Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Am obosit ca ucrainenii să tot lupte

ucrainean - militar

La nouăsprezece luni de când Vladimir Putin a lansat războiul pe scară largă împotriva Ucrainei, în Occident a început să se simtă din ce în ce mai des „oboseala privind Ucraina”, un refren atât de dulce pentru urechile Kremlinului.

 Mai mulți factori contribuie la acest fenomen, după cum arată o analiză a cotidianului francez Le Monde, iar unul dintre cei principali este lipsa unor rezultate concrete pe front. Atât pe frontul militar, cât și pe cel diplomatic, ucrainenii și cei care îi susțin trec printr-o perioadă dificilă.

- Contraofensiva ucraineană lansată în iunie a fost lentă și deloc comparabilă cu cea din toamna lui 2022, care a surprins trupele ruse prost pregătite.

- Jurnalista Sylvie Kauffmann scrie că soldații ucraineni sunt cu adevărat obosiți și le lipsesc armele (în special muniție și artilerie), pe care Occidentul se străduiește din greu să le furnizeze, după ce și-au golit rezervele. 

Ei bine, în tot acest context, iarna care vine se anunță una grea, iar din punct de vedere politic, „magia Zelenski” începe să se estompeze. De ce? Păi se poate observa cum cuvintele președintelui ucrainean au mai puțină greutate în dezbaterea publică din Vest, ba chiar îi irită pe unii dintre partenerii săi, care s-au săturat să fie criticați pentru că nu au făcut suficient pentru a ajuta Kievul.

-La toată această situație se adaugă faptul că argumentele occidentale privind sprijinul pentru Ucraina au înregistrat puține progrese în fața țărilor din sudul global, iar la Washington, negocierile dintre republicanii și democrații din Congres s-au încheiat în detrimentul Kievului.

- Mai mult, intrarea într-o zodie a ghinionului pentru Ucraina a fost certificată de victoria în alegerile din Slovacia a politicianului populist și pro-rus Robert Fico, dar și de eschivele Poloniei, care se pregătește de alegeri generale în 15 octombrie.

- Sylvie Kauffmann mai precizează că refrenul din urechile vesticilor ignoră o altă partitură, mai puțin ușor de fredonat și mai ales mai puțin dirijată de campaniile de dezinformare ale Moscovei: perspectiva extinderii UE în Ucraina. Incredibil de complexă, această dinamică a devenit inevitabilă, indiferent de evoluțiile politice din Statele Unite.

- Pentru că dacă unii politicieni de la Washington își permit să-și imagineze sacrificarea Ucrainei, europenii nu au acest lux, căci Ucraina este acum în casa lor. Abandonarea acestei țări în brațele Rusiei ar expune restul Europei la aceeași amenințare. Astfel, acest război pornit de Putin pe 24 februarie 2022 este acum la fel de important pentru europenii din UE precum este pentru Kiev.

- Și acesta este motivul pentru care industriașii europeni din domeniul apărării, inclusiv britanicii, au mers la Kiev pentru a discuta despre instalarea unor fabrici de producție de arme pe teritoriul Ucrainei, în ceea ce se vrea a fi o investiție pe termen lung. Totodată, acesta este și motivul pentru care Varșovia negociază un compromis cu guvernul de la Kiev în disputa privind exporturile de cereale ucrainene, livrând în același timp tancuri Leopard 2 reparate în atelierele poloneze după ce au fost avariate în lupte.

- Vineri, în Spania, liderii celor 27 de state ale UE vor aborda chestiunea extinderii blocului comunitar, pentru a evalua pozițiile europene cu privire la reformele interne care urmează să fie realizate sau asupra impactului bugetar al primirii de noi membri, înaintea raportului Comisiei Europene privind deschiderea negocierilor de aderare, așteptat la sfârșitul lunii octombrie.

La orizont se întrevăd două provocări:

1) evoluția războiului, care pare din ce în ce mai mult ca un război de uzură.

2) transformarea politică a spațiului european.

- Un studiu publicat pe 29 septembrie la Bruxelles privind „alegerile dificile” impuse de extinderea UE oferă o idee despre amploarea acestei provocări. Pentru autorii săi, politologii Luuk van Middelaar și Hans Kribbe, de la Institutul de Geopolitică din Bruxelles, obiectivul integrării Ucrainei, însoțit inevitabil, din aceleași motive de securitate, de cel al Moldovei și al țărilor din Balcanii de Vest, este atât necesar, cât și imposibil, mai explică Sylvie Kauffmann.

- „Deși, în ochii multor europeni, a nu include Ucraina și alte țări ar fi inacceptabil în contextul geopolitic actual, reformele și sacrificiile pe care le vor necesita aceste aderări pot părea la fel de inacceptabile”, se arată în raport. Prin urmare, extinderea UE fără a paraliza uniunea sau a o arunca în aer va necesita o mulțime de creativitate și inginerie politică. „Putem încerca să câștigăm timp, concentrându-ne pe reforme care să permită UE să-i întâmpine pe candidați ca membri cu drepturi depline sau putem căuta soluții alternative și creative la ceea ce înseamnă apartenența”, mai transmit Luuk van Middelaar și Hans Kribbe.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vestul a plecat de la premiza că Ucraina va câștiga războiul. Nimeni nu a luat în considerare și ipoteza că războiul ar putea fi câștigat de ruși. Ori, la nivel de ipoteză, nu s-a ținut cont de faptul că Ucraina are o resursă umană mult inferioară Rusiei. Deci ajutorul material venit din Vest nu va mai produce valoare în condițiile în care resursa umană a Ucrainei va fi copleșită. Iar asta se prefigurează într-un război de uzură. Singura soluție ca Ucraina să reușească este ca toate statele lumii să întoarcă spatele Rusiei, din toate punctele de vedere. Dar asta vedem că nu se întâmplă, pentru că nici propaganda rusă nu doarme, cel puțin în Austria, Ungaria și Slovacia. UE ar trebui să fie mult mai fermă cu acele state care nu izolează Rusia pe toate planurile. Pe de altă parte, cine este realist, poate să realizeze că Rusia nu are cum să piardă războiul, mai ales că la o adică – dacă ucrainenii ar fi pe punctul să elibereze întregul lor teritoriu – rușii ar putea folosi lovituri nucleare tactice. La care Vestul ar face ce?
    • Like 0
  • Daniel00 check icon
    E moral să fim alături de Ucraina, altfel istoria ne va condamna din nou...
    • Like 0
  • Dupa aceasta iarna si in contextul unei situatii geopolitice favorabile, Rusia, care acum intra incet, incet, intro economie de razboi ( pt cine are habar, vedeti economia SUA la sfarsitul anilor ‘44, inceputul ‘45, cand producea ORICE vehicul militar / nave de lupta,, portavioane, in numar mai mare decat toti combatanti din WW2 la un loc ) va face pasii necesari terminarii razboiului.
    Citesc Republica de mult timp si ma tot intreb : toata lumea pare ca e articulata si pare ca se pricepe dar, spuneti mi ; care este solutia Ucrainei ?
    nici marele CTP nu a dat-o.
    Care ?
    Retragerea Rusiei ? never
    Asasinarea lui Putin ? maybe, dar cine vine dupa Putin ?
    Ucraina = Vietnam, Cambodia, Afgansitan si Burma la patrat ?
    De ce sustineti Ucraina ?
    De ce sustinem Ucraina ?
    La ce ne gandim ?
    De ce nu facem pace ?
    De ce nu acceptam ca Rusia trebuie sa ocupe ce are de ocupat si apoi, raman lucrurile. cu adevarat importante ( dezastrul climatic, energia, zoonozele, etc )?
    De ce majoritatea romanilor cu. care vorbesc sustin Rusia dar, oficial spun ca nu ?
    Ce este cu discutiile cum ca Ucraina ar fi cumparat de SUA si ca evreii kazeri au acolo de lucru… ?
    De ce. comunitatea internationala nu opreste razboiul ?
    De ce nu vin in intampinarea Rusiei ?
    Au sacrificat destule tari in istorie ( vezi Armenia, Siria, Libia, Rwanda,Rhodesia, Sudan,, etc ? )
    Ce nu ni se spune ?
    Intrebari fara raspuns, mai ales pe o platforma woke cum este Republica.ro….
    • Like 0
  • Rusia trebuie oprită cumva. Este inacceptabil acest război de uzură. Ne uităm, întreg mapamondul, la agresiunea Rusiei soldată, încet-încet cu distrugerea Ucrainei și ridicăm din umeri. Încep să cred că nu se vrea cu adevărat oprirea conflictului și punerea la respect a Rusiei. Nu cred că nu există nicio portiță pentru excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU, chiar dacă e membru fondator. Nu cred că nu se poate găsi o portiță legală, conformă cu dreptul internațional, prin care, fără a se declara război Rusiei, să se trimită totuși trupe internaționale de menținere a păcii în Ucraina, inclusiv un scut antiaerian serios.
    Ucrainenii sunt eroi, dar se împuținează inevitabil. La un moment dat degeaba le vor mai da arme statele prietene, fiindcă nu vor mai fi mulți combatanți care să le folosească. Politica asta, pe termen lung, e o capcană, fiindcă Ucraina nu are resursele umane imense (a se citi ”carnea de tun”) de care dispune Rusia și pe care nu va ezita să le trimită la moarte. Deci politica actuală a statelor care ajută Ucraina este doar o jumătate de măsură, care în curând nu va mai folosi la mare lucru. Cred că până la urmă trebuie intervenit cumva în conflict, însă inteligent, evitând cu orice preț riscurile declanșării unui nou război mondial, care probabil că ar fi și ultimul.....
    • Like 1
  • Nume check icon
    Complicata situatie si indiferent de rezultat cred ca noi est-europenii vom fi cei mai defavorizati. Daca razboiul se termina vor fi miliarde de euro care se vor duce la reconstructia Ucrainei, bani care nu vor mai ajuns la noi pentru ca pe termen lung investitiile in Ucraina par mai profitabile. Iar daca ucrainienii negociaza bine si obtin cu aceste fonduri si o scurtatura de a intra in EU si mai putini bani vor intra la noi in urmatorii ani, ba chiar s-a putea sa cotizam si noi. Tot raul spre bine pentru ca poate daca vedem ca numai sunt bani ne apucam sa construim si noi ceva in tara cu banii nostri si nu pomeni.
    Daca in schimb Ucraina va fi nevoit sa se predea toata tevatura din ultimele 18 luni a fost degeaba si problema de securitate acuta actuala se va croniciza. Vazand ce se intampla acum in Vest nu sunt sigur daca o astfel de atitudine nu se va intampla si in cazul in care va exista un conflict in zona, cu toate promisiunile NATO.
    P.S. Si daca si adeptii zeului de tinichea vor avea un cuvant de spus in politica incepand de la anu'...
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult