Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Arthur nu era român

Arthur - Agent Green

Foto: Agent Green / Handout / EPA / Profimedia

M-a revoltat cumplit moartea acestui urs despre care sigur se va vorbi câteva zile după care va fi dat uitării, așa cum se întâmplă de fiecare dată. Fiindcă din păcate, nu învățăm absolut nimic din mizeriile pe care le fac mulți, toate generate de corupție. Ne împopoțonăm în ii de ziua iei, de ziua națională, dar nu suntem cu adevărat români, ci doar mimăm, ne place doar să pozăm. Am fi români dacă am refuza șpaga, dacă am salva patrimoniul care înseamnă tradiție și identitate, dacă atunci când am ocupa o funcție ne-ar preocupa să modernizăm, să înfrumusețăm, să îmbunătățim calitatea vieții, să lăsăm ceva în urma noastră. Am fi români, dacă am face ceva pentru cineva fără a cere în schimb vreun avantaj, dacă nu am arunca mizeria pe lângă coș sau în pădure, fiindcă nu ne vede nimeni. Dacă am iubi natura și nu am permite altora s-o distrugă, dacă nu am maltrata un animal nevinovat, dacă am lua atitudine atunci când asistăm la încălcarea unei legi și nu am închide ochii. Am fi români când nu am profita de cei sărmani, manipulându-i pentru a obține avantaje electorale. Am fi români când i-am primi cu drag și demnitate pe cei străini și nu le-am da motive de confirmare a imaginii negative pe care o avem ca națiune. Dimpotrivă, ar pleca acasă cu altă impresie și ne-ar respecta.

Până atunci, să mai lăsăm ipocrizia, că suntem ridicoli.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    100% de acord.
    • Like 0
  • Subscriu ideilor dumneavoastră.
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult