Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Bătrânul, ucenica și câinii americani cu covrigi în coadă | Cine a câștigat prima dezbatere Trump-Harris

Debate Trump - Harris

Foto: Profimedia Images

Donald Trump dă senzația unui animal masiv, bătrân și încolțit. Fața imobilă, privirea îndreptată doar spre moderatori, niciodată spre adversară, poziția corpului rigidă.

Kamala Harris face exces de limbaj nonverbal, face grimase, își privește insistent contracandidatul, îl bagă în corzi, îi spune că este „o rușine”, îl provoacă să intre în zona în care e vulnerabil (atacul Capitoliului, prietenia cu dictatorii, problema avorturilor), își pune mâna la bărbie condescendent și râde zeflemitor când acesta cade în capcanele întinse de staff-ul de campanie democrat.

Trump pare să fi venit prea încrezător că Harris va fi o pradă ușoară și, prin urmare, cade nepregătit pe lângă subiect. Se încurcă în fake news-uri de social media și dă o chiflă monumentală: imigranții care vin cu milioanele în Statele Unite, aducând cu ei criminalitate și sărăcie, s-au apucat să mănânce câinii și pisicile din orășelul Springfield, Ohio (sic!). Kamala Harris îl privește cu milă cum debitează această enormitate. Cu promptitudine, moderatorii de la ABC execută un fact checking cu city managerul din Springfield, Ohio, care spune că nici pomeneală de așa ceva. Echipa lui Donald Trump îi acuză pe cei de la ABC că nu au arătat același entuziasm în a verifica inexactitățile Kamalei Harris și că sunt, la fel ca toată media liberală, partizană. 

La CNN, televiziune partizan democrată, e sărbătoare (mai ales după doliul de la ultima dezbatere Biden-Trump): părerea unanimă e că Donald Trump a mușcat fiecare momeală întinsă de Kamala Harris, că s-a încurcat în propriile minciuni (analiștii televiziunii au numărat 33 de afirmații false în dreptul lui Trump și doar una în dreptul Kamalei Harris) și că „bully-ul a fost pus la punct”. Ca bonus, este anunțată susținerea pe Instagram a lui Taylor Swift pentru Kamala Harris. Se prezintă un sondaj în timp real care răspunde la întrebarea „Cine a câștigat dezbaterea?” - 63 la sută Kamala Harris - 37 la sută Donald Trump.

Fox News, televiziune partizan conservatoare, anunță că se oferă să organizeze următoarea dezbatere care să echilibreze lucrurile.

Se pare că aceasta va avea totuși loc la NBC, în octombrie.

Momentul cu imigranții care s-au apucat să mănânce câinii americani cu covrigi în coadă este unul dintre cele mai bizare momente din dezbaterile prezidențiale din Statele Unite pe care eu le-am urmărit.

Al doilea moment ciudat a fost cel în care Donald Trump l-a invocat pe Viktor Orban, „unul dintre cei mai respectați lideri ai lumii”. Mi s-a părut „patetic” (în sensul termenului american) ca liderul lumii libere să afirme cu mândrie că este garantat de prim ministrul… Ungariei, un autocrat sadea și un putinist învederat. Aici Kamala Harris are dreptate când spune: „Râde lumea de noi”.

Dincolo de faptul că a fost mai articulată, mai agilă și mai… tânără, Kamala Harris nu mi-a creat sentimentul că este și prezidențială. Sunt teme la care nu se râde cu gura până la urechi. Sunt dosare în care nu poți să o scalzi, c-o fi, c-o păți. Deși a repetat în permanență că are „un plan”, Kamala Harris nu a punctat decisiv în fața unui Trump care nu are niciun plan, doar fanfaronadă. În problema care ne interesează direct - războiul din Ucraina - nu am aflat mai multe decât știam deja. Aceeași „analiză” a lui Trump că Putin nu ar fi invadat Ucraina dacă el ar fi fost președinte, pentru că l-ar fi oprit. Aceeași „linie Biden” la Kamala Harris că Putin este un invadator care nu se va opri în Ucraina. Cum se va termina războiul? Trump se laudă că-i va pune capăt înainte să depună jurământul (cum?!). Kamala Harris nu are un plan, limitându-se să constate că Trump se iluzionează că va negocia de la egal la egal cu Putin care-l „va mânca la prânz”.

Singurul moment când România a fost pomenită în dezbatere a fost când Kamala Harris a amintit de vizita în Estul Europei pe care a făcut-o în calitate de vicepreședinte după începerea războiului din Ucraina.

Dar nicio problemă domestică sau geopolitică nu pare să-l fi enervat atât de tare pe Donald Trump ca o frază atent pregătită a Kamalei Harris, desprinsă din „Ucenicul”, show-ul găzduit de Trump, frază care sintetizează dinamica dezbaterii în care fostul „master” a trebuit să joace, pentru prima oară, un rol ingrat de „apprentice”: „Donald Trump a fost concediat de 81 de milioane de oameni!”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cam asta cred și eu, Kamala are, după această confruntare cu rățoiul Donald, un oarecare avantaj. Acum depinde de ea-dar mai ales de staff-ul democrat- cum îl va gestiona. Oricum, mutarea făcută de democrați, adică înlocuirea lui Biden, pare a fi hotărâtoare în ecuația viitoarelor alegeri.
    Totuși, America nu este atât de previzibilă cum pare - există mulți americani care nu uită rezultatele economice foarte bune, se pare, ce s-au obținut în timpul fostei guvernări Trump. Și, cine știe, poate unii chiar cred că emigranții ăia au venit să le mănânce pisicile și câinii. Se pare că fenomenul a existat și în Europa occidentală, după '89 , când unii emigranți- din Balcani dacă îmi aduc bine aminte- au dat iama în lebedele credule de pe lacurile nemțești...
    • Like 2
  • Trump versus harris = becali vs veorica dancila
    Nici unul dintre ei nu este sanatos la cap, insa una din variante este extrem de mult mai rea.
    Am fost anti-trump pentru ca omul e plecat cu pluta si e specialist in a se autosabota. Insa americanii au trait mult mai bine pe vremea lui.
    Dar apoi am văzut-o pe Harris. NPC e mult spus. Asta e mult mai proastă ca veorica dancila. De aia nu o lasa partidul sa mai vorbească liber, ci doar cateva texte pe care le repeta incontinuu - cu accente diferite, în funcție de statul american unde se afla in momentul respectiv.
    Femeia e atat de retardată incat nu stie ca ea este la putere de 3.5 ani,insa promite oamenilor ca daca ajunge la putere, va fi lapte si miere in America. Esti la putere, vaca cu cabina !!! La fel de retardați sunt si sustinatorii ei. De presa nu mai zic, ca la americani presa e tot de buzunar, precum in Romania, unde presa centrala e acaparata de partidele de la putere.
    O alta parte dementa la harris - fura parte din programul lui trump, chiar daca cu ani in urma a militat clar impotriva acelor masuri sau idei. Ipocrizie e putin spus.
    harris ii reprezinta pe cei care nu stiu diferenta intre barbati si femei, astfel incat a legalizat accesul barbatilor in toaletele si sporturile dedicate femeilor. Inclusiv obligativitatea gratuitatii tampoanelor in scoli pentru barbatii care sunt la ciclu. Aici a ajuns America.
    Harris a promovat imigratia necontrolata, ridicand criminalitatea la cele mai inalte cote si dezincriminand toate furturile sub 1000 de dolari. Vedeti situatia actuala a New York City, printre altele.
    Si as mai putea scrie o grămadă.

    Situatia e hilară si in acelasi timp e groaznică pentru cea mai importanta tara a lumii libere. Vrem, nu vrem, ne afectează si pe noi.
    Iar noi radem de americani ca sa uitam cat de prosti si saraci suntem, ca avem de ales intre un prost si cel mai prost. Pentru ca niciodata nu a fost altfel, pentru ca niciodata nu va fi altfel.
    Suntem romani si suntem blestemați pe viață sa nu iesim din mocirla, oricat am fura din Europa, pentru ca suntem prea preocupati sa ne furam intre noi.
    • Like 0
  • „Dincolo de faptul că a fost mai articulată, mai agilă și mai… tânără, Kamala Harris nu mi-a creat sentimentul că este și prezidențială. Sunt teme la care nu se râde cu gura până la urechi. Sunt dosare în care nu poți să o scalzi, c-o fi, c-o păți. Deși a repetat în permanență că are „un plan”, Kamala Harris nu a punctat decisiv în fața unui Trump care nu are niciun plan, doar fanfaronadă”.

    Cred ca nu Kamala Harris are un plan in privinta asta ci serviciile secrete, numeroasele agentii excelente ale Americii ce isi fac datoria indiferent de pezident. Nu cred ca poate spune mai multe in calitatea ei de vicepresedinte al SUA. Trump poate afirma ce vra el. Ea este totusi inca intr-o functie oficiala. Foarte oficiala. E al doilea om in stat. Daca maine Biden cade pe treptele resedintei sale si intra in operatie, ea e presedintele in functie.

    Sigur ca exista o tactica verbala si nonverbala adoptata de fiecare candidat. America este mama show-ului, este lumina absoluta, este steaua totala . Normal ca si prezidentiabilii sunt in mijlocul unei cohorte de specialisti in comunicare. Cand Kamala Harris isi pune mana la barbie, scena aia e deja planificata si studiata si analizata de cei ai buni specialisti in comunicare. Nimic nu e intamplator pentru ca mizele sunt uriase. Vorbim de liderul lumii libere, de America. Implcatiile sunt la nivel de planeta.

    Faptul ca republicanii nu au fost capabili de mai mult, mi se pare oribil. Sa-l propui pe Trump care poate duce lumea in nebunie nu mi se pare ca lucrurile au fost luate cu discernamant.

    Harris a venit ca o ploaie de vara , ca o adiere dinspre ocean in plina canicula, ca o forta si o vitalitate ce poate aduce un echilibru in viata americana divizata de un Trump inconstient ce crede ca America e firma sa. Se duce la birou ia cateva decizii unilaterale, mai concediaza cativa natarai si isi impune vrerea in toate cele. Asta face de cand s-a nascut.

    Prietenii si rudele noastre din SUA, si nu sunt doar romani get-beget, deci avem mai multe opinii, ne spun ca democratii s-au axat prea mult pe ideile noi, de stanga. Nu au venit cu proiecte si programe adevarate. Isi pierd timpul cu tot felul de aiureli pseudodemocratice. Iar republicanii s-au pierdut in... Donald Trump. Totul graviteaza in jurul sau.

    Impresia mea e ca Partidul Republican s-a dizolvat in personalitatea puternica si daunatoare a unui Trump naravas, plin de toane si de idei personale pe care incearca sa le impuna la nivel de tara. S-au lasat subjugati de acesta si in loc sa fie partidul de dreapta , cealalta greutate care echilibreaza scena politica americana, s-a lasat coplesit si absorbit de personalitatea, caracterul si ideile lui Trump. Odata scapat in lume, greu de controlat.

    De ce e important ca Harris sa castige? Pentru ca ea din calitatea de presedinte, din functia suprema a unui stat ce reglementeaza esconomic si politic lumea, n-o sa trimita oamenii in strada sa atace Capitoliul. Trump va face asta si daca pierde si daca nu pierde. Daca pierde va fi un simplu cetatean american ce in virtutea averii mostenite si a vietii duse, in care a facut ce a vrut, va putea influenta niste capete infierbantate (cunoscatorii stiu), dar nu va putea duce America la disperare. Din pacate personajul Trump e destul de nociv si chiar in varianta de perdant poate cauza deranj mare. Republicanii n-au putut mai mult si au mers pe mana unui personaj dubios, cu multa vanitate si idei radicale.

    Trump poate avea dreptate in tot felul de probleme (omul nu e idiot si nici prost), dar personalitatea dubioasa, caracterul indoielnic, toanele, parerile radicale ce pot duce la conflicte majore, il fac de neales. Mofturile si rasfatul capatate intr-o viata in care a decis si a hotarat de unul singur totul, il fac nepezidentiabil. E totusi vorba de America si nu de Nauru.
    • Like 5
  • Este dreptul domnului Negruțiu să descrie nu ceea ce a perceput ci ceea ce rațiunea dumnealui îi dictează că-i folosește. Dacă un mijloc media primește bani, să zicem de la buget, iar eu candidat o să spun că, printre măsurile pe care le voi lua, una va fi anularea plăților de la buget, atunci sigur, eu Negruțiu, voi da în cap acelui candidat. Trump, prin bățoșenia, egoul exacerbat și sinceritatea necenzurată este un personaj antipatic, dar oricine poate vedea că îndemânarea și talentele de a conduce o țară, îl plasează mult înaintea actualului duet prezidențial.. Este o cursă între o simpatie manipulată, de natură exogenă, dirijată în favoarea Kamalei Harris, și alta de percepție endogenă, pornită din sinea alegătorului, capturat de grijile zilei, de frustrările trecutului și incertitudinile viitorului. Fiecare are o preferință, dar noi votăm în România, și ar trebui să fim mult mai preocupați și atenți la această alegere pe care o vom putea exercita în 24 noiembrie 2024, chiar dacă migranții de la noi nu ne mănâncă pisicile și câinii.
    • Like 2
    • @ Niculae Moromete
      Corect.
      • Like 0
    • @ Niculae Moromete
      Valentin check icon
      Trump nu are nici îndemânarea și nici talentele de a conduce o țară. E un spectacol, e captivant, demagogic, e un personaj desprins din Caragiale, dar statisticile economice arată un declin în timpul guvernării lui Trump. Mai mult, omanei care au lucrat cu Trump se dezic de el și îi arată adevărata față. Cât despre povestea cu pisicile și câinii, nu există nicio dovadă concretă. E fake news grosolan.
      • Like 3
    • @ Niculae Moromete
      Mi-as fi dorit foarte mult un candidat republican serios. Problema americanilor este aceeasi de pretutindeni , coalizarea imbecililor prin platformele de media isi arata roadele. O masa critica dar amorfa de oameni care nu inteleg nimic din ce se intampla in jurul lor , cu exceptia nivelului de confort personal. Tragedia este ca discernamantul populatiei descreste si mijloacele de manipulare devin din ce in ce mai sofisticate. Ei sunt victimele sigure ale unor demagogi de talia lui Trump. Traind in America de 30 de ani cred ca inteleg destul de bine fenomenul. De asemenea am vorbit cu oameni decenti si integri care-l cunosc personal pe Trump , majoritatea lor din mediul de afaceri. De asemenea cativa republicani ca si orientare politica . Toti l-au descris absolut identic : inteligent , histrionic , fara scrupule si fara respect pentru lege . Un mafiot cu guler alb. Un om de afaceri mediocru , care s-a multumit sa jecmaneasca pe termen scurt fara sa vada padurea de copaci. Daca oricine are curiozitatea sa locuiasca prin hotelurile lui , vedem acelasi topism , opulenta dubioasa si o politica de afaceri si servicii mediocre. In mod evident stilul asta are adeptii lui ...
      Dar dupa evolutia lui care a pendulat intre ilegal si penibil , mi-e greu sa cred ca poate sa vina cu un suflu nou in economia americana . In acelasi timp democratii ar trebui s-o lase mai moale cu politicile cretine socialiste pentru ca nu asta vrea americanul de rand. Nu trebuie sa fii foarte inteligent sa vezi ce se intampla in Canada , care in 10 ani maxim o sa fie colonizata de indieni si chinezi.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult