Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMag.

Ana Birchall, încă ministru al Justiției, dinamitează din interior guvernarea PSD și alianța parlamentarilor din jurul lui Florin Iordache: Ministerul Justiției nu susține funcționarea Secției Speciale în actuala formulă

Ana Birchall

Foto: Inquam Photos

PSD primește o lovitură din interior: ministerul Justiției a anunțat că nu mai susține Secția Specială, cheia de boltă a reformei Dragnea în justiție, proiectul contestat vehement de raportul MCV, dar care a fost declarat de Florin Iordache singurul lucru la care „PSD nu renunță”. Anunțul a fost făcut de Ana Birchall, încă ministru al Justiției, a cărui remaniere este încercată de premierul Viorica Dăncilă, la presiunea grupului din Parlament concentrat în jurul lui Florin Iordache.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat marți că grupul de lucru interministerial pe care l-a creat a ajuns la două concluzii referitoare la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie şi „niciuna nu susţine funcţionarea în această formă a acestei instituţii".

„Cunoaşteţi părerea mea personală, nu are rost să insistăm asupra ei, dar din punctul de vedere al ministrului Justiţiei şi al ministerului Justiţiei, după cum cunoaşteţi, acum ceva vreme eu am instituit un grup de lucru interministerial la nivelul ministerului Justiţiei, coordonat direct de către ministru, prin care am încercat să aducem la aceeaşi masă, ca şi puncte de vedere, am solicitat puncte de vedere atât de la instituţiile relevante din sistemul judiciar, toate de altfel, cât şi a asociaţiilor profesionale şi această analiză a cuprins recomandările GRECO, recomandările MCV, Comisiei de la Veneţia şi alte recomandări", a declarat, potrivit Digi24, Ana Birchall, la sediul CSM.

Aceasta a spus că va face publice concluziile raportului în două săptămâni. „După cum ştiţi, în această perioadă se redactează următorul raport MCV, vă spun în premieră, vineri am avut discuţii tehnice la Bruxelles, deci, şi vă spun în premieră, noi terminăm această analiză, acest raport în perioada următoare, sper în maximum două săptămâni, am întârziat pentru că anumite puncte de vedere au venit mai târziu şi vă spun, ca şi concluzii preliminare, că sunt două concluzii destul de interesante care au majoritatea şi niciuna nu susţine funcţionarea în această formă a acestei instituţii. Astea sunt concluziile preliminare", a declarat Birchall.

Savonea i-a cerut lui Birchall să spună dacă a semnat o foaie de parcurs privind statul de drept cu procurorul general al SUA


Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Șefa CSM, Lia Savonea, i-a cerut ministrului Justiției, Ana Birchall, să spună dacă a semnat o foaie de parcurs privind statul de drept cu procurorul general al SUA, William Barr. Birchall a afirmat că va răspunde în scris și a acuzat că această solicitare a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară a ședinței, fără ca ea să fie anunțată, scrie Hotnews.

„O țară întreagă vede că ministrul Justiției e pus la punct pentru că reprezintă Ministerul Justiției așa cum prevede legea", a spus ministrul Justiției.

„Foaia de parcurs, doamna ministru!", a replicat Savonea, care a acuzat-o că se victimizează.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Aceste individe nu au ce cauta in fruntea Justitiei si Magistraturii: una este obedienta neconditionat unor neica-nimeni din afara, cealalta nu e mai prejos aparand din spuma marii odata cu "iepoca" desfiintarii de legi si coduri a marelui Tudorel. Luati doua tinere judecatoare de Tribunal cu 5 ani experienta si background profesional si veti avea schimbarea !
  • Like 2
  • @ Marian Androne
   Draga Marian , diferentele majore dintre cele doua individe este ca una vine din curtea "Harvard" si alta vine din curtea lui Catalin Voicu , infractor dovedit si condamnat pentru formarea unui grup infractional in justitie.
   Nu credeam ca o sa ajung sa apar un PSD-ist ( ma cam enerveaza d-na Birchall ) dar cam asta este diferenta cind ai ceva de aparat in materie de profesie si cind esti un impostor profitor de la nastere pina la moarte.
   Mai pe scurt cind ai Harvard la baza , nu prea poti merge pina la capat cum indemna d-nul Dragnea ... oricit de oportunist ai fi ( cum de fapt este d-na Birchall) . Deci mai degraba in contextul dat cu PSD la putere , cred ca d-na Birchall este cea mai buna persoana pt Ministerul Justitiei.
   • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult