Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Arșinei, ucigași cu sânge rece și statul eșuat

Cristian Tudor Popescu

●Se aude că vârsta de pensionare urcă la 70 de ani. O asemenea lege poate face rău societății românești mai ceva decât niște rachete rusești. E plină țara de arșinei, profesori, funcționari, doctori, generali, care vor să putrezească în posturile lor bine plătite de stat, blocând, cu ghearele și cu dinții, evoluția tinerilor. Am cunoscut atâția studenți și cadre universitare tinere a căror singură speranță era pensionarea la termen a unor astfel de arșinei, pe care bătrânețea nu i-a făcut mai puțin lacomi și proști.

În caz că sunt încă buni la ceva și în stare să muncească, n-au decât să se reangajeze în regim privat. Dar tocmai asta e teama lor, că nu-i mai bagă în seamă nici dracu.

●Premierul AUR, C. Georgescu, ne învață, la Antena 3, că Ion Antonescu și C. Zelea Codreanu au fost „eroi ai neamului românesc, care au făcut și fapte bune”. Pentru cei care nu vor să înghită pe negândite astfel de ziceri, iată numai două citate:

„Jidanii ne sunt dușmani. Și în această calitate ne urăsc, ne otrăvesc, ne extermină. Românii ticăloși care se așază pe aceeași linie cu ei sunt mai mult decât dușmani, sunt trădători. Pedeapsa cea dintâi și cea mai cruntă se cuvine în primul rând trădătorului și în al doilea rând dușmanului. Dacă aș avea un singur glonț, iar în fața mea un dușman și un trădător, glonțul l-aș trimite în trădător”. (Corneliu Zelinski, alias Corneliu Zelea Codreanu)

„Jidanii, împreună cu englezii și americanii, au dictat pacea din 1919. Ion C. Brătianu a fost nevoit să primească, în 1878, condiția înjositoare a acordării de drepturi cetățenești evreilor, datorită căreia s-a jidovit țara și s-a compromis economia românească și puritatea rasei noastre. Brătianu a provocat decăderea României prin capitularea în fața evreilor și francmasonilor, care și-a căpătat expresia prin instaurarea sistemului democrat-liberal, ce a acordat drepturi tuturor”. (Ion Antonescu, 1942, scrisoare către Dinu Brătianu)

 A-i considera eroi pe cei doi lideri legionari, a-i scuza prin „faptele lor bune” e o chestiune de părere personală. În schimb, statutul lui Antonescu și Codreanu de ucigași cu sânge rece este probat indubitabil de fapte. Citiți puțină istorie, stimați concetățeni, e un medicament bun împotriva prostirii în față.

●Aceeași Antena 3, care-i face vedete pe C. Georgescu și fruntașii AUR, preia un text al subsemnatului, intitulat „NATO nu ne poate apăra”, îi retează finalul, în care spuneam că NATO poate să ne apere și ne va apăra de Rusia, dar nu ne poate apăra de propriii noștri politicieni, și trage minciuna că aș fi zis că NATO nu poate apăra România în fața Rusiei. De ce face asta A3? Răspundeți dumneavoastră. 

Îți recomandăm

●Mai spun doar că Rusia poate penetra și controla România din interior, nu doar printr-o invazie externă.

●CNA propune ca televiziunile să plaseze un avertisment la începutul filmelor din perioada 1949-1989: „Film realizat în perioada comunistă, în care difuzarea era condiționată de o viză a cenzurii”. O asemenea ștampilă fie îi va lăsa reci pe telespectatorii de azi, fie va induce o aură de „noblețe” sutelor de pelicule însiropate cu propaganda dictaturii dejiste sau ceaușiste... Adicătelea, filmele astea ar fi fost mult mai bune, dar le-a ciopârțit cenzura! Fals: în majoritatea lor covârșitoare, chiar așa au fost concepute, de la bun început, de către regizori și scenariști dornici de bani și poziție socială, n-a fost nevoie să intervină nicio cenzură.

Ceva s-ar putea totuși face: niște emisiuni explicative privind cinematografia acelor ani, la care să fie invitați filmologi și istorici. Asumând faptul că audiența ziselor emisiuni va fi mică față de cea a filmelor cu pricina.

●Anul acesta se împlinesc 15 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană și 18 de la arborarea oficială a drapelului României la sediul NATO din Bruxelles. Românoșilor pursânge, patrioților filoruși, antieuropeni și antiamericani, le-aș propune să se gândească la un lucru: dacă nu intram în NATO și UE, se mai ținea astăzi România ca stat, fie și eșuat?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult