Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Președintele Iohannis, despre Secția specială de anchetare a magistraților: Este o anomalie, nu trebuie să existe

Klaus Iohannis - presidency.ro

(Foto presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaş roşu, de această dată de la GRECO, odată cu publicarea rapoartelor privind justiţia. Șeful statului a cerut Guvernului să iniţieze cu celeritate un proiect de lege cu măsuri necesare pentru aşezarea legislaţiei, potrivit coordonatelor statului de drept, iar acestui demers să i se ralieze în mod obligatoriu şi CSM.

„Toată lumea a înțeles foarte bine că această Secție este o anomalie, nu trebuie să existe. Guvernul să vină urgent cu o inițiativă legislativă care corectează această anomalie și alte probleme din domeniu. Sigur, dezbaterea va avea loc în Parlament și decizia este a Parlamentului și nu a Guvernului, dar inițiativa trebuie elaborată în Guvern”, a spus Klaus Iohannis, întrebat la o conferință de presă dacă Secția specială trebuie desființată, așa cum a recomandat GRECO.

„Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaș roșu, de această dată de la organismul anticorupție al Consiliului Europei, așa-numitul GRECO.

Concluziile celor două Rapoarte ale Grupului Statelor împotriva Corupției, prescurtat GRECO, adoptate la data de 21 iunie și publicate ieri, cu o întârziere semnificativă, de către Guvern, arată, încă o dată, multiplele prejudicii aduse de guvernarea PSD-ALDE în ultimii doi ani prin modificarea legilor justiției și a legislației penale. Mesajul transmis de cetățeni în urma votului dat la referendumul din 26 mai se regăsește pe deplin în aceste concluzii”, a spus președintele Iohannis.

Klaus Iohannis a subliniat că procesul de legiferare în România nu s-a îmbunătățit, consultările publice și transparența continuă să fie practici ignorate de actuala majoritate, constanta în activitatea Guvernului fiind adoptarea de ordonanțe de urgență în domenii importante. Lucru constatat în rapoartele GRECO.

„Aspecte precum cele care țin de pensionarea magistraților, existența Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, posibilitatea infirmării actelor procurorilor de către superiorul ierarhic pentru netemeinicie sunt chestiuni departe de a fi rezolvate, iar acțiunile autorităților române sunt în deplină contradicție cu recomandările organismului european”, a punctat președintele Iohannis.

În opinia șefului statului, procedura privind numirile în funcțiile înalte din parchete este, în continuare, una care implică un proces netransparent, bazat pe criterii subiective și în care Consiliul Superior al Magistraturii are un rol pur decorativ.

În opinia şefului statului, „prin pasivitatea ei”, majoritatea PSD - ALDE acţionează în continuare împotriva voinţei şi împotriva interesului românilor.

„Având în vedere toate acestea, solicit Guvernului să iniţieze cu celeritate un proiect de lege care să conţină măsurile necesare pentru reaşezarea legislaţiei în concordanţă cu coordonatele statului de drept, în acord cu voinţa populară şi cu recomandările organismelor europene. Acestui demers trebuie să i se ralieze în mod obligatoriu şi CSM-ul cu asumarea rolului său de garant al independenţei Justiţiei”, a spus preşedintele.

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a criticat raportul GRECO, publicat marți, despre care susține că este unul „eronat”. Deputatul îi acuză pe experții europeni de partizanat în întocmirea raportului pe tema Justiției din România.

Grupul Statelor contra Corupţiei (GRECO) a transmis că România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupţiei, exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureştiului de a desfiinţa Secţia specială de investigare a magistraţilor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dar domnule Presedinte, magistrații care greșesc (mă refer la procurori și la judecători), distrugând efectiv viața unui om, aceștia nu trebuie .să răspundă?
  Practica curentă a dovedit că sunt numeroase cazuri în acest sens. Eu înțeleg că cei care se împotrivesc acestei comisii se tem că magistrații ar putea fi mai reținuți în eradicarea corupției, ceea ce sigur nu ne dorim. Totuși ce facem pentru cazurile în care magistrații greșesc? Cred că intervențiile Dv,, ca și a celorlalți ce se opun înființării comisiei, ar trebui să conțină referiri și asupra acestor cazuri. Altfel dacă unii spun NU, fără să explice de ce, iar alții spun DA (guvernanții)și aceștia, după cum am constatat, își motivează decizia nu vom ajunge la o soluție comună. Adică dezbînare în continuare.
  • Like 0
 • Lieber Werner, defilezi cu pieptul bombat cu acest GRECO, un organism consultative, care a trimis recomandari multor tari membre UE! O tarisoara UE, din vreo 14 recomandari, a respectat doar 4, similar celelate: Italia, Franta, etc!.
  Lieber Werner, inainte de a vorbi umflat despre chestiuni despre care habar nu ai, intreaba-ti echipa de vreo 400 consilieri ai Presedintiei (mai mult decat Senatul), sa se informeze ca lumea! Macar de pe siturile UE! Dna Dobrovlovschi, wo bist Du?? A propos, Herr Werner, de ce ti-e frica?? Vezi ca Frau Merkel are un Parkinson ORIBIL! Din cei 400 consilieri nu se gaseste nimeni sa urmareasca siturile cu stiri video??
  Mit Vergnuegen, Cristian :)
  • Like 0
 • Se pare ca SS este o anomalie cu care va trebui sa ne obisnuim si la radacina careia a stropit si Klaus Johannis mai de voie sau de nevoie. Desi Klaus Johannis isi poate asuma o parte din victoria de la referendum , transformata fara doar si poate in combustibil electoral , trebuie sa fim realisti asupra rezultatelor luptei pentru justitie. Doua lucruri s-au intimplat , Dragnea a mers unde-i era locul si PSD ne-a aruncat in justitia in brate impanata cu : SS , un CCR dominat de niste politruci fara scrupule , un CSM dominat copios de un grup de pasarici PSD-iste cu mari probleme de integritate. In aceasta structura ICCJ va fi cucerita la urmatorul pas. Lucrurile astea nu se mai pot schimba acum prin ordonante sau cum cere PSD acum fara acord larg in justitie , unde ei controleaza toate pirghiile importante. Deci PSD ne-a livrat o broasca in loc de un tigru ,dar numai dupa ce toti am semnat ca prostii ca marfa este nereturnabila.
  • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult