Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Annemarie Fabian, SOLO: România este țara freelancerilor, a oamenilor care au un job full-time, dar care lucrează și la alte proiecte și vor să o facă legal. Republica antreprenorilor

Desfășurarea activității profesionale sub umbrela unui PFA a depășit sfera profesiilor liberale și a început să devină o formula convenabilă și pentru IT-iști, care beneficiază de impozite reduse în baza normei de venit, pentru agricultorii care vor să ia subvenții de la stat, dar și pentru șoferii de Uber sau Bolt ori pentru livratorii de mâncare și curieri, aceste două categorii înregistrând o creștere semnificativă în ultimii doi ani, în contextul pandemiei.

Înființarea unui PFA se face relativ simplu și este gratuită. Numărul declarațiilor care trebuie depuse este mai mic, la fel și cuantumul taxelor și impozitelor datorate statului, comparativ cu statutul de angajat. Ai acces tot timpul la bani spre deosebire de situația în care ai avea o firmă, iar evidența contabilă ți-o poți ține singur. Numai că nu sunt puțini cei care își „prind urechile” sau pur și simplu preferă să lase gestionarea tuturor aspectelor care țin de fiscalitate, în grija persoanelor specializate. Și asta mai ales dacă lucrează pentru proiecte din străinătate.   

SOLO - Republica Antreprenorilor

În acest context, Bogdan Georgescu, fondator Bookster și fost Managing Partner Colliers International, a lansat alături de Alexandru Anghel, fost consultant în management la Boston Consulting Group, și Annemarie Fabian, fost consultant Colliers International, SOLO, o soluție digitalizată de contabilitate pentru PFA-uri, cu o investiție de 300.000 de euro.

Administrarea de PFA-uri, nu foarte profitabilă pentru contabili

„Suntem singurul punct de contact. Noi ne ocupăm de deschiderea PFA-ului, găzduim sediul la noi, depunem toate actele și ți le trimitem când sunt gata. Apoi poți intra în platformă să facturezi direct, acolo îți încarci toate cheltuielile făcând o poză bonului fiscal și astfel scapi de celebra punga cu bonuri. Tot noi calculăm impozitele și depunem toate declarațiile. În prezent totul este procesat manual, dar sunt procese care în viitor vor fi automatizate și doar verificate de cineva, dar pentru utilizator experiența este 100% digitală.

Promisiunea SOLO este că îți luăm toate aceste probleme de pe cap și îți răspundem la orice întrebare în română, pentru că sunt multe aspecte tehnice care nu sunt accesibile tuturor. Avem clienți cărora, de exemplu, nu le răspundeau contabilii, pentru că administrarea de PFA-uri nu le aduce foarte mulți bani și atunci sunt deprioritizate”, spune Annemarie Fabian.      

Prețul pentru un abonament lunar la SOLO este de 89 de lei, sub media din piață a tarifelor practicate de contabili, iar înființarea PFA-ului este gratuită dacă relația contractuală se menține pe parcursul a 12 luni. 

România, țara freelancerilor

Când au pornit acest proiect, fondatorii SOLO s-au gândit că vor avea clienți avocați, medici, arhitecți, adică oameni cu meserii clasice de PFA. Dar au descoperit că sfera celor care optat pentru această formulă este mult mai largă.

„Am descoperit că România este țara freelancerilor, a oamenilor care au un job full-time, dar care lucrează și la alte proiecte prin platforme din afară sau direct în străinătate. Primul pas nu este să fiscalizezi aceste venituri. Poți să lucrezi pe platforme din afară și să-ți iei banii, fără să fii pe radarul ANAF-ului. Și e pur și simplu responsabilitatea omului care se gândește că încasează niște bani și la un moment dat cineva îl va întreba îi are, și atunci vrea să o facă legal. Un segment surprinzător pentru noi a fost cel reprezentat de curieri și livratorii de mâncare, care a explodat în această perioadă, și care își pot lua banii perfect legat prin PFA”, explică Annemarie.

După primele trei luni de la lansare, platforma are 600 de clienți, iar pentru finalul acestui an ținta este de 10.000. Pentru a-și atinge obiectivul, cei de la SOLO pregătesc o nouă rundă de finanțare în vederea automatizării proceselor, care să le permită să scaleze.

„Fiind un start-up am zis că facem manual până doare și apoi îl automatizăm. Acest an este unul de creștere. Nimeni n-a plecat cu gândul să facă un proiect mic. Nu suntem UiPath, dar am plecat foarte ambițioși. În primul rând, vrem să ajungem la acest număr de 10.000 de clienți, număr pe care îl muncim și îl trăim. E important pentru oamenii din echipă să simtă că fac parte dintr-un proiect fain pe care ei l-au construit și să fie mândrii că se poate și în România. Așa cum este și Booksterul. Aceasta este misiunea mea personală: un serviciu bun făcut în România. Asta i-am spus și lui Bogdan (Georgescu- n.r) la început, că vreau să construiesc ceva mai măreț decât mine, iar asta nu înseamnă bani. Sigur că pe viitor vrem să ducem platforma și în afară, dar mai întâi vrem să avem un full concept aici”, spune Annemarie.    

PFA sau SRL?

O întrebare pe care o au mulți dintre cei care vor să-și desfășoare activitatea pe cont propriu. Dacă funcționezi ca SRL, rămâi cu mai mulți bani, dar spre deosebire de un PFA, nu ai tot timpul acces la ei. Annemarie spune că, dacă dispui de economii astfel încât să-ți poți acoperi cheltuielile până încasezi dividendele, este o soluție bună. Atâta doar că, dacă nu ești angajat în propria firmă, nu beneficiezi de concediu de creștere copil sau de pensie. Contribuțiile la sănătate se plătesc în ambele situații dacă veniturile tale depășesc 12 salarii minime pe economie, situație în care având un PFA, trebuie să plătești și contribuție la pensie. În plus, veniturile încasate prin PFA îți oferă un scor mai bun dacă vrei să obții un credit.

Indiferent de formula pe care o aleg, cert este că tot mai mulți oameni își reconsideră statutul de angajat. În 2021, numai în primele zece luni ale anului s-a înregistrat o creștere de peste 30% a numărului PFA-urilor, astfel că în prezent, în România, funcționează peste 400.000.

„Cred că PFA-urile vor crește din zona de ‘gig economy’, adică a oamenilor care au joburi, dar care lucrează și ceva pe lângă sau pentru proiecte din străinătate. Este deja un trend. Oamenii așa au început să lucreze. Își pun casa în spinare și pleacă să muncească două luni, de oriunde. Și cred că pasul următor e să renunțe la joburi și să-și caute astfel de proiecte”, spune Annemarie.

Fișă de business. Subiectiv

Ce îți trebuie pentru a deveni antreprenor? În primul rând, să nu te sperie incertitudinea. Trebuie să construiești totul de la zero și să o iei pe drumuri pe care atunci le construiești. Important este să știi să te întorci dacă ele nu duc spre obiectivele tale. Deși am fost crescuți în cultura de a nu face greșeli, în antreprenoriat ele te ajută cel mai mult să înveți.

Ce îți trebuie pentru a deveni antreprenor în România? Multă disciplină. Să îți setezi obiectivele, să fie măsurabile, să tragi concluzii despre ce ai învățat. Pentru noi, a deveni un antreprenor de succes înseamnă să dezvoltăm un serviciu cu o experiență wow. Să fii acolo pentru clienți, să îi asculți, ca să înțelegi care este nevoia lor. În România asta face diferența.

A existat vreun moment în care ai vrut să renunți? Ai mici victorii și mici înfrângeri în fiecare zi. Eu am norocul să lucrez într-o echipă foarte faină, în care înfrângerile nu sunt niciodată permanente.

Care a fost momentul în care ți-ai dat seama că ești pe drumul cel bun? Atunci când ne scrie cineva și ne spune cât de util este SOLO. Ori că l-am ajutat răspunzându-i la întrebari, poate chiar fără să fie clientul nostru. Este fain să știi că ajuți pe cineva în munca lui.

Ce este antreprenorul? Antreprenorul este în primul rând persoana care vrea o schimbare. Atât în ceea ce face, cât și cum face. Acel cineva care ia provocările ca pe niște oportunități de învățare și face tot ce poate din ele.

Fișă de business. Obiectiv

Investiția inițială: 300.000 euro

Număr de angajați: 7

Timp de recuperare a investiției: 1-2 ani

Cifra de afaceri: Ne propunem să încheiem anul cu 800.000 de euro

Profit: Încă suntem în perioada de investiție. Ne uităm mai degrabă la cum achiziționăm clienți și cât de mulțumiți sunt cu serviciul SOLO. 

Articolul face parte din seria Republica Antreprenorilor susținută de Banca Transilvania.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult