Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

IPS Teodosie, filmat în timp de împărtășește mai mulți copii cu aceeași linguriță. Arhiepiscopia Tomisului: „Biserica nu este unitate de alimentație publică”

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, a fost filmat în timp ce împărtășea mai mulți copii cu aceeași linguriță, din același potir, în ciuda prevederilor legale, dar și a recomandărilor BOR. Pe filmare se poate vedea că ÎPS Teodosie nu poartă mască, iar copiii sunt șterși la gură cu același prosop.

Foto: Digi24

După ce filmarea a fost făcută publică, Arhiepiscopia Tomisului a susținut printr-un comunicat că ÎPS Teodosie nu a făcut nimic ilegal, pentru că „nu a încălcat nicio lege sau canon bisericesc, care ar interzice actualmente împărtășania.” Mai mult, Arhiepiscopia Tomisului a transmis că biserica nu este unitate de alimentație publică: „Discuția asupra linguriței a pornit eronat în spațiul public, întrucât Biserica nu este unitate de alimentație publică, ci instituție de cult. Împărtășania nu este mâncare și băutură firească (adică aliment pentru trup) ci este hrana cea mai sfântă pentru viața veșnică, Hristos prezent real, întrând în alcătuirea făpturii noastre, prin care ne îndumnezeim. Prin urmare, este o delimitare categorică între Hristos-Dumnezeu și alimentele firești, iar împărtășania și dăruirea ei credincioșilor este atributul exclusiv al Bisericii”.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a criticat, într-o declarație pentru News.ro, „ostentația” afișată de Teodosie. 

„Îndrumările bisericeşti ale Patriarhiei Române pentru perioada în care ne aflăm sunt clare, amănunţite şi publice. Fireşte că nu este vorba despre vreun pericol legat de împărtăşirea în sine, dar ostentaţia cu care înţeleg ca s-a procedat, după ce s-au făcut publice aceste îndrumări, nu onorează pe nimeni”, a spus Bănescu.

Deși Biserica Ortodoxă Română nu acceptă împărtășania cu linguriță de unică folosință, Patriarhia Română a decis că „modalitatea de împărtășire comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii, în vreme de pandemie, va fi hotărâtă după data de 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe”. Totuși Patriarhia insistă că lingurița pentru împărtășanie „nu a fost în trecut şi nici în ultimele două luni de pandemie sursă de contaminare pentru vreun credincios ortodox”.

Aici, videoul făcut public de Constanța Azi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un proverb vechi romanesc, adaptat ar spune: "BOR la BOR nu-si scoate ochii!" Cu alte cuvinte, in afara unei dojeni superficiale si pentru a inchide ochii opiniei publice, BOR nu ii va face nimic infamului prea-şmecherit, inalt-prea-daunatorul cu barba de-un cot, voce de tortionar si cautatura de diavol, ce se crede de neatins si cu mult mai presus de lege. Cu dosarul lui de informator secu, plus cel/cele de delapidator inrait de fonduri de toate felurile, nu doar de cele europene, nu ar fi de mirare daca nu cumva ii are la mana si pe conducatorii cei mai conducatori ai BOR-ului (asta daca nu cumva nu sunt chiar colegi cu state vechi in ale "varsaturilor" la "ochiul si timpanul" s.r.l.)
    In concluzie, individul inscaunat pe nedrept ca sef al treburilor bisericesti, de toate felurile, din Dobrogea, ar trebui stigmatizat in piata publica, scos din tot ce se numeste viata sociala, iar dosarele penale pe care le are ar trebui solutionate in regim de urgenta, cu pedepse maximale (fiind mai mult decat evidenta vina si incalcarile flagrante ale legilor), la care ar trebui adaugate altele noi, cu incalcarile legislatiei privind criza COVID.
    Asa sa ne-ajute D-zeu!
    AMIN!
    :)
    • Like 2
    • @ Leonard Sirbu
      Este o situatie,,,strigatoare la Cer !!!
      -- Adica . acest individ ,care ar trebui sa fie de bun exemplu ,adica sa respecte Legile Statului ,ptr ca Statul il plateste si inca f. bine ,,El ,,sfideaza cu nonsalanta , regulile elementare de buna conduita civica , de igiena minima , sustinand idei preconcepute ,de Ev Mediu care numai in anii 1860 ,mai erau valabile !! Iar ca ,,ticalosia lor sa fie completa ,,sa nu plateasca nici impozite la Stat !!! OARE PE CE LUME TRAIESC ACESTI INDIVIZI ????
      • Like 0
  • Consider că este important în aceleași considerente să judecăm și părinții sau bunicii care au mers să ceară împărtășanie, pentru lipsa măsurilor de prevenție. Într-adevăr, vorbim despre un caz aparte, poziționat împotriva atitudinii manifestate de BOR și despre o punere în pericol a crlor din jur. În acelasi timp consider că este important de menționat, că nu este un caz singular, virbim despre adunații din Piața Victoriei, copii de bani gata ai celor care comentează aici care se aduna zilnic în Piața Constituției, petrecerile din Herăstrău și simpla neglijență a multora. Vorbim despre o lipsă comună de educație, manifestată în general de populația autohtonă, un sentiment meschin de repulsie față de reguli, de nesupunere la reguli și proceduri. Situația trebuie mereu privită într-o perspectivă mai amplă, ținând seamă si de proasta gestionare a legislativului, golurile din legi si ambiguitatea cu care sunt aplicate acestea.
    • Like 0
  • Eu as propune ca acesti preoti sa nu mai primeasca bani de la bugetul de stat daca se comporta astfel, si sa li se faca si lor dosar penal pentru "zadarnicirea incercarii de stopare a transmiterii bolii". Oricum, sunt ortodoxa, dar nu as lua impartasanie cu lingurita pe care altul a folosit-o inaintea mea, si nici nu as permite copiilor mei sa faca chestia asta. Evul Mediu Romanesc - alive and kicking, cum zice englezul!
    • Like 2
  • Inalt Prea Stupidul Teodosie este un fanatic religios si un inconstient ce poate deveni, datorita gestului lui inspirat de adversarul lui Isus, un criminal.
    • Like 4
  • Noaptea mintii se pogoara peste umanitate, la noi ceva mai devreme ca doar, de, trebuie sa fim si noi primii la ceva....rau, ca de obicei. Ma uit la bulgari pentru care am toata stima, fac comparatie raportat la populatie si, nu imi vine sa ne plang de mila, Matematica este o stiinta exacta care lucreaza cu cifre, la fel trepadusii mercenari formatori de opinie. Va za zica poporul asta bulgar, de 7 milioane de suflete, nu si-a vandut pamantul la straini, a votat pentru familie si nu de frica unui Dragnea, nu a suspendat accesul la slujbe religioase, au 2211 cazuri cu 108 decedati. Acum sa gandim prin reducerea la absurd, alias realitatea perversa romaneasca, noi astia destepti si priceputi la toate si care le-am facut praf pe toate, 16871 cazuri, cu 1107 decedati si bisericile goale. Raportul populatie Romania/.Bulgaria presupunem 3;1(real mai mic totusi) cine stie abacul sa calculeze. Pe urma vezi Suedia cu o alta abordare unde nu se prea omoara lumea cu mersul la biserica si cele30000 total cazuri, mortalitate 10% la 10.000.000 locuitori. Si doar Isus Hristos avertizeaza in Matei 10.39, Cine își va păstra viaţa o va pierde și cine își va pierde viaţa pentru Mine o va câștiga.. Cine are urechi de auzit sa auda, cine are ochi sa vada.
    • Like 0
    • @ Victorin Borsciov
      Si asta s-ar vrea ce, mai exact? Dovada ca rugaciunea protejeaza de covid? Ei, acu ASTA-i mentalitate de ev mediu.
      • Like 3
  • "Nu a încălcat nici o lege bisericească". Și ăștia ca și țiganii au " legile" și "magistrații" lor?! Toate scursurile, toți trântorii, toți jefuitorii sunt stat în stat în România! Nu există autoritate, doar pentru proștii ce respectă legea, de frica consecințelor, da. Pe ăștia din urmă sar toți si-i batjocoresc. Astă este "statul de drept" românesc. Cu așa "avocat al poporului", cu așa ccr, cu o majoritate parlamentară alcătuită din borfași nu vom evolua niciodată.
    • Like 4
  • Si daca ar fi acceptat impartasania cu lingurite de unica folosinta ce s-ar fi intamplat, se facea gaura in cer, ii trasnea Dumnezeu? Ambitii prostesti care va costa BOR, caci numai dorinta de a se impune ii face pe preoti atat de infatuati, uitand ca ei sunt de trei ori servitori nevrednici: ai Domnului, ai statului si ai credinciosilor care le asigura prea fericirea. De lux, la noi, dar tot servitori.
    • Like 5
  • „„Mai mult, Arhiepiscopia Tomisului a transmis că biserica nu este unitate de alimentație publică””....chiar dacă orătania sa are în proprietate pe bani furați și speculați un hotel cu Resort & Spa ???
    • Like 3
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      biserica ,nu este unitate de alimentatie publica !!!! Da,,chiar asa,, si este ,ptr ca acolo in alim publica , se spala se dezinf. tacamurile . Caci ei raspund ptr sanatatea clientilor,, Dar biserica se increde in Minuni , dar nu sunt minuni caci sunt pericole publice ,mai ales acum in aceste vremuri !!
      • Like 3
    • @ Dan Capitan
      Sunt și minuni dar nu este cazul. E posibil precum ca această pandemie să fie o pedeapsă de la Bunul Dumnezeu pentru stilul depravat de viață pe care-l ducem.
      • Like 0
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      Sigur. Sau poate zana maseluta s-a suparat ca nu ne spalam suficient pe dinti.
      • Like 2
  • IPS Teodosie este cunoscut ca infractor.
    • Like 4
    • @ Serban Paunescu
      Dorin check icon
      Cel mai cunoscut preot infractor , că sunt destui.
      • Like 3
    • @ Dorin
      Foarte interesant este faptul ca;;
      --Acest imbecil-infect si obraznic,, caci raspunde cu mult tupeu si obraznicie la intrebarile reporterilor, nu inteleg ,de ce mai este mentinut in functie ? Am inteles ca ,este si prof.la un institut ( fabrica ) de popi din Constanta !! Ce fel de ,,model ,,educational o fi ptr viitorii popi, ,care desiguir ca vor proceda la fel ,Caci asa ,au vazut la ,,inaltpreasmecherul ,, teodosie ,cel care ,i-a lamurit si pe cei din Tribunalul Constanta ca;;
      -- Este foarte cinstit si curat !!!!
      --Unde ,estii ALEXANDRU IOAN CUZA ??? SA FACI IAR ,,MAREA SECULARIZARE !!
      • Like 3
    • @ Dan Capitan
      Dorin check icon
      Da ,de faptul că toate mănăstirile românești aveau robi țigani până la Cuza nu mai amintește nimeni.E evident extrem de deranjant pentru BOR.
      • Like 2
    • @ Dorin
      DA,,Asa ,este Stimate Dorin,, Marele Alex. I. Cuzxa a ,dat Lege ptr dezrobirea tiganilor care erau sclavi pr mosiile popilor si calugarilor de pe langa manastiri ca,,;;; deh lucrau ptr Dumnezeu Si tot A.I. Cuza a dat Legea Improprietaririi cu terenuri agricole ptr tarani ,,care terenuri acum bisericile in frunte cu pimenul au luptat in tribunale si le- au pretins inapoi .... ,,NIvelul de educatie era ,,zero ,, si popii profitau la mximum de lipsa de educatie, dupa cum foarte bine prezenta in scrierile sale Marele Eminescu si Creanga , despre opulenta popilor si saracia poporului ,,Nivelul de educatie al unor ,,confrati de ai nostri din prezent ,,,este egal cu nivelul de Ev Mediu din anii 1860 ,,Deci ,cat a crescut ,nivelul educatiuonal in Romania ??
      • Like 0
  • John check icon
    Practica de a plimba un lucru din gura in gura ar trebui sa dispara. Nu-i doar covidul, ci si hepatita, tuberculoza, etc care se pot transmite.

