Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ambasada Greciei transmite că testarea la graniță rămâne aleatorie. UPDATE: MAE recunoaște greșeala și concediază traducătorul

Testare Covid Grecia

Foto: Profimedia

Testarea la intrarea în Grecia rămâne aleatorie, au declarat reprezentanții ambasadei statului elen la București, după ce MAE anunțase inițial că aceasta va fi obligatorie pentru toți turiștii, inclusiv pentru cei vaccinați. „În ceea ce privește turiștii care călătoresc din România în Grecia, condițiile prealabile de intrare nu s-au schimbat și testele rapide la punctele de intrare continuă să fie efectuate pe bază de eșantionare aleatorie.

În ceea ce privește persoanele care au avut Covid, conform actualizării recente a recomandării UE, imunitatea acestora poate fi certificată cu documentația relevantă timp de 6 luni (și nu timp de 9 luni) după un test pozitiv”, au transmis pentru Republica reprezentanții Ambasadei Greciei la București.

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe a recunoscut greșeala și a precizat că este vorba de o eroare de traducere. „În contextul informațiilor anunțate de MAE în cursul zilei de ieri cu privire la modificarea condițiilor de intrare în Grecia, MAE precizează că, dintr-o regretabilă eroare de traducere a Ambasadei României la Atena a normelor publicate în Monitorul Oficial elen, nu a fost inclusă mențiunea testării conform unui algoritm stabilit de către autoritățile elene la trecerea frontierei, inducându-se ideea greșită că toți cetățenii care vor intra în Grecia pe cale terestră vor fi supuși testării.

În acest context, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus încetarea raporturilor de muncă cu traducătorul de pe plan local care a efectuat traducerea, precum și cercetarea disciplinară și sancționarea responsabililor din cadrul misiunii diplomatice care trebuiau să valideze aceste informații”, se arată într-un comunicat al MAE.

MAE a transmis pe 30 iunie o informare, potrivit căreia „a fost introdusă obligativitatea testării la punctele de frontieră a tuturor persoanelor care intră pe teritoriul elen, indiferent de statul de origine!”

Totodată, purtătoarea de cuvânt a MAE a declarat, miercuri seară, la Digi24 că Grecia impune noi reguli pentru turiștii care vor să intre în țară: toți cei care intră în țară pe cale terestră vor fi testați la Covid-19, indiferent dacă au fost vaccinați sau au trecut prin boală, iar cei care au un rezultat pozitiv vor sta în carantină 10 zile dacă nu sunt vaccinați și 7 dacă sunt vaccinați. Măsura nu se aplică celor care vin cu avionul.

Însă pe site-ul Ministerului Turismului din Grecia nu se regăsește această informație, ci se arată că turiștii pot fi supuși la frontieră la un test rapid, selecția persoanelor fiind făcută pe baza unui sistem de eşantionare ţintită.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România a rugat MAE „să fie mai atent și responsabil când transmite un anunț important.”

„Grecia testează la punctele terestre de trecere a frontierei ALEATORIU, nu OBLIGATORIU

Un anunț publicat ieri, pe site-ul Ministerului român al Afacerilor Externe (MAE) și preluat de mass-media, a generat panică în rândul turiștilor. Anume, că toți turiștii care intră în Grecia, prin punctele de frontieră terestre, indiferent dacă sunt sau nu vaccinați, vor efectua în mod obligatoriu un test rapid anti-covid.

Autoritățile elene nu au făcut un astfel de anunț, ci au precizat că vor fi efectuate teste în mod aleatoriu, așa cum s-a procedat și până în prezent și așa cum procedează și alte țări. Probabil că a fost o eroare de traducere pe site-ul ministerului român, însă ANAT solicită o responsabilitate mai mare din partea MAE, mai ales că intrăm în plin sezon turistic și din ce în ce mai mulți turiști români optează pentru Grecia ca destinație. Un astfel de anunț poate declanșa, pe lângă panică, și un val de renunțări sau anulări. Orice anunț tradus eronat poate determina pierderi de neconceput industriei turistice.

Firește, ANAT solicită și autorităților elene să optimizeze controalele la frontieră, deoarece o staționare îndelungată la punctele de trecere a frontierei dăunează atât turiștilor care intră în Grecia dar și pot afecta turismul elen”,  a transmis ANAT printr-un comunicat de presă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult