă un serial în România. Pentru toți cei care se cred prea fini pentru o comedie despre viața la țară, învățați să citiți printre replici cea mai tăioasă cronică a „țărișoarei noastre”, cum ar spune poetul bețiv al satului, Celentano. Eu am plecat de multe ori la vot sau la protest cu versurile lui în cap, de la un 1 Decembrie care a făcut istorie și pentru care l-am strâns pe Adrian Văncică în brațe cu toată puterea.

„Nu-i mai las să te mai fure!

Nu-i mai las să te injure!

Nu-i mai las să-și bată joc!

Și de-o fi, ți-i trec prin foc!”

Săptămâna trecută, la un radio, DJ-ul întreba ascultătorii ce serial le-ar recomanda extratereștrilor dacă ar veni pe Pământ. Cineva a scris Las Fierbinți, iar DJ-ul, ironic, a replicat: „De ce le-ai face una ca asta?”

Pentru că „bă, cum îți construiești viitorul, așa-l ai!”. Și aceasta e doar una din replicile geniale ale scenaristului Mimi Brănescu care joi ne-a demonstrat încă o dată că există momente în care „a face politică” este o chestiune de apărare a valorilor în care crezi. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Felicitări Viorela Mihai!
  Doar atât...
  • Like 1
 • Imix check icon
  A făcut și Caragiale efortul ăsta, de a arăta defectele ”la popor” prin artă!
  Și-o fi dat seama că a greșit, de vreme ce s-a autoexilat la Berlin...
  • Like 0
 • Sunt fan „Las Fierbinți”,și acesta a fost unul din episoadele la care nu am râs prea mult,ba chiar m-a luat frigul,ca să zic așa-prea ne descrie...
  • Like 1
 • Romania prezentului : The Recycle Bin is full ! Please empty Recycle Bin of PSD trash !
  • Like 3
 • Delia MC Delia MC check icon
  Daca puteți sa va uitați la Las Fierbinti, felicitări.Mie mi s-a părut fals, manelistic.Acum vad ca are (si) alt sens.Dar sa pierd timpul încercând sa inteleg ceea ce stiu deja, nu vreau, mi-ar parea masochism pur.Ce rost are sa analizăm la nesfârșit cand singurul lucru care merită este sa incercam sa mai schimbam ceva!Daca se mai poate...Majoritatea celor care se uita, o fac exact pentru atmosfera călduță, un pic vulgară, ce mai, seamănă perfect cu ce vedem mereu.Ne seamănă.Ne complacem si ne place asta si apoi zicem "asta-i Romania".Oare????Face Pro TV ceva pentru altceva decât rating?Cerere si oferta, simplu.Asa incat nu mai caut sensuri ascunse acolo unde nu vad decat comerț...
  • Like 4
 • Si vite raman ! Intre timp , noi, ceilalti, castigam speranta asta nebuna ca ( toate fiind zise atat de direct, de clar) , sigur s-o alege ceva! Apoi murim fericiti ca macar exista un viitor pentru copiii nostri! De fericirea asta ,nici nu observam ca tarcul se largeste si devine mereu mai incapator! Ecce homo!
  • Like 0
 • Cristi check icon
  Acu', ca ne-au deschis mintea, sa vedeti ce viitor luminos ne asteapta..
  • Like 1
 • Da foarte reprezentativ, dar pacat ca romanii sunt orbi si nu vad sau nu vor sa vada. Pe 1 Decembrie Celentano le-a spus prin poezia lui cum sta treaba in tara asta. Pe 11 Decembrie romanii au votat psd? ?????.
  • Like 1
 • dan check icon
  Parca traim un deja-vu ,adevaruri strecurate subtil in productiile umoristice , am mai trait asta si stiti ce s-a intamplat ,ani si ani de zile doar se vorbea pe la colturi "ai auzit ce a spus ala aseara " ,cat priveste actiunea ,absolut nimic.
  Tare cred ca si acum se va intampla la fel , o sa ne dam coate si atat.
  Nu pot intelege de ce este atat de greu sa protestam , de ce oameni corecti nici macar nu isi mai striga oful ,
  Se asterne peste Romania o lehamite care ne va costa mult ,o singura privire daca se arunca in alte tari se va vedea ca spiritul civic este foarte dezvoltat ,nu e saptamana sa nu se protesteze pentru ceva si asta are efecte asupra politicului din tarile respective .
  Ma tem ca este prea tarziu deja Adrian Nastase vorbea ieri ca scutul de la Deveselu e inutil in fata armamentului Rusiei incepem usor usor sa ne apropiem de rusi ,daca nu ne sperie nici asta atunci suntem o tara pierduta.
  • Like 5
  • @ dan
   Doar ca acum, nu ne poate suprima nimeni actiunea! Ea este (sau nu ) la noi! Unde sunteti pe 29? La mare?
   • Like 1
 • Satira si pamfletul sunt mijloace artistice pentru sanctionarea derapajelor morale dintr-o societate, in timp ce pentru acest lucru vulgul are la indemana zeflemeaua, ambele reprezentand cai de defulare a nemultumirilor. De cand exista Romania moderna s-a instituit un hau, care pare de netrecut, intre cei cativa din fruntea bucatelor si cei multi care produc bucatele. Istoria recenta ne-a demonstrat ca orice schimbare a celor din fruntea tarii nu a redus dimensiunea prapastiei, fiecare venind cu promisiuni frumos impachetate in campanie pe care le-au dat uitarii imediat ce s-au cocotat la butoane. Pentru a incepe o mica schimbare in sensul atenuarii discrepantelor mai sus aratate ar trebui ca in Constitutie sa fie scris clar si raspicat, fara sa fie nevoie de interventia CCR sau Comisiei de la Venetia, ca programul electoral devine program de guvernare, iar neindeplinirea lui constitue infractiune grava pedepsindu-se corespunzator, iar partidul/coalitia care nu l-a indeplinit se exclude din viata politica pe o perioada de 3 cicluri electorale. S-ar termina cu 'pomenile electorale, cu promisiunile fara acoperire, cu permanenta bataie de joc, cu hotiile din banul public. Aceasta ar fi o tema pentru asul din maneca lui Iohanis, referendum cu intrebarea: "vreti ca partidele care nu-si respecta promisiunile electorale sa fie excluse din viata politica pe o perioada de trei cicluri electorale?"
  • Like 4
  • @ Voicu Nicolae
   Prapastie se formeaza oriunde pe Pamant. Dar mai sunt locuri in care ele se desfac in continente . Noi, in situatia asta ne aflam! Sugestiile dvs. sunt pentru alta tara, cu prapastii .
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Păi,acum,PSD ce face,ce altceva face decât să-și implementeze Programul???N-a promis că va da bani,orice s-ar întâmpla?Dă bani,deși crește inflația,cresc prețurile,crește Roborul,crește mizeria,crește datoria externă,crește pericolul intrării țării în colaps și este definitivată compromiterea României ca stat.Cui dă bani acum?Ei,asta e altă poveste,că dă bani mai ales celor care au oricum,și vor avea din ce în ce mai mulți,având în vedere ștergerea barierelor în fața furtului.
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult