Foto Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
După ce am văzut numărul de îmbolnăviri declarate în ultimele zile, am creat un sondaj pe pagina mea de Facebook cu întrebarea: „credeți că există virusul sau credeți că suntem manipulați?”. Din 38 de persoane care și-au asumat un vot, 19 au zis că există și 19 că suntem manipulați.
Nu am reușit să nuanțez mai mult întrebarea și opțiunile de răspuns, pentru că noua politică a celor de la Facebook cu privire la sondajele de opinie impune mai multe limite. Însă, am avut ocazia să văd cum stă treaba în bula mea și poate că acest sondaj ar trebui făcut la o scală mai largă, ca să vedem ce părere au mai mulți români. În felul acesta poate că reușim să înțelegem mai bine ce se întâmplă și să găsim răspunsuri la anumite întrebări. Pentru că eu, personal, mi-am pus foarte multe întrebări de când a apărut virusul în țara noastră.
De exemplu, campania „deschideți bisericile de Înviere!” a fost susținută de Dana Budeanu. Pentru cei care nu o cunosc prea bine pe aceasta sau deloc, ea folosește foarte des semne obscene și are un limbaj destul de vulgar, îi critică constant pe cei din PNL și USR-PLUS și dă share la postări care o pun într-o lumină favorabilă pe Gabriela Firea. Își dorea Dana Budeanu atât de mult să meargă la Biserică sau avea alte motive pentru care s-a folosit de acest mesaj care era atât de popular în rândul „creștinilor”?
Alte nelămuriri le am cu privire la Iulian Capsali, unul dintre politicienii favoriți ai conservatorilor din țara noastră. Iată mesajul acestuia din data de 14 martie: „Fiul meu cel mare, Timotei, este confirmat pozitiv cu virusul Covid 19. Este foarte bine, (asimptomatic), vă voi povesti cum e viața în acest context ???? Și noi suntem bine, mulțumim lui Dumnezeu! Rog să ne pomeniți, toți cei care mergeți mâine la Sf. Liturghie. Doamne ajută!”
E foarte interesant să aflăm ce s-a întâmplat cu el după perioada petrecută în carantină, împreună cu întreaga familie. În primul rând, a fost unul dintre principalii promotori ai protestelor din 15-17 mai. Și apropo de „Doamne ajută!”, în 18 mai a început războiul cu termoscanarea: „Nu vă lăsați scanați cu termometrul! Mergeți la magazinele care vă respectă intimitatea. Faceți tărăboi, boicotați, nu fiți slugi!”, iar eu, teolog fiind, l-am întrebat dacă acesta este un îndemn creștinesc, având în vedere că el se prezintă, de obicei, ca fiind creștin practicant. Comentariul său a fost: „răspunsul cel mai scurt este: DA”.
Desigur că am fost jignit și ironizat de foarte multe persoane de pe pagina sa pentru întrebarea pe care am pus-o. Pentru a înțelege mai bine care sunt numele cel mai des evocate pe pagina sa personală, redau un citat din data de 10 iunie: „Iohannis, Arafat, Tătaru, Vela: deschideți bisericile și spitalele, blestemaților! Terminați cu circul pandemiei că numai dracu` mai crede asemenea dobitocie.” Și mai adaug faptul că are și o expresie-cheie, folosită des: „dictatură politico-medicală”. Dacă cel mai mare dușman al său pare să fie Iohannis, Iulian Capsali nu a ezitat să-i ia apărarea Î.P.S. Teodosie de la Constanța, a cărui contribuție în acest peisaj cred că o cunoaștem, deja, cu toții. În 26 iunie și-a actualizat fotografia de profil cu o ramă: „Coaliția pentru Națiune”, dar nu a oferit prea multe detalii cu privire la ce presupune aceasta.
Ultimul moment pe care vreau să-l evoc, în ceea ce-l privește, are legătură cu protestul din 10 iulie, care s-a desfășurat în Piața Victoriei, unde, din nou Iulian Capsali a fost prezent. Și am rămas cu întrebarea: cum e posibil ca un om care a stat în carantină împreună cu întreaga familie și se declară creștin practicant să promoveze atât de multă ură și dezbinare în bula sa de Facebook?
Se pare că există multe asemănări între noi și Serbia, unde protestele sunt mai puternice de câteva zile. La noi au început acum, timid. Ei au avut unul dintre cei mai faimoși coronasceptici - Novak Djokovic - și cred că știm deja cu toții ce s-a întâmplat cu el și anturajul său. La noi în țară, o pseudo-vedetă care se arată îndrăgostită de creștinism la fel de mult ca sportivul sârb, pe nume Ozana Barabancea, distribuia postări „coronasceptice” cu doar câteva zile înainte de a fi internată alături de Marcel Pavel.
În urmă cu câteva zile am intrat pe un grup de Facebook numit „Nu acceptăm ideologia de gen și propaganda sexuală”. Se pare, însă, că subiectul din titlu a trecut pe plan secund în ultimele postări și de interes sunt cele despre „botniță” și despre protestele din 10 iulie. Am găsit și articole în care este lăudat Putin. Și mai promovează pe cineva în afară de președintele Rusiei. Pe Oana Lovin, ex-videochatistă și personaj principal al protestelor din 15-17 mai și 10 iulie. Aceasta se folosește de tehnica Danei Budeanu: atrage publicul fiind provocatoare și în același timp livrează mesajele care o interesează, având abilități oratorice din care se pot inspira mulți politicieni.
De ce s-a pliat discursul PSD-ist atât de bine pe publicul creștin-conservator? În primul rând, trebuie să nu uităm faptul că există un istoric între aceștia și Iohannis, de la referendumul din 2018, când președintele a devenit dușmanul lor, cuvintele cheie fiind „fundamentaliști” și „infatuați”. Acum, același om și guvernul său au decis închiderea bisericilor și s-au deschis vechile dispute. Patriarhul Daniel s-a gândit la binele cetățenilor și a acționat în conformitate cu prevederile guvernului și nu trebuie ignorat faptul că cei care au cerut deschiderea bisericilor au făcut-o contrar deciziei Patriarhiei. De ce cunosc unii creștini voia Domnului mai bine decât Sf. Sinod? Poate că reușesc să ne explice Î.P.S Teodosie și Iulian Capsali acest lucru. Putem afirma că cei din PSD au profitat din plin de denigrarea lui Iohannis și a deciziilor guvernului PNL în ochii electoratului conservator? Eu cred că da.
De Cezar Ionașcu ați auzit? Dacă da, vedeți ce zice fizicianul Cristian Presură despre el. Aș vrea să-l mai menționez și pe președintele Braziliei Jair Bolsonaro, un conservator care a râs de virus și acum a fost testat pozitiv cu noul coronavirus.
Pot spune că am identificat 4 tipuri de coronasceptici în această perioadă:
- PSD-iști, cărora pare să le pese mai mult de cum pot strica imaginea guvernului PNL, decât de cetățeni.
- Unii creștini practicanți care au rămas cu frustrări din cauza faptului că au fost închise bisericile și care văd în Iohannis și guvernul său un inamic al credinței lor.
- Consumatorii de teorii ale conspirației. Ei sunt cei care nu au avut parte de o educație de calitate bună, nu citesc cărți și articole de bună calitate și se lasă seduși de tot felul de documentare și interviuri dubioase cu personaje care, nu de puține ori, se dovedesc fictive.
- Cei care se consideră superiori, fie din prea multă prostie, fie din prea multă aroganță. Ei nu pot să accepte purtarea unei măști sau câteva norme de distanțare socială.
În ultimele zile au fost anunțate zilnic peste 550 de cazuri noi de îmbolnăviri în țara noastră. Sunt aceste date manipulate, dragi coronasceptici? Și dacă da, de ce? Ce știți voi, în plus față de cei care se protejează și de unde vă luați informațiile?
Trebuie să menționez faptul că sunt creștin practicant și conservator, dar prefer să mă uit în ambele părți atunci când trec strada și să ascult și părerile celor care nu sunt de acord cu mine, pe anumite subiecte, din bun simț și din empatie.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Acum, concret: cred că ai dreptate scriind despre unii credincioși care sunt sceptici. Nu ii inteleg nici eu, din două motive: 1. Biserica ne recomandă ascultarea, nu anarhia, ascultarea autorităților, mai ales că sunt niște reguli de bun simt. Adică- și să presupunem că amenințarea bolii nu ar fi așa mare - paza bună trece primejdia rea. Ce sens are să protestăm, să criticăm statul, când nu e mare lucru să porți o mască și chiar să stai acasă o luna-doua? (Mai mult de 2-3 însă parcă da dreptul la protest pt ca moartea/slăbirea economiei e periculoasă și provoacă mari suferințe reale). Dar până acum a fost totul suportabil, cu măsuri simultane de asistență pentru cei mai vulnerabili. 2. Al doilea motiv pt care nu îi înțeleg este acela că ei nu asculta nici de ierarhia Bisericii. Nu asta e linia recomandată de Patriarhie. Nu asta e linia sfinților duhovnici actuali și nu asta e linia credinței noastre care ne recomandă păstrarea păcii, înțelepciune, echilibru.
Acum însă vine problema cu articolul de fata.
Ai auzit de atacul la persoana? Ce nevoie era să dai nume? se poate scrie si la modul general. Ce nevoie să judecăm, să arătăm cu degetul? Mai ales că... Poate nu ai aflat până acum acest adevăr, într-un om coexista de obicei întunericul și lùmina. Zicea Dostoievski că inima omului e un câmp de luptă între Dumnezeu si diavol. Cine sunt eu, cine esti tu (generic vorbind) să îl judecăm pe Capsali? Să anulam cu o critică activitatea lui? (Un laic, Exupery, se întreba dacă răul pe care îl face un om anulează binele făcut de el). Articolul aduce un punct de vedere asupra lui I.C. și cititorul atât reține din el. Nu află că totuși omul acesta e tata a vreo 7-8 copii (nu mai stiu exact), că face caritate, că se zbate și el cum poate pe pătratică lui.
Altă chestiune pe care nu o inteleg, venind de la un teolog: ce treaba are păcatul (sau ce credem noi ca e pacatul, paiul fratelui) cu mersul la biserică? Cei care merg la biserica nu au păcate, sunt oare imaculati? Ce treaba are un om care înjură- Dana Budeanu? Nu are voie să meargă la biserică? Nu asta e esenta pocaintei? A strafulgerarilor de lumina?
Nu poate fi o persoană bună și onestă aceea care odată spune una, apoi alta. Care instigă la ignorarea unui pericol mortal și asta pentru 30 de arginți de la partidul care-i plătește și probabil le-a promis un loc în raiul pesedist. Iuda la plural, slujesc diavolului și asta atârnă cel mai greu.
Și pentru că în comentarii au apărut referințe la lepră, prezint câte ceva despre această boală infecțioasă.
Lepra este mai des întâlnită la persoanele care locuiesc în condiții de sărăcie și se crede că este transmisă prin picături respiratorii. Nu este foarte contagioasă.
Inițial, infecțiile nu prezintă niciun simptom și, în general, rămân asimptomatice timp de 5 până la 20 de an. Lepra este considerată azi o boală care se poate transmite numai în condiții igienice deficitare, stare de subnutriție care determină o slăbire a sistemului imun.
- IQ < 90.
Totusi - nicio boala transmisibila nu impunea pana azi internare fara consimtamant. In plus, daca se declanseaza vreun atac din asta (azi sunt multe atacuri, presiuni) impotriva unui bolnav contagios, autorul sau risca sa fie tras la raspundere pentru discriminare. Legislatia nu iti da voie sa discriminezi bolnavi de sida, tbc etc. Bolnavul de tbc are dreptul la confidentialitate, nu e obligat sa faca starea lui cunoscuta celorlalti etc.
Actul medical fara consimtamant a fost o noutate cu prilejul acestui coronavirus. Nu comentez daca asta e ceva bun sau rau, necesar sau nu, doar insist pe ideea ca situatia este incalcita, tulbure, iar acum trebuie sa ramanem solidari si sa intelegem ca lucrurile nu sunt asa de simple. In niciun caz oamenii nu se impart (in discutia pe subiect) in prosti si destepti - mi-e teama ca lucrurile sunt mai complicate de atat, desi noua ne e confortabil sa le simplificam...
https://www.who.int/healthsystems/topics/health-law/chapter10.pdf
Legat de partea cu protectia datelor personale, cautati Regulamentul 2016/679, vedeti la articolele 6 si 9 in ce conditii datele personale pot face obiectul prelucrarii si pe urma cititi la articolul 4, punctul 2, ce inseamna "prelucrarea datelor".
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0679&from=EL
Hepatită și SIDA :se iau prin contact cu fluidele corporale, lucru care poate fi evitat. Ai făcut sex fără căciuliță și ai luat SIDA, ești singur vinovat. Dentistul are obligația să trateze orice pacient ca și cum ar fi potențial infectat. Hepatita B, C, SIDA nu se ia umblând pe stradă. Însă tbc, covid, da.
Cuvântul cheie: "perioada contemporana civilizata". Da, însă NU în România. Infectatul covid transmite boala cu 2,5 zile înainte să aibă simptome. Cum nu știe când s-a infectat iar perioada de incubație e variabilă, n-are de unde să știe când vor fi acele zile. Nu are tratament sigur, nici vaccin. Nu există un precedent (comparația cu SIDA și hepatita e cel puțin forțată), deci legile și prevederile de până acum nu se mai pot aplica. La boală nouă, reguli noi.
Înainte să mai spui prostii inchipuie-ti că un sărman lepros sta langa tine in metrou.
Lepra se ia greu! Nu e aeropurtată și e nevoie de contact prelungit!
De ce mai stau oamenii aceia acolo atunci?