    Inteleg ca-i traditie dar nu trebuie urmat orbeste reguli facute de oameni cu sute de ani in urma. Intre timp omenirea a mai invavatat cate ceva, s-au facut progrese in stiinte. Cum sa lasi reguli impuse de preoti cu sute de ani in urma sa va dicteze viata sau sanatatea?
    • Like 3
    • @ John
      Stefan check icon
      Pai nu te obliga nimeni. Exista ceva insa care se numeste libertate de constiinta si libeŕtatea credintei religioase. Daca pt tine lucrurile nu sunt importante nu inseamna ca trebuie sa impui parerea ta si altora. Asta inseamna democratie, nu?
      • Like 0
    • @ Stefan
      Delia MC Delia MC check icon
      Păi uitați cum stă treaba cu democrația:
      Dacă vreți să vă faceți singur rău, asta e, este libertatea dvs.
      Dar dacă prin aceasta faceți ( sau riscați să ) faceți rău și altora atunci democrația trebuie să intervină pentru a vă împiedica. La fel dacă cineva e bolnav/ purtător/ suspect și molipsește cu bună știință pe alții. Libertatea, inclusiv a religiei și credinței se sfârșește acolo unde atentează la viața și sănătatea altora.
      • Like 4
    • @ Delia MC
      Stefan check icon
      Libertatea, inclusiv a religiei și credinței se sfârșește acolo unde atentează la viața și sănătatea altora.?? Imi pare rau, dar asa s-au nascut toate totalitarismele. Unii care stiau ce-i mai bine, si-au ìmpus parerile celoralti. Pareri nedovedite, ci presupuse. Credinta ca Sf. Impartasanie nu imbolnaveste, ci vindeca e o idee fundamentala in credinta ortodoxa. Nimeni nu poate sa reglementeze asta, pana cand nu demonstreaza in mod irefutabil ca aceasta credinta e gresita sau periculoasa.
      • Like 1
    • @ Stefan
      Libertatea cuiva de orice fel se opreste acolo unde incepe libertatea si siguranta altei persoane. Libertatea de a fi sau nu religios nu constituie o exceptie. Da, in conditiile unei pandemii modul de administrare a impartasaniei pe care l-a ales acest preot este periculos si autoritatile pot reglementa asta, asa cum au reglementat multe alte lucruri. Corect, legal, si in cazul de fata in baza unor lucruri reale, de natura medicala, nu a unor credinte bazate pe povesti.
      • Like 2
    • @ Stefan
      Delia MC Delia MC check icon
      Fals.
      N-are nimic de-a face cu totalitarismul. Fac ce vreau atât timp cât nu deranjez sau pun pe alții în pericol. Ce i s-a cerut IPS de fapt? Să nu pună pe alții în pericol. Să li se respecte enoriașilor dreptul la viață, aia pe care Dumnezeu a dat-o și nu IPS. Totalitarism?
      Că s-au limitat libertăți și drepturi în ăst timp, asta știm. Dar scopul a fost tocmai salvarea vieților.

      Dacă și musulmani zic, obligatoriu la moschee? Că și ei au libertatea credinței. Toate cultele au.

      "Nimeni nu poate sa reglementeze asta, pana cand nu demonstreaza in mod irefutabil ca aceasta credinta e gresita sau periculoasa" Păi ne apucăm de experimente sau cum?

      Chiar ardea cu împărtășania? E urgent la căpătâiul unui muribund. Nu mai putea aștepta? Până și patriarhia îl dezaprobă pe IPS Teodosie.
      Democrația chiar e o dictatură. A legii, iar nimeni nu-i mai presus. Nici slujbașul lui Dumnezeu.
      • Like 2
    • @ Stefan
      Democrație nu înseamnă anarhie. Sunteți mulți "democrați" care habar nu aveți de asemenea noțiune. Mai abtineti-va de la comentarii.
      • Like 1
    • @ Stefan
      Taci mă!
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Vorbiți de totalitarism, de dictatură! Aveți habar ce sunt astea? Cum se manifestă? Ați trăit in vreo dictatură sau în vreun totalitarism? Nici macar nu ati citit despre asta. Sunt cateva carti publicate, literatura sud americana in special. Cautati Aleho Carpenter, Gabriel Garcia Marqes.Se pare că sunteți niște copii, cărora nu li s-a vorbit la școală despre aceste fenomene, aceste forme sociale. E firesc, la noi nu s-a condamnat cu vehemență comunismul. Cine a făcut-o a făcut-o superficial și a fost acuzat de ce e mai rău. La noi, mulțumită lui iliescu și clicii care a participat la mascarada din decembrie 1989, iertare celor ce au murit nevinovați și pentru propășirea javrelor, tot vechii activiști pcr și unii securiști sunt în frunte, sunt "afaceriști". Nu vor ceda cu una cu două. Au reușit să reziste, bine, 30 de ani, acum pregătesc terenul progeniturilor lor. Sunt hoți, obraznici, denigratori, adevărații vânduți forțelor oculte, de la răsărit, ce vor să se resusciteze. Omenirea, de pretutindeni, a fost " împănată " cu "cozi de topor". Deschideți bine ochii și vedeți ce alegeți, când vor fi alegeri. E timpul să-i mai dăm la o parte și să-i judecăm/pedepsim pentru tot răul făcut. Caci au făcut numai rău nației.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Delia MC Delia MC check icon
      Am foarte mare habar.
      Mi-am trăit copilăria, adolescența și o parte din studenție în comunism. Am trăit pe pielea mea destule umilințe în acele vremuri. Știu exact ce vorbesc. Mai mult, citesc despre asta tot ce-mi pică în mână.

      Nici măcar nu am citit?...
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult