Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ar trebui copiii să poarte mască? Dr. Rafila: „În școli în Elveția, niciun copil nu poartă mască”. Dr. Craiu: „Nu puneți măști copiilor de sub 2 ani”

copil - masca - (Foto Robert Michael / AFP / Profimedia )

Foto Robert Michael / AFP / Profimedia 

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat că în Elveția, unde s-au reluat cursurile în școli, copiii nu utilizează masca, elevii se spală în fiecare pauză, la intrarea și ieșirea din clasă și păstrează distanța între ei la ore.

Întrebat la Digi24 dacă recomandă purtarea măștilor în școli, profesorul Rafila a spus că la copiii foarte mici utilizarea măştilor este foarte dificilă.

„Mi-e foarte greu să fac această constatare (dacă cei mici trebuie să poarte mască – n.red.) pentru că un copil înțelege foarte greu rolul măștii. În joc, copilul poate să-și scoată masca, să o poarte inadecvat. De curând am întrebat cum se desfășoară activitatea în Elveția, unde s-au deschis școlile. Acolo s-au luat măsuri pentru reducerea numărului de copii, nu se utilizează masca, copiii se spală în fiecare pauză, la intrarea și ieșirea din clasă, păstrează distanța între ei la ore”, a spus dr Alexandru Rafila.

„Trebuie să fim realiști și să nu inventăm modele comportamentale inaplicabile”, a adăugat medicul.

Foto Robert Michael/ AFP / Profimedia

Dr Mihai Craiu, specialist în pediatrie, a spus despre copiii sub 2 ani că nu trebuie să poarte mască, existând riscul de sufocare. Dr Mihai Craiu a punctat că acestea sunt recomandările asociațiilor pediatrice din SUA, după care se ghidează și țara noastră.

„Nu este indicată masca la copilul cu vârstă mai mică de doi ani sau la persoanele cu handicap neuromotor sau cognitiv sau care sunt inconștiente, întrucât ar putea să ducă la sufocare”, a afirmat dr. Mihai Craiu.

Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din SUA recomandă purtarea măștilor în cazul copiilor cu vârsta peste doi ani, când aceștia ies afară. Acest lucru poate fi foarte greu pentru părinți atunci când copiii nu înțeleg de ce sunt importante măștile și de ce nu pot merge să se joace în aer liber și să-și vadă prietenii și bunicii.

Los Angeles Times a publicat răspunsuri ale dr. Rachel Thornton, pediatru și profesor asociat la Johns Hopkins School of Medicine, la întrebări adresate de părinți.

  • Pentru copiii între 2 și 10 ani este recomandată purtarea măștii? 

„În general, dorim să fim siguri că orice mască purtată de un copil nu prezintă un pericol de sufocare. Masca poate fi purtată de un copil atât timp cât acoperirea feței nu prezintă un pericol de sufocare pentru un copil mai mare de 2 ani și poate fi purtată de siguranță fără a obstrucționa capacitatea de a respira a copilului.”

  • Copiii trebuie să poarte măști atunci când merg la plimbare cu părinții?

„O regulă generală este aceea că o mască pe gură și nas este recomandată atunci când nu se poate menține pe deplin distanțarea fizică (de 2 metri). Dacă un copil se află în aer liber la plimbare sau se joacă într-o zonă în care poate sta la această distanță față de ceilalți care nu sunt membri ai aceleiași gospodării, CDC sugerează că nu este necesară acoperirea feței. De exemplu, la o plimbare cu familia prin cartier. Dacă este necesar ca un copil să meargă într-un loc în care păstrarea distanței fizice față de ceilalți este dificilă, cum ar fi în magazinul alimentar sau la farmacie, atunci CDC recomandă purtarea unei măști. Important de menționat că purtarea unei măști pe față nu înseamnă că nu este nevoie de păstrarea distanțării fizice.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu știu dacă Elveția este modelul pentru purtarea măștii; pentru Elveția situația este pasageră, Probabil ar fi mai bine de știut cum procedează cei din Coreea, Japonia unde purtarea măștii este deja un obicei și unde clasele sunt mai mari de 15-20 de copii. Vă imaginați cum este să se spele pe mâini în același timp o clasă de 30 de copii ? Unde să se spele? La toaletelw școlilor sunt max. 3-4 chiuvete. Nu trebuie să ne amăgim că avem cum să facem clase cu un număr mai mic de copii: nu avem nici spațiu nici învățători/profesori pentru asta nici măcar în orașele mari.
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult