Foto: Guliver Getty Images
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) arăta în 2017 că peste 3,4 milioane de români sunt plecați la muncă în străinătate sau stabiliți definitiv acolo cu familia, cifre ce plasează România pe poziţia a doua într-un top mondial al migrației. ONU susţine că țara noastră este depășită în acest top doar de Siria, stat lovit de un război civil, România înregistrând o creştere a migrației de 7,3% pe an, față de Siria în 13,1%. Mai mult, datele ONU arată că diaspora reprezintă 17% din populația totală a României.
În ultimii ani, unul din cele mai dezbătute subiecte în societatea românească a fost și rămâne repatrierea românilor din diaspora. Se vorbește despre impactul pe care l-ar avea românii activi pe piața europeana a muncii dacă s-ar întoarce în România, despre inovațiile, know-how-ul pe care l-ar putea aduce în țară și despre mentalitatea orientată spre muncă și meritocrație pe care ar aduce-o acasă.
Mai mult, repatrierea românilor plecați este văzută ca o soluție pentru problemele stringente ale României, ca raportul în creștere dintre pensionari și angajați sau scăderea natalității. Ca o comparație, numărul copiilor născuți în România a scăzut cu 15% din 2009 până în 2015, în timp ce numărul copiilor români născuți în străinătate a crescut cu 63% în aceeași perioadă. Singurul lucru care lipsește din calcul este părerea românilor din diaspora despre posibilitatea întoarcerii în România.
În acest sens, între 4 și 10 iulie am chestionat 116 români din diaspora, încercând să aflu dacă s-ar întoarce acasă, ce îi face să se gândească la întoarcere, ce-i împiedică să facă asta, despre problemele pe care, din punctul lor de vedere, le are România și despre ce schimbări produse în România i-ar putea determina să se întoarcă. Cei 116 respondenți au între 19 și 63 de ani și locuiesc, în medie, de 8 ani și jumătate în străinătate, în Marea Britanie, Germania, Spania, Italia, Belgia, Franța, SUA, Olanda, Elveția, Cehia, Suedia, Polonia, Finlanda, Danemarca și Canada. Cei mai mulți provin din Germania (30%), Spania (20%), Italia (16%) și Marea Britanie (11%). 65% au studii superioare (37% studii universitare de licență, 20% studii universitare de master și 8% studii universitare de doctorat).
Din cei 116 respondenți, 63,8% au declarat că nu intenționează să se întoarcă în România, în timp ce 17,3% au răspuns „Nu știu” și doar 18,9% au răspuns că intenționează să se întoarcă în țară în următorii 5 ani. Din cei 35% de respondenți fără studii superioare, 24,4% au declarat că intenționează să se întoarcă în România, în timp ce 51,2% au răspuns cu „Nu”. Pe de altă parte, din cei 65% de respondenți cu studii superioare, doar 16% au declarat ca intenționează să se întoarcă în România în următorii 5 ani, iar 70,6% au răspuns cu „Nu”.
Întrebați care ar fi motivele pentru care s-ar întoarce în România, 39,65% din respondenți au declarat că nu există motive de repatriere, în timp ce 45,7% au răspuns că s-ar întoarce pentru familie. Alte răspunsuri cu mai fost patriotismul (4,3%), pentru schimbarea clasei politice (3,44%), pentru creșterea copilului, în vacanță, la pensie, pentru climă sau pentru prețurile mai mici decât în occident, toate cu o frecvență de sub 1%.
La întrebarea privind motivele pentru care nu iau în calcul întoarcerea în România, cele mai frecvente răspunsuri au fost: corupția (47,41%), situația economică a țării (23,27%), situația-politico-economică (20,86%), nivelul scăzut de trai (16,37%), problemele din sistemul de sănătate (7,75%) și lipsa oportunităților (5,17%). Alte răspunsuri, dar cu o frecvență de sub 5% au fost: birocrația, problemele din sistemul de învățământ, mentalitatea, lipsa infrastructurii și incompetența statului.
La întrebarea privind cele mai mari trei probleme ale României, cele mai frecvente răspunsuri au fost: corupția (61,2%), clasa politică (37%), sistemul de învățământ, (25,9%), sistemul de sănătate (24,1%), infrastructura (11,2%), nivelul scăzut de trai (9,5%), lipsa oportunităților (7,75%), mentalitatea (7,75%) și situația economică (5,17%). Alte răspunsuri, dar cu o frecvență de sub 5%, au mai fost: birocrația, lenea, depopularea și lipsa respectului reciproc.
Nu în ultimul rând, la întrebarea privind schimbările produse în România care i-ar putea determina să se întoarcă, 26,7% au răspuns că nu există, acesta fiind cel mai frecvent răspuns, urmat de îmbunătățirea nivelului de trai (24,1%), o noua clasa politica (22,4%), eradicarea corupției (15,5%), îmbunătățirea sistemului de sănătate (11,2%), îmbunătățirea sistemului de învățământ (9,5%), schimbarea mentalității (7,75%), dezvoltarea infrastructurii (6%) și reducerea birocrației (5%). Alte răspunsuri, dar cu o frecvență de sub 1% au fost: instaurarea monarhiei, crearea de oportunități pentru mediul de afaceri și adoptarea punctului 8 din Proclamația de la Timișoara.
Sintetizând, aflăm că mai puțin de doi români ce locuiesc în diaspora din 10 vor să se întoarcă în România, aproape 4 din 10 nu văd nici un motiv să se întoarcă și aproape 5 din 10 consideră corupția ca fiind principalul motiv pentru care nu s-ar întoarce. Peste 6 români din 10 văd corupția ca fiind una din cele mai mari probleme ale României, iar aproape 4 din 10 consideră că una din cele mai mari probleme este clasa politică.
Motivul pentru care clasa politică nu are o strategie de repatriere a românilor din diaspora este acela că în acest moment o asemenea strategie nu poate exista. O asemenea strategie nu poate implica decât înlocuirea actualei clase politice cu una competentă ce poate să ofere încredere, ce poate dezvolta soluții pentru problemele sistemului de învățământ, de sănătate sau pentru problemele mediului de afaceri. Acțiunile de atragere a românilor prin antreprenoriat, cum am văzut recent, sunt binevenite, însă se adresează unui număr mic de persoane și nu rezolvă problemele de fond ale României, probleme ce îi țin departe pe românii plecați și îi îndepărtează, într-un ritm alarmant, pe cei ce au mai rămas.
Singura soluție rămasă este schimbarea din temelii a statului român prin implicarea fiecăruia dintre noi, prin susținerea luptei anticorupție și prin susținerea unei reforme electorale cu scopul liberalizării vieții politice, pentru a permite dezvoltarea unei noi generații de politicieni.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Si Da, ne doare '' in spate'' , ca de aia cheltuim niste bani ca sa stam cu orele la cozi pentru a vota ....pe cind in tara nu se voteaza pe scara larga din inconstienta, indolenta sau lehamite ....Asa ca mai usor cu datul cu piatra, cu aratatul cu degetul....
Sanatos sa fii !
PS: pt iritatii exista tot felul de creme, intreaba pe la farmacii...
Pe unul ca mine, care am fost atatia ani plecat, nu il puteti insa pacali cu asa ceva. Pt ca eu nu ma refer doar la categoria mentionata de voi. Si este evident din textul meu. Daca vreti sa schimbati o tara si nu sa o lasati sa crape, veniti in concedii la vot ACASA. Organizati va astfel incat concediul sa pice fix in perioada alegerilor.
Dragnea, Firea, Ponta sunt doar niste vorbe aruncate in vant. Singura diferenta intre cei mentionati mai sus si restul romanilor e faptul ca primii apar mai des in mass media.
“Dragnea” e profesorul care constientizeaza ca nu stie sa isi faca meseria dar continua sa stea la catedra si sa distruga viitorul copiilor.
Mult mai rau decat “Dragnea” e doctorul care profita de oameni bolnavi si le cere/ia bani pacientilor in cele mai grele momente din viata pentru un consult, operatie etc.
“Dragnea” e soferul care parcheaza pe trotuar in timp ce un copil merge spre scoala pe strada! Sa nu mai vorbim de oamenii cu dizabilitati care nu au nici o sansa la o viata decenta. Nu au loc de maldarul de fier mobil pe care romanul il protejeaza mai presus decat orice urma de omenie.
“Dragnea” e vecinul care imi zgarie masina pentru ca a considerat ca e nedrept ca eu (proaspat venita in cartier) sa primesc loc de parcare de la primarie si el are doar un singur loc!
“Dragnea” e zugravul, electricianul si alti mesteri care fac munca de mantuiala pe bani adunati din greu sau imprumutati din banca.
“Dragnea” e micul bisnitar care continua sa le vanda minorilor tigari si alcool la magazinul de pe colt.
“Dragnea” e postul TV care imediat dupa bacalaureat face glume pe seama tinerilor care sunt total nepregatiti pentru viitor, dar pe 1 decembrie se bate cu pumnul in piept strigand ce mandrii sunt ei ca sunt romani.
“Dragnea” e fiecare firma de IT care se tot lauda ca angajeaza si platesc oamenii bine dar ii obliga pe angajati sa isi deschida PFA pentru a evita plata taxelor la stat!
“Dragnea” e clinica privata de renume la care am fost pentru ca nu mai puteam de durere de spate si unde am descoperit ca eram 4 pacienti programati exact la aceeasi ora!
“Dragnea” sunt parintii mei care au muncit toata viata, au facut sacrificii pentru a ma creste si nu au indraznit sa zica “nu” atunci cand au fost neindreptatiti pentru ca erau ingrijorati ca isi pierd locul de munca.
“Dragnea” sunt eu pentru ca nu imi mai pasa. Am muncit de la 20 ani in timp ce si studiam la facultate. Mi-am platit mereu toate taxele la timp. Am votat. Am fost la proteste. Ce pot sa fac mai mult? Nu simt ca rolul meu in viata e unul civic. Vreau sa imi fac meseria cat mai bine iar la final de zi sa ma bucur de viata. Sa traiesc intr-un loc unde legile chiar se aplica si oamenii se respecta si ajuta reciproc.
Si toate aceste intamplari vin din prea iubitul, prea minunatul Cluj-Napoca in care un primar si-a facut la timp tema la marketing si a invatat ca daca publica 2-3 poze pe Facebook are success. Ce gasiti de fapt in Cluj? Multe piste biciclete facute fara noima, 1-2 statii de reciclare si alea vai si amar de ele, blocuri construite ilegal la tot pasul, masini parcate pe trotuar si politisti care se plimba indiferenti pe langa ele si nu fac nimic. Un oras in care te sufoci la propriu si la figurat. Ce ii drept fata de majoritatea oraselor din Romania praful asta in ochi ce ni-l arunca primarul pare o plaja intreaga.
Din punctul meu de vedere in Romania sunt 3 feluri de oameni. Majoritatea traiesc de pe o zi pe alta si pentru ei orice marire de salariu/pensie este o mana cereasca. Mai sunt cei care au reusit sa adune ceva banuti si apoi s-au urcat singuri pe un piedestal si au uitat de restul. Si au mai ramas o mana de oameni care au un trai decent si sufera la propriu cand vad cum se destrama tara pas cu pas.
Nu inteleg cum am s-a ajuns aici, cum am uitat sa fim oameni. Iar cautatul vinovatilor si aratatul cu degetul nu ajuta cu nimic, ci din contra inrautateste situatia.
Statisticile nu mai au nici un sens acum. Uitati-va bine in stanga, apoi in dreapta si spuneti-mi cati “Dragnea” ati vazut azi...
Asta e pt domnul suparat pe „diasporeni”
Au decis asta pt ca de fiecare data diaspora a votat contra celor de la conducere. Mai intai in 2009 au injumatatit numarul de sectii de votare din spania/italia/belgia/franta/anglia. Apoi sa o dreaga au deschis sectii noi prin tari gen Bahrein sau china.
Votul prin corespondenta a venit ca un rahat pe bat: e nevoie de depus la posta raspunsul in maxim 48 ore de la primire, daca pica weekend/zi nationala?. Si desi am facut si eu si sotul cerere de a vota prin corespondenta, numai unu am primit raspunsul. Si desi posta romana pierde voluntar/involuntar actele, au refuzat scenariul cel mai ieftin de a colecta vot prin corespondenta in fiecare tara la consulat si apoi transportate via valiza diplomatica de catre membrii consulatelor. Acum, perla cu parlamentarii separat ...parlamentari care au un cuvant prea mic de zis, o puterea infima comparand cu mafia de 288 de psd-isti.
Un fleac. Am simtit ca mi-au ciuruit si singurul loc unde mai aveam o speranta.
Altfel, alte tari de zeci de ani au centralizat si simplificat gestionarea buletinelor si locatarilor, fara drumuri inzecite la politie, astfel ca in fiecare moment se stiu cate persoane sunt intr-o zona si cati votanti sunt (vital de altfel in tari cu votarea obligatorie). In romania totul a ramas ca pe timpul raposatului, asa incat politia poate fura, omul marunt ce are chirias la negru poate fura, politicianul poate fura ca s-ar afla ca in romania sunt mai putini cetateni decat stiu ei si ar trebui sa taie din numarul de parlamentari.
Ei bine ''acolo'' ( adica ''aici'') este....NORMAL. De la zimbetul vinzatoarei de la brutarie, la infrastructura de orice fel care EXISTA, de la spiritul civic manifestat atunci cind e de iesit pe strada si facut curatenie dupa o inundatie la birocratia care functioneaza in sprijinul cetateanului. In rest....onestitate, civilizatie, bun simt la nivel de om pe strada. Da, nu toate lucrurile sint perfecte si roz, insa multe sint...
Si atunci celor care ma intreaba, le raspund cu o alta intrebare: '' cum sa fie greu sa te adaptezi la normalitate ? '' Si de ce m-as intoarce la anormalitate ?
Studii post universitare, copil si sot sub brat, acceptat oferta de job cu ganduri initial de intoarcere - de fapt initial am zis ca e musai sa incerc acum si nu sa stau toata viata cu intrebarea cum o fi iarba la altii. Nu e mult mai bine, dar e mai linistitor.
Mai trist e ca de cativa ani imi dau seama ca si Romania evolueaza, dar occidentul evolueaza si mai repede si distanta se accentueaza .... si nu doar din punct de vedere financiar, ci mai ales comportamentul oamenilor: inca 60% din romani considera bataia copilului ca educatie, peste jumatate considera ca e inutil votul, oamenii arunca si nu recicleaza pt ca si altii fac la fel, voluntariatul e inca ceva rar, ba zilele trecute o ruda cu studii universitare imi explica faptul ca e bine ca femeia a fost batuta de barbat'su si ca o merita!
Cit despre politicieni ... Parlamentul si in general politicieniii au cel mai scazut nivel de incredere . S-a ajuns aici numai din cauza a ceea ce fac sau mai bine zis a ceea ce nu fac. Cind cota de incredere este pe la 15% trebuie sa fii nesimtit ca sa nu tragi niste concluzii.
Nu am vazut nici o dezbatere in parlament despre reforma politicului sau macar un plan pe aceasta tema. In ultimii doi ani singurele proiecte (bune sau rele) pe aceasta tema au venit de la USR si au fost aruncate la cos in secunda doi.
Aia cu 300 de parlamentari e la cos cu stampila CCR cu tot ... ( aia nu mai e obligatorie)
In schimb facem legi peste legi sa scapam de puscarie si sa cream privilegii pentru politicieni la nivel central sau local.
Cind esti om de calitate ( politician) si partidul ti-o ia razna atunci tu esti dator sa iei pozitie . Nu ma refer aici numai la PSD, ca nici PNL-istii n-au fost mai breji in momentele lor de glorie .
Politicienii culeg ce-au semanat.
Si acum sa ajungem si la oamenii care nu vor sa intre in politica : ai sa fii surprins dar au incercat foarte multi numai ca si-au luat papara si jigniri cit cuprinde .
Ca sa intelegi sa-ti dau niste exemple chiar de PSD-isti sau ALDE-isti decenti si sa vedem pe unde au ajuns ei:
- Primarul de la Ciuhud ( cea mai frumoasa comuna din tara si un exemplu de atragere de fonduri europene) , exclus din PSD ca a indraznit sa zica nu stiu ce despre marele sultan , Catalin Ivan europarlamentar unul dintre singurii cu activitate de pe acolo , exclus pentru aceleasi motive , Chirica de la Iasi exclus , Corina Cretu intr-o pozitie centrala la UE , fara mare influenta in partid , Mi-aduc aminte de fata aia pe care a adus-o Ponta la finante la un moment dat. Facuse si ea Harvard , e drept nu avea experienta , dar 90% din romani nu ajung la Harvard nici sa faca un pipi la WC. Au terfelit la ea pina au obosit. Unde este ea acum ?
Remus Pricopie alt om care macar are scoala , pe unde este el in PSD ? Sorin Cimpeanu , Cristian Diaconescu ... si lista este lunga .
Astia toti sunt oameni de stinga ... nu sorosisti sau alte inventii
Lista este lunga dar in momentul de fata politica la virf este facuta de cei mai performanti hoti si combinatori. Aia care stau la umbra lor si fac blat pentru un salariu gras sau o pensie speciala , sunt la fel de vinovati.
Desi, daca ar fi fost cat de cat pregatita ( si- daca ne uitam la trecutul ei, aflam si cum a ajuns la Harvard) ar fi stiut si cu ce se mananca Finantele unei tari, si ce inseamna diferitele abrevieri...
In rest- chiar ca cei cu prestanta si scoala sunt marginalizati; Si atunci, de ce sa nu-si vada fiecare de viata lui, acolo unde e!?