Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Arthur nu era român

Arthur - Agent Green

Foto: Agent Green / Handout / EPA / Profimedia

M-a revoltat cumplit moartea acestui urs despre care sigur se va vorbi câteva zile după care va fi dat uitării, așa cum se întâmplă de fiecare dată. Fiindcă din păcate, nu învățăm absolut nimic din mizeriile pe care le fac mulți, toate generate de corupție. Ne împopoțonăm în ii de ziua iei, de ziua națională, dar nu suntem cu adevărat români, ci doar mimăm, ne place doar să pozăm. Am fi români dacă am refuza șpaga, dacă am salva patrimoniul care înseamnă tradiție și identitate, dacă atunci când am ocupa o funcție ne-ar preocupa să modernizăm, să înfrumusețăm, să îmbunătățim calitatea vieții, să lăsăm ceva în urma noastră. Am fi români, dacă am face ceva pentru cineva fără a cere în schimb vreun avantaj, dacă nu am arunca mizeria pe lângă coș sau în pădure, fiindcă nu ne vede nimeni. Dacă am iubi natura și nu am permite altora s-o distrugă, dacă nu am maltrata un animal nevinovat, dacă am lua atitudine atunci când asistăm la încălcarea unei legi și nu am închide ochii. Am fi români când nu am profita de cei sărmani, manipulându-i pentru a obține avantaje electorale. Am fi români când i-am primi cu drag și demnitate pe cei străini și nu le-am da motive de confirmare a imaginii negative pe care o avem ca națiune. Dimpotrivă, ar pleca acasă cu altă impresie și ne-ar respecta.

Până atunci, să mai lăsăm ipocrizia, că suntem ridicoli.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    100% de acord.
    • Like 0
  • Subscriu ideilor dumneavoastră.
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult