Foto: Alexander Borisenko / Alamy / Alamy / Profimedia
Atenția la detalii și lucrurile mici ajută la creșterea prosperității și atingerea independentei financiare. De ce apa potabilă îmbuteliată cumpărată de la supermarket te face să pierzi aproape 90.000 euro în 30 de ani? Am să explic.
Mulți cumpără apă potabilă de la supermarket plătind 1,5 lei, chiar 2 lei pentru fiecare litru de apă. O gospodărie de 2 persoane care consumă 2 litri de apă pe zi, la un preț de 2 lei/litru, cheltuiește 240 de lei pe lună, undeva la 3.000 de lei pe an. Alternativa este un filtru de apă potabilă care costă aproximativ 600 de lei, așadar se amortizează în primele circa 3 luni. Ulterior doar rezervele trebuie înlocuite, o dată pe an, ceea ce mai aduce un cost anual de 200 de lei. Așadar o gospodărie cu două persoane face o economie cam de 2.750 de lei - echivalentul a 550 euro -, pe an, dacă instalează un filtru de purificare a apei potabile. Cu cât sunt mai multe persoane în familie, cu atât economiile sunt mai mari.
Noi avem așa ceva acasă și pot să vă confirm din propria experiență aceste cifre.
În 30 de ani, aceste economii înseamnă 550 x 30 = 16.500 euro, dacă ții banii la saltea … dar dacă investești aceste economii la un randament mediu real de 10% anual - cam cât generează investițiile la BVB în indicele BET-TR pe ultimul deceniu -, vei obține aproximativ 90.000 euro. Formula pe care o poți aplica în Excel este = FV (10% ; 30 ; 550 ; 0 ) = 90.471 euro .Dacă adăugăm și jumătate de pachet de țigări pe zi, același calcul ne mai adaugă încă 120.080 euro.
Am observat recent la coadă la supermarket doi tineri care cumpărau, printre altele, țigări și un bax de apă îmbuteliată. Fiind foarte aproape, am auzit fără să vreau că se plângeau de „prețurile foarte mari și că inflația reală este mult peste 16%” … deși eram pe punctul să le ofer gratuit câteva sugestii, am zis că este mai constructiv să scriu acest mesaj public.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
De unde atâta filosofie pe care ne-o si impartasiti pe gratis?
Un om, daca are un buget de cheltuieli de 1000 de lei pe luna, e treaba lui pe ce-i cheltuie. Poate fi apa minerala/plata, tutun, sala de forta, supa la plic, orice. Ce vrei, sa nu mai cheltuie nimic? Articolul este despre o alegere in interiorul bugetului de care dispune fiecare, nicidecum despre vreo solutie miraculoasa prin care acest buget s-ar putea dubla. Problema acelor tineri de la supermarket este ca din cauza inflatiei de “peste 16%” isi pot cumpara mult mai putine tigari si apa imbuteliata decat isi puteau cumpara inainte. Nu inseamna ca daca vor renunta la apa imbuteliata, banii se vor duce in investitii cu randament de 10%. Se vor duce in alte cheltuieli utile sau inutile. Este decizia fiecaruia pe ce-si sparge bugetul de cheltuieli lunare.
Poate aici , a facut referire d-l Guda , caci ;
---PRIN APA SE TRANSMIT CELE MAI MULTE BOLI ..
Asa ca fiecare om trebuie sa fie foarte atent de unde foloseste apa .De la robinet se poate dar la bucatarie in special ,eu personal am montat un filtru ,,si mare surpriza am avut dupa 2 luni de folosire .S-a infundat putin filtrul si culoarea a devenit roscat .L-am schimbat si ce am gasit in filtru , no coment .. Recomand filtre cine doreste ,.Nu fac reclama ,dar este ceva important .
Pentru dedurizare se foloseste o statie de dedurizare https://www.termix.ro/catalog/dedurizare-deferizare-302?sort_by=price_asc
Pentru purificare apa exista sisteme cu osomoza inversa
https://www.termix.ro/cumpara/osmoza-inversa-platinum-ultra6-6642
Depinde. În mod normal, 2 litri de lichide pe zi ar trebui să consume o singură persoană, iar vara pe caniculă chiar dublu. Dacă lichidul ar fi doar apă, costul pe gospodăria de 2 persoane ar fi de fapt mult mai mare, între dublu și cvadruplu.
Însă omul nu bea doar apă ca porcu'. Omul bea și bere, și sucuri, și energizante etc. În cazul acesta, din cei 2-4 litri pe zi de lichid necesar unei persoane, apa consumată se reduce simțitor, omul consumând și alte lichide.
Concret, pt. cafeaua de dimineață ar fi maxim 200 ml apă la o ceașcă mare de cafea lungă, să țină la țigară; iar pt. supa instant cu tăiței de la prânz maxim 500 ml apă; indicațiile de pe plicurile de diverse supre instant recomandă între 300 și 400 ml apă fierbinte; pentru început e bună, cât să se înmoaie tăițeii în cele 3-4 minute recomandate, dar apoi merită lungită cu apă rece până la 500 ml, fiindcă e mai bună și mai multă și nici nu mai trebuie să stai după ea să se răcească pentru a o putea mânca. Dacă ai o zi obositoare și vrei și a doua cafea mare, iar se consumă maxim 200 ml apă.
Prin urmare, consumul de apă al unei persoane se reduce la maxim 900 ml apă pe zi. Uneori chiar mai puțin, doar 1-2 cafele, deci maxim 400 ml apă de persoană, având în vedere că există și zile fără supă, mai ales vara, pe caniculă, cânt tot omul ar vrea numai chestii reci de mâncat și de băut. În rest, omul consumă bere, suc, energizante, vara fructe zemoase gen pepeni etc.
În plus, apa cumpărată pt. băut e minerală, deci e mai bună și mai sănătoasă, iar la Kaufland există marca proprie K la un preț tot foarte accesibil, cu toate scumpirile. Iar pt. gătit, adică dupe instant și cafele, apă de izvor, care și aia e mai bună decât de robinet.
De fapt normalerweise nu ar trebui să cumpărăm apă. Nici filtre de apă. Ar trebui naționalizate toate companiile de apă, în frunte cu vestita Apanova, iar apoi tot omul ar trebui să aibă apă potabilă de la robinet, prin grija Statului, cum era și înainte, în socialism.
E în ironie? Daca nu, cu aceasta dieta, nu va pot ura decât multă sănătate!