Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Am primit Decizia

Imagine cu pensii și recalculare. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Trebuie să recunosc că eram destul de sceptică în legătură cu cuantumul pensiei recalculate şi neîncrezătoare în capacitatea Poştei Române de a distribui în timp util deciziile de recalculare a pensiilor.

În ceea ce mă priveşte lucrurile s-au desfăşurat exact aşa cum s-a preconizat. Am primit decizia sus-menţionată după patru zile de la începutul acţiunii de distribuire şi, într-adevăr, pensia mea este mai mare. E drept că nu a crescut cu “media de 40%” declarată de guvernanţi, însă recalcularea este corectă. Pensia mea e mai mare cu 10%, atât cât îmi ieşise şi mie după ce am citit Legea 360/2023 şi am făcut o simulare aproximativă, luând în considerare cei aproape 11 ani pentru care beneficiez de puncte de stabilitate. În concluzie funcţionarii de la Casa Judeţeană de Pensii (Cluj) şi-au făcut bine treaba.

Studiind mai atent metodologia de calcul prezentată în noua lege, se poate observa că punctajul total recalculat (fără punctele de stabilitate) e chiar ceva mai redus decât cel calculat după vechea lege (unde existau diverşi indici de corecţie), deci o creştere mai substanţială a pensiei recalculate presupune o vechime în muncă foarte mare, 40-45 sau chiar 50 de ani, deci declaraţii precum creşterea pensiei cu 40% ba chiar cu 80-90% sunt pur propagandistice.

În acelaşi timp, mulţi oameni disperaţi, ale căror pensii recalculate sunt mai mici decât cele anterioare (din cauza noului mod de determinare a punctajului) se adresează nedumeriţi caselor de pensii, fiind siguri că eroarea este cauzată de funcţionarii lor.

De fapt, problema rezidă în comunicarea defectuoasă; beneficiarilor nu li s-a explicat îndeajuns filosofia recalculării bazate pe contributivitate.

Sper că treptat – dacă li se va explica cu răbdare situaţia – vor înţelege că pensia lor recalculată se poate modifica (creşte) dacă vor depune documente doveditoare pentru toate veniturile suplimentare, adică venituri nepermanente care nu s-au avut în vedere la calculul numărului de puncte (ore suplimentare, al 13 Lea salariu, retributia în acord, regie etc) care s au plătit din fondul de salarii și asupra cărora s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat, înainte de aprilie 2001, aceste informaţii nefiind introduse în baza de date a caselor de pensii. Obţinerea adeverinţelor este destul de complicată şi poate fi costisitoare dacă ele sunt emise de firmele particulare de arhivare.

Din câte am înţeles, se caută o formă de reglementare a tarifelor acestora, nu ştiu în ce măsură se va reuşi.

Se dovedeşte – şi din păcate, nu e de mirare – că pensionarii nu au încredere în ceea ce stipulează legea adică în faptul că dacă pensia recalculată este mai mică decât cea actuală, pensionarul va primi pensia anterioară recalculării. Recâştigarea încrederii populaţiei (alegătorilor) iată un obiectiv pe care nu l-am găsit pe agenda vreunui politician. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din toata aceasta harababura cu recalcularea pensiilor dupa contributivitate a reiesit ca nu numai pensiile speciale sunt platite din greu de la bugetul genetal ,dar si pensiile celor cu grupe de munca iesiti anticipat si pensiile persoanelor cu handicap si cele de ajutor social si cate or mai fi!Si uite asa aflam de ce punctul de pensie nu a crescut cu inflatia in fiecare an,desi e lege,pentru ca astia cu contributia la limita de varsta nu prea conteaza,la sistemul medical au aceiasi tratament,la infrastructura si siguranta publica sunt in aceiasi oala,important pentru stat a fost sa le ia banii!Stat social sau socialist?
    • Like 1
  • Pensionarii cu pensii recalculate mai mici decât pensiile aflate deja în plată, se vor liniști (parțial) la prima pensie, când vor primi integral pensia anterioară. Bucuria lor însă va fi de scurtă durată pentru că în ianuarie 2025 pensia lor va fi înghețată. Iar acest îngheț va dura unul sau mai mulți ani, până când pensia recalculată + toate creșterile aplicate în viitor vor depăși pensia pe care o au acum în plată.
    Practic, guvernanții au restabilit echitatea pensiilor (la muncă egală și contributivitate egală, pensiile să fie egale). Pensionarii care au beneficiat până acum de inechități ca urmare a modificării succesive a regulilor de stabilire a pensiilor, vor fi acum sancționați, până când se va restabili egalitatea între drepturi similare la pensionare.
    Problema arzătoare este că recalcularea pensiilor nu mai ține cont de munca suplimentară, de anumite grupe de muncă, astfel încât pensionarii care vor re-recalcularea pensiei trebuie să alerge ca să obțină documentele doveditoare. Și cum alergatul nu este suficient, trebuie să și scoată din buzunar sume importante de bani pentru accesarea și prelucrarea documentelor arhivate de tot felul de firme particulare (în cazul operatorilor economici care și-au încheiat activitatea). Mi se pare o măsură cinică, o bătaie de joc tocmai la adresa seniorilor care au muncit în condiții mai grele sau mai mult (ore suplimentare, muncă în tura de noapte etc.).
    Practic, aproximativ 800.000 de pensionari vor avea pensiile înghețate din cauza celor care nu au fost în stare să reglementeze în mod echitabil fiecare modificare adusă în legislație pentru calcul pensiilor.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult