Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Am întrebat 100 de români dacă vor să se întoarcă în România

coadă la aeroport

Foto: Guliver Getty Images

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) arăta în 2017 că peste 3,4 milioane de români sunt plecați la muncă în străinătate sau stabiliți definitiv acolo cu familia, cifre ce plasează România pe poziţia a doua într-un top mondial al migrației. ONU susţine că țara noastră este depășită în acest top doar de Siria, stat lovit de un război civil, România înregistrând o creştere a migrației de 7,3% pe an, față de Siria în 13,1%. Mai mult, datele ONU arată că diaspora reprezintă 17% din populația totală a României.

În ultimii ani, unul din cele mai dezbătute subiecte în societatea românească a fost și rămâne repatrierea românilor din diaspora. Se vorbește despre impactul pe care l-ar avea românii activi pe piața europeana a muncii dacă s-ar întoarce în România, despre inovațiile, know-how-ul pe care l-ar putea aduce în țară și despre mentalitatea orientată spre muncă și meritocrație pe care ar aduce-o acasă. 

Mai mult, repatrierea românilor plecați este văzută ca o soluție pentru problemele stringente ale României, ca raportul în creștere dintre pensionari și angajați sau scăderea natalității. Ca o comparație, numărul copiilor născuți în România a scăzut cu 15% din 2009 până în 2015, în timp ce numărul copiilor români născuți în străinătate a crescut cu 63% în aceeași perioadă. Singurul lucru care lipsește din calcul este părerea românilor din diaspora despre posibilitatea întoarcerii în România.

În acest sens, între 4 și 10 iulie am chestionat 116 români din diaspora, încercând să aflu dacă s-ar întoarce acasă, ce îi face să se gândească la întoarcere, ce-i împiedică să facă asta, despre problemele pe care, din punctul lor de vedere, le are România și despre ce schimbări produse în România i-ar putea determina să se întoarcă. Cei 116 respondenți au între 19 și 63 de ani și locuiesc, în medie, de 8 ani și jumătate în străinătate, în Marea Britanie, Germania, Spania, Italia, Belgia, Franța, SUA, Olanda, Elveția, Cehia, Suedia, Polonia, Finlanda, Danemarca și Canada. Cei mai mulți provin din Germania (30%), Spania (20%), Italia (16%) și Marea Britanie (11%). 65% au studii superioare (37% studii universitare de licență, 20% studii universitare de master și 8% studii universitare de doctorat). 


Din cei 116 respondenți, 63,8% au declarat că nu intenționează să se întoarcă în România, în timp ce 17,3% au răspuns „Nu știu” și doar 18,9% au răspuns că intenționează să se întoarcă în țară în următorii 5 ani. Din cei 35% de respondenți fără studii superioare, 24,4% au declarat că intenționează să se întoarcă în România, în timp ce 51,2% au răspuns cu „Nu”. Pe de altă parte, din cei 65% de respondenți cu studii superioare, doar 16% au declarat ca intenționează să se întoarcă în România în următorii 5 ani, iar 70,6% au răspuns cu „Nu”.

Întrebați care ar fi motivele pentru care s-ar întoarce în România, 39,65% din respondenți au declarat că nu există motive de repatriere, în timp ce 45,7% au răspuns că s-ar întoarce pentru familie. Alte răspunsuri cu mai fost patriotismul (4,3%), pentru schimbarea clasei politice (3,44%), pentru creșterea copilului, în vacanță, la pensie, pentru climă sau pentru prețurile mai mici decât în occident, toate cu o frecvență de sub 1%.

 


La întrebarea privind motivele pentru care nu iau în calcul întoarcerea în România, cele mai frecvente răspunsuri au fost: corupția (47,41%), situația economică a țării (23,27%), situația-politico-economică (20,86%), nivelul scăzut de trai (16,37%), problemele din sistemul de sănătate (7,75%) și lipsa oportunităților (5,17%). Alte răspunsuri, dar cu o frecvență de sub 5% au fost: birocrația, problemele din sistemul de învățământ, mentalitatea, lipsa infrastructurii și incompetența statului.

La întrebarea privind cele mai mari trei probleme ale României, cele mai frecvente răspunsuri au fost: corupția (61,2%), clasa politică (37%), sistemul de învățământ, (25,9%), sistemul de sănătate (24,1%), infrastructura (11,2%), nivelul scăzut de trai (9,5%), lipsa oportunităților (7,75%), mentalitatea (7,75%) și situația economică (5,17%). Alte răspunsuri, dar cu o frecvență de sub 5%, au mai fost: birocrația, lenea, depopularea și lipsa respectului reciproc. 

Nu în ultimul rând, la întrebarea privind schimbările produse în România care i-ar putea determina să se întoarcă, 26,7% au răspuns că nu există, acesta fiind cel mai frecvent răspuns, urmat de îmbunătățirea nivelului de trai (24,1%), o noua clasa politica (22,4%), eradicarea corupției (15,5%), îmbunătățirea sistemului de sănătate (11,2%), îmbunătățirea sistemului de învățământ (9,5%), schimbarea mentalității (7,75%), dezvoltarea infrastructurii (6%) și reducerea birocrației (5%). Alte răspunsuri, dar cu o frecvență de sub 1% au fost: instaurarea monarhiei, crearea de oportunități pentru mediul de afaceri și adoptarea punctului 8 din Proclamația de la Timișoara.

Sintetizând, aflăm că mai puțin de doi români ce locuiesc în diaspora din 10 vor să se întoarcă în România, aproape 4 din 10 nu văd nici un motiv să se întoarcă și aproape 5 din 10 consideră corupția ca fiind principalul motiv pentru care nu s-ar întoarce. Peste 6 români din 10 văd corupția ca fiind una din cele mai mari probleme ale României, iar aproape 4 din 10 consideră că una din cele mai mari probleme este clasa politică.

Motivul pentru care clasa politică nu are o strategie de repatriere a românilor din diaspora este acela că în acest moment o asemenea strategie nu poate exista. O asemenea strategie nu poate implica decât înlocuirea actualei clase politice cu una competentă ce poate să ofere încredere, ce poate dezvolta soluții pentru problemele sistemului de învățământ, de sănătate sau pentru problemele mediului de afaceri. Acțiunile de atragere a românilor prin antreprenoriat, cum am văzut recent, sunt binevenite, însă se adresează unui număr mic de persoane și nu rezolvă problemele de fond ale României, probleme ce îi țin departe pe românii plecați și îi îndepărtează, într-un ritm alarmant, pe cei ce au mai rămas.

Singura soluție rămasă este schimbarea din temelii a statului român prin implicarea fiecăruia dintre noi, prin susținerea luptei anticorupție și prin susținerea unei reforme electorale cu scopul liberalizării vieții politice, pentru a permite dezvoltarea unei noi generații de politicieni.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • mai adaug un comentariu, pentru ca m au iritat la culme cativa care nu pricep deloc ce inseamna votul lor si isi gasesc scuze absolut infernale pt a nu merge la vot ("efort mult mai mare decat pt cei din tara" - mi se pare halucinant.) . Foarte pe scurt: 1. Prefer (eu. Nu vorbesc in numele altora) 3 milioane de voturi ale diaspora IMPOTRIVA PSD, decat 5 miliarde de euro trimisi in tara anual. Cu acele voturi am construi o Romanie de sa va fie drag sa va intoarceti in tara. 2. Pentru cei care compara aberant procentul celor care au mers la vot in tara cu cel referitor la Diaspora : pt ,mine procentul e MIC si colo si colo. Pt mine ambele categorii sunt indolente si criminale, alaturi de PSD, practic. Eu ma includ in categoria celor care VOTEAZA, nu in categoria romanilor ramasi in tara sau plecati. Dar... daca chiar e sa facem o comparatie, atunci cititi o p asta: astia care nu merg DIN tara la vot, macar stau aici si sufera. Voi nu numai ca nu mergeti sa votati, dar va doare in spate de rezultatul lenei voastre. Ati fugit acolo si ne faceti rau prin nepasare. Sanatosi sa fim.
  • Like 0
  • @ Radu Mihai
   storo check icon
   Citeste mai sus cu atentie la ce scrie Gogu: indiferent de cit de multi diasporeni voteaza, tot maxim 6 bucati parlamentari trimit in Parlament. Total nereprezentativ dar asta e !
   Si Da, ne doare '' in spate'' , ca de aia cheltuim niste bani ca sa stam cu orele la cozi pentru a vota ....pe cind in tara nu se voteaza pe scara larga din inconstienta, indolenta sau lehamite ....Asa ca mai usor cu datul cu piatra, cu aratatul cu degetul....
   Sanatos sa fii !
   PS: pt iritatii exista tot felul de creme, intreaba pe la farmacii...
   • Like 2
  • @
   incredibil ce aberatie :)))
   Pe unul ca mine, care am fost atatia ani plecat, nu il puteti insa pacali cu asa ceva. Pt ca eu nu ma refer doar la categoria mentionata de voi. Si este evident din textul meu. Daca vreti sa schimbati o tara si nu sa o lasati sa crape, veniti in concedii la vot ACASA. Organizati va astfel incat concediul sa pice fix in perioada alegerilor.
   • Like 0
  • @ Radu Mihai
   Expresii de genul: Mi-e ce-mi iese, las ca merge si asa, Da tie ce-ti pasa arata prea bine mentalitatea de ordin general. Lucru valabil pentru ramasi in tara si pentru diaspora. Literatura romana descrie prea bine bunele noastre obiceiuri, de la Slavici, Eminescu, la Zaharia Stancu si Calinescu. De Caragiale cel scarbit care a ales Germania ca loc spre as trai ultimii ani de viata ce sa mai vorbim. La fel aria finala din Tristan si Isolda defineste prea bine poporul german. Lucrurile nu merg bine niciunde in lume, totusi noi am devenit campioni indiscutabili la a face mai totul pe dos, in batjocura si mandri de asa rezultate.
   • Like 0
 • Maria check icon
  Am plecat de 3 luni din tara. In Romania aveam, zic eu, un trai decent: un loc de munca stabil, un apartament cu imprumut de la banca, imi puteam ajuta financiar si parintii, nu duceam grija zilei de maine. Traiam oarecum protejata in bucla mea. Dar imi lipseau oamenii.

  Dragnea, Firea, Ponta sunt doar niste vorbe aruncate in vant. Singura diferenta intre cei mentionati mai sus si restul romanilor e faptul ca primii apar mai des in mass media.

  “Dragnea” e profesorul care constientizeaza ca nu stie sa isi faca meseria dar continua sa stea la catedra si sa distruga viitorul copiilor.

  Mult mai rau decat “Dragnea” e doctorul care profita de oameni bolnavi si le cere/ia bani pacientilor in cele mai grele momente din viata pentru un consult, operatie etc.

  “Dragnea” e soferul care parcheaza pe trotuar in timp ce un copil merge spre scoala pe strada! Sa nu mai vorbim de oamenii cu dizabilitati care nu au nici o sansa la o viata decenta. Nu au loc de maldarul de fier mobil pe care romanul il protejeaza mai presus decat orice urma de omenie.

  “Dragnea” e vecinul care imi zgarie masina pentru ca a considerat ca e nedrept ca eu (proaspat venita in cartier) sa primesc loc de parcare de la primarie si el are doar un singur loc!

  “Dragnea” e zugravul, electricianul si alti mesteri care fac munca de mantuiala pe bani adunati din greu sau imprumutati din banca.

  “Dragnea” e micul bisnitar care continua sa le vanda minorilor tigari si alcool la magazinul de pe colt.

  “Dragnea” e postul TV care imediat dupa bacalaureat face glume pe seama tinerilor care sunt total nepregatiti pentru viitor, dar pe 1 decembrie se bate cu pumnul in piept strigand ce mandrii sunt ei ca sunt romani.

  “Dragnea” e fiecare firma de IT care se tot lauda ca angajeaza si platesc oamenii bine dar ii obliga pe angajati sa isi deschida PFA pentru a evita plata taxelor la stat!

  “Dragnea” e clinica privata de renume la care am fost pentru ca nu mai puteam de durere de spate si unde am descoperit ca eram 4 pacienti programati exact la aceeasi ora!

  “Dragnea” sunt parintii mei care au muncit toata viata, au facut sacrificii pentru a ma creste si nu au indraznit sa zica “nu” atunci cand au fost neindreptatiti pentru ca erau ingrijorati ca isi pierd locul de munca.

  “Dragnea” sunt eu pentru ca nu imi mai pasa. Am muncit de la 20 ani in timp ce si studiam la facultate. Mi-am platit mereu toate taxele la timp. Am votat. Am fost la proteste. Ce pot sa fac mai mult? Nu simt ca rolul meu in viata e unul civic. Vreau sa imi fac meseria cat mai bine iar la final de zi sa ma bucur de viata. Sa traiesc intr-un loc unde legile chiar se aplica si oamenii se respecta si ajuta reciproc.

  Si toate aceste intamplari vin din prea iubitul, prea minunatul Cluj-Napoca in care un primar si-a facut la timp tema la marketing si a invatat ca daca publica 2-3 poze pe Facebook are success. Ce gasiti de fapt in Cluj? Multe piste biciclete facute fara noima, 1-2 statii de reciclare si alea vai si amar de ele, blocuri construite ilegal la tot pasul, masini parcate pe trotuar si politisti care se plimba indiferenti pe langa ele si nu fac nimic. Un oras in care te sufoci la propriu si la figurat. Ce ii drept fata de majoritatea oraselor din Romania praful asta in ochi ce ni-l arunca primarul pare o plaja intreaga.

  Din punctul meu de vedere in Romania sunt 3 feluri de oameni. Majoritatea traiesc de pe o zi pe alta si pentru ei orice marire de salariu/pensie este o mana cereasca. Mai sunt cei care au reusit sa adune ceva banuti si apoi s-au urcat singuri pe un piedestal si au uitat de restul. Si au mai ramas o mana de oameni care au un trai decent si sufera la propriu cand vad cum se destrama tara pas cu pas.

  Nu inteleg cum am s-a ajuns aici, cum am uitat sa fim oameni. Iar cautatul vinovatilor si aratatul cu degetul nu ajuta cu nimic, ci din contra inrautateste situatia.

  Statisticile nu mai au nici un sens acum. Uitati-va bine in stanga, apoi in dreapta si spuneti-mi cati “Dragnea” ati vazut azi...
  • Like 5
  • @ Maria
   Stimata doamna, era mult mai simplu sa spuneti lucrurilor pe nume, intr-o masura mai mica sau mai mare *Dragnea* este fiecare dintre noi.
   • Like 0
 • La Alegerile Parlamentare 2016, Circumscriptiei Electorale nr. 43 (adica Diasporei) i-au fost alocate 6 mandate parlamentare. Actuala Opoziție le-a castigat pe toate. Chiar daca ar fi venit la vot toti romanii din strainatate, tot 6 mandate ar fi fost.
  Asta e pt domnul suparat pe „diasporeni”
  • Like 6
  • @ justdreadful
   In cifre, mai precis: 3 milioane de diasporeni reprezentati de 6 mandate, din totalul de 18 milioane de votanti reprezentati de restul de 582 de parlamentari.
   Au decis asta pt ca de fiecare data diaspora a votat contra celor de la conducere. Mai intai in 2009 au injumatatit numarul de sectii de votare din spania/italia/belgia/franta/anglia. Apoi sa o dreaga au deschis sectii noi prin tari gen Bahrein sau china.
   Votul prin corespondenta a venit ca un rahat pe bat: e nevoie de depus la posta raspunsul in maxim 48 ore de la primire, daca pica weekend/zi nationala?. Si desi am facut si eu si sotul cerere de a vota prin corespondenta, numai unu am primit raspunsul. Si desi posta romana pierde voluntar/involuntar actele, au refuzat scenariul cel mai ieftin de a colecta vot prin corespondenta in fiecare tara la consulat si apoi transportate via valiza diplomatica de catre membrii consulatelor. Acum, perla cu parlamentarii separat ...parlamentari care au un cuvant prea mic de zis, o puterea infima comparand cu mafia de 288 de psd-isti.
   Un fleac. Am simtit ca mi-au ciuruit si singurul loc unde mai aveam o speranta.

   Altfel, alte tari de zeci de ani au centralizat si simplificat gestionarea buletinelor si locatarilor, fara drumuri inzecite la politie, astfel ca in fiecare moment se stiu cate persoane sunt intr-o zona si cati votanti sunt (vital de altfel in tari cu votarea obligatorie). In romania totul a ramas ca pe timpul raposatului, asa incat politia poate fura, omul marunt ce are chirias la negru poate fura, politicianul poate fura ca s-ar afla ca in romania sunt mai putini cetateni decat stiu ei si ar trebui sa taie din numarul de parlamentari.
   • Like 4
 • Romanii aia lucreaza in strainatate, NU sint imigranti in tarile respective! Asta cum ca Romania e pe locul 2 la emigratie e ca sa ne simtim vinovati si da acceptam gunoaiele din orientul mijlociu, Africa , Asia, etc !
  • Like 0
 • Nimic surprinzator, oricum foarte bine ca avem acum aceste date. Multumesc domnule Popa.
  • Like 2
 • check icon
  Hai să fim realiști un pic. Pt. ca România să mai reprezinte o atracție pt. diaspora, ar trebui să schimbe mentalitatea și politicul din temelii, ceea ce este practic imposibil în următorii 100 de ani, iar după aia nu ne mai interesează subiectul din lipsă de rezonabilitate temporală. Ca să schimbi mentalitatea unei armate de pensionari (la propriu) și a generații imediat următoare indobitocită și învățată la hoție și corupție ca un mod de a fi pe viață de comunismul ceaușist cât și de cel post decembrist trebuie să aștepți ca să moară aceștia și să speri că nu și-au educat copii la fel de toxic și clasa politică să nu distrugă chiar tot. Deci.....nici o șansă.Ca atare cine a investit serios într-o nouă viață în țările civilizate nu se va întoarce nicicând și cu atât mai puțin copii lor.
  • Like 1
 • storo check icon
  Am plecat din Ro la 42 de ani, si nu de foame. Mereu am fost intrebat (si inca sint) ''cum e acolo ? '' '' ti-a fost greu sa te adaptezi ?''
  Ei bine ''acolo'' ( adica ''aici'') este....NORMAL. De la zimbetul vinzatoarei de la brutarie, la infrastructura de orice fel care EXISTA, de la spiritul civic manifestat atunci cind e de iesit pe strada si facut curatenie dupa o inundatie la birocratia care functioneaza in sprijinul cetateanului. In rest....onestitate, civilizatie, bun simt la nivel de om pe strada. Da, nu toate lucrurile sint perfecte si roz, insa multe sint...
  Si atunci celor care ma intreaba, le raspund cu o alta intrebare: '' cum sa fie greu sa te adaptezi la normalitate ? '' Si de ce m-as intoarce la anormalitate ?

  • Like 3
 • 117.
  Studii post universitare, copil si sot sub brat, acceptat oferta de job cu ganduri initial de intoarcere - de fapt initial am zis ca e musai sa incerc acum si nu sa stau toata viata cu intrebarea cum o fi iarba la altii. Nu e mult mai bine, dar e mai linistitor.
  Mai trist e ca de cativa ani imi dau seama ca si Romania evolueaza, dar occidentul evolueaza si mai repede si distanta se accentueaza .... si nu doar din punct de vedere financiar, ci mai ales comportamentul oamenilor: inca 60% din romani considera bataia copilului ca educatie, peste jumatate considera ca e inutil votul, oamenii arunca si nu recicleaza pt ca si altii fac la fel, voluntariatul e inca ceva rar, ba zilele trecute o ruda cu studii universitare imi explica faptul ca e bine ca femeia a fost batuta de barbat'su si ca o merita!
  • Like 12
 • Eu fac parte din aia 2 din 10, adica sunt primul sau 75% din al doilea, conform sondajului. De fiecare data cand vin acasa in RO si ma apuca nervii, ma gandesc la ce au putut face oamenii aia in 1918, Regele Mihai dupa, si de ce nu chiar cei dinainte de 1918. Si imi trec nervii. Nu putem schimba clasa politica daca plecam toti din tara, asa ca e un paradox sau un cerc vicios, daca vreti.
  • Like 3
 • Ionel check icon
  In studiul dvs plecati din start de la o premisa falsa. Afirmatia cum ca ".....plasează România pe poziţia a doua într-un top mondial al migrației ". Probabil pe primul loc este Siria. Romania face parte din UE si libera circulatie a fortei de munca este unul din principiile de baza ale uniunii. Cei care au plecat, in marea lor majoritate nu au "emigrat" pe motive de natura politica ori de razboi etc...Au plecat pentru salarii mai bune, pentru o viata mai buna. Acum cat de buna este fiecare poate sa isi evalueze propria soarta. Apoi, la cate stiri false sunt propagate in mediile diasporei nu ma mira ca ei au inca perceptia ca la noi coruptia este pe primul loc la motive sa nu se intoarca. PROSTIA este in opinia mea pe primul loc. Ea se vede cu ochiul liber pe strada si oriunde te deplasezi. Apoi,clasa politica este atacata in corpore. "Politicienii sunt de vina ". Dar generalizari de acest gen fac foarte mult rau. In primul rand ca oameni valorosi nu intra in politica cand toata ziua la tv , in ziare. pe facebook, pe watsup... politicienii sunt atacati si infierati. Si este un mare adevar in ce spune dl Radu Mihai, adevar pe care multi analisti politici de top nu il vad. Ei au tinte stabilite de altii, in marea lor majoritate.
  • Like 2
  • @ Ionel
   Politicienii si-au facut-o cu mana lor timp de aproape 30 de ani. Merita sa fie atacati si infierati cu varf si indesat pentru ca si-au demonstrat incompetenta, reaua vointa si nesimtirea in continuu. Cat despre "mediile diasporei", va spun ca unul din diaspora, eu verific stiri din mai multe surse, inclusiv din tara. Nu se pune problema de stiri false, clasa politica chiar e plina de jeguri umane. 118, apropo, coruptia ca prim motiv de plecare si nu, n-am motive sa ma intorc, nu pana nu dispare complet macar PSD de pe scena politica.
   • Like 6
  • @ Ionel
   Corect ,prostia e pe primul loc , toate sunt gândite cu curul ,nimic nu e ca in vest ,totul e făcut ,,ca la nimenea ,nu vrem să invățăm nimic in nici un domeniu.
   • Like 0
  • @ Ionel
   Normal ca cei care au plecat isi doreau o viata mai buna , dar trebuie sa intelegi ca viata mai buna nu inseamna neaparat bani.
   Cit despre politicieni ... Parlamentul si in general politicieniii au cel mai scazut nivel de incredere . S-a ajuns aici numai din cauza a ceea ce fac sau mai bine zis a ceea ce nu fac. Cind cota de incredere este pe la 15% trebuie sa fii nesimtit ca sa nu tragi niste concluzii.
   Nu am vazut nici o dezbatere in parlament despre reforma politicului sau macar un plan pe aceasta tema. In ultimii doi ani singurele proiecte (bune sau rele) pe aceasta tema au venit de la USR si au fost aruncate la cos in secunda doi.
   Aia cu 300 de parlamentari e la cos cu stampila CCR cu tot ... ( aia nu mai e obligatorie)
   In schimb facem legi peste legi sa scapam de puscarie si sa cream privilegii pentru politicieni la nivel central sau local.
   Cind esti om de calitate ( politician) si partidul ti-o ia razna atunci tu esti dator sa iei pozitie . Nu ma refer aici numai la PSD, ca nici PNL-istii n-au fost mai breji in momentele lor de glorie .
   Politicienii culeg ce-au semanat.

   Si acum sa ajungem si la oamenii care nu vor sa intre in politica : ai sa fii surprins dar au incercat foarte multi numai ca si-au luat papara si jigniri cit cuprinde .

   Ca sa intelegi sa-ti dau niste exemple chiar de PSD-isti sau ALDE-isti decenti si sa vedem pe unde au ajuns ei:
   - Primarul de la Ciuhud ( cea mai frumoasa comuna din tara si un exemplu de atragere de fonduri europene) , exclus din PSD ca a indraznit sa zica nu stiu ce despre marele sultan , Catalin Ivan europarlamentar unul dintre singurii cu activitate de pe acolo , exclus pentru aceleasi motive , Chirica de la Iasi exclus , Corina Cretu intr-o pozitie centrala la UE , fara mare influenta in partid , Mi-aduc aminte de fata aia pe care a adus-o Ponta la finante la un moment dat. Facuse si ea Harvard , e drept nu avea experienta , dar 90% din romani nu ajung la Harvard nici sa faca un pipi la WC. Au terfelit la ea pina au obosit. Unde este ea acum ?
   Remus Pricopie alt om care macar are scoala , pe unde este el in PSD ? Sorin Cimpeanu , Cristian Diaconescu ... si lista este lunga .
   Astia toti sunt oameni de stinga ... nu sorosisti sau alte inventii

   Lista este lunga dar in momentul de fata politica la virf este facuta de cei mai performanti hoti si combinatori. Aia care stau la umbra lor si fac blat pentru un salariu gras sau o pensie speciala , sunt la fel de vinovati.
   • Like 1
  • @ Radu Bogdan
   GabiC check icon
   Ai perfecta dreptate, mai putin despre "fata aia de la Harvard" despre care expresia cea mai convenabila ( si mai putin toxica) ar fi fost "te-ai bagat in tarate, acum te mananca porcii";
   Desi, daca ar fi fost cat de cat pregatita ( si- daca ne uitam la trecutul ei, aflam si cum a ajuns la Harvard) ar fi stiut si cu ce se mananca Finantele unei tari, si ce inseamna diferitele abrevieri...
   In rest- chiar ca cei cu prestanta si scoala sunt marginalizati; Si atunci, de ce sa nu-si vada fiecare de viata lui, acolo unde e!?
   • Like 1
  • @ Jonn Jonzz
   Ionel check icon
   Folosesti termenul la modul general iar apoi in final faci trimitere directa la PSD !!! Generalizari de genul ca toti politicienii sunt rai, corupti etc fac mult rau tarii si oamenilor competenti care nu mai vor sa auda dar sa mai intre in politica !
   • Like 0
  • @ Radu Bogdan
   Ionel check icon
   Nu te contrazic si ai dreptate in cea mai mare parte in ceea ce spui. Dar, cum se face ca in lista ta nu vad un exmplu de la PNL sau PDL !!?? SA INTELEG CA LA EI NU EXISTA HOTI SI COMBINATORI !?
   • Like 0
  • @ Ionel
   UIte vezi ca din in cind mai putem fi sid e acord. Ba da , exista foarte multi si la PNL /PDL e aceeasi situatie la o scara mai mica. Eu nu mai cred in nici unul din partidele vechi . Ne-au aratat ce pot.
   • Like 1
  • @ Ionel
   Da, fac trimitere directa la PSD, pentru ca e cel mai important exemplu (am spus *macar* PSD, nu ma refeream doar la ei, nici macar la final), ei au avut de departe cea mai mare influenta in ultimii 30 de ani. Si, da, sunt TOTI demni de dispret pentru ca fie au dat tunuri, fie s-au facut ca nu vad atunci cand colegii lor au dat tunuri. Fac mult rau ca... ce? Ca spun adevarul?
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult