Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Angela Merkel: O slăbire a progreselor României în lupta anticorupție nu ar fi un lucru bun

Iohannis și Merkel

Foto: Guliver Getty Images

Aflat în vizită în Germania, președintele Klaus Iohannis a ținut o conferință de presă comună împreună cu cancelarul Germaniei Angela Merkel. 

„România a făcut progrese de la aderarea la UE, inclusiv în ceea ce privește lupta împotriva corupției și statul de drept. În același timp, am subliniat că, dacă se va produce o slăbire a acestor progrese, nu va fi un lucru bun, va trebui să să chestionăm acest lucru. De aceea, este important ca aceste reforme să continue și știu că președintele Iohannis le susține și vreau să îi mulțumesc pentru angajamentul de care a dat dovadă în sprijirea democrației și a statului de drept”, a declarat Angela Merkel.

Întrebată de jurnaliști ce părere are despre criza politică de la București, Merkel nu a dorit să comenteze pe această temă, spunând că „este problema internă a României”. Președintele Klaus Iohannis a spus însă că subiectul a fost abordat în cadrul discuției. „În mod natural, doamna cancelar nu dorește să exprime o opinie, dar am avut o scurtă discuție pe această temă și cred că am reușit să transmit mesajul că avem o criză în interiorul coaliției de guvernare, dar România e o țară solidă”, a afirmat șeful statului. 

Iohannis: Nu trebuie să alegem între UE și NATO. E nevoie de colaborare

Angela Merkel a mai spus că România și Germania au poziții comune și se vor sprijini reciproc în discuțiile despre combaterea terorismului și politica față de migrație. „Este nevoie să înregistrăm și aici progrese, pentru că, desigur, protecția frontierelor este importantă, dar, totodată, și stabilitatea în țările de proveniență ale imigranților este importantă. Subiectul Libiei va fi unul foarte important. Am discutat și despre situația țărilor din Orientul Mijlociu și am căzut de acord că este nevoie de un spirit de cooperare, fiindă nu vom putea rezolva situația politică din Siria, din Libia, din Yemen, dacă nu vom coopera”, a spus Angela Merkel. 

Un alt subiect dezbătut de cei doi liceri a fost proiectul european. „Suntem amândoi de părere ca e cel mai valoros proiect, trebuie continuat si îmbunătățit. Trebuie să găsim căile cele mai bune pentru a ne apropia de cetățeanul european, de a stimula securitatea, de a gasi caile cele mai bune de a face UE mai buna. Am menționat spatiul Schengen si doamna cancelar m-a încurajat să continui discuțiile și cu alți parteneri europeni, poate reușim să ne apropiem de o soluționare în timp rezonabil”, a declarat Iohannis. 

„Am relatat despre vizita făcută la Washington, am căzut de acord că rămânem pe aceeași idee - relația transatlantică este importantă, nu trebuie să alegem între UE și NATO, e nevoie de colaborare”, a continuat șeful statului. 

Preşedintele Klaus Iohannis a început luni o viztă de trei zile în Germania. El s-a întâlnit cu cancelarul Angela Merkel și urmează să aibă o întrevedere și cu preşedintele Frank-Walter Steinmeier. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nemtii sunt un popor care au construit natiunea din nimic chiar din nimic prin ambitie si MUNCA (al doilea razboi mondial), munca depusa le da dreptul de a pune conditii. Noi romanii ce am construit ?...politicieni si securisti si macar daca acestia ar avea responsabilitatea asumarii micilor succese sau marilor insuccese ? ( Nu avem coloana vertebrala pur si simplu, ne vindem tara coruptilor iar acestia rasar ca "ciupercile dupa ploaie" rand pe rand si din ce in ce mai multi din institutiile formatoare ! ( cum noi romanii ne lasam prada iluziei sociale de bunastare si a mirajului economic, poate domnul Iohannis ar fi trebuit sa-i spuna adevarul doamnei Merkel )
  • Like 1
  • @ HyperX Radu Panaitescu
   Dan Dan Dan Dan check icon
   nemtii au dezumanizat moartea...au scos cuiele, dar au ramas gaurile. noi nu ne-am schimbat asa mulT in 30de ani, asa ca ma intreb cat de mult s-au schimbat oamenii astia nemti. intelegi ce vreau sa zic eu radu ? poate gresesc...
   • Like 0
 • check icon
  Apreciez că de data aceasta Angela Merkel a preferat să nu mai comenteze situația internă, spre deosebire de data trecută, când i-a luat apărarea bețivului porc de Cotroceni, atrăgându-și multe antipatii.
  Excelent!
  • Like 0
 • check icon
  Angela Merkel comentează lupta împotriva corupției, nu comentează însă așa-zisa criză politică, pe motivul că este o chestiune internă a României. Păi internă ar fi și corupția, nu?! Sau pe aia o consideră și externă? adică e așa de întinsă, că ajunge și în Germania și la Bruxelles?
  Văd că la orice întâlnire la inalt nivel corupția e inevitabilă, pare deja un fel de cod.
  • Like 0
  • @
   Gravity check icon
   Cand iei bani prin fondurile europene de la Germania, modul in care cheltui acesti bani nu mai este doar o chestiune interna. Vezi cazul arhiepiscopului Teodosie, judecat pentru ca a obtinut pe nedrept astfel de fonduri.
   • Like 1
  • @ Gravity
   check icon
   Corect. Este însă interesant (ciudat, straniu etc.) că la orice întâlnire relevantă/la vârf a unui demnitar român tema corupției revine invariabil, așa a fost și la întâlnirea Iohannis-Trump. Din datele pe care le am eu, corupția în România nu este deloc mai mare decât în alte țări ale U.E. Acuma depinde cum analizezi corupția. Dacă te referi doar la așa-zisele comisioane, care se dau și în alte țări (în Germania, ca să iei un împrumut consistent de la o bancă, acest comision este de circa 10%, știați?), posibil să fie o corupție semnificativă. Mai degrabă la noi avem risipă semnificativă, respectiv proiecte inutile sau ineficiente sau deloc prioritare (de ex. sălile de sport în mediu rural și altele asemenea).
   Cazul Teodosie este o chestiune așa de românească, până la urmă, deloc una europeană.
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult