Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Amenajarea unei camere nu e chiar o joacă de copii, dar poate deveni. Câteva principii simple după care să stabilești regulile jocului de design interior

Camera copiilor- DedeSign

Camera copilului crește odată cu el. Și nu e neapărat vorba despre dimenisuni, cât despre funcțiile pe care trebuie să le îndeplinească. În primele luni de viață, camera copilului este în principal un spațiu al somnului, iar elementul central este pătuțul, cât mai confortabil și cât mai sigur. Apoi, ușor-ușor, camera devine și un spațiu al jocului și apare nevoia de organizare și de creare a unor locuri amenajate pentru depozitare.

În primii ani de școală, în camera celor mici trebuie să-și facă loc și un birou pentru teme și studiu, apoi trebuie amenajat și un colțișor pentru citit sau relaxare. În adolescență, camera devine un soi de refugiu sau cel puțin un loc tot mai greu accesibil părinților, dar care reflectă crâmpeie din personalitatea unui tânăr în devenire.

Implicarea copilului în amenajarea propriei camere trebuie să se întâmple cât mai devreme și este un prilej extraordinar de conectare, de cunoaștere reciprocă și de provocare a imaginației.

DedeSign îți vine în ajutor cu câteva principii de la care poți porni în schițarea proiectului de design al unei camere de copil, dar și cu o propunere de amenajare din care să vă inspirați. Atât tu, cât și copilul tău.

Raportează-te la preferințele, interesele sau hobby-uri sale

Cu siguranță știi care îi sunt preferințele, interesele și subiectele care îi aprind imaginația. Și cel mai probabil sunt mai multe. Tocmai de aceea, este utilă în primul rând o discuție în care să le ierarhizați și astfel să alegeți unul sau poate două puncte de pornire pentru a contura ideea generală pentru amenajare.

Sau poate ai un copil pasionat cu adevărat de un singur lucru. Se întâmplă destul de des și, de cele mai multe ori, este vorba despre super-eroi, univers, unicorni, dinozauri sau un anumit sport. În acest caz nu-ți mai rămâne decât să identifici elementele prin care să exprimi respectiva pasiune: tapet, fototapet, accesorii și decorațiuni.

Organizează spațiul în funcție de activitățile preferate

Dacă este încă la vârsta în care își petrece mult timp jucându-se, poți amenaja un spațiu mai amplu destinat acestei activități, așa cum apare și în proiectul propus de DedeSign.

Dacă nu ai suficient loc, un covor bine ales se poate transforma oricând într-o pistă pentru curse de mașini, sau într-un loc inedit pentru a organiza un picnic cu păpușile. Modele sunt multe și ai de unde alege.

Pentru cei care merg la școală, trebuie gândit și un spațiu pentru birou și un scaun confortabil astfel încât să creezi un loc care să-l atragă atunci când vine vorba de teme și studiu.

Nu uita că spațiul trebuie gândit și optimizat astfel încât să integreze și patul și, dacă nu ai altă variantă în afara camerei, un șifonier sau dulap pentru haine.


Lasă-l să-și aleagă culorile

E adevărat că sunt decizii în luarea cărora nu-i consultăm pe copii, dar când vine vorba de camera lor, care îi reprezintă și ar trebui să vorbească în primul rând despre ei, putem face acest lucru.

Mai ales că sunt multe variante prin care le putem face bucuria de a lua în considerare preferințele lor, de la culoarea pereților și a tavanului până la cea a pieselor de mobilier și accesorii.

Nu uita de sursele de iluminat și de mijloacele pe care le ai la dispoziție pentru a modela lumina naturală din cameră: plafoniere, veioze, spoturi, perdele și draperii.

Ajută-l să fie ordonat

„Strânge-ți jucările!” sau „Fă-ți curat în cameră!” sunt probabil unele dintre cel mai des întâlnite „îndemnuri” adresate copiilor. Gândirea și numirea unor spații de depozitare - rafturi, sertare, cutii, etajere – în procesul de schițare a camerei lor ar putea fi o invitație mai subtilă, dar mai eficientă de a obține ceea ce îți doresc părinții.

În unele cazuri e posibil să fie nevoie de ceva mai multă practică, dar este important să aveți un cadru potrivit și mijloacele care să vă ajute să exersați până la atingerea obiectivului.

Stimulează-i curiozitatea și simțurile

Poți face acest lucru cu ajutorul unor elemente tactile ca cearșafurile moi, covoarele pufoase sau decoruri 3D. Adaugă accente vizuale cum sunt, de exemplu tablourile, o tablă cu cretă sau un șevalet cu hârtie și creioane colorate.

Poți lua în considerare și includerea unor zone de joacă senzoriale, ca o sfoară pentru cățărat, o scară, un spalier, sau a unui loc de citit cu o mini bibliotecă și un fotoliu confortabil.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sper că este o reclamă plătită de DEDESIGN, Imaginile care însoțesc materialul mă duce cu gândul - dacă ar fi cazul - să evit acest dedesign.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult