Foto - Getty Images
Cei de la ANPC continuă să amendeze în stânga și dreapta băncile, pentru o presupusă practică incorectă față de clienții lor. Amendează, de fapt, scadențarele pe care băncile le folosesc de când lumea și pe care le regăsim, doar pe acelea, în orice carte de finanțe, în formulele cu care operează Excel. Se predau în școală. Nu există altele. Încă 8 bănci se alătură celor 11 bănci deja amendate. Spectacolul ieftin și populist va continua.
Nimeni de la ANPC nu se întreabă de ce toate băncile sunt amendate, de ce toate folosesc același scadențar, de ce nu face vreuna ceva diferit. Chiar și cele de stat (CEC, EXIMBANK) au fost amendate, semn că nici ele nu au alte variante, mai ”corecte”. Nu există, de fapt, altceva. Dar nu vor să înțeleagă!
Ce este mai trist este că niciun politician nu se sesizează față de haosul creat de cei din conducerea ANPC. Să îi tragă la răspundere. Să îi cheme în Parlament, în comisii. Să îi întrebe ce au în cap, ce soluții au, ce scadențar magic au și să arate cine din lumea asta mai folosește altceva, decât ce folosesc astăzi băncile ”ticăloase” și ”lacome” de pe la noi. Să explice de ce au luat la baionetă băncile pentru un motiv închipuit, fals, scos din pălărie. Nu înțeleg de ce nu li se retrage urgent sprijinul politic celor numiți politic în conducerea ANPC. Este trist și că BNR, cea care se presupune că supraveghează și reglementează băncile, nu are o poziție vehementă și nu îi trimit la plimbare rapid pe cei de la ANPC, prin niște comunicate pe potrivă. Cu sesizările în instanță de rigoare, că fac un abuz în serviciu. Lasă exclusiv pe spinarea băncilor să se lupte cu aceste amenzi, cu aceste abuzuri clare.
Nu m-ar mira, ca în tot haosul, să apară și Consiliul Concurenței și să dea amenzi tuturor băncilor care au acționat ca un CARTEL și s-au înțeles în piață să aplice la fel scadențarul cu anuități constante sau cel cu principalul egal.
Asta se întâmplă când în poziții de decizie ajung oameni cu educație precară, oameni complet nepregătiți, oameni lipsiți de cea mai elementară logică economică!
Costurile le vom suporta mereu noi. Suntem prea săraci să ne mai permitem atât de multă incompetență și indiferență în politica românească.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
De exemplu, imi pot imagina folosirea unei distributii normale pentru acest scop. Sau o functie constanta cu valoarea 0 (AKA interest-only loan). Sau o progresie geometrica.
Si pana la urma, de ce nu, o functie care indica pentru fiecare perioada valoarea dobanzii aferente soldului. Iar daca am inteles eu bine ca asta a cerut ANPC-ul, ma intreb daca oamenii si-au dat seama ca un astfel de credit se va derula (in teorie) pe o perioada infinita, in afara cazului in care dobanda pentru un interval de rambursare ajunge la 100%. Sau cand ramanem fara zecimale.
Desigur, fiind vorba de un contract, ambele parti ar trebui sa fie de acord cu functia aleasa.
.
legat de bnr... pai Vasilescu parca saptamana trecuta publica aici pe republica un articol despre menirea BNR de a intretine spatiile verzi... era legat de parcul cu platani.
lasand gluma, popularitatea acestor solutii de impartire a ratelor are autor moral intocmai BNR, care impunand o limita scazuta pentru indatorarea cetatenilor i-a fortat spre acceptarea unor rate egale chiar daca per total costul este crescut! cum sa vina acum sa spuna: "am fost prosti" ca efectul a fost pe dos, oamenii platesc defapt mai mult.
pe scurt, ce votam asta avem. votam needucati lasandu-ne prostiti cu masuri populiste, needucati avem si in functii decidente.
Da, se pot face lucruri pentru a reduce dobânzile plătite de clienți, dar amenzile și fanfaronada ANPC nu intra în acesta categorie.
Aritmetic, alte variante nu exista. Dar, dupa cum se vede, debitorul are variante de ales.