Consilierul prezidențial Andrei Muraru, care a condus Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (2012-2014), demarând campania de aducere în fața justiției a foștilor responsabili din aparatul comunist de represiune, a declarat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că atitudinea actualei conduceri a IICCMER i se pare „foarte ciudată” în condițiile în care „atenția e concentrată pe alte lucruri decât pe tragerea la răspundere a celor suspectați de crime și abuzuri” în timpul comunismului.
„În primul rând m-am abținut vreme de un an un an și jumătate pentru că am considerat normal să lăsăm noua conducere să vadă despre ce este vorba și să decidă dacă continuă această serie de investigații. Nu pot decât să constat o atitudine foarte ciudată în care atenția e concentrată pe alte lucruri decât pe tragerea la răspundere a celor suspectați de crime și abuzuri ce mi se pare un lucru extrem de nefiresc. Nu există niciun fel de motiv pentru care să amânăm acele investigații”, a declarat consilierul prezidențial Andrei Muraru la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.
În 2013 Andrei Muraru, aflat la conducerea IICCMER, anunța că institutul are o listă cu 35 de persoane, care ar mai fi în viață, asupra cărora există indicii serioase cu privire la comiterea unor abuzuri în penitenciarele comuniste, pentru care pot răspunde penal.
Istoricul a precizat în emisiunea care se va difuza duminică la Digi24 că în 2014, când și-a dat demisia de la conducerea IICCMER, institutul furnizase Parchetului două cazuri - finalizate cu condamnări definitive, ale torționarilor Alexandru Vișinescu și Ioan Ficior - și alte două ale căror dosare nu au fost oprite - un dosar clasat și un alt dosar al unui fost comandant de penitenciar care a decedat în timpul cercetărilor.
El a spus că lista torționarilor era una „foarte concretă, cu date exacte, cu nume exacte”, dar a remarcat că după plecarea sa din institut „s-a așternut un soi de tăcere”, deși înainte mai fuseseră finalizate și alte dosare care în opinia lui ar fi putut fi transmise către Parchet. Răspunzând la o întrebare, Muraru a spus că Parchetul s-ar putea autosesiza să ceară IICCMER lista torționarilor.
În plus, consilierul prezidențial este de părere că există o serie de alte fapte comise de alte personaje în timpul regimului comunist care ar putea fi cercetate.
„Represiunea împotriva manifestanților de la Brașov din 15 noiembrie 1987, un caz foarte concret și foarte aproape în care e implicat așa cum arată probele, ultimul șef al securității comuniste, generalul Iulian Vlad, avem dosarul celor care au fost lichidați în tentativa de a-i opri să părăsească țara pe granița de vest. Acolo există mărturii concrete și probe. Am demarat, când am fost la Institut, primele investigații, am reușit să intrăm în arhiva Inspectoratului Poliției de Frontieră Timiș, cred. Există toate aceste date pentru care se pot face investigații”, a subliniat la Digi24 fostul șef al IICCMER.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
În loc să facă asta, organele române au făcut un haloimăs generalizat, nu mai știai cine ce este și ce a făcut. Mai țineți minte, precis, cazul Mona Muscă, scoasă brutal din viața politică pt că, tînără asistentă care preda româna străinilor, dădea raporte despre străinii care erau în grupele ei. Ha, mare turnătoare. Și alte asemenea cazuri. În tot acest timp, foști asasini primeau pensii generoase și au trăit bine mersi. Au uitat să moară 1-2-3 pe care i-a găsit acuma justiția să-i dea exemplu. Bravo, justiție, bravo...
Este inadmisibilă de fapt blocarea la care se pare că s-a ajuns, ca și lipsa cercetării ți a altor cazuri flagrante, multe comunicate deja de media.
1) Ce priorități are acum institutul pe care l-a condus?
2) Mai sunt în viață cei la al căror ordin au intrat victimele pe mâna acestor torționari? S-a făcut vreo cercetare sau vreun dosar pentru ei? E de sperat că se va face și asta?