Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Revoluția fiscală” se mai amână. Guvernul, incapabil să-și asume o decizie „impusă”, mingea pasată în Parlament

Protest 5 noiembrie

(Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Guvernul a amânat luni, pentru a doua oară, aprobarea ordonanței de urgență care cuprinde măsurile din „revoluția fiscală”, după ce vineri ședința membrilor Executivului nu a mai avut loc pe motiv că proiectul nu avea avizul necesar din partea Consiliului Legislativ. 

UPDATE Ședinta de Guvern are loc miercuri, ca de obicei, a spus luni premierul Mihai Tudose. „Nu cred OUG va fi discutată în ședința de miercuri”, a adăugat Tudose.

„Eu zic că n-are logică ședința de Guvern. Există sincope și lipsuri la Guvern. E clar că lucrurile nu trebuie făcute așa. E o decizie politică”, a comentat Eugen Teodorovici, senator PSD. „Nu e nicio urgență cu adoptarea Codului Fiscal”, a declarat șeful Comisiei de buget finanțe, la Digi24.

„Vreau să cred că aceste măsuri vor fi discutate într-un cadru mai larg”, a spus Teodorovici. „Eu, când eram ministru al Finanțelor și am modificat Codul fiscal, nu am văzut pe nimeni să protesteze în piață”.

PSD și ALDE au luni mai multe întâlniri în care decid dacă „revoluția fiscală” se face prin ordonanță de urgență sau prin lege în Parlament. Dacă se renunță la OUG, e clar că „revoluția” se mai amână.

Surse citate de Hotnews susțineau de dimineață că amânarea ordonanței de urgență era scenariul de lucru cel mai vehiculat în Guvern duminică seara, după protestele la care au participat zeci de mii de oameni.

Măsurile fiscale anunţate de Guvern au fost criticate puternic de oamenii de afaceri și sindicate, dar și de către preşedintele Klaus Iohannis, care le-a caracterizat drept o mega-țopăială fiscală. Președintele Klaus Iohannis a solicitat joi coaliției de la guvernare să renunțe la măsurile anunțate, ca să „nu bage România într-o aventură fiscală cu final trist”.

„Avem un adevărat paradox. Avem o creștere record a PIB și o creștere record a datoriei. Guvernul se comportă ca un om ce câștigă în fiecare lună mai mult, dar împrumută mai mult de la bănci și lasă plata datoriilor în seama copiilor și nepoților. E un comportament neproductiv”, a spus președintele Klaus Iohannis care a precizat că în acest an colectarea veniturilor la bugetul de stat a ajuns la un nivel minim, de puțin peste 25% din PIB, față de 35% cât și-au propus autoritățile în urmă cu câțiva ani.

„Guvernul a luat-o pe arătură. Singura predictibilitate e că așa nu merge bine”, a adăugat șeful statului.

Consiliul Economic şi Social și Consiliul Fiscal au avizat negativ proiectul de modificare a Codului Fiscal, avizele fiind consultative.

Executivul nu anunțase, până la difuzarea acestei informații, dacă va avea luni o ședință extraordinară pentru aprobarea ordonanței de urgență pentru aceste modificări fiscale, însă surse citate de Digi24 și Hotnews vorbesc de o nouă amânare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Trebuie atentie mare si cu legile din justitie, pt.ca sunt sigur ca Tudorel nu a inteles nimic din amanarea fiscala!! Si atentie si la demonstratii,pt.ca s-a trezit derbedeul de Cristoiu care a cerut amenzi pt.demonstranti pt.ca nu s-a cerut si obtinut autorizatie pt.demonstratii...
    • Like 0
  • check icon
    O fi inteles Tudose ce se afla in spatele opozitiei sindicatelor,patronatelor,presedentiei,consultantilor fiscali...adevarul,nu Soros sau piticii cei rai.Si asta e greu dupa ce ai tinut-o langa cu cresteri fantasmagorice de salarii bazate pe ...fum.sunt curios cum isi vor ajusta salariile cei din consiliile locale,primarii si alte ciupercarii cu salarii crescute la 300%.
    • Like 0
  • Daca am fi uniti, am ajunge la aniticipate, am aplica anumite puncte din Proclamatia de la Timisoara si abia atunci vom putea spune ca vom evolua
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult