(Foto: Dan Mihai Bălănescu)
Mii de oameni au ieșit dumincă seară în piețele marilor orașe, protestând împotriva schimbării legilor justiției. Potrivit unor estimări numărul protestatarior din București este de 15.000-20.000. Oamenii s-au strâns în Piața Victoriei și au pornit în marș spre Parlament, pe traseu numărul manifestanților crescând. Câteva mii de oameni s-a strâns și în piețele centrala din Timișoara, Brașov, Cluj, Sibiu și Iași. Aceștia au scandat „PSD, ciuma roșie” și „Nu vrem să fim o nație de hoți”.
Marșul protestatarilor din București. Foto: Dan Mihai Bălănescu
Foto: Dan Mihai Bălănescu
Știrea inițială:
Comunitatea Corupția ucide anunță organizarea la București a unui marș de protest față de de proiectul de modificare a legilor justiției ajuns în Parlament, dar și față de faptul că senatorii juriști au dat aviz negativ unui proiect de act normativ care-i împiedică pe cei condamnaţi penal să ocupe funcţia de preşedinte al ţării. Proteste similare vor avea loc în mai multe orașe din țară.
„Dacă acest pachet de legi va fi adoptat de Parlament ar însemna un dezastru pentru România și cetățenii ei. Ne putem lua adio de la o justiție independentă.Nu suntem singuri în această luptă. De la Magistrați la Președinte și Comisia Europeană, cu toții s-au poziționat împotriva acestor legi. Este momentul ca fiecare dintre noi să acționeze și să nu legitimeze încercarea corupților de a controla Justiția”, se arată pe pagina evenimentului „Marș - NU suntem o țară de hoți”. În București, manifestanții se vor întâlnila ora 19:00, în fața Guvernului, de unde vor porni în marș către Palatul Parlamentului.
Proteste similare sunt anunțate și în marile orașe ale României.
Cristian Tudor Popescu: Absenteismul s-a hotărât să vină la un soi de vot în stradă
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a spus la Digi24 că în ultimii 27 de ani nu a mai văzut un partid care să meargă împotriva tuturor organismelor justiției cum se întâmplă acum cu coaliția PSD-ALDE, cu legile justiției. Jurnalistul a spus, de asemenea, că protestele de duminică sunt rezultatul absenteismului de la vot, iar „oamenii s-au hotărât să vină la un soi de vot în stradă, împotriva unei idei nocive”.
„Mă bucur să văd atâția oameni, sunt mulți, sunt mai mulți decât speram eu, nu sunt doar în București, sunt și în alte orașe ale țării, ceea ce închide acum opoziția la aceste legi ale justiție pe care le împing în continuare cu o obstinație cum n-am mai văzut în 27 de ani postrevoluționari, n-am mai văzut un asemenea partid care să meargă împotriva tuturor. Nimeni n-a venit să apere aceste legi. N-ați văzut niciodată o manifestație atât de mare care să-i sprijine pe ei. Toate organismele justiției din țară - DNA, CSM, DIICOT, ICCJ - s-au pronunțat împotriva acestui pachet de legi și acum avem și oamenii din stradă și lucrurile nu au ajuns în apropierea adoptării acestei legi. Cu acești oamenii în stradă se vede că PSD-ALDE sunt singuri împotriva tututor. Oamenii sunt dispuși să-și ia din timpul lor liber pentru a încerca să oprească acest atac al PSD”,a relatat jurnalistul Cristian Tudor Popescu.
„În iarnă, la început a fost o reacție împotriva unor persoane fizice - Iordache, Dragnea, Grindeanu - însă când perioada de vârf a fost depășită, această înșelătorie împotriva tentativei de a obstrucționa justiția de către partidele la putere, a fost un protest ridicat la putere maximă”, adaugă jurnalistul.
„Dacă se ajunge la această coliziune între stradă și parlament, pașnică cum ar trebui să fie, avem consecința absenței de la vot de anul trecut. Avem acum absenteismul care s-a hotărât să vină la un soi de vot în stradă, împotriva unor idei nocive”, a adaugat Cristian Tudor Popescu.
„În momentul în care Tudose a comunicat că trebuie să plece din parlament Plumb și Shhaideh, pentru probleme penale și înainte de Cex, Tudose s-a dus la Iohannis, spuneam atunci că epoca Dragnea s-a sfârșit. Asta nu înseamnă ca de a doua zi e debarcat, dar atotputernicia sa de tip ceauşistoid a încetat. Și acum avem o nouă confirmare dură pentru Dragnea. După ce a dat sfoară în întreaga ţară că intra legile justiției de urgență, iată că, în ultimul moment, au fost blocate. Cred ca tot de Tudose. E foarte logic. Spuneam atunci că dacă Tudose a avut sângele rece să pronunțe cuvintele „ probleme penale” și că nu dă bine la Bruxelles, aşa ceva lovește în temelia ideologică a PSD, de la alegeri. Adică Soroș, multinaționale, Bruxelles. Dacă a avut sângele rece Tudose, dobândit, probabil, printr-un antrenament deosebit în diverse instituții pe care le-a frecventat, instituții în general cu grade militare, atunci e clar că tot Tudose e cel care a pus frână și în acest weekend. Indiferent ce se întâmplă luni, deja are Dragnea o mare problemă, în clipa în care i se amână decretul dat ca pe vremea lui Ceauşescu: Se vor băga legile”, a adaugat jurnalistul.
Tudor Chirilă: „Obiectivul lor numărul unu: să scape de pușcărie și să creeze un cadru legal pentru furat”
Muzicianul și actorul Tudor Chirilă a anunțat că va lua parte la protest. „Și ne-am întors de unde am plecat. După aproape un an de guvernare în care nu au făcut nimic decât să obosească populația cu scandaluri, măsuri halucinante și încercări de hărțuire legislativă a populației, au revenit cu preocuparea lor numărul unu: îngenuncherea justiției. Și cred că toată tevatura cu "revoluția fiscală" din ultimele săptămâni nu este altceva decât praf în ochii lumii pentru ca ei să poată realiza obiectivul lor numărul unu: să scape de pușcărie și să creeze un CADRU LEGAL pentru FURAT. Se pare că cea mai eficientă armă care ne-a rămas este ieșitul în stradă. Este singurul moment care (mai) pare să le atragă atenția că existăm și nu suntem de acord cu ei. În ce mă privește, duminică am să ies și eu (din nou) în stradă împotriva anunțatelor modificări legislative care vizează funcționarea justiției. (probabil la Iasi unde vom fi cu VAMA). Împotriva hoților, mai pe scurt”, a scris acesta pe Facebook.
„Poate acum înțeleg și sindicatele care s-au perindat prin Piața Victoriei anul ăsta, poate că înțeleg și pensionarii sau viitorii pensionari cărora li se ia, nicidecum li se dă, că a ieși în stradă pentru o justiție independentă înseamnă de fapt că ieși împotriva unor hoți care nu sunt preocupați nici de creșteri salariale, nici de pensii, nici de măsuri sociale, educație sau sănātate, ci de un singurul lucru: Avere. Averea lor. Țara lor. Mușchii lor”, a continuat el.
Orașele din România și din străinătate în care vor fi organizate protestele
Românii vor ieși în stradă în mai multe orașe din țară, dar și din străinătate. Mai jos, lista orașele în care vor avea loc proteste duminică seară. Bucuresti, Cluj-Napoca , Timișoara, GALAȚI, Alba Iulia, Arad, Târgu Mureș, Iași, Sibiu, Constanța, Suceava, Rădăuți, Oradea, Craiova, Brașov, Târgu Ocna, Slatina, Râmnicu Vâlcea, Baia Mare, Ploiești, Bacău, Roman, Lugoj, Focșani, Mediaș, Zalău, Deva, Zurich, Paris, Berlin.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
N-ai ce face.
Cu băieții ăștia...trebuie tabără permanentă în față la guvern.
Sper sa am dreptate.
Si aia si asta, adica dragnea le stiu pe toate si se baga in toate.
Mai tineti minte cum a disparut PNTCD-ul.
Haideti sa facem la fel cand or veni alegerile si pana atunci sa iesim in strada, dar nu cu flori in mana si cu pancarte. Eu stiu ca la curve si hoti nu se merge cu flori.
Tuturor celor care nu simt ca e cazul sa isi apere demnitatea participand la proteste civilizate, incepand cu duminica, 5 noiembrie 2017, le transmit urmatoarele.
Am intrebat numai tineri zilele acestea pe strada ori pe unde am avut drumuri, la coada la dentist, la Tribunalul Brasov ori asteptand autobuze, daca ii revolta dezastrul din Romania, atacul continuu asupra justitiei, sfidarea pe fata ("Asta e viata" a spus Ciordache in drum spre cheful PSD, intrebat daca e ok sa chefuiasca in aceeasi zi cu comemorarea Colectiv). Si daca vin la proteste. Prea multi, printre care un avocat prieten, o procuroare, un grup de studenti, tineri diversi si spalati au raspuns nedumeriti ca nu stiu de nicio problema noua care sa necesite proteste, ca nu se uita la... televizor. Intamplator, nici eu nu am televizor. Dar nu mi-am imaginat ca atatia tineri cu smartphone-uri, net nelimitat, tablete si diplome de prima mana pot fi atat de nauci si neinformati cand li se baga mana pana la cot in buzunare, sunt umiliti, sfidati si condamnati sa traiasca intr-o tara sud-americana de catre guvernanti infractori si, in fapt, tradatori de tara. Am inteles de ce e posibil ca in Romania sa se fure fara limita si fara repercusiuni: pentru ca oamenii habar n-au ce li se intampla, dar nici nu se obosesc sa inteleaga, ori daca inteleg, s-au obisnuit sa co-existe cu mocirla morala. Si isi vad de treburile lor si se simt chiar superiori ignorand asa zisa 'politica'.
Ideea este ca a lua atitudine atunci cand esti furat, mintit si injosit continuu si fara echivoc de niste analfabeti corupti si cocotati la putere este un gest de demnitate si de respect fata de tine insuti. Elemente de inteligenta spirituala pe care le doresc tuturor celor care nu vad in acest an motive sa se simta umiliti si sa iasa la proteste.
Te simţi minţit, furat şi înjosit? Dar când Băsescu şi clica lui te minţeau, te furau şi te înjoseau...de ce n-ai simţit nevoia să protestezi? Nu era ordin de zi pe unitate?
Tudorel Toader este altceva. Este un profesionist cu intenţii bune, dar faptul că s-ar putea să ceară demisia doamnei Kovesi îl face aşa de contestat în rândul vostru.
-profesionistul cu intentii bune a tinut cond de avizele pozitive cu obiectii de la CSM(ca doar asa argumentau cei ce dadusera avizul pozitiv desi aveau de comentat...)?
-ce s-a ales de maculatura depusa in parlament de persoana fizica Tudorel,ca de propunere legislativa nu e vorba?Ciordache mazgaleste peste ceea ce a scris Tudorel?Si el sta precum cea admirata de Daea?
-bonus...decapitarea conducerii unei institutii inainte de expirarea mandatului ar fi un semnal de forta menit sa intimideze niste procurori care si asa au avut nevoie de niste zeci de ani sa inceapa sa-si faca treaba,timp in care multe dintre infractiuni s-au prescris.
Au astea legatura cu justitia?Ar face asta un profesionist?Indiferent ca se numeste Tudorel,Pivniceru,Macovei sau Stanoiu...
Da, este dreptul Parlamentului să aducă modificări propunerii de lege a ministrului Justiţiei. Una dintre modificări este următoarea: tot Preşedintele va numi procurorii generali. Nu-ţi convine modificarea asta? De ce nu aşteptaţi să vedeţi forma finală a legii? Pentru ce proteste?
Nu înţeleg de ce nişte procurori foarte bine plătiţi ar fi timoraţi dacă se schimbă conducerea? Au avut nevoie de zeci de ani ca să înceapă să-şi facă treaba? Tu sau eu am avut nevoie de zeci de ani pentru a începe să ne facem treaba? Sunt timizi? Sfioşi? Păi să plece şi să vină unii care au curajul să-şi facă meseria. Sunt mulţi doritori. De ce au ţinut locurile ocupate zeci de ani dacă nu erau în stare să-şi facă meseria? Era salariul mult prea mare? Da...
Si scuteste-ma de textul cu frumusetea dreptului...
Tocmai fiindca avizul era consultativ ar fi putut Tudorel sa-i bage in seama pe cei ce au dat aviz pozitiv verzei legislative propuse:3 organisme de control ale magistratilor ,cu atributii suprapuse(dupa cum propunea poetul de la justitie initial) erau prea multe!Si nu-l vad destul de curajos pentru a tine piept interferentelor penalilor din partidele politice...doar cu presa e el curajos,in sedintele de guvern sta ca favorita lui Daea.
Da, Tudorel Toader trebuia să fie mai ferm, sunt de acord cu tine.
Introduci abuziv dinozauri ai justitiei in discutie,afirmi ca noi am fi manevrati.Asta desi tu esti cel ce se contrazice cu toata lumea de pe acest forum...uneori inventandu-ti propriul adevar.Orice discutie cu tine e pierdere de timp.
The fifth of November,
The Gunpowder treason and plot;
know of no reason
Why the Gunpowder treason
Should ever be forgot! "
La fel ca acum 2 ani, comemoram tradarea unei ordini constitutionale si inlocuirea unui sistem politic cvasidemocratic cu unul cleptocratic de natura totalitara, inspiratie stalinista. Am prieteni straini care daca le explici ce se intampla de fapt in Romania raman masca, efectiv nu le vine sa creada ca asa ceva e posibil in Uniunea Europeana. La ei la cea mai mica suspiciune de fapte de coruptie, fara sa fie cercetat, impricinatul isi da demisia fara sa obiecteze. Nu suntem normali, vorba lui Cioran, "toata viata noastra de un secol incoace este numai procesul prin care sa ne dam seama ca n-am facut nimic." In alta ordine de idei, exista vreun popor care vorbeste mai mult despre furat decat romanii? Furatul ne domina exista asa cum pe nemti ii domina strictetea organizatorica, pe francezi boemia si sexualitatea, pe englezi comertul, pe evrei business-ul revolutionar. Doar ca un stat bazat pe furat n-are nimic de castigat, doar de pierdut. Sa ii lasam pe niste insi sa ne fure banii nostri, pe fata, iar apoi sa permitem sa scape nepedepsiti pentru ca unora dintre noi li se redistribuie cat zgarciul de pe os si considera ca asta e suficient. Sa traim putin mai bine decat in groapa de gunoi Pata Rat, suficient. Priviti din perspectiva unui neamt, nici nu poate concepe posibilitatea unor asa mentalitati puse in practica la nivel statal. Revenind la ganduri mai romanesti, haideti dracului la protest pana mai putem protesta!