Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ar trebui copiii să poarte mască? Dr. Rafila: „În școli în Elveția, niciun copil nu poartă mască”. Dr. Craiu: „Nu puneți măști copiilor de sub 2 ani”

copil - masca - (Foto Robert Michael / AFP / Profimedia )

Foto Robert Michael / AFP / Profimedia 

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat că în Elveția, unde s-au reluat cursurile în școli, copiii nu utilizează masca, elevii se spală în fiecare pauză, la intrarea și ieșirea din clasă și păstrează distanța între ei la ore.

Întrebat la Digi24 dacă recomandă purtarea măștilor în școli, profesorul Rafila a spus că la copiii foarte mici utilizarea măştilor este foarte dificilă.

„Mi-e foarte greu să fac această constatare (dacă cei mici trebuie să poarte mască – n.red.) pentru că un copil înțelege foarte greu rolul măștii. În joc, copilul poate să-și scoată masca, să o poarte inadecvat. De curând am întrebat cum se desfășoară activitatea în Elveția, unde s-au deschis școlile. Acolo s-au luat măsuri pentru reducerea numărului de copii, nu se utilizează masca, copiii se spală în fiecare pauză, la intrarea și ieșirea din clasă, păstrează distanța între ei la ore”, a spus dr Alexandru Rafila.

„Trebuie să fim realiști și să nu inventăm modele comportamentale inaplicabile”, a adăugat medicul.

Foto Robert Michael/ AFP / Profimedia

Dr Mihai Craiu, specialist în pediatrie, a spus despre copiii sub 2 ani că nu trebuie să poarte mască, existând riscul de sufocare. Dr Mihai Craiu a punctat că acestea sunt recomandările asociațiilor pediatrice din SUA, după care se ghidează și țara noastră.

„Nu este indicată masca la copilul cu vârstă mai mică de doi ani sau la persoanele cu handicap neuromotor sau cognitiv sau care sunt inconștiente, întrucât ar putea să ducă la sufocare”, a afirmat dr. Mihai Craiu.

Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din SUA recomandă purtarea măștilor în cazul copiilor cu vârsta peste doi ani, când aceștia ies afară. Acest lucru poate fi foarte greu pentru părinți atunci când copiii nu înțeleg de ce sunt importante măștile și de ce nu pot merge să se joace în aer liber și să-și vadă prietenii și bunicii.

Los Angeles Times a publicat răspunsuri ale dr. Rachel Thornton, pediatru și profesor asociat la Johns Hopkins School of Medicine, la întrebări adresate de părinți.

  • Pentru copiii între 2 și 10 ani este recomandată purtarea măștii? 

„În general, dorim să fim siguri că orice mască purtată de un copil nu prezintă un pericol de sufocare. Masca poate fi purtată de un copil atât timp cât acoperirea feței nu prezintă un pericol de sufocare pentru un copil mai mare de 2 ani și poate fi purtată de siguranță fără a obstrucționa capacitatea de a respira a copilului.”

  • Copiii trebuie să poarte măști atunci când merg la plimbare cu părinții?

„O regulă generală este aceea că o mască pe gură și nas este recomandată atunci când nu se poate menține pe deplin distanțarea fizică (de 2 metri). Dacă un copil se află în aer liber la plimbare sau se joacă într-o zonă în care poate sta la această distanță față de ceilalți care nu sunt membri ai aceleiași gospodării, CDC sugerează că nu este necesară acoperirea feței. De exemplu, la o plimbare cu familia prin cartier. Dacă este necesar ca un copil să meargă într-un loc în care păstrarea distanței fizice față de ceilalți este dificilă, cum ar fi în magazinul alimentar sau la farmacie, atunci CDC recomandă purtarea unei măști. Important de menționat că purtarea unei măști pe față nu înseamnă că nu este nevoie de păstrarea distanțării fizice.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu știu dacă Elveția este modelul pentru purtarea măștii; pentru Elveția situația este pasageră, Probabil ar fi mai bine de știut cum procedează cei din Coreea, Japonia unde purtarea măștii este deja un obicei și unde clasele sunt mai mari de 15-20 de copii. Vă imaginați cum este să se spele pe mâini în același timp o clasă de 30 de copii ? Unde să se spele? La toaletelw școlilor sunt max. 3-4 chiuvete. Nu trebuie să ne amăgim că avem cum să facem clase cu un număr mai mic de copii: nu avem nici spațiu nici învățători/profesori pentru asta nici măcar în orașele mari.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult