Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

America e o ființă omenească mai mult rea și proastă decât rațională și bună?

„They are eating the dogs, they are eating the cats, they are eating the pets of the people that live here. This is a shame”. Asta a turuit mecanic, fără să clipească, ca un robot vechi, candidatul Trump în dezbaterea cu Kamala Harris. El spune articulat „the”, adică: „Ei mănâncă câiniI, mănâncă pisiciLE, mănâncă animaleLE de casă” – deci, iese că mai toate pisicile și toți câinii din Springfield, Ohio sunt devorați de imigranții haitieni din zonă. „Mai mult”, „informează” Trump, „asta se întâmplă și în multe alte orașe, dar le e rușine s-o spună”. Ceea ce induce imaginea unui măcel al câinilor și pisicilor de către imigranți pe întreg teritoriul Statelor Unite... 

Până și primul răspândac al „știrii”, coechipierul lui Trump, J.D. Vance, a dat înapoi: „E posibil, desigur, ca toate aceste zvonuri să fie false”.

Așa cum moderatorul ABC Tv a precizat imediat, „Nu există niciun fel de date despre așa ceva, potrivit autorităților orașului Springfield”. Răspunsul tenace al lui Trump: „Așa spun oamenii, prin urmare o să găsim aceste date”.

Este o probă concludentă de cum arată Justiția sub Trump: faptele trebuie să se supună zicerilor „oamenilor”. Pe această bază, oamenii din Springfield și de oriunde în America pot fi linșați de alți oameni. Așa cum cei care, îndemnați de Trump, au asaltat Capitoliul pe 6 ianuarie 2020 se duceau să-l spânzure pe vicepreședintele republican Mike Pence și s-o facă bucăți pe democrata Nancy Pelosi, după ce toate autoritățile electorale și juridice din SUA constatau că alegerile s-au desfășurat corect.

Dar Trump știe bine ce face. Un canal oficial de internet al partidului Republican a postat o imagine generată cu AI în care Trump strânge la piept o rățușcă și o pisică sub lozinca: „Să protejăm rățuștele și pisicuțele din Ohio!”. Postarea, cu aspect mai degrabă sinistru, are deja 70 milioane de accesări...


Ca să ajungă din nou la Casa Albă, D.J. Trump excită tot ce e mai rău și mai prost în oameni. După părerea mea, nu poate exista nicio justificare să votezi o asemenea persoană fără să-ți fie rușine. În schimb, oponenta lui, doamna Kamala Harris, mizează pe rațiunea, bunătatea și bunul simț al concetățenilor ei.

Nu-mi amintesc vreo dezbatere televizată între candidații la președinția SUA, și le-am văzut pe toate din 1960 încoace, în care contrastul să fie mai clar. De fapt, aceste alegeri vor răspunde la întrebarea Cum este sufletul Americii?, la acest sfârșit de sfert de veac XXI.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult