Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Trebuie să recunosc că eram destul de sceptică în legătură cu cuantumul pensiei recalculate şi neîncrezătoare în capacitatea Poştei Române de a distribui în timp util deciziile de recalculare a pensiilor.
În ceea ce mă priveşte lucrurile s-au desfăşurat exact aşa cum s-a preconizat. Am primit decizia sus-menţionată după patru zile de la începutul acţiunii de distribuire şi, într-adevăr, pensia mea este mai mare. E drept că nu a crescut cu “media de 40%” declarată de guvernanţi, însă recalcularea este corectă. Pensia mea e mai mare cu 10%, atât cât îmi ieşise şi mie după ce am citit Legea 360/2023 şi am făcut o simulare aproximativă, luând în considerare cei aproape 11 ani pentru care beneficiez de puncte de stabilitate. În concluzie funcţionarii de la Casa Judeţeană de Pensii (Cluj) şi-au făcut bine treaba.
Studiind mai atent metodologia de calcul prezentată în noua lege, se poate observa că punctajul total recalculat (fără punctele de stabilitate) e chiar ceva mai redus decât cel calculat după vechea lege (unde existau diverşi indici de corecţie), deci o creştere mai substanţială a pensiei recalculate presupune o vechime în muncă foarte mare, 40-45 sau chiar 50 de ani, deci declaraţii precum creşterea pensiei cu 40% ba chiar cu 80-90% sunt pur propagandistice.
În acelaşi timp, mulţi oameni disperaţi, ale căror pensii recalculate sunt mai mici decât cele anterioare (din cauza noului mod de determinare a punctajului) se adresează nedumeriţi caselor de pensii, fiind siguri că eroarea este cauzată de funcţionarii lor.
De fapt, problema rezidă în comunicarea defectuoasă; beneficiarilor nu li s-a explicat îndeajuns filosofia recalculării bazate pe contributivitate.
Sper că treptat – dacă li se va explica cu răbdare situaţia – vor înţelege că pensia lor recalculată se poate modifica (creşte) dacă vor depune documente doveditoare pentru toate veniturile suplimentare, adică venituri nepermanente care nu s-au avut în vedere la calculul numărului de puncte (ore suplimentare, al 13 Lea salariu, retributia în acord, regie etc) care s au plătit din fondul de salarii și asupra cărora s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat, înainte de aprilie 2001, aceste informaţii nefiind introduse în baza de date a caselor de pensii. Obţinerea adeverinţelor este destul de complicată şi poate fi costisitoare dacă ele sunt emise de firmele particulare de arhivare.
Din câte am înţeles, se caută o formă de reglementare a tarifelor acestora, nu ştiu în ce măsură se va reuşi.
Se dovedeşte – şi din păcate, nu e de mirare – că pensionarii nu au încredere în ceea ce stipulează legea adică în faptul că dacă pensia recalculată este mai mică decât cea actuală, pensionarul va primi pensia anterioară recalculării. Recâştigarea încrederii populaţiei (alegătorilor) iată un obiectiv pe care nu l-am găsit pe agenda vreunui politician.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Practic, guvernanții au restabilit echitatea pensiilor (la muncă egală și contributivitate egală, pensiile să fie egale). Pensionarii care au beneficiat până acum de inechități ca urmare a modificării succesive a regulilor de stabilire a pensiilor, vor fi acum sancționați, până când se va restabili egalitatea între drepturi similare la pensionare.
Problema arzătoare este că recalcularea pensiilor nu mai ține cont de munca suplimentară, de anumite grupe de muncă, astfel încât pensionarii care vor re-recalcularea pensiei trebuie să alerge ca să obțină documentele doveditoare. Și cum alergatul nu este suficient, trebuie să și scoată din buzunar sume importante de bani pentru accesarea și prelucrarea documentelor arhivate de tot felul de firme particulare (în cazul operatorilor economici care și-au încheiat activitatea). Mi se pare o măsură cinică, o bătaie de joc tocmai la adresa seniorilor care au muncit în condiții mai grele sau mai mult (ore suplimentare, muncă în tura de noapte etc.).
Practic, aproximativ 800.000 de pensionari vor avea pensiile înghețate din cauza celor care nu au fost în stare să reglementeze în mod echitabil fiecare modificare adusă în legislație pentru calcul pensiilor.