Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

ANPC amendează scadențarele pe care băncile le folosesc de când lumea și pe care le regăsim în orice carte de finanțe

bancar credit

Foto - Getty Images

Cei de la ANPC continuă să amendeze în stânga și dreapta băncile, pentru o presupusă practică incorectă față de clienții lor. Amendează, de fapt, scadențarele pe care băncile le folosesc de când lumea și pe care le regăsim, doar pe acelea, în orice carte de finanțe, în formulele cu care operează Excel. Se predau în școală. Nu există altele. Încă 8 bănci se alătură celor 11 bănci deja amendate. Spectacolul ieftin și populist va continua.

Nimeni de la ANPC nu se întreabă de ce toate băncile sunt amendate, de ce toate folosesc același scadențar, de ce nu face vreuna ceva diferit. Chiar și cele de stat (CEC, EXIMBANK) au fost amendate, semn că nici ele nu au alte variante, mai ”corecte”. Nu există, de fapt, altceva. Dar nu vor să înțeleagă!

Ce este mai trist este că niciun politician nu se sesizează față de haosul creat de cei din conducerea ANPC. Să îi tragă la răspundere. Să îi cheme în Parlament, în comisii. Să îi întrebe ce au în cap, ce soluții au, ce scadențar magic au și să arate cine din lumea asta mai folosește altceva, decât ce folosesc astăzi băncile ”ticăloase” și ”lacome” de pe la noi. Să explice de ce au luat la baionetă băncile pentru un motiv închipuit, fals, scos din pălărie. Nu înțeleg de ce nu li se retrage urgent sprijinul politic celor numiți politic în conducerea ANPC. Este trist și că BNR, cea care se presupune că supraveghează și reglementează băncile, nu are o poziție vehementă și nu îi trimit la plimbare rapid pe cei de la ANPC, prin niște comunicate pe potrivă. Cu sesizările în instanță de rigoare, că fac un abuz în serviciu. Lasă exclusiv pe spinarea băncilor să se lupte cu aceste amenzi, cu aceste abuzuri clare.

Nu m-ar mira, ca în tot haosul, să apară și Consiliul Concurenței și să dea amenzi tuturor băncilor care au acționat ca un CARTEL și s-au înțeles în piață să aplice la fel scadențarul cu anuități constante sau cel cu principalul egal.

Asta se întâmplă când în poziții de decizie ajung oameni cu educație precară, oameni complet nepregătiți, oameni lipsiți de cea mai elementară logică economică!

Costurile le vom suporta mereu noi. Suntem prea săraci să ne mai permitem atât de multă incompetență și indiferență în politica românească.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Luci check icon
  Pana la urma, nu pot exista (din punct de vedere teoretic) un infinit de metode de rambursare a unui credit, folosind orice functie pentru a determina cat din principal este rambursat la un anumit moment?

  De exemplu, imi pot imagina folosirea unei distributii normale pentru acest scop. Sau o functie constanta cu valoarea 0 (AKA interest-only loan). Sau o progresie geometrica.

  Si pana la urma, de ce nu, o functie care indica pentru fiecare perioada valoarea dobanzii aferente soldului. Iar daca am inteles eu bine ca asta a cerut ANPC-ul, ma intreb daca oamenii si-au dat seama ca un astfel de credit se va derula (in teorie) pe o perioada infinita, in afara cazului in care dobanda pentru un interval de rambursare ajunge la 100%. Sau cand ramanem fara zecimale.

  Desigur, fiind vorba de un contract, ambele parti ar trebui sa fie de acord cu functia aleasa.
  • Like 0
 • Mi se pare un articol tendențios și manipulator. Trebuie înzestrat cu P-ul cuvenit. Iar noi, cititorii, protejați de lobby-smul detestabil.
  .
  • Like 1
 • Gabriel check icon
  hm... intrebarile dvs nu cred ca asteapta un raspuns de la cei invocati ci mai degraba de la alegatori! anpc, prin cei numiti politic, a actionat exact la comanda politicienilor din comisiile de specialitate ca un mijloc de castigare a popularitatii pentru ca cei mai putin educati nu inteleg cum functioneaza lucrurile. deci sa ne asteptam sa fie trasi la raspundere de politicieni este o absurditate.
  legat de bnr... pai Vasilescu parca saptamana trecuta publica aici pe republica un articol despre menirea BNR de a intretine spatiile verzi... era legat de parcul cu platani.
  lasand gluma, popularitatea acestor solutii de impartire a ratelor are autor moral intocmai BNR, care impunand o limita scazuta pentru indatorarea cetatenilor i-a fortat spre acceptarea unor rate egale chiar daca per total costul este crescut! cum sa vina acum sa spuna: "am fost prosti" ca efectul a fost pe dos, oamenii platesc defapt mai mult.
  pe scurt, ce votam asta avem. votam needucati lasandu-ne prostiti cu masuri populiste, needucati avem si in functii decidente.
  • Like 0
 • Nume check icon
  Asa cum ati spus este foarte ciudata pozitia "neutra" a BNR-ului in aceasta speta. Cred ca vor sa isi mai prelungeasca mandatele si nu vor sa deranjeze partidele care i-au pus acolo.
  • Like 0
 • Cristian check icon
  ANPC amendează matematica! Domnul Constantinescu fura startul in campania electorala - Dumnezeu știe pentru ce se crede el potrivit- și a găsit un "dușman al poporului" = băncile hrăpărețe care calculează prost. Nu mai contează că toate procesele verbale vor fi desființate de instanța pentru simplul motiv că acele calcule de dobândă sunt legale și prevăzute de OUG 50. Asta vine după un an și oricum nu mai prinde prime time la TV, precum știrea originala. Până atunci șeful ANPC va fi un șef mai mare pe undeva, și noi în aceași mocirla politică și economica. Nici o categorie de bugetar nu este responsabil și nu trebuie să plătească daca greșește: nici judecătorul, nici profesorul, nici funcționarul ANAF, etc.. Așa că, nu văd de ce ANPC va răspunde vreodată, nu pentru pierderile băncilor ci pentru speranțele false sădite în mințile împrumutaților.
  Da, se pot face lucruri pentru a reduce dobânzile plătite de clienți, dar amenzile și fanfaronada ANPC nu intra în acesta categorie.
  • Like 0
 • De fapt, ce amendeaza ANPC este legat de scadentar, si mai exact faptul ca bancile nu prezinta alternative la semnarea contractului.
  • Like 1
  • @ ControlTheNarrative
   alphas check icon
   Ba eu zic ca bancile prezinta toate alternativele posibile. Prima este cea a dobanzilor posibile. Pentru creditele mici, alternativele de regula sunt doua: una este dobanda pentru cei care incaseaza veniturile in conturi de la acea banca si alta (de regula cu 0,2-0,5% mai mare pentru ceilalti). A doua este cea privind modalitatea de plata a ratelor: cu rate fixa (cazul facut celebru cand in primii ani se plateste mai ales dobanda) ori cu principalul fix (si cu rata variabila, dobanda platindu-se la sold), caz in care in 20% din timp se plateste 20% din credit, in 36% din timp se plateste 36% din credit. Sigur, aici dezavantajul este ca ratele din primii ani (principal PLUS dobanda) sunt semnificativ mai mari decat in ultimii ani ai creditului, valoarea lor scazand putin cate putin, in fiecare luna.

   Aritmetic, alte variante nu exista. Dar, dupa cum se vede, debitorul are variante de ales.
   • Like 1
  • @ ControlTheNarrative
   Gabriel check icon
   nu este intocmai corect ce spuneti. am un astfel de credit (cu rate fixe) si evident ca am fost informat atunci cand l-am accesat ca financiar e mai convenabil cel cu rate inegale, dar nu te apuci sa semnezi documente ca am fost informat de ceva ce nu ma intereseaza.
   • Like 1


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult