Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Fără precedent: ÎPS Teodosie repetă slujba de Paști, de data asta cu credincioși. Oamenii, chemați în noaptea de 26 spre 27 mai să ia lumina Învierii

Arhiepiscopia Tomisului  - Teodosie  - foto FB

Foto: Facebook Arhiepiscopia Tomisului

Arhiepiscopia Tomisului a anunțat pe pagina de Facebook că în noaptea de 26 spre 27 mai va avea loc o slujbă de Paște și îndeamnă credincioșii să vină să ia lumină.

Săptămâna trecută, arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, a fost filmat în timp ce împărtășea mai mulți copii cu aceeași linguriță, din același potir, în ciuda prevederilor legale, dar și a recomandărilor BOR. 

Anunțul Arhiepiscopiei Tomisului:

„Sfânta Lumină a Învierii va fi oferită credincioșilor din Arhiepiscopia Tomisului

Cea mai mare sărbătoare a creștinătății, Învierea Domnului, are consacrată o slujbă specială, săvârșită în fiecare an la miezul nopții, în cadrul căreia credincioșii primesc de la clerici Lumina lui Hristos, simbolul Învierii Domnului, esența credinței creștine. Anul acesta, urmare a instituirii stării de urgență în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, credincioșii nu au putut participa în comuniune deplină cu clerul la această slujbă. Prin urmare, pentru a repara acest neajuns, având în vedere că:

– miercuri, 27 mai, este Odovania (Încheierea) praznicului Învierii Domnului, când rânduiala slujbei prevede același început ca în noaptea Învierii;

– sunt dorințe neîmplinite ale credincioșilor de a se împărtăși la Liturghia Învierii din noaptea de Paști și de a duce, la casele lor, Lumina Învierii, ca pe un drum simbolic al urcușului spre Înviere;

– nu a fost posibilă pomenirea celor adormiți în cimitire la Paștele Blajinilor, urmare a interzicerii accesului publicului în cimitire;

– Arhiereul locului poate rândui zile de post, conform canoanelor bisericești;

– rânduiala Odovaniei Învierii practicată în Biserica Ortodoxă a Greciei,

Permanența Arhiepiscopiei Tomisului a decis:

1. în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal și Sfânta Liturghie, clerul chemând credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști;

2. se rânduiește un post bisericesc de trei zile în întreaga eparhie, în zilele de 24, 25 și 26 mai, în care credincioșii se pot spovedi, astfel încât să poată primi Sfânta Împărtășanie la Liturghia din noaptea de 26 spre 27 mai;

3. joi, 28 mai, întrucât Înălțarea Domnului este și ziua pomenirii eroilor, preoții pot pomeni în cimitire pe cei adormiți precum la Paștele Blajinilor.

Menționăm că Sfânta Lumină ce va fi oferită credincioșilor este Lumina ce a fost adusă de Paști de la Ierusalim, ea fiind păstrată în toată această perioadă în sfintele altare.

Veniți de luați Lumină!”

Patriarhia Română a anunțat că, pe parcursul stării de alertă, slujbele în exteriorul lăcaşurilor de cult se pot organiza cu oricâţi credincioşi, cu condiţia ca aceştia să poarte mască şi să păstreze distanţa între ei.

Aflați și

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mare dobitoc....
    • Like 1
  • Teodosie a devenit demult o RUȘINE a Bisericii Ortodoxe Române! Este o pată care nu se mai “scoate” decât prin caterisirea lui grabnică!
    • Like 1
  • Înalt prea Smintitul Teodosie!
    Escrocul netrimis la pușcărie, prinde tupeu și face nefăcute!
    • Like 2
  • Din pacate, atunci cand o inalta fata bisericeasca isi bate joc de Inviere, mutand-0 dupa bunul plac, asa cum in fiecare an, o sarbatorim aiurea cand vrea Biserica, ba in aprilie, ba in mai, noi credinciosii, incepem sa ne indoim de ea. Invierea a fost la o anume data mentionata in istorie, asa cum au fost bataliile, sau domniile bine mentionate in scrieri. daca Biserica nu se hataraste lao data anume, ba mai mult Hristos inviaza odata pentru catolici si la o saptamana se trezesc si ortodoxsii, mailasati-ne cu "piosenia" voastra. lasati-ne sa credem cum vrem noi si ce vrem noi. Iar popa asta trebuie dus la un control medical de psihiatrie.

    • Like 4
  • Că necredincios, mă întreb de ce vor să o facă, văd că sunt niște pomeniri, deci prilej de a încasa ceva bani. Dar mă întreb și de ce așa indignare, nu e că și cum obligă credincioșii să se ducă la slujbe, se duc cei care vor și dacă vor pot respecta și distanțare socială. Iar cimitirele, curțile bisericilor etc s-au redeschis publicului.
    • Like 2
  • Se pare ca vrea cu toata puterea sa iasa in evidenta. Negativ. Si sa creeze toate premisele pentru o raspindire fulgeratoare a virusului.
    Ori Dumenezeu i-a luat mintile, ori stapinii il obliga. (Ei, cum care stapini? Prietenul lui Mazare -si Nastase, am auzit-, cel care sfinteste cruci rusesti pe bisericile noastre, ce stapini poate sa aiba?)
    • Like 3
  • Un mucenic al pandemiei. Dumnezeu sa-l ierte!
    • Like 6
    • @ Florin Coman
      Ba sa nu-l ierte deloc! Sa il pedepseasca si sa-l trimita acolo unde ii e locul, adica direct in focurile iadului. Dupa toate cate a facut, chiar si acolo e prea bine pentru un nemernic ca el.
      • Like 1
  • Dorin check icon
    Un tupeist inconștient posesor de sutană cu fir de aur pentru care legile statului român nu contează,sper să fie pedepsit de data acesta ,a scăpat de prea multe ori.Habotniceala lui s-ar putea să-i coste scump de mulți dintre noi.
    • Like 6


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult