Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Am fost victima propagandei ruse făcute în România, eram produsul ideilor din jurul meu și algoritmilor

Propaganda pe net

Foto: Skorzewiak / Alamy / Profimedia

În primăvara anului 2020 pentru că a trebuit să stau mai mult în casă am putut să reflectez mai atent la ce se întâmplă cu mine. Îmi doreau să scriu undeva, nu doar pe Facebook, așa că am început să caut variante și am aflat de această platformă: Republica. Am trimis două texte și pentru o perioadă nu am primit niciun răspuns, până când, într-o zi am primit un mail de la Florin Negruțiu care mi-a explicat cum funcționează totul și de ce sunt importante poveștile bine scrise.

​M-am uitat de curând peste toate textele pe care le-am publicat aici în ultimii ani (pentru că mi-a atras atenție un necunoscut cu privire la ce afirmat despre Călin Georgescu în 2020) și am ajuns la concluzia că în timp ce găseam explicații pentru ce se întâmplă pe rețelele de socializare, pe scena politică, în BOR, în Rusia, ce înseamnă războiul hibrid și cum sunt legate toate aceste lucruri, am pus în scris toate aceste lucruri și am atras atenția asupra faptului că putem ajunge unde suntem astăzi.

​În perioada 2016-2018 fiind absolvent al unei facultăți de teologie am fost victima propagandei ruse făcute în România inclusiv prin mediul teologic prin site-uri precum ActiveNews și Sputnik. Eram produsul ideilor din jurul meu și al algoritmilor. 

​Am ales să studiez și științe politice (mai târziu și filosofie) și am început să realizez ce mi se întâmplă prin 2019 când am ieșit din mediul în care eram și mi-am dat voie să gândesc liber, abordând cu modestie și curiozitate idei noi.

​În 2020 când am publicat primele texte în Republica am început să lucrez la o lucrare despre propaganda rusă punând accent pe modul cum se folosește aceasta de ortodoxie drept metodă de transfer al celor pe care-i prinde către idei politice. Rețelele de socializare au oferit o armă propagandei prin care nu mai era nevoită să meargă către BOR, ci direct către credincioși. În felul acesta a început să fie construit universul pe care-l vedem acum la suprafață mai puternic ca niciodată. Totul a pornit din obscuritate cu site-uri și personaje dubioase. Eu am fost acolo aproape de la început, întâi ca victimă și apoi încercând să demasc tot ce am văzut.

​Primul articol publicat în 24.05.2020 – „Cum ajungem «idioți utili»” a fost despre cei care mergeau să protesteze în plină pandemie, îi știam bine din perioada „referendumului pentru familie” erau aceleași personaje, inclusiv un tânăr pe nume George Simion care făcea des live-uri pe Facebook, care apăreau pe aceleași site-uri (ActiveNews, Sputnik care ulterior s-a închis, dar a apărut în schimb R3 Media ș.a.). Am atras atenția asupra faptului că algoritmii se joacă cu mintea noastră și ne închid în bule și motivele pentru care e bine să ne informăm și să verificăm mai atenți știrile pe care le citim.

​Pe 06 iulie 2020, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale, am scris o poveste despre cum am ajuns, din discuțiile cu tatăl meu să înțeleg cum arată electoratul Gabrielei Firea și cel al lui Nicușor Dan, prima fiind o reprezentantă a „blocului suveranist” de astăzi și celălalt fiind susținut de același tip de oameni ca și astăzi. 

​Pe 14 iulie 2020 am scris despre „bula negaționiștilor” unde am scris despre rusofilul Iulian Capsali și ÎPS Teodosie. Despre Teodosie am scris mai pe larg și într-un text din 04  iulie 2020 cu titlul „La Constanța se mântuiesc doar creștinii ortodocși?” și încă unul în 29 noiembrie 2020. 

În ambele articole încercam să explic cât de nociv este acest ierarh pentru imaginea BOR și a faptului că ideile acestuia sunt mai degrabă anti-creștine. În ceea ce-l privește nu s-a schimbat nimic până astăzi, o parte a societății s-a scandalizat și a rămas așa, nefiind luată nicio măsură concretă în Sinod în ceea ce-l privește parcă ne-am învățat să trăim alături de el și declarațiile sale șocante. E precum o aluniță ciudată pe care o ai undeva și ești conștient că trebuie să mergi la dermatolog, dar te-ai obișnuit cu prezența ei, când o vezi te miri cât e de urâtă, dar o lași în continuare acolo.

​În 12.10.2020 am scris despre cei care au mers la moaștele Sf. Parascheva, tot ca un avertisment cu privire la cum fundamentalism poate fi folosit în scop politic. Cea care s-a luptat pentru drepturile celor aflați acolo a fost o avocată nu foarte cunoscută la acea vreme, dar foarte vocală pe nume Diana Șoșoacă.

​Apoi a venit ziua alegerilor parlamentare. Îl urmăream pe George Simion și partidul său AUR de mult timp, vorbeam și scriam despre ei. Imediat cum au apărut rezultatele am scris tot ce știam și noaptea am trimis un text – „Toții oamenii de AUR: liderul de galerie George Simion, eternul premier din umbră Călin Georgescu și avocata Șoșoacă, apărătoarea lui ÎPS Teodosie” -care se încheia cu: „Nu uitați însă aceste nume: Călin Georgescu, Mircea Diaconu și Diana Șoșoacă și nici faptul că trebuie să ne iubim țara și pe Dumnezeu cu înțelepciune, căutând pacea și Binele.” 

 Am explicat cât de periculoase sunt ideile lui Călin Georgescu pentru că au legătură cu cele ale lui A. Dughin și cum a crescut AUR-ul ca Făt-Frumos cu ajutorul rețelelor de socializare și că nu sunt surprins de rezultatul lor.

​Primul text publicat în 2021, pe 17 Ianuarie a fost unul în care mă plângeam de faptul că „mă simt invadat de Fake-News”. Mai avertizam că așa cum SUA e împărțită în două triburi: republicani și democrați, cel mai probabil așa o să se împartă întreaga lume civilizată în următorii ani. Și, din nou, am mai prezentat bucăți din acel univers care creștea în bule despre care unii nu știam nimic sau despre legături precum: o poză cu o teorie a conspirației privind pandemia de COVID-19 distribuită pe o pagină de Facebook cu numele „Nu acceptăm ideologia de gen și propaganda sexuală”. Încercam să atrag atenția asupra modului în care propaganda încearcă, cu anumite teme la care reacționăm emoțional, să ne mute atenția către cele de care sunt ei cu adevărat interesați.

​Într-un text din 13.01.2021 am prezentat faptul că războiul cultural este prezent și în BOR și printre credincioși în general și cum arată tabăra care e de partea Dianei Șoșoacă și cum arată cea a teologului Vasile Bănescu, dar și cum atitudinea față de vaccinare e folosită în această luptă.

​După câțiva ani, în 04.12.2023 am publicat un text cu titlul: „Doar cu ajutorul AUR o să rămână PSD-ul puternic. Atenție la anul electoral care stă să vină!” Am vorbit din nou despre cum lumea civilizată s-a împărțit în tribul Trump/Putin – populiști/extremiști și tribul Biden/U.E – progresiști. Și atrăgeam atenția asupra faptului că acel univers, cândva obscur, e posibil să iasă și mai mult (de 9% cât a luat AUR în 2020) la suprafață în 2024 dacă nu suntem atenți și nu reușim să venim cu alternative suntem în pericol și cât e de necesară, în acest context, coalizarea în tabăra cealaltă.

​Pe 20.02.2024 am publicat un text despre post-adevăr în care explicam ideile unor specialiști din perioada 2017-2020 care explicau faptul că discursul lui Trump din campania electorală din 2016 și apoi din timpul primului său mandat reprezintă începutul unei noi ere asupra modului cum ne raportăm la adevăr.

​În final, în 03.06.2024 am scris un text în care am pus părți din propria mea experiență (ceea ce am explicat, pe scurt, și la începutul acestui text) și faptul că am avut nevoie să mă privesc cu modestie în oglindă și să recunosc că am greșit, să fac eforturi mari să mă educ, să fiu singur, s-o iau aproape de la zero, să fiu urât apoi acuzat pe nedrept de multe lucruri. Mi-a fost greu să scriu acel text, dar l-am considerat necesar, am sperat că ar putea ajunge și la alții ca mine, care vor să se schimbe simțind că ceva nu e bine în jurul lor. Am văzut valul care vine și că AUR și SOS sunt mult mai departe de cei 9% în legătură cu ce se întâmplă din cauza PSD-PNL-UDMR.

​Recunosc că sunt plin de frustrări pentru că pe măsură ce înțelegeam tot mai mult cum se desfășoară acest război hibrid, în care lipsa de educație amestecată cu fundamentalismul religios și interesul politic și geopolitic al unor criminali, care se bucură de un succes tot mai mare am început să mă simt tot mai neputincios.

​Societate noastră nu este împărțită în două blocuri ci în trei: tabăra suveranistă, pe care putem acum s-o vedem, e la suprafață, cea a „establishmentului” (PSD-PNL-UDMR) și una care se află în degringoladă. Putem să numim acel partid imatur cu oameni la vârf care s-au agățat de funcții „salvarea noastră”? Iar pe lângă și mai jos de ei, haosul e și mai mare. Stau fiecare și se plâng în bucățica lor și noi pe lângă ei.

​Am scris acest text pentru a-l lega de o idee din „Principele”: „Faptele tuturor oamenilor și mai ales ale principilor, pentru care nu există un alt criteriu de judecată, trebuie privite numai din punctul de vedere al scopului lor. Principele să-și propună, deci, să învingă în luptă și să-și păstreze statul, iar mijloacele lui vor fi oricând socotite onorabile și fiecare le va lăuda. Pentru că oamenii obișnuiți sunt atrași numai de ceea ce pare și de succesul unui lucru; iar lumea nu este făcută decât din oameni de aceștia, iar cei puțini nu înseamnă nimic atât vreme cât cei mulți au pe ce să se sprijine”.

Machiavelli ne arată că nu s-a schimbat nimic în ultimii 500 de ani din acest punct de vedere, majoritatea oamenilor sunt atrași în continuare de aparențe (de exemplu: cum arată, se comportă și vorbește un om care pare inteligent pentru cineva care nu a avut parte de o educație de calitate?), iar cei care înțeleg mai mult sunt puțini, dar și puțin dispuși să se coalizeze. Așa că, acești puțini oameni, nici măcar nu contează.

După ce înțelegi această idee:

  • Variantă simplă e să te târăști în propria cochilie, adică să trăiești doar încercând să ai grijă de propria familie. Dar în felul acesta nu faci mai degrabă parte din problemă decât din soluție?
  • Varianta aleasă de unii e să se răzvrătească, să înceapă să urle și să-i jignească și ei pe cei care nu înțeleg (nu vor? nu pot?), să pună mai mult accent pe efect decât pe cauză. Până când, s-ar putea ca într-o zi să se privească în oglindă și să realizeze că au ajuns și ei la fel ca cei pe care-i acuză.
  • Varianta cea mai grea e să aleagă fiecare unde și cum se implică. Care sunt compromisurile care pot fi făcute și până unde și cât pot fi întinse acestea în așa fel încât să nu-ți traumatizez prea puternic conștiința. Atât de puternic încât, atunci când ajungi unde trebuie să nu uiți cu ce planuri ai plecat la drum.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Merita ascultata opinia unui absolvent de teologie?
    • Like 0
  • mg check icon
    ..da, AUR are oportunismul de a colecta furia socială, iar primul salt l-a făcut în pandemie, crescând de la 1% la locale (septembrie 2020), la 9% în decembrie.

    Nu le-a picat însă din cer, au muncit pentru asta coborând în stradă, printre oameni. I-am văzut în 2020, la un concert susținut, la Londra, de Lăutarii lui Botgros.
    Erau în sală agitând steaguri cu tricolorul și sigla AUR, îmbrăcați în costum popular, plus capul de lup dacic (din plastic, să nu-l atace moliile..) E aceeași recuzită pe care-am văzut-o și la recentele demonstrații.

    Și oamenii îi urmează, din ce în ce mai mulți, pentru că AUR (mai nou și CG) arată cu degetul spre multe probleme reale. Speculează ce se vântură prin media. Ce contează că nu au soluții credibile ?

    Tinerii au nevoie de locuri de muncă bine plătite, care corespund unor calificări superioare. Ori pentru asta ai nevoie de dezvoltare industrială, care antrenează și nevoia de servicii de tot felul, incluzând învățământul, sănătatea și cultura.. etc

    Dar ai nevoie de fonduri pentru dezvoltare. De unde bani dacă suntem contra UE ? Vrem fonduri, dar îi înjurăm că atentează la suveranitatea noastră ?
    Orban și alți suveraniști sunt de fapt deranjați de controlul UE privind cheltuirea acelor fonduri. Li se dă peste mânuță..

    Adevărul umblă cu capul spart, spune o vorbă veche. Aș putea experimenta asta, spunând în piață cele scrise mai sus.
    Mă mulțumesc cu postarea de pe Republica, chiar dacă nu bagă de seamă prea multă lume, iar din cei care o fac și mai puțini mă aprobă.

    Un proverb tibetan spune "Fă-ți bine ție, fără să faci rău altora și fă bine altora, fără să-ți faci rău ție."

    Și o rețetă pentru o iluzorie și efemeră fericire : Dacă vezi că paharul e pe jumate gol, toarnă-l într-unul mai mic și nu te mai văicări.. :))
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult