Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ana Birchall, încă ministru al Justiției, dinamitează din interior guvernarea PSD și alianța parlamentarilor din jurul lui Florin Iordache: Ministerul Justiției nu susține funcționarea Secției Speciale în actuala formulă

Ana Birchall

Foto: Inquam Photos

PSD primește o lovitură din interior: ministerul Justiției a anunțat că nu mai susține Secția Specială, cheia de boltă a reformei Dragnea în justiție, proiectul contestat vehement de raportul MCV, dar care a fost declarat de Florin Iordache singurul lucru la care „PSD nu renunță”. Anunțul a fost făcut de Ana Birchall, încă ministru al Justiției, a cărui remaniere este încercată de premierul Viorica Dăncilă, la presiunea grupului din Parlament concentrat în jurul lui Florin Iordache.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat marți că grupul de lucru interministerial pe care l-a creat a ajuns la două concluzii referitoare la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie şi „niciuna nu susţine funcţionarea în această formă a acestei instituţii".

„Cunoaşteţi părerea mea personală, nu are rost să insistăm asupra ei, dar din punctul de vedere al ministrului Justiţiei şi al ministerului Justiţiei, după cum cunoaşteţi, acum ceva vreme eu am instituit un grup de lucru interministerial la nivelul ministerului Justiţiei, coordonat direct de către ministru, prin care am încercat să aducem la aceeaşi masă, ca şi puncte de vedere, am solicitat puncte de vedere atât de la instituţiile relevante din sistemul judiciar, toate de altfel, cât şi a asociaţiilor profesionale şi această analiză a cuprins recomandările GRECO, recomandările MCV, Comisiei de la Veneţia şi alte recomandări", a declarat, potrivit Digi24, Ana Birchall, la sediul CSM.

Aceasta a spus că va face publice concluziile raportului în două săptămâni. „După cum ştiţi, în această perioadă se redactează următorul raport MCV, vă spun în premieră, vineri am avut discuţii tehnice la Bruxelles, deci, şi vă spun în premieră, noi terminăm această analiză, acest raport în perioada următoare, sper în maximum două săptămâni, am întârziat pentru că anumite puncte de vedere au venit mai târziu şi vă spun, ca şi concluzii preliminare, că sunt două concluzii destul de interesante care au majoritatea şi niciuna nu susţine funcţionarea în această formă a acestei instituţii. Astea sunt concluziile preliminare", a declarat Birchall.

Savonea i-a cerut lui Birchall să spună dacă a semnat o foaie de parcurs privind statul de drept cu procurorul general al SUA


Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Șefa CSM, Lia Savonea, i-a cerut ministrului Justiției, Ana Birchall, să spună dacă a semnat o foaie de parcurs privind statul de drept cu procurorul general al SUA, William Barr. Birchall a afirmat că va răspunde în scris și a acuzat că această solicitare a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară a ședinței, fără ca ea să fie anunțată, scrie Hotnews.

„O țară întreagă vede că ministrul Justiției e pus la punct pentru că reprezintă Ministerul Justiției așa cum prevede legea", a spus ministrul Justiției.

„Foaia de parcurs, doamna ministru!", a replicat Savonea, care a acuzat-o că se victimizează.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aceste individe nu au ce cauta in fruntea Justitiei si Magistraturii: una este obedienta neconditionat unor neica-nimeni din afara, cealalta nu e mai prejos aparand din spuma marii odata cu "iepoca" desfiintarii de legi si coduri a marelui Tudorel. Luati doua tinere judecatoare de Tribunal cu 5 ani experienta si background profesional si veti avea schimbarea !
    • Like 2
    • @ Marian Androne
      Draga Marian , diferentele majore dintre cele doua individe este ca una vine din curtea "Harvard" si alta vine din curtea lui Catalin Voicu , infractor dovedit si condamnat pentru formarea unui grup infractional in justitie.
      Nu credeam ca o sa ajung sa apar un PSD-ist ( ma cam enerveaza d-na Birchall ) dar cam asta este diferenta cind ai ceva de aparat in materie de profesie si cind esti un impostor profitor de la nastere pina la moarte.
      Mai pe scurt cind ai Harvard la baza , nu prea poti merge pina la capat cum indemna d-nul Dragnea ... oricit de oportunist ai fi ( cum de fapt este d-na Birchall) . Deci mai degraba in contextul dat cu PSD la putere , cred ca d-na Birchall este cea mai buna persoana pt Ministerul Justitiei.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult