Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Revoluția fiscală” se mai amână. Guvernul, incapabil să-și asume o decizie „impusă”, mingea pasată în Parlament

Protest 5 noiembrie

(Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Guvernul a amânat luni, pentru a doua oară, aprobarea ordonanței de urgență care cuprinde măsurile din „revoluția fiscală”, după ce vineri ședința membrilor Executivului nu a mai avut loc pe motiv că proiectul nu avea avizul necesar din partea Consiliului Legislativ. 

UPDATE Ședinta de Guvern are loc miercuri, ca de obicei, a spus luni premierul Mihai Tudose. „Nu cred OUG va fi discutată în ședința de miercuri”, a adăugat Tudose.

„Eu zic că n-are logică ședința de Guvern. Există sincope și lipsuri la Guvern. E clar că lucrurile nu trebuie făcute așa. E o decizie politică”, a comentat Eugen Teodorovici, senator PSD. „Nu e nicio urgență cu adoptarea Codului Fiscal”, a declarat șeful Comisiei de buget finanțe, la Digi24.

„Vreau să cred că aceste măsuri vor fi discutate într-un cadru mai larg”, a spus Teodorovici. „Eu, când eram ministru al Finanțelor și am modificat Codul fiscal, nu am văzut pe nimeni să protesteze în piață”.

PSD și ALDE au luni mai multe întâlniri în care decid dacă „revoluția fiscală” se face prin ordonanță de urgență sau prin lege în Parlament. Dacă se renunță la OUG, e clar că „revoluția” se mai amână.

Surse citate de Hotnews susțineau de dimineață că amânarea ordonanței de urgență era scenariul de lucru cel mai vehiculat în Guvern duminică seara, după protestele la care au participat zeci de mii de oameni.

Măsurile fiscale anunţate de Guvern au fost criticate puternic de oamenii de afaceri și sindicate, dar și de către preşedintele Klaus Iohannis, care le-a caracterizat drept o mega-țopăială fiscală. Președintele Klaus Iohannis a solicitat joi coaliției de la guvernare să renunțe la măsurile anunțate, ca să „nu bage România într-o aventură fiscală cu final trist”.

„Avem un adevărat paradox. Avem o creștere record a PIB și o creștere record a datoriei. Guvernul se comportă ca un om ce câștigă în fiecare lună mai mult, dar împrumută mai mult de la bănci și lasă plata datoriilor în seama copiilor și nepoților. E un comportament neproductiv”, a spus președintele Klaus Iohannis care a precizat că în acest an colectarea veniturilor la bugetul de stat a ajuns la un nivel minim, de puțin peste 25% din PIB, față de 35% cât și-au propus autoritățile în urmă cu câțiva ani.

„Guvernul a luat-o pe arătură. Singura predictibilitate e că așa nu merge bine”, a adăugat șeful statului.

Consiliul Economic şi Social și Consiliul Fiscal au avizat negativ proiectul de modificare a Codului Fiscal, avizele fiind consultative.

Executivul nu anunțase, până la difuzarea acestei informații, dacă va avea luni o ședință extraordinară pentru aprobarea ordonanței de urgență pentru aceste modificări fiscale, însă surse citate de Digi24 și Hotnews vorbesc de o nouă amânare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Trebuie atentie mare si cu legile din justitie, pt.ca sunt sigur ca Tudorel nu a inteles nimic din amanarea fiscala!! Si atentie si la demonstratii,pt.ca s-a trezit derbedeul de Cristoiu care a cerut amenzi pt.demonstranti pt.ca nu s-a cerut si obtinut autorizatie pt.demonstratii...
    • Like 0
  • check icon
    O fi inteles Tudose ce se afla in spatele opozitiei sindicatelor,patronatelor,presedentiei,consultantilor fiscali...adevarul,nu Soros sau piticii cei rai.Si asta e greu dupa ce ai tinut-o langa cu cresteri fantasmagorice de salarii bazate pe ...fum.sunt curios cum isi vor ajusta salariile cei din consiliile locale,primarii si alte ciupercarii cu salarii crescute la 300%.
    • Like 0
  • Daca am fi uniti, am ajunge la aniticipate, am aplica anumite puncte din Proclamatia de la Timisoara si abia atunci vom putea spune ca vom evolua
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult