Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cum să faci praf o nație în 50 de ani

Imagine cu oameni la metrou. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Tabelul de mai sus arată curba natalității din ultimii 57 de ani.

La un capăt avem 1967, care a fost anul record de nașteri în România din ultimii 90 de ani de când se fac măsurători.

Natalitatea record din 1967, dar și din următorii 10 ani este atribuită Decretului 770/ 1966 care a interzis avorturile, de altfel membrii generației 1967-1980 sunt porecliți peiorativ „Decreței”.

Povestea este un pic mai complicată, similară perioadei interbelice – în 1930 s-au născut 482.084 de români - pentru că baby boom-ul din anii ’70 este rezultatul creșterii economice prin care trecea și România, alături de restul Europei. Așadar, copii doriți și iubiți de părinți.

Lucrurile au degenerat însă la noi undeva după 1975, știm povestea. Probabil mai puțin știută este povestea Decretului-Lege 1/ 1989, care a (re)legalizat avorturile, o poveste la fel de încâlcită.

Cei 527.764 de români născuți în 1967 se vor duce în pensie, dacă o vor apuca, în 2032, când se va înregistra cel mai mare număr de plecari în pensie din istoria României. Iar în intervalul 2032-2042 se vor duce în pensie, dacă o vor apuca, în jur de 4 milioane de români.

Va fi un șoc de proporții epice pentru bugetul de pensii, deja cocoșat, pentru că deșertul demografic din ultimii 34 ani nu va putea susține un astfel de număr de pensionari.

La celălalt capăt, în 2023 au venit pe lume 155.390 de copii, cel mai mic număr de nașteri din ultimii 90 de ani de când se fac măsurători.

O să spuneți că nu mai are cine face copii în România din cauza migrației, că statul nu dă stimulente tinerilor pentru a face 2-3-4 copii, că lumea s-a schimbat, că ar trebui să-mi vad de treaba mea.

Două lucruri ar fi trebuit să facă autoritățile în ultimii 17 ani de când suntem membri ai UE: o strategie de reindustrializare și o strategie de repopulare. Doar atât!

Dar să încheiem într-o notă optimistă, toți specialiștii ne spun că o să construim România de mâine cu asiatici, roboți și inteligență artificială.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Se pare că, după părerea domnului Damian, se profilează distrugerea nației române în următorii 50 de ani- sau în 50 de ani calculați de la revoluție, sau 50 de ani de când a început scăderea natalității... nu e prea coerent dumnealui. Culmea e că nu prevestește d-l Damian vreun cataclism economic sau natural, nici vreun război mondial sau nuclear- că tot e la moda amenințarea dementului de la Kremlin. Nici vreo invazie extraterestră, că poate mai râdeam și noi, puțin umor nu strică.
    Stați liniștit, domnule Damian, nu pierim noi așa ușor, românii sunt rezistenți și se adaptează- chiar dacă sunt conduși de o clasă politică infecta. La urma urmei, ce am votat aia am primit.
    Dacă ne ferește Dumnezeu de acele dezastre pe care le-am amintit la începutul comentariului meu, o să ajungeți și dvs la vârsta și primirea pensiei. O seară frumoasă vă doresc.
    • Like 0
    • @ Christian
      Mhai Nai check icon
      Drept e! Romanii se adapteaza f bine. Pot confirma pt Germania. Si Italia. Si SUA.
      • Like 0
  • „Potrivit știrii DeutscheWelle turcă, 8 miliarde 73 de milioane 859 de mii 407 de persoane trăiesc în lume de la începutul anului 2024. Potrivit DSW, încetinirea ritmului de creștere a populației mondiale se datorează faptului că femeile nasc în medie mai puțini copii, în timp ce în Africa tendința este opusă”. - https://www.trt.net.tr/romana/lume/2024/01/02/populatia-lumii-a-depasit-8-miliarde-73-de-milioane-de-oameni-2082998

    Deci pe langa roboti, A.I. si asiatici vor veni si africanii.
    Traim alte timpuri si oamenii nu-si mai doresc, in general, copii fara numar.

    Va rog sa nu mai folositi cuvantul „decretei”. Este insultator, josnic. Da, stim cate situatii ingrozitoare a nascut legea antiavort. Stim cate drame s-au petrecut. Cate femei au decedat, cati copii s-au nascut cu probleme de sanatate in urma unor intreruperi de sarcina nereusite, efectuate pe masa din sufragerie, fara nicio asistența calificata. Stim despre orfelinatele groazei, despre copii abandonati, vieti frante, destine destramate.

    Au fost si copii doriti, in acea perioada, au fost si copii care cu sau fara decret oricum se nasteau.
    Doriti sau nedoriti, toti sunt OAMENI.

    Problema demografica este prezenta peste tot in lume si naste o intrebare de o mie de puncte: sa creasca numarul de oameni pe glob pentru a avea cine sa lucreze si sa plateasca taxe, impozite, pensii in viitor sau sa se diminueze mult numarul pentru ca resursele sunt limitate, poluarea, consumul, defrisarile, extractiile cresc vertiginos si in curand se va ajunge la fundul sacului, iar omenirea nu are nicio solutie plauzibila?

    Cum e mai bine? Si apropo, dvs. cati copii aveti? Cred ca vreo 5-6.
    • Like 2
  • andrei andrei check icon
    ce ciudat cum doar romania are problema asta. cum sa faci praf o natie in 50 de ani. celelalte tari bogate (da, romania e o tara saraca din categoria tarilor bogate din lume) nu au problema asta deloc. japonia nu o sa piarda vreo 40 de milioane de locuitori in 50 de ani. vestul europeni nu pierde milioane in fiecare an. economia buna nu ii face pe locuitori sa aiba putini copii. cumva doar romania e asa... ce mister
    • Like 3
  • Ovidiu check icon
    Mi se pare greșit să afirmi că "pentru că baby boom-ul din anii ’70 este rezultatul creșterii economice prin care trecea și România, alături de restul Europei... copiii erau doriți și iubiți de părinți. Adică, doar "boom-ul '70" era sursa dorinței și iubirii copiilor? Cei procreați și născuți în perioade de razboi, crize sau decret-interdicție-avort-Ceaușescu n-ar fi fost doriți, iar odată născuți, au fost neiubiți și neîngrijiți cu dragoste de ai lor părinți? Nu putem generaliza. Sunt cazuri și cazuri, însă, în perioada ceaușistă, intr-adevăr, trebuie să recunoaștem că au venit pe lume și copii neplanificați, cu tragediile de rigoare.
    Mai zice dl Damian: "Două lucruri ar fi trebuit să facă autoritățile în ultimii 17 ani de când suntem membri ai UE: o strategie de reindustrializare și o strategie de repopulare." Așa e. Dar într-o economie de piață e mai greu să reglementezi, de la centru, ceea ce piața refuză. E ușor de zis "industralizare", realitatea te obligă, însă, la o mulțime de condiții, pe care România nu le avea și nu le are.
    "Va fi un șoc de proporții epice pentru bugetul de pensii, deja cocoșat, pentru că deșertul demografic din ultimii 34 ani nu va putea susține un astfel de număr de pensionari." Așa o fi. Cassandre (experte în plan financiar-economic) se tot perindă în mass media. Analizele și predicțiile apocaliptice sunt la ordinea zilei. Nu ne mai miră și nu mai au niciun impact. Politicienii își văd de ale lor, noi de ale noastre. "Vedem!", cum ar zice Iohannis. Dar fie răul nu se întâmplă, fie va fi prea târziu pentru a fi remediat.
    Pensia reprezintă o sumă de bani (plătită periodic, pe baza unor norme). PS: Exprimări repetate ca "plecări în pensie", "se vor duce în pensie", "vor ieși în pensie" sunt caraghioase. Nu poți să pleci, să te duci, să ieși sau să intri într-o sumă de bani.
    • Like 3
  • Valentin check icon
    Problema industrializării e spinoasă. Cei care cunosc comunismul, știu că drumul către comunism trece prin două opriri: republică populară și republică socialistă. România și-a început acest drum - forțată de Uniunea Sovietică, evident - ca republică populară. Ambiția lui Ceaușescu a fost o trecere forțată de la o republică populară la una socialistă. Așa se face că prin imprumuturi uriașe - plătite ulterior în vieți omenești - Ceaușescu a industrializat forțat o țară agrară. Nu spun că România n-ar fi avut industrie, spun doar că industrializarea excesivă și fără nicio noimă a fost făcută în detrimentul oricărei logici, doar de dragul de a ne lua titulatura de republică socialistă.

    Prin comparație, pentru cei care nu înțeleg cum stau lucrurile și ce aiureli a făcut Ceaușescu, a doua economie a lumii - China - este încă republică populară.
    E de la sine înțeles că obsesia pentru industrializare s-a tradus în uzine gigantice, care au sucombat câțiva ani. CAER-ul (Piața Comună) a fost o falsă iluzie, un balon care s-a umflat până s-a spart.
    După evaporarea Pieței Comune, giganții lui Ceaușescu s-au dus la fund ca niște pietre de moară. Puține industrii s-au putut păstrat și, dacă e să ne gândim bine, s-au păstrat cele care funcționează.
    • Like 3
  • Rucs Rucs check icon
    Exact reindustrializare și exact repopulare nu se vrea. Elitele noastre (care elite?) nu par sa mai aiba conștiință națională. Sau umană. Suntem piața de desfacere în țară. Chiar azi am auzit o doamnă (mai era și în vârstă) la magazin, vorbind cu vânzătoarea, ca a cumpărat organe pentru drob, de miel din Australia. Dacă nici mielul nu mai vrem sa îl cumpărăm de la noi... Ce solidaritate, ce gândire economică, ce perspective mai avem?
    Eu am născut în 2023. Sa va mai spun o cauză a scăderii natalității. Medicii ginecologi. Fac cezariene pe bandă rulantă (a trebuit sa îmi schimb medicul, care inițial ma susținuse sa nasc natural, apoi s-a răzgândit. Pana la urma am reușit sa nasc natural, dar cu alt medic). Cunosc femei care ar fi vrut sa aibă mai mult de 3 nașteri, dar le este teama, pentru ca au deja 3 cezariene. Deci visul unor femei de a avea 4 copii, de ex, este sabotat de ginecologi. Mai știu pe cineva care are 3 cezariene, însă doar doi copii (a avut o sarcina oprita în evoluție). Nu mai poate avea 3 copii pentru ca medicul i-a spus ca nu ii rezista uterul.
    Vai de ginecologia românească. Medicul cu care am reușit sa nasc este unul n vârstă (aproape 70 de ani), dar cei mai tineri rezolva rapid cu cezariana. Iar dacă femeia nu vrea, încep sa inventeze (de multe ori) tot felul de motive medicale.
    • Like 3
    • @ Rucs
      Valentin check icon
      Cezariana este totuși o operație veche de când lumea. Sigur, ca orice operație medicală există și contraindicații, dar să nu exagerăm. E adevărat că ar trebui să evităm comoditatea și să le limităm doar la cazurile în care această operație este absolut necesară, dar nu o văd ca pe o cauză a natalității. Și nu prea văd doctori care să susțină o asemenea teorie...
      Cât despre conștiința națională, câtă vreme produsele românești sunt mai scumpe nu văd șanse de redresare. Nu noi suntem cei care trebuie să îndreptăm lucrurile, ci decidenții. Sunt multe legi strâmbe care, în loc să sprijine producătorul local, mai mult îl sabotează. Acolo ar trebui umblat, nu la mândria națională sau gadgeturi de acest gen.
      • Like 6
    • @ Valentin
      Rucs Rucs check icon
      Da, o operație veche, făcută mai demult pe femei decedate (sau muribunde), ca să salveze măcar copilul. Asa era de ex la romani, unde Cesar exact asta înseamnă - cel născut prin cezariana. În vremurile noastre, în Occident, cezariana este limitata la cazurile de urgență medicală sau alte excepții. Nu există "la cerere". Dar pe mine nu ma deranjează ideea de cerere - dacă femeile o doresc, foarte bine. Ma deranjează ca celelalte, care nu o vor, sunt silite sau păcălite sa o accepte. Trebuie sa cauți mult și bine ca să găsești acel medic care sa te susțină cu nașterea naturala. Care naștere naturală are totuși mari beneficii. Una e sa ți se taie și peretele abdominal, și uterul, alta e sa naști natural, chiar și cu epiziotomie.
      • Like 1
    • @ Rucs
      Valentin check icon
      Foarte posibil să aveți dreptate. Revenind la acel nu se vrea, nu cred că putem vorbi de un fel de depopulare planificată. În ceea ce-i privește pe politicieni, cred că sunt primii care sunt interesați de creșterea populației, pentru că fiecare naștere înseamnă și un viitor vot, iar politicienii iubesc voturile.
      Pe de altă parte nu se pot da legi care să îngrădască niște drepturi, cum ar fi interzicerea avortului, a cezarienei, ba chiar interzicerea anticoncepținalelor (blamate, din câte știu, de doctrina catolică).
      Depopularea este totuși o problemă globală. Un motiv ar fi că tinerii aleg cariera, iar pregătirea este mult mai lungă ca în trecut.
      • Like 0
    • @ Rucs
      Mhai Nai check icon
      Sincer am mari indoieli ca ar fi existat in latina de acum 2000 de ani cuvantul "cezariana" si numele Cezar ar proveni de acolo.Nu pot calatorii pana acolo sa verific....
      • Like 0
    • @ Mhai Nai
      Rucs Rucs check icon
      De la latini sunt numeroase izvoare istorice. Biblioteci rămase... Foarte mulți autori. Deci istoria Romei nu e asa o nebuloasa, cum ar fi cea a etruscilor, sau chiar a dacilor, care nu scriau. Neîndoielnic, cunoșteau cezariana, dar femeia nu supraviețuia. Anestezia s-a inventat în sec 19,abia. Nici substanțe împotriva septicemiei nu aveau, penicilina este de sec 20... Puteți căuta și pe net, cezariana e cunoscuta din Antichitate, însă doar pentru a salva copilul, nu și mama. Cat despre nume, e mai controversat, dar latinii aveau obiceiul ca numele lor sa însemne ceva. De ex - Octavian, al optulea născut. Lucian-cel născut în zorii zilei. Claudiu - cel șchiop. Flavia - cea blonda. Desigur, apoi numele se puneau și pentru sonoritatea lor. Adică nu era musai sa fii al optulea, ca să primești numele Octavian. Nici Caius Iulius Caesar nu e născut prin cezariana (mama lui era în viata), dar la el acesta e un cognomen, de familie.
      • Like 0
  • RazvanP check icon
    Gee, poate dacă nu exportam CINCI MILIOANE de cetățeni, mână ieftină de lucru pentru piețele altora...? ;)
    • Like 5
    • @ RazvanP
      Dan check icon
      Propagandist rus
      • Like 2
    • @ RazvanP
      Valentin check icon
      Păi cine bate din palme că ai noștrii sunt apreciați în afară? Hmmm? Și cine îi obligă să plece? Nu tot noi? Nu manelele pe care le punem la ferestre sau în miez de noapte? Nu scuipații pe care îi deversăm pe caldarâm? Nu umblăm noi cu mașinile pe trotuare, claxonând ca disperații tot ce mișcă? Nu tot nouă ne aparțin naționalismele care te înfioară, și care în alte părți se traduc în copii sfârtecați de bombe? Nu tot noi stăm pe la colțuri, cu peturi în mână și covoare de coji de semințe? Nu tot noi ne plimbăm pe scara blocului în șlapi, pijamale și maieu? Nu în blocurile noastre pute a varză călită de-ți vine să vomiți?
      Da, noi îi exportăm. Dar îi vom exporta în continuare dacă ne vom comporta în continuare ca o grădină zoologică. Au tot dreptul să trăiască într-o țară civilizată. Vreți să rămână în țară? Civilizați-vă și vor rămâne.
      • Like 4
    • @ Valentin
      RazvanP check icon
      Aveți un imens complex de inferioritate...
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Valentin check icon
      Nu înțeleg încă modul dvs. de gândire. Ați folosit termenul A EXPORTA. Conform DEX, vorbim de un verb care semnifică vânzarea - pe bani - a unor mărfuri sau servicii. Dacă nu aveți în vedere traficul de ființe umane (la care România ocupă un trist loc printre primele țări care fac acest lucru), verbul a exporta nu se poate aplica ființelor umane, deoarece acesta beneficiază de LIBER ARBITRU.
      Termenul corect este de A EMIGRA, nu de A EXPORTA. Vă sugerez să folosiți DEX-ul. Este o sursă foarte bună.
      • Like 3
    • @ Valentin
      RazvanP check icon
      Vă sugerez să căutați în DEX definiția cuvântului "sarcasm"...
      Și eventual în vreun manual de economie, cel de clasa a zecea e arhisuficient, definiția termenului de "resursă umană".
      După care putem elabora the next level, impactul neplății contribuțiilor sociale de către cinci milioane de cetățeni. Ca să citez dintr-un film clasic: "viața e complexă și are multe aspecte"
      • Like 2
    • @ RazvanP
      Valentin check icon
      Sarcasmul devine o problemă când tinde să întrețină o știre falsă. Migrația de care vorbim a avut loc în toate părțile globului. Găsești compatrioți în Cipru sau Israel, Egipt, ba chiar Islanda. Dacă sugerați o cabală între România și Uniunea Europeană care ar decurge în maniera unui tribut, asemănător celui dat otomanilor, atunci vorbim în mod clar de o știre falsă.
      Situația este gravă, dar credeți că închiderea granițelor ar fi fost o soluție? Ați fi avut sau aveți o soluție clară, pragmatică?
      • Like 2
    • @ RazvanP
      Dan check icon
      Ai o nesimțire maximă, propagandistule rus.
      • Like 1
    • @ Valentin
      Mhai Nai check icon
      Absolut! Dar toate acetea ar putea fi controlate. Daca ar avea cine s-o faca.
      Vezi Singapore, chewing gum, 2000$
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Mhai Nai check icon
      Nu e neaparat inferioritate. Sunt de acord cu el si sunt printre ultimii care ar putea gasi un motiv pentru ganduri de inferioritate.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult