Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Apa potabilă îmbuteliată cumpărată de la supermarket te face să pierzi aproape 90.000 euro în 30 de ani. Alternativa la care am recurs eu acasă

apa la chiuveta

Foto: Alexander Borisenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Atenția la detalii și lucrurile mici ajută la creșterea prosperității și atingerea independentei financiare. De ce apa potabilă îmbuteliată cumpărată de la supermarket te face să pierzi aproape 90.000 euro în 30 de ani? Am să explic.

Mulți cumpără apă potabilă de la supermarket plătind 1,5 lei, chiar 2 lei pentru fiecare litru de apă. O gospodărie de 2 persoane care consumă 2 litri de apă pe zi, la un preț de 2 lei/litru, cheltuiește 240 de lei pe lună, undeva la 3.000 de lei pe an. Alternativa este un filtru de apă potabilă care costă aproximativ 600 de lei, așadar se amortizează în primele circa 3 luni. Ulterior doar rezervele trebuie înlocuite, o dată pe an, ceea ce mai aduce un cost anual de 200 de lei. Așadar o gospodărie cu două persoane face o economie cam de 2.750 de lei - echivalentul a 550 euro -, pe an, dacă instalează un filtru de purificare a apei potabile. Cu cât sunt mai multe persoane în familie, cu atât economiile sunt mai mari.

Noi avem așa ceva acasă și pot să vă confirm din propria experiență aceste cifre.

În 30 de ani, aceste economii înseamnă 550 x 30 = 16.500 euro, dacă ții banii la saltea … dar dacă investești aceste economii la un randament mediu real de 10% anual - cam cât generează investițiile la BVB în indicele BET-TR pe ultimul deceniu -, vei obține aproximativ 90.000 euro. Formula pe care o poți aplica în Excel este = FV (10% ; 30 ; 550 ; 0 ) = 90.471 euro .Dacă adăugăm și jumătate de pachet de țigări pe zi, același calcul ne mai adaugă încă 120.080 euro.

Am observat recent la coadă la supermarket doi tineri care cumpărau, printre altele, țigări și un bax de apă îmbuteliată. Fiind foarte aproape, am auzit fără să vreau că se plângeau de „prețurile foarte mari și că inflația reală este mult peste 16%” … deși eram pe punctul să le ofer gratuit câteva sugestii, am zis că este mai constructiv să scriu acest mesaj public. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bre, nu mai bateti campii!
    De unde atâta filosofie pe care ne-o si impartasiti pe gratis?
    Un om, daca are un buget de cheltuieli de 1000 de lei pe luna, e treaba lui pe ce-i cheltuie. Poate fi apa minerala/plata, tutun, sala de forta, supa la plic, orice. Ce vrei, sa nu mai cheltuie nimic? Articolul este despre o alegere in interiorul bugetului de care dispune fiecare, nicidecum despre vreo solutie miraculoasa prin care acest buget s-ar putea dubla. Problema acelor tineri de la supermarket este ca din cauza inflatiei de “peste 16%” isi pot cumpara mult mai putine tigari si apa imbuteliata decat isi puteau cumpara inainte. Nu inseamna ca daca vor renunta la apa imbuteliata, banii se vor duce in investitii cu randament de 10%. Se vor duce in alte cheltuieli utile sau inutile. Este decizia fiecaruia pe ce-si sparge bugetul de cheltuieli lunare.
    • Like 2
  • Am auzit ca cică si daca nu mai citești jumătate de ora in fiecare zi astfel de articole, mai economisești încă 27.284,50 euro pe parcursul vieții. Dar nu uitați sa scădeți si inflația…
    • Like 4
  • Nume check icon
    Extraordinar!. Eu zic sa inchidem complet fabricile de apa, sa dam toti angajatii afara si sa ii facem agenti de vanzare pentru aceste filtre,,,
    • Like 4
  • Ion check icon
    Domnul Guda supraestimeaza consumul de apa....
    • Like 1
  • Domnule Guda, cu acest articol ati dat gres. Sa va explic. Apa de la robinet este din panza freatica a Ilfovului (care a fost sector agricol si asta spune multe). Apa este tratata si trece prin tevile ruginie si sparte ale Bucurestiului. Apa aceea nu are nimic nutritiv in ea (nu are minerale si poate ajunge si contaminata la robinetul din casa. daca intrebati specialisti care au studiat apa si hidratarea corpului, veti vedea ca apa de la robine nu este recomandata pentru baut tocmai ca nu are minerale. Daca bem 2 litri pe zi, acea apa saracita in minerale scoate mineralele din corp si pe termen lung facem carente. Avand in vedere ca populatia tarii are deja carente din cauza alimentatiei deficitare, bautul apei de la robinet saracita nu face decat sa scoata din organism putinele minerale p ecare le mai are, pentru ca asta face apa. Apa trenbuie tartata ca un aliment. Mineralele din apele plate (carbo sau necarbo) se absorb cu 50% pana la 98% in corp fata de suplimentele alimentare (a caror absorbtie este undeva la 20%). Asta se traduce prin demineralizarea oaselor, aparitia osteoporozei, etc. Apele minerale din Romania sunt foarte bune si apreciate si in afara si contin si hidrogenocarbonat care dau alcalinitate apei si ajuta organismul. In viata nu e totul vorba despre bani si va recomand aici sa va documentati din studii de ce nu e bine sa beti apa de la robinet.
    • Like 2
    • @ Laurentiu D. Udrea
      Comentariului dvs este formulat foarte doct însă, din păcate, nu prezintă informații veridice. Apa de la robinetul bucureștenilor nu provine din pânza freatică ci din tratarea apei preluată, în principal, din râul Argeș. Această apă conține toate mineralele necesare și ApaNova o tratează pentru a deveni potabilă și lipsită de orice riscuri pentru consum. Pentru eliminarea tuturor microorganismelor potențial periculoase, apa este clorinată. Eliminarea clorului (care, oricum, nu este periculos pentru sănătatea consumatorilor, dar care are un gust neplăcut) și a sedimentelor care pot să apară în sistemul de distribuție, este posibilă prin utilizarea unor filtre la utilizatorul final. Există filtre pentru toate buzunarele, începând de la câteva zeci de lei (de exemplu căni filtrante Aquafor) până la mii de lei, dacă acele filtre sunt înglobate în ionizatoare care prepară apa prin metode mult mai complexe (de exemplu Tyent, Kangen etc.). Nici nu mă gândeam că dl Guda ar scrie un articol fără o documentare prealabilă.
      • Like 2
    • @ Andrei Tarlea
      V-am dat like, ptr o parere profesionista ! Asa este ,apa in toata tara, Depinde de surssa de exploatare. Dar ,mai este o problema foarte importanta ,care multi concetateni de pe la tara o ignora complet . Adica acele fose septice , care apartin de baile-wc-ul privat al majoritatii gospodariilor de la tara in special ,adica acolo unde inca nu este sistem public de cnalizare-epurare ape reziduale ..Acele ape se strecoara in sol ,cu detergentii , si tot ce se arunca la canal ,apoi in panza freatica,, in rauri in animalele din rau ,pesti etc etc.. Si iar in farfuria Omului . Deci un fel de circuit al apei in natura ,dar de multe ori ignorat de Om ..
      Poate aici , a facut referire d-l Guda , caci ;
      ---PRIN APA SE TRANSMIT CELE MAI MULTE BOLI ..
      Asa ca fiecare om trebuie sa fie foarte atent de unde foloseste apa .De la robinet se poate dar la bucatarie in special ,eu personal am montat un filtru ,,si mare surpriza am avut dupa 2 luni de folosire .S-a infundat putin filtrul si culoarea a devenit roscat .L-am schimbat si ce am gasit in filtru , no coment .. Recomand filtre cine doreste ,.Nu fac reclama ,dar este ceva important .
      • Like 0
  • Și care este alternativa ta, că aici nu am văzut-o scrisă.
    • Like 2
    • @ Gheorghe Georgescu
      Mirea check icon
      Să cumperi filtrul minune, probabil nenea ăsta are acțiuni la firma aia!
      • Like 3
    • @ Gheorghe Georgescu
      sistem de filtrare cu osmoza inversa. Sau cu ultra-filtrare
      • Like 2
    • @ Mirea
      Sunt multe zeci de firme care vând sute de modele de filtre de la grămezi de producători. Bea matale apă de izvor care a zăcut în peturile alea "foarte benefice" pentru sănătate și nu o să știi de la ce ți se trage! Lăsând gluma la o parte, dacă tot nu aveți încredere în filtre, atunci fiți boieri până la capăt și cumpărați apă minerală îmbuteliată în sticle de stică, nu în peturi.
      • Like 1
  • inainte de alegerea oricarui sistem de filtrare a apei este necesara o Analiza a apei.
    Pentru dedurizare se foloseste o statie de dedurizare https://www.termix.ro/catalog/dedurizare-deferizare-302?sort_by=price_asc

    Pentru purificare apa exista sisteme cu osomoza inversa
    https://www.termix.ro/cumpara/osmoza-inversa-platinum-ultra6-6642
    • Like 1
  • "O gospodărie de 2 persoane care consumă 2 litri de apă pe zi, la un preț de 2 lei/litru, cheltuiește 240 de lei pe lună, undeva la 3.000 de lei pe an."

    Depinde. În mod normal, 2 litri de lichide pe zi ar trebui să consume o singură persoană, iar vara pe caniculă chiar dublu. Dacă lichidul ar fi doar apă, costul pe gospodăria de 2 persoane ar fi de fapt mult mai mare, între dublu și cvadruplu.

    Însă omul nu bea doar apă ca porcu'. Omul bea și bere, și sucuri, și energizante etc. În cazul acesta, din cei 2-4 litri pe zi de lichid necesar unei persoane, apa consumată se reduce simțitor, omul consumând și alte lichide.

    Concret, pt. cafeaua de dimineață ar fi maxim 200 ml apă la o ceașcă mare de cafea lungă, să țină la țigară; iar pt. supa instant cu tăiței de la prânz maxim 500 ml apă; indicațiile de pe plicurile de diverse supre instant recomandă între 300 și 400 ml apă fierbinte; pentru început e bună, cât să se înmoaie tăițeii în cele 3-4 minute recomandate, dar apoi merită lungită cu apă rece până la 500 ml, fiindcă e mai bună și mai multă și nici nu mai trebuie să stai după ea să se răcească pentru a o putea mânca. Dacă ai o zi obositoare și vrei și a doua cafea mare, iar se consumă maxim 200 ml apă.

    Prin urmare, consumul de apă al unei persoane se reduce la maxim 900 ml apă pe zi. Uneori chiar mai puțin, doar 1-2 cafele, deci maxim 400 ml apă de persoană, având în vedere că există și zile fără supă, mai ales vara, pe caniculă, cânt tot omul ar vrea numai chestii reci de mâncat și de băut. În rest, omul consumă bere, suc, energizante, vara fructe zemoase gen pepeni etc.

    În plus, apa cumpărată pt. băut e minerală, deci e mai bună și mai sănătoasă, iar la Kaufland există marca proprie K la un preț tot foarte accesibil, cu toate scumpirile. Iar pt. gătit, adică dupe instant și cafele, apă de izvor, care și aia e mai bună decât de robinet.

    De fapt normalerweise nu ar trebui să cumpărăm apă. Nici filtre de apă. Ar trebui naționalizate toate companiile de apă, în frunte cu vestita Apanova, iar apoi tot omul ar trebui să aibă apă potabilă de la robinet, prin grija Statului, cum era și înainte, în socialism.
    • Like 4
    • @ Ovidiu Jurj
      Rucs Rucs check icon
      Bere, suc, energizante, țigări, supa la plic...
      E în ironie? Daca nu, cu aceasta dieta, nu va pot ura decât multă sănătate!
      • Like 1
    • @ Rucs
      Sper ca e ironie, fiindca a reduce consumul de apa de la 2L la 900 de ml prin inlocuirea cu bere, vin, s.a. nu ar face decat ca calculele prezentate de dl Gouda sa explodeze. Cu 10% pe an, e belea
      • Like 2
  • Mihai check icon
    Apa de la robinet e in multe zone apa de suprafata iar cea din magazine e de izvor. Indiferent de filtre, calitatea nu e aceeasi.
    • Like 2
    • @ Mihai
      Multe dintre apele "de izvor" imbuteliate sunt tot de la robinet, ca nu exista niciun fel de control. Imbuteliatorii de apa de pe la noi, sunt liberi sa faca ce vor, nu sunt supravegheati sau controlati. Mai exista si ape asa-zise de foraj, care traverseaza din pacate panza freatica de multe ori contaminata si otravita cu lucrari, scurgeri, deversari, gropi de gunoi si fose septice ilegale neautorizate si nedepistate pentru ca nu exista control decat la sesizari si nici atunci.
      • Like 3
    • @ Mihai
      Mirea check icon
      *aceeași...
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult