Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Amenzile dure continuă și „după 15 mai”. Ministrul Vela admite că s-au făcut și abuzuri și are o explicație: „Sunt foarte mulți tineri care au făcut doar șase luni Școala de Poliție și acum sunt pe teren”

Polițiști amenzi covid

Foto: Guliver Getty Images

Valoarea totală a amenzilor pentru încălcarea restricțiilor de circulație pe perioada stării de urgență a depășit la începutul lunii mai 120 de milioane de euro, iar ministrul de Interne, Marcel Vela, spune că poliția va continua să dea amenzi și după data de 15 mai, când teoretic va avea loc relaxarea restricțiilor. România are printre cele mai mari amenzi din Europa raportate la puterea de cumpărare a cetățenilor.

Ministrul Vela, a admis, la RFI, că unii polițiști au dat abuziv amenzi pe perioada stării de urgență. 

„Am luat măsuri ca să nu se facă abuzuri. Că ele se fac este un lucru evident, pentru că sunt foarte mulți tineri care au făcut doar șase luni Școala de Poliție și acum sunt pe teren, pentru că am avut nevoie de cadre, să acoperim toate misiunile. Este o muncă titanică la nivel național”, a spus Marcel Vela.

Ministrul de Interne spune că abuzurile sunt anchetate. 

„Unde am fost sesizați că s-au făcut abuzuri se fac cercetări de către inspectoratele județene, fie că au fost amendați de Poliție sau de Jandarmerie, Poliția de Frontieră. Unde au fost abuzuri la Polițiile Locale am sesizat primăriile de care aparțin polițiile respective. Vă dau un exemplu: la Timișoara, Poliția Locală a amendat un fotoreporter de la Agerpres sau la Oțelu Roșu, o vânzătoare care era la serviciu, dar căreia i s-a imputat în procesul verbal faptul că nu avea adeverință de la serviciu și polițistul local respectiv a greșit sau eu știu ce s-a întâmplat acolo. În tot cazul, la fiecare abuz sesizat am luat atitudine. Adică la Polițiile Locale am trimis sesizări la primari, la Poliția Națională, Jandarmerie, Poliția de Frontieră au fost făcute controale de către inspectoratele județene și de către Corpul de Control al ministrului, respectiv cei care sunt la dispoziția inspectorului general al Poliției Române, pentru că și dânsul are o echipă de control acolo”, a declarat acesta.

Amenzi vor fi date și „după 15”

Întrebat, în timpul unei intervenții telefonice la Digi24, dacă după data de 15 mai, când urmează să expire decretul de instituire a stării de urgență în țara noastră, vor mai exista amenzi pentru nerespectarea restricțiilor în vigoare, ministrul Marcel Vela a răspuns:„Evident că da. Restricțiile care vor rămâne în vigoare - decise de căte Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență - vor avea același obiectiv: protejarea sănătății cetățenilor. Așadar, cei care încalcă regulile ce vor fi implementate în acea perioadă probabil că se vor gândi de mai multe ori, pentru că în actele normative emise vor fi prevăzute și măsuri coercitive”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  Se știa de mult că așa-zisă , Poliție Locală, de fapt foștii gardieni publici comunitari nu sunt competenți. și totuși de ce au fost lăsați să de-a amenzi?.Majoritatea au fost angajați direct fără examen în baza unor cereri către primări având 12 clase fără bac,iar șefii lor sunt foști polițiști dați afară din sistem pentru diferite abateri sau pensionați anticipat .A da carnetul de amenzi unor incompetenți și semianalfabeți (mulți nu știu să scrie corect un proces verbal) mi se pare încă o bătaie de joc la adresa noastră.După părerea mea poliția locală trebuie desființațâ nu sunt decât alte căpușe locale bugetare. Nu este posibil că un neica nimeni să ia un salariu dublu față de un polițist normai .Un orașul meu un local ia minim 4000 de lei în mână pentru un program de 8 ore pe zi(salariul de încadrare e mic dar au parte de o mulțime de sporuri). Primarii dacă vor bodyguarzi pentru ei sa și-i plătească singuri.
  • Like 4
  • @ Dorin
   maripos check icon
   Lasa ca nici politia romana nu doarme. Zicea Vela ca cei cu abuzurile sunt cei cu 6 luni de scoala. Or fi si unii cu 6 zile?

   https://www.youtube.com/watch?v=uC0C_8yyEA4
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult