De ce omoară oameni tinerii?
Pentru că violența, cu încununarea ei, omorul, este o Valoare în societatea... civilizată contemporană. Care lasă în urmă, în cazul dureros de multor adolescenți, cinstea, demnitatea, dreptatea, bunătatea, mintea mobilată, bunul simț. Asta se întâmplă pentru că violența este simplă și rapidă, aduce imediat beneficii de imagine, într-o lume în care viteza vieții crește mereu. E mult mai ușor să omori un om decât să construiești un spital.
Sunt tot mai numeroși tinerii care trăiesc fără niciun gând de viitor, aidoma animalelor. Bătrânii de azi au avut, cu ani în urmă, închipuiri pe termen lung în legătură cu viața ce-i aștepta. Sunt generațiile care aveau răspunsuri la întrebarea: „Ce vrei să fii când o să fii mare?”. Acum, răspunsul dominant este: „Vreau să fiu mare! Să fiu în centrul atenției! Și repede. Și n-are importanță cum”. Comițând un viol, un jaf, făcând o șmecherie cu care să copiezi la examen sau să te umpli de bani, un selfie cu o mare vedetă, scoțând picioarele pe geamul mașinii, cumpărate de tata, la peste 100 km/h, producând accidente mortale, fugind de poliție până când ești oprit cu focuri de armă sau poate nici atunci.
Omorând cu premeditare un om sau mai mulți.
Ce se întâmplă după asta? Nu vei fi executat, căci pedeapsa cu moartea e desființată. Într-un fel sau altul, în Justiția din România, până la urmă o să scapi, cu maximum câțiva ani. Vei fi celebru și respectat printre cei ca tine. Pentru că ai valoare. Cu care vezi tu ce mai faci pe urmă...
Democrația liberală înseamnă, de vreo 200 și ceva de ani încoace, în primul rând încercarea de a exclude folosirea forței, a violenței, a relațiilor agresive de putere pentru a tranșa dispute între oameni și între state. Diversele forme de oligarhie, de la monarhie absolutistă, până la dictatură comunistă sau juntă militară de extremă dreaptă, se bazează tocmai pe forță, violență și crimă. Or, în momentul de față, democrația liberală este peste tot sub asediu. Tentația mâinii strânse pumn, a liderului maxim, politica violenței, a lui „kto kavó” (care pe care), cum cu drag zicea Lenin, se răspândesc ca benzina aprinsă pe tot globul. În fond, e o întoarcere spre animalitate, catalizată de înalta tehnologie.
Ieri, a intrat în Serbia. Azi, răvășește Franța și năvălește în România, „țară sigură”, cum declară ministrul de Interne Predoiu, după crimele în serie de la Craiova, Teleorman și Timișoara. După ce senatoarea Șoșoacă i-a amenințat pe parlamentari că le dă foc. Țară sigură, adică mori la sigur.
Nu am a le spune adulților de tip Predoiu decât că societatea care le dă ghes la crimă celor tineri nu au creat-o ei, tinerii – e opera părinților și bunicilor.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp