Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Am intrat în bula negaționiștilor ca să înțeleg cine-i mână în luptă. 4 tipuri de coronasceptici

protest - coronasceptici - Foto Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Foto Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

După ce am văzut numărul de îmbolnăviri declarate în ultimele zile, am creat un sondaj pe pagina mea de Facebook cu întrebarea: „credeți că există virusul sau credeți că suntem manipulați?”. Din 38 de persoane care și-au asumat un vot, 19 au zis că există și 19 că suntem manipulați. 

Nu am reușit să nuanțez mai mult întrebarea și opțiunile de răspuns, pentru că noua politică a celor de la Facebook cu privire la sondajele de opinie impune mai multe limite. Însă, am avut ocazia să văd cum stă treaba în bula mea și poate că acest sondaj ar trebui făcut la o scală mai largă, ca să vedem ce părere au mai mulți români. În felul acesta poate că reușim să înțelegem mai bine ce se întâmplă și să găsim răspunsuri la anumite întrebări. Pentru că eu, personal, mi-am pus foarte multe întrebări de când a apărut virusul în țara noastră.

De exemplu, campania „deschideți bisericile de Înviere!” a fost susținută de Dana Budeanu. Pentru cei care nu o cunosc prea bine pe aceasta sau deloc, ea folosește foarte des semne obscene și are un limbaj destul de vulgar, îi critică constant pe cei din PNL și USR-PLUS și dă share la postări care o pun într-o lumină favorabilă pe Gabriela Firea. Își dorea Dana Budeanu atât de mult să meargă la Biserică sau avea alte motive pentru care s-a folosit de acest mesaj care era atât de popular în rândul „creștinilor”?

Alte nelămuriri le am cu privire la Iulian Capsali, unul dintre politicienii favoriți ai conservatorilor din țara noastră. Iată mesajul acestuia din data de 14 martie: „Fiul meu cel mare, Timotei, este confirmat pozitiv cu virusul Covid 19. Este foarte bine, (asimptomatic), vă voi povesti cum e viața în acest context ???? Și noi suntem bine, mulțumim lui Dumnezeu! Rog să ne pomeniți, toți cei care mergeți mâine la Sf. Liturghie. Doamne ajută!” 

E foarte interesant să aflăm ce s-a întâmplat cu el după perioada petrecută în carantină, împreună cu întreaga familie. În primul rând, a fost unul dintre principalii promotori ai protestelor din 15-17 mai. Și apropo de „Doamne ajută!”, în 18 mai a început războiul cu termoscanarea: „Nu vă lăsați scanați cu termometrul! Mergeți la magazinele care vă respectă intimitatea. Faceți tărăboi, boicotați, nu fiți slugi!”, iar eu, teolog fiind, l-am întrebat dacă acesta este un îndemn creștinesc, având în vedere că el se prezintă, de obicei, ca fiind creștin practicant. Comentariul său a fost: „răspunsul cel mai scurt este: DA”. 

Desigur că am fost jignit și ironizat de foarte multe persoane de pe pagina sa pentru întrebarea pe care am pus-o. Pentru a înțelege mai bine care sunt numele cel mai des evocate pe pagina sa personală, redau un citat din data de 10 iunie: „Iohannis, Arafat, Tătaru, Vela: deschideți bisericile și spitalele, blestemaților! Terminați cu circul pandemiei că numai dracu` mai crede asemenea dobitocie.” Și mai adaug faptul că are și o expresie-cheie, folosită des: „dictatură politico-medicală”. Dacă cel mai mare dușman al său pare să fie Iohannis, Iulian Capsali nu a ezitat să-i ia apărarea Î.P.S. Teodosie de la Constanța, a cărui contribuție în acest peisaj cred că o cunoaștem, deja, cu toții. În 26 iunie și-a actualizat fotografia de profil cu o ramă: „Coaliția pentru Națiune”, dar nu a oferit prea multe detalii cu privire la ce presupune aceasta. 

Ultimul moment pe care vreau să-l evoc, în ceea ce-l privește, are legătură cu protestul din 10 iulie, care s-a desfășurat în Piața Victoriei, unde, din nou Iulian Capsali a fost prezent. Și am rămas cu întrebarea: cum e posibil ca un om care a stat în carantină împreună cu întreaga familie și se declară creștin practicant să promoveze atât de multă ură și dezbinare în bula sa de Facebook? 

Se pare că există multe asemănări între noi și Serbia, unde protestele sunt mai puternice de câteva zile. La noi au început acum, timid. Ei au avut unul dintre cei mai faimoși coronasceptici - Novak Djokovic - și cred că știm deja cu toții ce s-a întâmplat cu el și anturajul său. La noi în țară, o pseudo-vedetă care se arată îndrăgostită de creștinism la fel de mult ca sportivul sârb, pe nume Ozana Barabancea, distribuia postări „coronasceptice” cu doar câteva zile înainte de a fi internată alături de Marcel Pavel.

În urmă cu câteva zile am intrat pe un grup de Facebook numit „Nu acceptăm ideologia de gen și propaganda sexuală”. Se pare, însă, că subiectul din titlu a trecut pe plan secund în ultimele postări și de interes sunt cele despre „botniță” și despre protestele din 10 iulie. Am găsit și articole în care este lăudat Putin. Și mai promovează pe cineva în afară de președintele Rusiei. Pe Oana Lovin, ex-videochatistă și personaj principal al protestelor din 15-17 mai și 10 iulie. Aceasta se folosește de tehnica Danei Budeanu: atrage publicul fiind provocatoare și în același timp livrează mesajele care o interesează, având abilități oratorice din care se pot inspira mulți politicieni.

De ce s-a pliat discursul PSD-ist atât de bine pe publicul creștin-conservator? În primul rând, trebuie să nu uităm faptul că există un istoric între aceștia și Iohannis, de la referendumul din 2018, când președintele a devenit dușmanul lor, cuvintele cheie fiind „fundamentaliști” și „infatuați”. Acum, același om și guvernul său au decis închiderea bisericilor și s-au deschis vechile dispute. Patriarhul Daniel s-a gândit la binele cetățenilor și a acționat în conformitate cu prevederile guvernului și nu trebuie ignorat faptul că cei care au cerut deschiderea bisericilor au făcut-o contrar deciziei Patriarhiei. De ce cunosc unii creștini voia Domnului mai bine decât Sf. Sinod? Poate că reușesc să ne explice Î.P.S Teodosie și Iulian Capsali acest lucru. Putem afirma că cei din PSD au profitat din plin de denigrarea lui Iohannis și a deciziilor guvernului PNL în ochii electoratului conservator? Eu cred că da. 

De Cezar Ionașcu ați auzit? Dacă da, vedeți ce zice fizicianul Cristian Presură despre el. Aș vrea să-l mai menționez și pe președintele Braziliei Jair Bolsonaro, un conservator care a râs de virus și acum a fost testat pozitiv cu noul coronavirus.

Pot spune că am identificat 4 tipuri de coronasceptici în această perioadă:

  • PSD-iști, cărora pare să le pese mai mult de cum pot strica imaginea guvernului PNL, decât de cetățeni.
  • Unii creștini practicanți care au rămas cu frustrări din cauza faptului că au fost închise bisericile și care văd în Iohannis și guvernul său un inamic al credinței lor.
  • Consumatorii de teorii ale conspirației. Ei sunt cei care nu au avut parte de o educație de calitate bună, nu citesc cărți și articole de bună calitate și se lasă seduși de tot felul de documentare și interviuri dubioase cu personaje care, nu de puține ori, se dovedesc fictive.
  • Cei care se consideră superiori, fie din prea multă prostie, fie din prea multă aroganță. Ei nu pot să accepte purtarea unei măști sau câteva norme de distanțare socială.

În ultimele zile au fost anunțate zilnic peste 550 de cazuri noi de îmbolnăviri în țara noastră. Sunt aceste date manipulate, dragi coronasceptici? Și dacă da, de ce? Ce știți voi, în plus față de cei care se protejează și de unde vă luați informațiile?

Trebuie să menționez faptul că sunt creștin practicant și conservator, dar prefer să mă uit în ambele părți atunci când trec strada și să ascult și părerile celor care nu sunt de acord cu mine, pe anumite subiecte, din bun simț și din empatie. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai D. check icon
    Cred ca lipsa modelelor umane in societate, de-a lungul zecilor de ani, se vede acum mai presus de orice. "Crisis management" nu este doar un termen, este o atitudine mentala. Nu oricine reactioneaza bine in criza. De aceea am avea nevoie de oameni cu credibilitate publica, care sa spuna lucrurilor pe nume iar oamenii sa-i urmeze. Problema este ca oamenii nu mai urmeaza pe nimeni, cu exceptia propriilor dezamagiri. Am fost un adversar dintotdeauna al hotului Basescu , care a devalizat aceasta tara , dar trebuie sa admit ca a fost cel mai bun "crisis manager" pe care l-am avut. De fapt, el se hranea din crize si de aceea le provoca. Revenind la criza Covid, din pacate, cred ca doar coercitia legii mai poate functiona la noi. Nu sunt adeptul coercitiei decat ca ultim resort, dar sincer nu mai vad vreun alt resort.
    • Like 0
  • Mihai D. check icon
    Psihologii spun ca cei care neaga existenta virusului sunt in fundament niste oameni foarte speriati care nu inteleg ce se va intampla cu ei daca AR ACCEPTA ca virusul exista, si atunci isi "re-compun" realitatea din acele informatii (ignorand sau negand dovezi medicale) care conduc la ideea ca nu exista virusul. Eu dupa ce am citit acest lucru am incetat sa ma mai supar pe ei. Nu te poti supara pe niste oameni foarte speriati, chiar daca nu te poti opri din uimire ca exista atatia oameni care refuza o realitate doar pentru ca nu le convin consecintele.
    • Like 0
  • Rucs Rucs check icon
    Ionuț, nu stiu daca vei citi ce îți scriu. Poate vei spune că am ceva cu tine. Ti-am mai comentat de două ori, scriind ceva legat de criticile cam aspre din articolele tale. Chiar mi s-a parut ca e puțin problematic că, pe de o parte faci mărturisire de credință (bravo), pe de altă parte riști tare să smintesti prin altele...
    Acum, concret: cred că ai dreptate scriind despre unii credincioși care sunt sceptici. Nu ii inteleg nici eu, din două motive: 1. Biserica ne recomandă ascultarea, nu anarhia, ascultarea autorităților, mai ales că sunt niște reguli de bun simt. Adică- și să presupunem că amenințarea bolii nu ar fi așa mare - paza bună trece primejdia rea. Ce sens are să protestăm, să criticăm statul, când nu e mare lucru să porți o mască și chiar să stai acasă o luna-doua? (Mai mult de 2-3 însă parcă da dreptul la protest pt ca moartea/slăbirea economiei e periculoasă și provoacă mari suferințe reale). Dar până acum a fost totul suportabil, cu măsuri simultane de asistență pentru cei mai vulnerabili. 2. Al doilea motiv pt care nu îi înțeleg este acela că ei nu asculta nici de ierarhia Bisericii. Nu asta e linia recomandată de Patriarhie. Nu asta e linia sfinților duhovnici actuali și nu asta e linia credinței noastre care ne recomandă păstrarea păcii, înțelepciune, echilibru.
    Acum însă vine problema cu articolul de fata.
    Ai auzit de atacul la persoana? Ce nevoie era să dai nume? se poate scrie si la modul general. Ce nevoie să judecăm, să arătăm cu degetul? Mai ales că... Poate nu ai aflat până acum acest adevăr, într-un om coexista de obicei întunericul și lùmina. Zicea Dostoievski că inima omului e un câmp de luptă între Dumnezeu si diavol. Cine sunt eu, cine esti tu (generic vorbind) să îl judecăm pe Capsali? Să anulam cu o critică activitatea lui? (Un laic, Exupery, se întreba dacă răul pe care îl face un om anulează binele făcut de el). Articolul aduce un punct de vedere asupra lui I.C. și cititorul atât reține din el. Nu află că totuși omul acesta e tata a vreo 7-8 copii (nu mai stiu exact), că face caritate, că se zbate și el cum poate pe pătratică lui.
    Altă chestiune pe care nu o inteleg, venind de la un teolog: ce treaba are păcatul (sau ce credem noi ca e pacatul, paiul fratelui) cu mersul la biserică? Cei care merg la biserica nu au păcate, sunt oare imaculati? Ce treaba are un om care înjură- Dana Budeanu? Nu are voie să meargă la biserică? Nu asta e esenta pocaintei? A strafulgerarilor de lumina?
    • Like 3
    • @ Rucs
      Delia MC Delia MC check icon
      Vă răspund eu: nu vad nimic nelalocul lui în acest articol. Că dă nume? Păi ei înșiși și-au expus părerile, public, apar la tv, postează, etc. Sunt persoane publice. Ce identitate să mai aperi? Autorul îi citează doar. Și-i acuză de ipocrizie, pe drept cuvânt.
      Nu poate fi o persoană bună și onestă aceea care odată spune una, apoi alta. Care instigă la ignorarea unui pericol mortal și asta pentru 30 de arginți de la partidul care-i plătește și probabil le-a promis un loc în raiul pesedist. Iuda la plural, slujesc diavolului și asta atârnă cel mai greu.



      • Like 0
  • trebuie sa fii tampit sadea sa faci atatea valuri legat de purtatul mastii... ce libertate iti fura, aia de a fi idiot?? Este o masura la indemana oricui, nu zic ca e placut, dar nici nu-ti lasa semne pe viata..... Este o masura de bun simt de respectat, dar cine mai are bun simt in ziua de azi??? Sunt o multime de cretini care cica stiu mai mult decat doctorii, genul ala Olivia Steer, eu cred ca tendinta asta de a nu da doi bani pe cei care evident au mai multa experienta in domeniul medical e pur si simplu o dovada de degenerescenta a umanitatii - nu mai avem discernamant si gandire critica, noi suntem centrul universului si le stim pe toate, desi la orice examen mai serios am pica cu brio.... Halal natiune de talambi!!!
    • Like 4
    • @ andreea dragusin
      Mihai D. check icon
      De acord cu ce spui. Care este finalul mesajului tau ? Ca suntem niste nasoi ca natiune; hai sa facem fiecare ce poate ca sa nu mai fim nasoi iar un prim pas aici ar fi sa propunem solutii si nu sa evidentiem probleme. Ai o solutie ? Spune-o. Nu ai o solutie ? Evita macar sa mai pui sare pe rana; nu foloseste nimanui.
      • Like 0
  • Inainte de orice proasta informare si absenta dorintei de a fi informat corect a cetateanului roman face ravagii. Majoritatea prinde o frantura de informatie de regula amprentata de vocea mahalalei si se erijeaza in propavaduitor al adevarului unic. A purta masca si a te feri de ceilalti POSIBIL a fi infectati este firesc si logic. Aici trebuie insistat si educat fiecare biped iresponsabil eventual cu amenda. A folosi termenul asimptomatic induce ideea ca fiecare este infectat pana la proba contrarie. Ori pe principiul asta, lumea intai trage si dupa aia te intreaba, nu cumva erai infectat?Cu luni in urma, intru sa platesc factura la Digi, ma incearca o ameteala si GATA, trei muieri urla la mine, STATI ACASA! Gata, am fost etichetat, consultat si identificat ca amenintare. Fara gluma, dar am convingerea ca daca ar fi avut o arma ar fi tras spre a se proteja. La toate astea se adauga sperietoarea numarul unu sistemul de sanatate romanesc de care fiecare roman fuge ca de necuratul. Putinii oameni curajosi si cu frica de Dumnezeu din sanatate se lupta inainte de orice cu prostul renume si asta fie ei oricat de corecti sau bine platiti tot nu pot spala imaginea hada a sistemului. Copii mutilati, pacient ars pe masa de operatii,om cu barbatia retezata, infectii, dezinfectanti diluati, dupa care totul ramane la fel ca inainte, zau asa cine mai are incredere in sistem. Am ajuns si la capatul lantului slabiciunilor, felul in care se gestioneaza aceasta situatie, politic, guvern asa zisele elite. Acum sincer dupa toate lucrurile astea gaseste cineva nefiresc existenta a doua tabere, cei care neaga existenta virusului si cei care ar face uz de arma spre a se proteja?
    • Like 2
  • După cum singur a observat autorul când vorbește de persoane concrete, cei amintiți în articol sunt „amestecați” nu sunt numai psd-iști, frustrați religioși, adepți ai teoriilor conspirație sau proști sau aroganți. Ideea este de a convinge oamenii cu argumente despre corectitudinea și necesitatea unor măsuri punitive și nu să-i expediezi în categorii indezirabile, catalogându-i drept proști sau alte adjective peiorative. Apă la moara celor care sunt refractari la măsurile guvernamentale o dau tocmai guvernanții prin exemplul personal și prin legiferarea lipsită de profesionalism.

    Și pentru că în comentarii au apărut referințe la lepră, prezint câte ceva despre această boală infecțioasă.
    Lepra este mai des întâlnită la persoanele care locuiesc în condiții de sărăcie și se crede că este transmisă prin picături respiratorii. Nu este foarte contagioasă.
    Inițial, infecțiile nu prezintă niciun simptom și, în general, rămân asimptomatice timp de 5 până la 20 de an. Lepra este considerată azi o boală care se poate transmite numai în condiții igienice deficitare, stare de subnutriție care determină o slăbire a sistemului imun.
    • Like 0
  • Dan check icon
    Permiteti-mi sa va restrang cele patru categorii la una singura:
    - IQ < 90.
    • Like 7
  • Novak Djokovic e o victima, bietul. DIncolo de uriasul talent pe care-l are, e casatorit cu Olivia Steer a Serbiei - o activista anti-vaccin redutabila in tara vecina. A, iar Jelena Djokovic mai e si mare fan al teoriei cu corona legat de retelele 5G. Asta-i viata...
    • Like 5
  • Exista in judetul Tulcea, langa Isaccea, o localitate care se numeste Tichilesti. Acolo se afla singura leprozerie din Romania (da, leprozerie, un loc in care stau izolati oameni care au lepra). Parerea mea sincera este ca in noile conditii si ei ar trebui sa fie "eliberati" de tirania medicala careia i-au cazut victime si lasati sa circule unde si cand vor. De ce bolnavii corona da si ei nu? Sper din suflet ca primul lor gand va fi catre cei carora le datoreaza libertatea: membrii CC, doamna avocat al poporului (sic!), domnii acestia amintiti in articol si inca unii, se stiu. Sa-i imbratiseze calduros si sa le multumeasca. Ceva trebuie facut si pentru oamenii din Tichilesti. Prea mult au fost asupriti de medici.
    • Like 8
    • @ Adrian Gabriel
      Parerist check icon
      Lepra se tratează, și nici nu-i cine știe ce contagioasa. Trebuie sa ții musai ca s-o iei, nu se transmite doar asa, la primul deochi. Aia chiar au motive sa fie supărați pe sistemul medical din România.. .
      • Like 3
    • @ Adrian Gabriel
      Rucs Rucs check icon
      Oamenii aceia nu sunt obligati sa stea la Tichilesti. Au ramas pt ca au vrut - cei batrani. Leprei (boala Hansen parca se mai cheama) i s-a gasit leac in secolul trecut. Oamenii aceia nu mai au boala, ea a stagnat in evolutie. Desigur, ceea ce le-a fost ros de lepra nu mai creste la loc. Au sechele in organism si sechele psihologice. Acolo au ramas numai batranii, care folosesc locul drept un azil si spital pentru problemele lor medicale (de ex, lepra poate ataca ochii - pleoape etc, membre).
      • Like 1
    • @ Rucs
      Am inteles, e OK. Doar ca mesajul comentariului meu e cu totul altul: ca orice bolnav, avand orice boala transmisibila, se poate revolta de acum incolo impotriva oricarei decizii medicale de izolare in virtutea deciziei CCR. Am folosit exemplul cu lepra pentru ca are o anumita rezonanta si, ca sa fiu sincer, si pentru ca nu stiam tot ce ati spus aici si credeam ca e o boala foarte nasoala (asa stiam din "Papillon", de pilda). Nu ma asteptam sa se ajunga la discutii atat de aplicate pe o chestiune putin semnificativa din mesajul pe care am vrut sa-l transmit. Am inteles, boala Hansen... e OK.
      • Like 1
    • @ Adrian Gabriel
      Rucs Rucs check icon
      Multumesc pentru tonul calm si modul echilibrat in care ai raspuns la o observatie. Pe de alta parte, gandeste-te daca nu cumva in detalii sta uneori o concluzie. Cu asta te-ai inselat - tu spui ca nu exista legatura intre eroarea pe exemplu si argument in sine. Da si nu. Pentru ca e o chestiune de detaliu si de informatie. O detinem sau nu, informatia asta? Eu zic ca nu. Nici tu, nici eu. E posibil ca si in cazul coronavirus (si mai ales in alte cazuri), sa nu avem suficiente informatii, iar concluziile noastre sa se bazeze "pe auzite", pe ce prindem cu urechea de ici-de colo si, mai ales, pe multa manipulare (si intr-un sens, si in altul). Eu tind sa cred ca nu e de gluma cu aceasta noua boala, ca ne aduce si bune semnale de alarma si trezire. Ne mai diminueaza din orgolii (si medicilor, si celorlalti). Si trebuie sa fim foarte precauti, nu doar cei in varsta, ci toti.
      Totusi - nicio boala transmisibila nu impunea pana azi internare fara consimtamant. In plus, daca se declanseaza vreun atac din asta (azi sunt multe atacuri, presiuni) impotriva unui bolnav contagios, autorul sau risca sa fie tras la raspundere pentru discriminare. Legislatia nu iti da voie sa discriminezi bolnavi de sida, tbc etc. Bolnavul de tbc are dreptul la confidentialitate, nu e obligat sa faca starea lui cunoscuta celorlalti etc.
      Actul medical fara consimtamant a fost o noutate cu prilejul acestui coronavirus. Nu comentez daca asta e ceva bun sau rau, necesar sau nu, doar insist pe ideea ca situatia este incalcita, tulbure, iar acum trebuie sa ramanem solidari si sa intelegem ca lucrurile nu sunt asa de simple. In niciun caz oamenii nu se impart (in discutia pe subiect) in prosti si destepti - mi-e teama ca lucrurile sunt mai complicate de atat, desi noua ne e confortabil sa le simplificam...
      • Like 0
    • @ Rucs
      Tot nu discutam despre ce am zis eu. CCR a luat o decizie prin care orice bolnav avand o boala transmisibila poate contesta decizia medicala de izolare. Ceea ce nu se intampla nicaieri in lumea civilizata. CCR a interpretat Constitutia in dorul lelii. Asta-i tot. Cat priveste dreptul la confidentialitate... nu e chiar "atat de" absolut (mi-am permis o mica licenta aici) cum crede multa lume. Articolul 9 al Regulamentului GDPR (2016/679) spune clar in ce conditii pot fi prelucrate date cu caracter special, incluzand sanatatea, iar la litera i arata ca una dintre conditiile in care se poate intampla asta este cand "...prelucrarea este necesară din motive de interes public în domeniul sănătăţii publice...". Deci daca medicul afla ca pacientul sau are SIDA nu e obligat sa taca pentru a-i proteja acestuia dreptul la viata privata ci trebuie sa vorbeasca pentru a proteja dreptul celorlalti la sanatate si la viata, care este un drept superior primului. Dar, in sfarsit, intram in detalii irelevante.
      • Like 1
    • @ Adrian Gabriel
      Rucs Rucs check icon
      Da, discutam in paralel. Orice bolnav de boala transmisibila nu e izolat fortat, nu prin decizia ccr, ci asa a fost pana acum. Am zis mai inainte - tbc, sida etc nu sunt siliti la izolare. Nici macar nu sunt obligati sa spuna cuiva. Nicaieri in lumea asta civilizata. Nu ai sa vezi nicaieri vreun medic care spune in stanga si in dreapta ca x are sida, pentru ca poate fi dat in judecata. Si asta nu de cand cu decizia ccr, ci dinainte. Deci nu inteleg afirmatia de raspuns “Ccr a luat o decizie prin care orice bolnav avand o boala transmisibila poate contesta decizia medicala de izolare.” Nu o inteleg deloc... Pt ca am scris clar ca inainte de covid nu exista decizia asta de izolare fortata (in perioada contemporana civilizata). Un bolnav cu hepatita b sau c nu e obligat sa comunice asta nici macar cand merge la dentist sau are interventii chirurgicale. Majoritatea bolnavilor avertizeaza medicul sa aiba atentie sporita (sa nu se infecteze), dar legislatia nu ii obliga. Nu ai sa vezi bolnav de hepatita amendat ca a fost la dentist si nu a spus ca are boala. Ramane la latitudinea bolnavului, daca vrea sa avertizeze sau nu.
      • Like 0
    • @ Rucs
      OMS vorbeste foarte clar in documentele sale despre necesitatea izolarii bolnavilor in anumite conditii, despre tratament obligatoriu in anumite conditii, etc. Sigur, toate aceste masuri trebuie luate cu precautie si respectand principiul proportionalitatii, al masurilor rezonabile si efective, al transparentei, dar ca idee izolarea pentru evitarea raspandirii bolilor infectioase este o masura care se poate lua.

      https://www.who.int/healthsystems/topics/health-law/chapter10.pdf

      Legat de partea cu protectia datelor personale, cautati Regulamentul 2016/679, vedeti la articolele 6 si 9 in ce conditii datele personale pot face obiectul prelucrarii si pe urma cititi la articolul 4, punctul 2, ce inseamna "prelucrarea datelor".

      https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0679&from=EL
      • Like 1
    • @ Rucs
      Delia MC Delia MC check icon
      Vă contrazic. În România tbc a rămas crescut și pentru că bolnavii pozitivi nu sunt izolați ci se preumblă, abandonează tratamentul, ceea ce duce la selecția unor tulpini multirezistente. O cunoștință lucrează în altă țară, într-un sanatoriu unde sunt bolnavi de tbc. Au tot confortul însă nu au voie să plece. Pentru un inconștient care se vântură împrăștiind bacili sistemul mai are de tratat încă vreo câțiva molipsiți de el. Din toate punctele de vedere este mai bine să-l izolezi. În acele țări nu se umblă cu chichițe avocățești, dreptul la sănătate e sfânt, punct.
      Hepatită și SIDA :se iau prin contact cu fluidele corporale, lucru care poate fi evitat. Ai făcut sex fără căciuliță și ai luat SIDA, ești singur vinovat. Dentistul are obligația să trateze orice pacient ca și cum ar fi potențial infectat. Hepatita B, C, SIDA nu se ia umblând pe stradă. Însă tbc, covid, da.
      Cuvântul cheie: "perioada contemporana civilizata". Da, însă NU în România. Infectatul covid transmite boala cu 2,5 zile înainte să aibă simptome. Cum nu știe când s-a infectat iar perioada de incubație e variabilă, n-are de unde să știe când vor fi acele zile. Nu are tratament sigur, nici vaccin. Nu există un precedent (comparația cu SIDA și hepatita e cel puțin forțată), deci legile și prevederile de până acum nu se mai pot aplica. La boală nouă, reguli noi.
      • Like 0
  • Ion check icon
    Sunt mai multe categorii... Categoria din care fac eu parte este a celor care cred în existența și pericolul Covid-19 dar suntem "nesimțiți", "criminali" și lipsiți de compasiune că punem în balanță viețile umane cu libertatea și libertatea economică. Credem că în anumit nivel de pierderi umane este acceptabil. Nu suntem ipocriți sa spunem "orice viață contează", etc. Eu cred că se impun măsuri, sunt purtător de mască dar nu accept vreo lege care să prevadă că pot fi închis într-un spital sub amenințarea pușcăriei pentru vreun serviciu medical nesolicitat de mine. Cred în izolare, în carantină și în anumite metode de verificare dar nu în internările forțate
    • Like 4
    • @ Ion
      Citește comentariul cu leprozeria.
      Înainte să mai spui prostii inchipuie-ti că un sărman lepros sta langa tine in metrou.
      Lepra se ia greu! Nu e aeropurtată și e nevoie de contact prelungit!
      De ce mai stau oamenii aceia acolo atunci?
      • Like 2
    • @ Ion
      Daca atitudinea ta de nesupunere se constituie in amenintare la adresa sanatatii mele, e bine ca "un anumit nivel de pierderi umane este acceptabil".
      • Like 3
    • @ Ion
      Din pacate pentru dvs.nu veti reusi sa-i convingeti pe greci sa va primeasca in tara fara test Covid negativ,pe austrieci sa va lase sa veniti cu avionul la ei si multe alte tari unde,ce sa vezi Arafat si cu Tataru au impus virusul ca periculos si restrictii pentru a stavili epidemia!Ar fi o idee ca ,daca ancheta epidemiologica dovedeste ca un purtator de virus nesupus imbolnaveste contacti nevinovati,acestacsa fie obligat printr-un procesvcivil sa plateasca daune pentru spitalizare si despagubiri pentru punerea in pericol a persoanelor in mod voit!Ca tot ziceati ca nu vreti sa va internati!
      • Like 5
    • @ Liviu Catana
      corne check icon
      ai o tuica de la mine ;)
      • Like 1
    • @ Mircea Rusu
      Rucs Rucs check icon
      Am raspuns mai sus de ce stau. Pentru ca vor. Nu sunt obligati. Comentam dupa pareri si impresii...
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult