Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Am primit un mail de la Donald Trump. Îl așteptăm şi pe cel de la Liviu Dragnea

Ieri, am primit un mail de la Donald J. Trump. Este semnat de el şi trimis de la adresa oficială a conducerii Partidului Republican. Scopul mailului este completarea unui chestionar privitor la prioritățile pe care mi le doresc de la noua conducere a SUA. În mod evident, același mesaj a fost transmis către milioane de americani. În ceea ce mă privește, nu sunt cetățean american și nu m-am numărat printre simpatizanții Partidului Republican sau a Partidului Democrat, dar totuși am primit acest mail. Redau mai jos conținutul mesajului tradus în română:

„În 10 zile, Guvernul tău va lucra din nou pentru TINE. Întrucât Camera, Senatul şi Casa Albă vor fi TOATE sub controlul Republicanilor, e timpul ca tu să ne ajuți să prioritizăm proiectele pe care le vom trece adopta în 2017 to make America great again! Ziua Inaugurării se apropie şi vreau să mă apuc de treabă imediat după ce voi depune jurământul. Vreau să fiu sigur că-mi încep mandatul luptând pentru tine şi pentru rezolvarea problemelor care te interesează – şi că fac asta în ordinea pe care o vrei tu.

De la ieșirea din mlaștina corupției până la abrogarea şi înlocuirea Obamacare, reducerea birocrației, reformarea sistemului fiscal nefuncţional, construirea zidului și reducerea deficitului fiscal, sunt multe de făcut pentru a ne repara ţara, dar trebuie să stabilim prioritățile. Merg la Washington să fac deal-uri în beneficiul cetățenilor americani, să redau americanilor locurile de muncă, să repornesc energia americană şi să întăresc întreaga Americă. Dar am nevoie de tine să-mi spui ce proiecte să adopt ca reprezentant al tău la Casa Albă. Te rog completează chestionar cu prioritățile pentru 2017.

Mulțumesc,

Donald J. Trump”

Ce ne spune acest mesaj despre Președintele SUA? În primul rând, este în perfect acord cu tonul campaniei sale electorale – simplu, direct şi foarte puțin formalizat. Trump se poziționează iar ca un luptător împotriva „sistemului”, un președinte care se bazează doar pe cetățeni. Pare la fel de hotărât să-şi pună în aplicare reformele drastice şi anunță clar care sunt obiectivele sale. Politicile sale vizează în mare parte politica internă, iar promisiunile din campania electorală sunt menținute în totalitate, inclusiv celebrul zid de la granița cu Mexicul. Rămâne de văzut dacă-i va face pe mexicani să-l finanțeze, așa cum s-a lăudat în campanie.

În ceea ce privește politica externă, remarc un izolaționism puternic. Noua direcție de politică externă este „America First” (mai întâi ordine acasă și după aceea implicare în arena globală), iar alte propuneri vizează interzicerea accesului imigranților din zone cu regimuri teroriste sau renunțarea la tratatul TPP. Merită remarcată abordarea temei Obamacare, blamată la unison de toţi republicanii, dar la care Trump nu vrea doar să renunţe, ci şi să pună ceva în loc, adică să păstreze accesul tuturor cetățenilor la servicii de sănătate.

Unele dintre propuneri vizează chiar Congresul sau Casa Albă: interzicerea oficialilor celor două instituții de a face lobby timp de cinci ani după ce au părăsit postul, dar şi limitarea numărului de mandate ale membrilor celor două camere. Trump nu este primul candidat care a făcut astfel de promisiuni, vitale pentru însănătoșirea democrației americane. Vom vedea dacă vor fi duse la bun sfârșit.

Ziua Inaugurării este ziua de gală a democrației americane, dar și ziua în care toți ochii din întreaga lume vor fi ațintiți asupra Washingtonului. Iar evenimentul din acest an va fi poate cel mai important din ultimul sfert de veac, după o campanie care a lăsat destule semne de întrebare cu privire la viitoarele politici americane. Important să reținem: Trump va conduce prima democrație a lumii, iar modul în care o va face va influenţa decisiv şi evoluția altor state din lumea liberă, inclusiv incipienta și plăpânda democrație românească.

Primul semnal a fost unul pozitiv, iar Trump s-a situat împotriva propriului partid în încercarea majorității republicane de a trece Comisia de Etică, o instituție independentă, sub controlul Congresului, ceea ce ar fi reprezentat o încălcare flagrantă a principiilor democratice. În cele din urmă, republicanii au revenit asupra deciziei, inclusiv în urma criticilor publice adresate de președintele ales. Un semnal pozitiv inclusiv pentru România, unde pericolul politizării instituțiilor independente de control, în contextul influenței autoritare a unui singur partid, este cât se poate de actual. Sunt curios dacă, de exemplu, domnul Liviu Dragnea ar reacționa similar la propunerea Parlamentului de a trece sub controlul său, să zicem, DNA.

Trump va prelua puterea alături de un Partid Republican care deţine controlul ambelor camere din Congres. Reformele sale enumerate în mesajul de mai sus vor avea astfel sprijinul necesar pentru a fi puse în aplicare, dar Trump vrea să arate prin mesajul de mai sus că legitimitatea acestora nu va fi dată de Congres, ci direct de către cetățeni. Contextul politic românesc este asemănător cu cel american. Opoziția a câștigat alegerile şi deţine o majoritate confortabilă în Parlament, formând şi noul Guvern. Are acum toate pârghiile pentru a duce la îndeplinire promisiunile din campanie.

Domnul Liviu Dragnea nu i-a întrebat până acum pe alegători care ar trebui să fie prioritățile noului Guvern, deși un astfel de gest politic ar fi mai mult decât binevenit. Şi din rezultatele unui astfel de chestionar am putea afla, de exemplu, pe ce locuri în preferințele românilor (nu „aleșilor”) s-ar situa eliminarea legii care interzice condamnaților penal să ocupe funcții în Guvern sau introducerea grațierii şi amnistiei. S-ar putea să avem surpriza ca inclusiv electoratul PSD să fie mult mai lucid decât cei care pretind că-l reprezintă.

A contribuit Alin Iliescu

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mirodoni check icon
    Domnule Sebastian Burduja,
    Să „omiteți” cu bună știință că în mail vi se cer minimum 35 de dolari, e manipulare curată.
    Să credeți că : „Vreau să fiu sigur că-mi încep mandatul luptând pentru tine şi pentru rezolvarea problemelor care te interesează – şi că fac asta în ordinea pe care o vrei tu” - e naivitate patologică.

    Donald Trump este președinte datorită „electorilor”. Poporul, adică oamenii, adică „tu”; „tine”; „te” - au votat-o mai mult pe dna Clinton.
    S-a văzut acest lucru și la manifestațiile de la înscăunarea lui Trump.
    Știu: democrația adevărată!

    Ca să rezolve Donald Trump problemele în ordinea pe care o vrei „tu”, ar avea nevoie de „Marea Adunare Națională”, iar Senatul, Camera, şi Casa Albă trebuie desființate, dacă nu pot stabili prioritățile.
    Acum e foarte simplu: pe computer se pot număra la marea precizie „voturile” și... gata!

    Dar de fapt dumneavoastră bateți la... Dragnea!

    „Şi din rezultatele unui astfel de chestionar am putea afla, de exemplu, pe ce locuri în preferințele românilor (nu „aleșilor”) s-ar situa eliminarea legii care interzice condamnaților penal să ocupe funcții în Guvern sau introducerea grațierii şi amnistiei. S-ar putea să avem surpriza ca inclusiv electoratul PSD să fie mult mai lucid decât cei care pretind că-l reprezintă”.

    Cred că nu trăiți în România. Dacă mai treceți pe aici, confirmați/infirmați, vă rog.

    În „legile” pe care le pomeniți, care de fapt sunt ordonanțe, și de fapt proiecte de ordonanțe, adică sunt supuse amendării, nu este vorba de amnistie, care e cu totul altceva.
    Cred că nu trăiți în România, pentru că ați fi știut că „românii”, nu „aleșii”, la locale au votat deja mulți „penali”, sau chiar „pușcăriași”, pentru că sunt mult mai lucizi decât îi credeți chiar și dumneavoastră și și-au dat seama că acești „condamnați penal” au dosare politice, contrafăcute, lucru demonstrat la CEDO, în unele cazuri, unde Dragnea încă nu a ajuns, dar are acest drept.
    PNL, care n-a înțeles acest lucru, a ajuns la 20% în Parlament!
    Cred că trebuie să vedeți ce înseamnă „justiție imanentă”...

    Liviu Dragnea nu ar reacționa, pentru că Parlamentului nu ar cere trecerea DNA sub controlul său, deoarece este sub controlul „celorlalți”, rămasă la ei de data trecută, când îi punea pe români să jure pe capota mașinii dacă au fost la referendum!

    Aveam o părere mai bună despre „democrația mamă”, dar dumneavoastră spuneți că republicanii au vrut să treacă sub controlul Congresului Comisia de Etică. Adică ar vrea să fie veșnic la guvernare! Trump le-a spus că nu dă bine, s-ar face de râsul românilor, mai ales că nici nu e necesar, de vreme ce Senatul, Camera, Casa Albă și „poporul” sunt sub controlul lor!
    Mai trimite un mail cu un chestionar și poate americanii renunță la limitarea numărului de mandate ale președintelui. Și așa, alegerile costă o grămadă de bani, și stau cam prost cu infrastructura, cum zice Trump.

    Domnule Burduja, ca să fiți „contributor”, cred că trebuie să vă mai informați.
    De exemplu, prin consultare populară, adică referendum, Hitler a desființat pluripartidismul. Ca să nu se mai poată întâmpla astfel de lucruri, în Constituția Germaniei, valabilă și acum, nu mai figurează această posibilitate. De aceea, Angela Merkel, a rămas foarte surprinsă când a fost suspendat Băsescu, și l-a susținut, iar rezultatul „consultării populare”, adică 8,5 milioane de voturi, a fost aruncat la coș.
    Ba mai mult, Dregnea a fost condamnat la 2 ani pentru că a chemat oamenii la vot. Greșeala lui a fost că i-a chemat prin SMS, nu prin e-mail!
    Pentru că dosarul era de toată jena, i-au dat 2 ani cu suspendare! Dar și așa, nu pentru „fraudă electorală”, cum era făcut dosarul, ci pentru trimiterea SMS-urilor, acuzație care nu figura în rechizitoriu, deci nu s-a putut apăra împotriva acestei acuzații. Așa că a rămas cum s-a stabilit inițial!
    • Like 0
  • am completat chestionarul GOP [Partidului Republican], ca sa vad unde duce el; la final, trebuie sa iti dai datele de contact [nume, prenume, email, zip code]; si la final de fina,l iti cere sa contribui financiar la sustinerea GOP, pentru ca banii vor fi necesari la contracararea opozitiei ... suma minima este 35USD ... nu este clar daca optiunile pe care le notezi in chestionar sunt transmise la GOP abia DUPA ce contribui financiar ...
    • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      check icon
      Democrati plangand pe Youtube si in 2018? Priceless. $35 e chilipir.
      • Like 0
  • Articol de genul :" romanul și băgatul in seama " . Aștept un articol și despre mail-ul primit de la Putin .
    • Like 0
  • Bai, nu ti-ai dat seama? Tot chestie de imagine si de conseilleurs...
    • Like 0
  • check icon
    Nu poti sa raspunzi "nu" la masurile extrem de vagi propuse. Doar "high priority", "low priority", si "no opinion". E ca si cum te-as intreba "Vrei sa-ti scuip in ciorba?" si ai optiunile: "da", "doar putin", si "nu-mi pasa".
    • Like 0
    • @
      check icon
      Pai daca n-ati citit emailul. Deja s-a hotarat ce se va face prin alegeri, sondajul este doar pentru a stabili prioritatile. Optiunea "nu" s-a dus odata cu dna Clinton.
      • Like 1
    • @
      check icon
      Pai parca a zis ca vrea sa fie presedintele tuturor. Asta inseamna si a majoritatii americanilor, majoritate care nu l-a votat.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Pai sigur ca o sa fie presedintele tuturor, ca doar n-o sa implementeze programele din campanie doar pentru cei care l-au votat. O sa taie Obamacare pentru toti, o sa reduca taxele pentru toti, o sa construiasca zidul cu Mexicul pentru toti samd. Vorba lui Obama, alegerile au consecinte.
      • Like 0
  • check icon
    Ca exerciţu de imagine... Trump, da, are consilieri buni. Totuşi, am reţinut o idee: "limitarea numărului de mandate ale membrilor celor două camere". Doamne, ce-aş vrea s-o văd aplicată la noi!
    • Like 2
    • @
      check icon
      O sa ramana cu ideea, o idee de altfel buna. Nu o sa-si taie domnii senatori si congresmeni craca de sub picioare nici in SUA, ce sa mai vorbim in Romania. Sunt unii gen McCain pe care-l cauta moartea pe acasa si nu-l gaseste ca el e prin Senat.
      • Like 0
    • @
      Cel putin sa aiba doar 2 mandate consecutive. Dupa aceea 4 ani pauza. Vad astfel cum mai e viata reala.
      • Like 0
  • Este iresponsabil a aprecia munca viitoare a cuiva care inca nu are un trecut politic (un alt trecut colorat are el in diferite editii) Munca unui presedinte depinde de munca consilierilor sai ,adica de capacitatea acestora ca sa formuleze clar actualul iar sfatul sa fie corespunzator caracterului presedintelui. Reagan care nu a fost nu stiu ce geniu a devenit poate cel mai important presedinte dar sigur cel mai eficient alegand si avand consilieri buni DE CARE A ASCULTAT.Infratirea lui Trump cu adresantul scrisorii nu ma vrajeste.Este o metoda aproape uzata de a face pe omul de rand sa se simta parte din conducerea tarii sa-si considere cele facute ca o opera comuna...O vom trai,o vom vedea
    • Like 1
  • Ai putintica rabdare, monser. Il capo di tutti capi di Penali nu stie, nici macar el, cum sa formuleze inceputul mesajului. Exista doua variante:
    Varianta 1: "Am invins. Guvernul meu, pardon, Grindeanu, va emite o OUG prin care gradul de indatorare va creste de la 60% la 400% din PIB. Astfel, vi se va dubla nivelul de trai. Din putinul care ramane luam si noi o "prima" de realizare a obiectivului."
    Varianta 2: "M-a invins (sistemul: binomul, trinomul, polinomul sau oricare alt "nom" din imaginatia Penalului)! Acest guvern impus de Soros (am fost fortat si amenintat sa spun ca e al meu) nu va mai putea pune in aplicare programul care urma sa va faca bogati. De la Jilava, cu averea neatinsa, va pupa Liviu. PS. Ne vedem peste 3 (trei) luni, ca m-am apucat vartos de scris programe de guvernare pentru bunastarea voastra, dar mai ales a mea."
    • Like 2


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult