Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Am scăpat. Deocamdată

CCR - curtea constitutionala

foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

1. Ne-am plâns până acum, în mod total justificat, că instituțiile nu și-au făcut treaba. Acum și-au făcut-o. Nu ne convine nici acum? Sigur, și-au făcut-o în ceasul al 13-lea, cu ridicolul de rigoare (în timp ce votarea se desfășoară as we speak în străinătate), dar și-au făcut-o. Asta înseamnă că statul român încă mai funcționează. Deci că serviciile și instituțiile noastre nu sunt nici vândute Rusiei, nici paralizate.

2. Decizia neașteptată a CCR, venită după ședința de peste 3 ore de ieri, se bazează probabil pe faptul că serviciile aveau informații că rușii puteau influenta și turul 2 în mod necontrolat și probabil decisiv. Probabil că serviciile noastre, instituțiile și partenerii externi au evaluat riscurile și baza legală și au decis că e mai sigur să acționeze acum decât după turul II. Riscurile pe care cred și sper că le-au luat în calcul sunt preluarea ostilă a țării de către un stat inamic, condus de un criminal de război, dar și tensiunile sociale.

3. Având în vedere informațiile desecretizare de CSAT, decizia nu poate fi considerată nedemocratică, ci din contră. Fundamentul democrației e reprezentat de alegerile libere și corecte. CSAT a arătat că procesul electoral a fost viciat, deci asta nu a mai fost o competiție corectă. Nu poți avea democrație cu alegeri alterate de o forță străină.

4. Ce urmează sau, mai bine zis, ce cred că trebuie să urmeze? Probabil arestarea sau expulzarea agentului rus Georgescu, iar apoi, eliminarea din servicii, politică și presă a tuturor celorlalți agenților ruși.

5. În punctele de mai sus, am folosit mai mult decât ar fi normal într-o democrație termenii „cred", „probabil" și „poate". Îmi doresc că după publicarea motivației CCR aceste îndoieli, presupuneri și intuiții să se transforme în certitudini, iar decizia Curții să fie clară, transparentă și bine fundamentată.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • andrei andrei check icon
    sa nu uitam sa ii vanam pe toti influencerii care vindeau minciuni si tradari de tara la kg pe 400 de lei
    • Like 3
    • @ andrei
      Adi check icon
      Desigur, e important să ne concentrăm pe influencerii care vând minciuni. Totuși, să nu uităm că pentru fiecare vânzător există un cumpărător. În România, cererea pentru informații false și manipulare este alarmant de mare. De exemplu, mulți dintre acești influenceri prosperă tocmai pentru că există o audiență care îi susține. Așadar, responsabilitatea de a combate această problemă revine instituțiilor statului, mass-media și sistemului educațional, care ar trebui să promoveze gândirea critică și să informeze corect publicul. Numai astfel putem reduce influența acestor vânzători de minciuni.
      • Like 3

Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult