Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Așa ar trebui să arate extrasezonul pe litoralul românesc

Kitesurfing la Marea Neagră

Foto: Claboo Media

Sâmbătă, 9 octombrie, plaja ZooM Beach și spotul de kite WEGO, Constanța. Zeci de sportivi, practicanți de kitesurfing, se pregătesc să înfrunte o mare furioasă, cu valuri de peste trei metri chiar aproape de mal, 12 grade în aer și un vânt care sufla la rafală cu peste 25 de noduri.

 

Pe margine, alți zeci de oameni, îmbrăcați cu gecile de iarnă și fesuri pe cap, pregătiți să urmărească spectacolul. Deși tabloul nu seamănă deloc cu imaginea litoralului românesc din mentalul colectiv, nu ar fi rău ca ceea ce am descris mai sus să devină o obișnuință. 

O „gașcă de nebuni” care promovează litoralul pe rețelele de socializare

Mulți dintre participanții sosiți la WEGO BIG AIR CONTEST, așa s-a numit concursul de kite, vin din București, Ploiești și Brașov. Sportivi care călătoresc special la Constanța pentru zilele mohorâte de toamnă când vântul își face de cap pe litoral. Deși ai impresia că este vorba despre o comunitate mică, dacă ai curiozitatea să-i cunoști vei realiza că sunt…mulți.

 


Iar unii dintre sportivii români locuiesc în străinătate, iar fotografiile suprinse pe litoralul nostru călătoresc în comunitățile de kiteri din toată lumea. Un alt exemplu este prezența unuia dintre cei mai buni practicanți de kite din lume care a venit la concursul de sâmbătă. Baptiste Bourdoulous este un francez care a dat croissantul din Paris pentru Marea Egee și căldura din Grecia pentru frigul de la Constanța.

 

Recomandare pentru autorități, hotelieri și agenții de turism

Și acum să ajungem la lucrurile serioase! Unde credeți că au stat toți cei care au călătorit pe litoral – apartamente airbnb. De ce nu ar fi stat la un hotel care să le fi asigurat prețuri speciale pentru această perioadă cu soluții pentru depozitarea echipamentelor sportive. De ce astfel de concursuri nu sunt preluate și promovate de autoritățile locale? Probabil pentru că nu înțeleg că un astfel de concurs poate deveni un motiv de a atrage turiști și în extrasezon.

Acest articol ar trebui să ajungă la cât mai mulți factori de decizie de pe litoralul românesc. Să stea la masă toți cei care pot crea pachete dedicate sportivilor și celor care iubesc Marea Neagră și pe furtună. Să vă mai dau un pont! Sportivii au nevoie de spa după astfel de sesiuni în apa sloi și cu vânt de 30 de noduri, au nevoie de relaxare, sunt oameni care iubesc experiențele (avem unele dintre cele mai vestite crame din România), cu alte cuvinte trebuie doar să vrei să-i aduci pe litoral.

Articol publicat pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult